När bugg är som bäst!

Ännu en trevlig kurs-omgång hos BUGG's!
 
 Skön fart på buggen, för ett skönt Buggäng!
 
 Vet inte hur många gånger jag sagt orden, men så roligt det är att stå och titta på när vårt Buggäng drar igång! Här riktigt strålar det Dansglädje från Er! En glad och variationsrik bugg, precis som det ska vara hos BUGG's!
 
 Lars-Erik och Annica samt Maria och Per i full action.
 
 Vi brukar skriva ihop ett litet schema över de buggturer vi planerar att ta upp under kvällens kurs, repetitioner som "nya" turer. Sista handen får planerna då vi tittar ut över "startfältet", strax före vi avbryter uppvärmningsbuggen för att hälsa Gänget Välkomna! För Välkomna, det hoppas vi att Ni känner Er!
 
          
 
          
 
 Planerat eller ej, "Karusell med utrull till lås", mer ofta kallad "Hej-turen", fick bli söndagens premiärfigur. Karusellen som grund kan Ni sedan gammalt, men visst kan utrullningen med bibehållen dubbelhandsfattning vålla lite huvudbry. Här blir uppmaningen till killen att hålla höger hand lågt, och vänster hand högt, under tjejens utrullning i 4 takter. Kom bara ihåg att "Hej:a" i rättan takt!

Stefan säger "Hej" till Carina i rättan takt!
 
 Ni som missade förra gången, fick nog lite funderingar när vi repeterade förra gångens "Erotikhandtaget". Turen är en av de där längre varianterna, som sätter minnescellerna på prov. Ett textat schema på figuren bifogade vi i förra veckans blogg-referat. Klicka Er gärna tillbaka dit om något moment i figuren ger problem.
 
Gunnel och Per ser ut att vara på väg mot 1:a klivet för tjejen i "Tjejen går" i ovan nämnda figur. Eller hur...
 
Stefan och Marie-Louise tränar på 
 
 En liten, men mycket ofta använd figur, tog vi och provade på efter detta. Vi kallar den "Promenaden" och har sitt ursprung ur "Linjebuggen", som en lite förenklad variant.
 Ett liknande insteg, med variationen att killen går tillbaka på sin tredje takt och "hämtar" sin dam. Här synkroniserar hon sin högerfot med killen vänstra "hämt-fot" på tredje takten. Sedan kan paret promenera på plats eller framåt, så länge killen inte höftar iväg sin dam och avbryter promenaden. En buggtur som brukar ge ovana damer ett litet leende som svar...
 
 
Se så stiligt Per och Nina synkar sina "Hämt-fötter"! 
 
  detta kunde vi med gott samvete ta en välförtjänt kaffepause. En varm sen-sommarkvällning lockade kaffegästerna utomhus. Bäst att ta vara på de fina kvällar som bjuds, snart så hänger istappar ovanför trappan på Syltoppen...
 
          
 
          
 
 Maria och Micael mot nästa figur.
 
 Pierre och Åsa 
 
 Andra delen av fortsättningskursen var laddad för "Katapulten", eller rättare sagt "Katapulten" och dess varianter. Först tog vi förstås en titt på Grund-varianten. Inga större problem här, så vi gick raskt vidare till varianten med "Handstöt". Nu får tjejen göra ett höger frivarv, innan vi åter tar kontakt.
 
 Martin och Carina i variation på "Polisturen".
 
 Nu väntade tre ytterligare varianter på genomförande. Först ut var "Polisturen" som som innebär ett fortsatt dubbelt handhållande, i åtminstone 4 takter. Trivs man i fattningen så kan ingen banna om man väljer att hålla 4 takter till. Det har hänt, om man säger...
 
 
Tommy och Patricia samt Nina och Veijo.
 
  Vår egen variant "Medisturen" är en liten smäcker historia. Rätt utförd sker handbytena inom en snäv yta och passar därför bra som buggtur på trångt dansgolv. Nyckeln till detta ligger i att killen är allert och bjuder sin h-hand innan tjejen snurrar ut i sitt frivarv. Nu guidar killen en halv v-buggsväng för tjejen, innan han kliver in i en "Polistur" på nytt. Sedvanlig utgång härifrån... 
 
 
 Martin och Annica
 
 -Där det finns tjyvar, där finns åxå poliser. (Observera-Ingen koppling till bilden ovan) Ej heller syftning angående sista tidens polisfria stöldturné i vår bygd!
 Enda aktuella kopplingen är namnet på nästa buggtur, som kallas just "Tjyv å Polis"! Här inleder killen med en höger buggsväng för tjejen, och smiter sedan som en tjyv under hennes arm. Tjejens rundvandring kring killen ger ett polisiärt haffande i "Polisturen" ånyo. Utgång enligt tidigare mönster...
 
 Lars och Maria tränar varianter på "Katapulten".
 
  Inte helt ovanligt så springer tiden hastigt iväg på våra möten. "Katapult" med vänsterfattning återstår att förevisa för Er, men vi ska ju ha nå't att göra på söndag åxå. Sedan hade vi tänkt att demonstrera några kombinationer med både "Promenaden" och "Midjetaget fritt"  till "Katapult"-varianter. Jaha, det ser ut att fylla på söndagens schema redan nu....
 
 Några minuter fick Ni bugga efter eget tycke i alla fall. Å de' gjorde Ni som vanligt mycket bra!
 
 Vi hoppas att bilderna ger Er större nöje, än i att fatta all buggfigurer med tillkrånglad text. Men vänta bara, på söndag ska vi krångla vidare, med mera Kurs och Motion hos BUGG's!
 
Välkomna då! Hälsar BUGG's / Ulla å Arne.
 
 "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Det är däremot inte krångligt att förstå!"

Bugg 1:an tar steg i rätt riktning.

 Bugg i strålande höstsol.
 
 Marcus bjuder säker hand i buggen
 
 Vilken strålande höst-söndag det bjöds på, till vår bugg. Det drar sig mot oktober med stormsteg, trots avsaknad av just storm. Nej, här bjöds det på skön sensommarvärme och solsken. Å visst sken det lite extra under vår bugg 1:a i söndags åxå! 
 
          
 
          
 
 Vi tog en snabbrepris på vår intränade Ramsa, både som behövlig repetition, men åxå för de som missa förra söndagens träning. Som vanligt demonstrerar vi, Ulla å jag, medan gänget får både visuell och muntlig vägledning. På detta kör hela gänget samtidigt, del för del av vår Ramsa. Så här visar vi om igen flera gånger, och hoppas serien sätter sig allt bättre i minnet efter hand.
 Nu vill vi än en gång påminna att denna kombination, som vi kallar vår Ramsa, inte är ett absolut sätt att dansa bugg! Bara en hjälp att komma ihåg de buggturer vi går igenom!
 När killarna blir allt säkrare på att föra sin dam, kommer de att blanda och kombinera egna serier av buggturer. Men till dess, hoppas vi att vår Ramsa ska hjälpa killarna att varierat, föra sin dam i buggen...
 
 Erika får guidning i buggen.
 
 Mer och mer glädje i buggen efter hand.
 
 Före pausen började vi att gå igenom kvällens figur. Denna buggtur vi kallar "Tjej bak killes rygg", är ett riktigt "styrke"-prov för våra nybörjare. Den innehåller flera nya moment som skall kopplas samman, och har flera nya stegmönster. Här får vi ännu en gång prov på att inte buggen bara innehåller Grundsteg. Killarna har sina steg att memorera, medan tjejerna har ett än mer varierat mönster att träna in. 
 
 Tommy markerar kvällens figur.
 
En liten minneslista för Er som tränar hemma, kan se ut så här:
1:a Takt 1-4, Gemensamt Grundsteg
2:a Takt 1-4, Lika steg som ovan, men killen markerar på takt 3-4. (Se ovan på Tommys markering.) 
3:e Takt 1-2, Killen vänder 1/4 vänster, å för tjejen; Tjejen vänder 1/2 höger bakom killens rygg. ( v-hand på killen)
3:e Takt 1-4 Killen vänder 1/4 vänster, å för tjejen;  Tjejen fullbordar ett helt högervarv. (Kom ihåg baksteget)
4:e Takt 1-2 Killen vänder 1/4 höger, och för tjejen i 1 buggsväng vänster.
5:e Takt 1-4 Killen vänder 1/4 höger, och för tjejen tillbaka till utgångsäget på 4:a takter.
  Här fortsätter killen förstås med Grundsteg och ev. Cirkelbugg om Ni följer ramsan...
 
 
 Så denna nya buggtur tränade vi på om igen, och varvade med musik att träna till förstås. Det spelar ingen roll vilken kursnivå man går i buggen, en ny buggtur med flera moment kräver sin tid att träna in. Kommer man av sig, är det bara att börja om....
 
 Veijo hjälper Marie i söndagens bugg.
 
 Avslutningsvis lade vi till kvällens figur i vår Ramsa, och tränade in hela den nya kombinationen. Nu innehåller vår serie många moment, och givetvis är det inte lätt att hålla reda på turordningen alla gånger...
 
 
 
 
 
 
 När vi summerade kurskvällen hemma vid köksbordet efter kvällens bravader, enades vi om att kvällens Bugg 1:a, verkligen hade tagit ett steg i rätt riktning. Självklart hoppas vi att Ni håller med...
 Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å kan förstås inte hålla inne med vår fasta uppfattning, att: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Aktivitetplan 179

 

Kul att det står dans på schemat igen!

 Kanske veckans höjdpunkt?
 
 Annica och Bengt-Åke väljer Motionsdans, så klart.
 
 När vi stänger dörren för sista gången efter vårterminen, brukar vi säga att: "-I sommar ska vi verkligen ut å dansa mycket!"
 Så kommer sommarbestyren och allt för lite sommar-dans, tyvärr. Att sommaren är för kort och alla åtaganden är för många, tror jag flera av Er håller med om. Vips så är det höst och av alla planerade danser, läggs ett knappt handfull danser till i dans-minnet.
 Därför tycker åtminstone jag att höstens Motionsdanser känns mycket Välkomna. Hoppas Ni håller med! 
 
          
 
          
 
          
Marie-Louise tar en foxtrot med Tommy 
 
 Så av veckans händelser, kommer söndagens Motionsdans på Syltoppen på högsta position. Åtminstone om Ni frågar mig. Redan på torsdagskvällen före, pusslar vi ju samman en låtlista för söndagskvällen. Traditionsenligt inleder vi dansmusiken med en blandning av fox och bugg.
 Torsdagskvällens låt-kombinerande inleds med att hitta några sköna foxlåtar. Själv är jag svag för fox-låtar som bryter en aning från invand dansmusik. Många av våra duktiga dansband gör jätte-bra covers på kända låtskatter, och här botaniserar vi gärna. Därför dyker en och annan sådan upp under Motionsdansen ibland. 
 
Emelie, som är lite av en mascot hos BUGG's, tar en dans med Bengt-Åke. 
 
 När Fox-låtarna känns rätt blandat, mycket nytt å någon gammal, klickar vi fram till vår samling med bugg-låtar. Här har vi samlat ett ganska stort bibliotek med bra låtar, så här borde det inte vara svårt att hitta de rätta bitarna.
 Nej, svårigheten är nog mer att vi inte kan ta med fler. Även här har nya låtar företräde, även om gamla godingar platsar fint. Fast viktigast är att de ska ha skönt bugg-sug. Naturligtvis efter vårt tycke, men vi hoppas självklart Du håller med!
 
          
 Ann-Louise i bugg med både Peter och Bengt-Åke
 
 Vi önskar att vår Motionsdans ska fylla flera syften. För det första ska den ge lite extra träning för våra kursdeltagare. Som vi sagt tidigare,finns ingen genväg till bättre bugg, än idog träning. Därför uppmanar vi våra kursdeltagare att ta vara på tillfället, Motionsdansen ingår ju dessutom i Er kursavgift! 
 
 Pierre och Elin buggar i förgrunden.
 
 Utöver detta kan vi ju konstatera att det inte är särskilt ofta det bjuds på dansmöjligheter i bygden. Ibland glimmar något dansband förbi vår ort, men något speciellt stående dans-evenemang i närheten lyser mest med sin frånvaro.
 Här hoppas vi att BUGG's Motionsdans kan fylla en liten lucka åtminstone. Regelbunden dans, gör dansen till det naturliga umgänge, vi vill att dans ska vara. Dans ska bara vara kul!
 Därför Välkomnar vi inte bara våra kursdeltagare, utan även alla andra som gillar att dansa. Låt Din söndag bli veckans höjdpunkt med dans!
 
          
 
 Självklart ska det tränas bugg i tid!
 
 Sedan är det ju bara så trevligt att umgås med BUGG's sköna Dansgäng. Ett Dansgäng, vi gärna vill utöka med alla som gillar dans på ett avslappnat sätt! Dansant musik i trevligt gemyt! Å Du, självklart står kaffepannan på...
 
          
 
 Stefan och Marie-Louise missar ogärna dansen.
 
 Lite bus i dansen ibland...
 
 Därför sätter jag söndagens Motionsdans hos BUGG's bland veckans absoluta höjdpunkter, som man sällan missar. Om jag inte missminner mig, fick jag stå över en Motionsdans på grund av ryggskott för 7-8 år sedan. Men på totalt 20 års dansande är det väl inte alltför ofta... Så siktet är inställt på söndag igen! Du åxå?
 
 Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
 Som gärna sammanfattar det hela med: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Vår 2-3:a känns som en trevlig kursomgång!

En härlig fart på dansandet!
 
 Ulla bjuder på svängiga tongångar till uppvärmning.
 
 Vi tror att vi träffat ganska rätt med vår kombinerade Bugg 2-3:a. Lite matnyttigt till var och en, var tanken vi hade med kursdelen. Som vanligt är målsättningen åxå att hålla en fartfylld danskurs med glatt humör. Något vi verkligen vill att våra Kursdeltagare ska uppleva tillsammans med BUGG's.  
 
          
"-Hej" säger Marcus till Emelie                     Familjen Bergvall i buggartagen.
 
 Förra kurskvällen avslutade vi med en genomgång av "Midjetaget". En figur med stor del av BUGG's signum. Vi repeterade grundvarianten av figuren, med killens högersläpp, och det karaktäristiska baksteget. Se noga till att få med tjejens högersteg, innan hon snurrar högervarvet. Vare sig killen bjuder på några extrasteg eller ej.
 
          
 Per och Linda                                    Annica och Tommy
 
 Men Midjetagets varianter hann vi inte med förra gången, så nu skulle det varieras å det vildaste. Den första varianten vi övade, är när killen ger ett vänster frivarv för tjejen, som hennes insteg till hans högra sida. Ett midjetag för killen igen, som han kan variera med baksteg och följande högervarv för tjejen, eller om han bjuder på lite promenad här åxå.
 
 Träning för hela gänget.
 
 Om killen däremot släpper sin vänsterhand och guidar in tjejen till högersidan med "snärtig"  fattning, får vi ett midjetag där tjejens högerhand följer med bakom hennes rygg. samma variation står till buds, med utrull, utan eller med extrapromenad.
 
          
 
 En lite speciell, och egen, variant av figuren är "Axeltaget" som vi åxå provade på. Här utgår vi från en höger/högerfattning och snurrar in tjejen med hög fattning. Nu lägger killen handen, och hennes hand, på tjejen högeraxel under inrullningen. 
 Samma alternativ står givetvis till förfogande, med eller utan promenad.
 Nu hade gänget hela fyra varianter på "Midjetaget" att blanda samman, under efterföljande träning. Gick det bra, eller...
 
          
 
          
 
  Efter att vi som hastigast repriserat "In å Ut-turen",  tog vi upp en liten rysare från Bugg 2:an, nämligen "Torpeden". Ett figur som väcker minnen, även i mig...
 Här förtydligade vi killens väntan på första takten. Tjejens vänstevarv
 Raska under-steget på 2:ans takt. Å tjejen börjar sitt varv runt killen med vänsterfoten.
 Mötet på 2-3, axel/axel.
 Rygg mot rygg och ett högervarv till för tjejen.
 En avig fattning som vi rätar ut med buggsväng, eller nytränade "Midjetaget, kanhända... 
 
Gladbugg som vi gillar skarpt! 
 
          
 
          
 
          
 Anna och Martin                                         Micael och Maria
 
 Som ordinarie buggtur denna tredje kurskväll på Bugg 3:an dyker "Erotikhandtaget" upp. En längre buggtur som sätter minnet på prov. Ni som går kursdelen som repetition av bugg 2:an, får ta denna lite kluriga figur med en nypa salt. Den har en noterbar svårighetsgrad...
 Några ord-ramsor som minnes-hjälp..
 - Som om ett handbyte, med frivarv. Fånga vänster/vänster, och tjejen in till höger höft.
 - Bjud vänster, kliv framför, byt å visa tydligt....
 - Killen går, Tjejen går å Tjejen går igen...
 - 2+2, Tjejen 2 högervarv, Huggormen, Tjejen två högervarv igen.  Färdig!
 Är buggturen som en helt ny bekantskap för Dig, misströsta inte om den strular emellanåt. Figuren är lång och klurig. Vi repeterar nästa gång. :-)
 
 Marcus får mamma Ann-Louise att hänga med i svängarna.
 
 Vi tog en stor del av kurstiden efter pausen, i anspråk till träning av sistnämnda figur. Vi hoppas att våra tips gav någon nytta till hjälp. Största hjälpen är absolut alla erfarna "gamla" Deltagare i buggänget, som styr upp med säker hand! Den bästa kurshjälp som står att få...
 
 Vi hoppas nya figurer ger varierad bugg till gänget.
 
 Sista minuterna valde Ulla ännu mer medryckande bugg-musik. Nu fick alla buggare till uppgift att använda kvällens "nya" figurer som avslut på kursdelen. En hel del att dra sig till minnes.  Midjetag i 4 varianter, In å Ut-tur, Torpeden, och till sist Erotikhandtaget....
 
Vi säger förstås Lycka Till, och hoppas på återseende nästa söndag igen! 
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Med eller utan Erotikhandtag...

Bugg 1:an Cirkulerar vidare.

Vi bygger buggen sakta vidare.
 
 Marie och Fredrik får fart på sin bugg.
 
 Söndag och buggkurs igen. En kanske ovan företeelse för våra nya vänner. Lite ovant att lämna hemmets lugna vrå på söndagseftermiddagen måhända. För många av oss lite äldre i gamet, är en söndag utan bugg, något alldeles ovanligt. Självklart hoppas vi att kunna bilda en ny vana hos våra vänner på bugg 1:an, och låta dom åxå se söndagar som en Dansdag! 
 
          
 
 Att lyssna in takten, och få den att mynna ut som takfasta steg, är kanske en av de största utmaningarna då det gäller att lära bugg. Låta sina båda fötter få till en ihållande rytm, bli som vi säger "Motorn" i buggen. Den som driver buggen vidare. Det har "gamla" elever berättat från sin grundkurs.
 Men när motorn väl har startat som den ska, brukar det sällan bli problem att lägga till buggturer i flertal. Det är "bara" att nöta in dem då, så att säga... 
 
          
Robert bjuder damerna på grundfigurer i buggen.
 
 Som vanligt bygger vi buggen med våran "Ramsa", och så åxå denna gång. En rad med buggturer som både passar ihop, och innehåller nyttiga moment. Till att börja med är det svårt att komma ihåg delarna för grabbarna, för det är ju de som skall föra sin dam i varierad bugg, med "Ramsan" som förebild. Inget som grabbarna är tvungna att följa, men som en hjälp att komma ihåg sina buggturer i början.
 
          
Peter guidar både Els-Marie och Marie under första kursdelen.
 
 Den först Riktiga buggturen är ju "Karusellturen", som får två variationer som inledning. Den första varianten, med "Omtag", tränar oavbrutet buggande, då figurens avslut passar så bra till att fortsätta med sina "Grundsteg" efter. "Bara" att trampa vidare i intränad pendelrörelse....
 
En utrullning i "Karusellturen" är en ingrediens. 
 
 Nästa variant ställer alltid till lite problem. Nu har ju gänget fått sin pendel att fungera med fyra steg på fyra takter, och så begär lärar'n att lägga in två steg "på stället", innan fyrstegs-räknandet börjar igen! Trassel!
 Som vi pratade om under första kurskvällen ska vi även trampa stegen på plats, utan pendel. Här kommer ett exempel på detta, och visst kräver momentet sin träning! 
  
          
 
  Förstås lägger vi in lite träning på att föra sin dam med höger/höger fattning åxå. Ett moment i buggen som åxå skall fungera. Dubbelhandsfattning och höger/höger fattning är ju de absolut vanligast handfattningarna i buggen.
 Så att kunna behärska båda dessa, och kunna variera under fortsatt buggande, är ett av momenten som vi tränar på. Kvällen träning på "Frivarv", är ett av flera sätt att byta handfattning...
 
 Sista minuterna med bugg enligt "Ramsan", efter eget minne för grabbarna, blev riktigt trevligt!
 
 Har Ni möjlighet, så sätt på Er egen musik-maskin under veckan och ta några danssteg på köksgolvet. Till bra bugg finns ingen genväg, idogt tränande, är metoden som gäller...
 
 Vi hälsar Tack och Lycka Till, så ses vi på söndag och övar vidare i buggens värld!  BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" En självklar slutvinjett!

Aktivitetsplan 178

 

MMS-hälsning..

MMS-hälsning till vår BUGG's-telefon från Ote och Inge.
 
"Medisdans till Elisas. Trevlig kväll och Elisas väldigt bra..dock ganska hög volym efter pausen som gjorde att Elisa blev något skrikig. Trevligt med flera BUGG'sare på plats. Hyggligt med folk och ingen trängsel på golvet vilket vi trivs bäst med som vill ha utrymme när vi dansar med trots det så hade det gärna fått komma fler dansare. Hälsningar från Ote, Inge, Anna, Martin, Jennie, Andreas, Vanja, Lars-Rune, Daniel och Susanne."
 
 
 
 
 
text och foto: Ote och Inge
 
 
 

Valdags-Motion.

Vår variant av SöndagsMotion
 
 Lättsam stämning hos BUGG's Motionsdans.
 
 Visst var söndagen både spännande och en riktig rysare på sina håll. Hos BUGG's släppte vi loss på vårt eget vis och lätt nagelbitandet få vara någon timme till. För vi tog några extra danser istället. Å visst var det några fler som prioriterade dans framför tv'n på söndagskvällen.
 
 
Inge och Ote söndagsdansar
 
Som vanligt blandar vi fox och bugg som inledning på kvällen.
 
 Eftersom vi kortat ner Motionsdansen lite grann, försöker vi verkligen presentera de absolut bästa låtarna under den tiden som står till förfogande. En hel del nya plattor har dansbanden gett ut under året, och självklart försöker vi plocka en stor del från dessa alster. Även om några band haft skiftande kvalitet på årets utgåvor, sorterar vi förstås efter vår smak och spelar upp de bästa låtarna. I vårt tycke...
 
 
 Lotta och Bengt-Åke
 
 Naturligtvis blandar vi in några fox'ar som inledning på Motionsdansen.  Hos oss dansar vi traditionell foxtrot, något som har blivit en vana hos oss. Nya varianter på dansstilen har dykt upp under senare år, och förstås funnit sin publik. Likaså inom buggen, där en mer "sport-bugg" funnit sin krets av utövare.
 Båda sidor gillar förstås sin variant och hävdar dess fördelar. Själva gillar vi förstås vår traditionella stil, som vi finner, passar oss bra, och även passar bra som sällskapsdans där vi skiftar danspartner hela tiden. Tycker vi...
 
               
 Emelie bjuder Martin på lite dans.
 
 Under sista tredjedelen av kvällen låter vi som vanligt tempot stiga en smula, och låter dansen få sin prägel av Motion. En Motionsform som både vi och våra Dansvänner gillar skarpt.
 Tja, just nyss har vi sammanställt söndagens låtlista, som nu ligger klar i vår dator. Som vanligt en smakfull blandning av gamla godingar och sprillans nya låtar. Precis som det skall vara hos BUGG's. Välkomna på söndag och lyssna på resultatet!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"   -En slogan med stort mått av sanning...

Fortsatt Dansglädje i kubik!

En kursdel med mycket glädje!
 
 Det är ett fartfyllt gäng som äntrar dansgolvet till Bugg 2-3:an.
 
 Även denna kursdel börjar vi med lite återblick. Här har vi ju valt att lite mer aktivt, gå ut med just ett portion repetition från början. 
 Därför snackar vi lite "Basic" till att börja med. Buggsväng är ett kapitel för sig. En detalj i buggandet som både ingår i buggturer, men som åxå används som "mellanspel" i buggandet. Buggsväng i vänstervarv brukar inte vålla bekymmer, speciellt när killen för med höger/höger fattning. Vänster/höger fattning är snäppet upp.
 När det sedan kommer till högervarv för tjejen, blir inte allt helt självklart. Figuren som singelvariant kräver uppmärksamhet vid stoppet efter tjejens högersteg på 1:ans takt. För det är ju först här vi kan guida henne korrekt i högersnurren. Naturligtvis tog vi upp det hela till musikalisk träning.
 
 Josefin och Markus buggande i förgrunden 
 
 Självklart tog vi ett exempel på högersnurrens användning som del i buggtur åxå. Förra gångens repetition av "Handbyte bak killens rygg" är ett bra exempel. Här kommer högersteget för tjejen som viktig ingrediens, strax före avslutande högersnurr.
  
 Marcus och Sofia
 
 Micael och Emelie
 
 Då vi ändå talar om denna figur, tar vi en annan med snarlik ingång i repris. Vår egen "In å Ut-tur" börjar på samma sätt som "Handbyte bak killens rygg",
 Tjejens inledande vänstevarv under killens högerarm, går i retur, om man säger...
 Handbyte till vänster/vänster, och högersnurr under killens vänsterarm...
 Handbyte bakom hans rygg, å efterföljande högersnurr under hans högerarm...
 Tillbaka till utgångsläge och vi konstaterar, "mycket jobb för lite resultat..."
 
        
Martin med både Pernilla och Anna
 
 Lite repetition av förra gångens "Låskolv" hann vi förstås med. En buggtur vi själva tycker är riktigt trevlig, och används ganska flitigt av de flasta BUGG'sare. Att den sedan har BUGG's signum, gör den ännu trevligare, tycker ju vi!
 
 Att gänget gillar bugg står helt klart.
 
Dags för lite pause på detta. Även om september visade sig från sin soligaste sida, så kändes det inte riktigt lika varmt som förra gången. Men visst kändes kaffet riktigt bra ute i den strålande sensommar-solen...
 
 Skönt sväng-gäng i dubbel bemärkelse...
 
 Pierre och Rose-Marie
 
 En buggfigur som ofta används hos oss, är "Karusell med sidbyte och tjejkryp". En buggtur som åtminstone jag, inte sett utsocknes nå'n gång. Ännu en variant på den gamla "Karusellen" dessutom.
 Karusellingång...
 Sidbyte med armar å allt. ( ett internt uttryck för komplicerat sidbyte)
 Sidbyte, utan armar å allt. (ett internt uttryck för okomplicerat sidbyte)
 Killens högra handlove på tjejens dito axel...
 Lätt markering och tjejen kryper baklänges...
 Handbyte och avslutande högervarv för henne, vänster om killen...
 
 Lotta och Bengt-Åke testar på "Låskolven"
 
 
Vad vi gillar glada buggare! 
 
 Sandra och Lars testar på "In å Ut-turen", och Lars markerar utmärkt!
 
 Ja, nu rann ju tiden iväg i en hast igen, som vanligt. Vi hade planerat några varianter på våran "Midjetaget" som sista punkt. Nu fick grundvarianten bilda avslut, på denna andra söndags kursdel. Vi ber att få återkomma nästa söndag med både repetition och demonstration av gundvariant och några variationer på figuren som tillägg.
 
 Några sköna bugglåtar fick leverera inspiration till avslutande bugg!
 
 Så 19.30, lokal "Syltoppenstid", avlsutade vi Bugg 2-3 och Tackade för visat intresse. Vi tolkar den efterföljande applåden som bifall, och siktar nu in oss på fortsättning nästa söndag. Då hoppas vi dessutom att den lokala "Syltoppstiden" skall överensstämma med Svensk normaltid. Det vill säga ca 8 minuter tidigare....
 
Tack till Er alla trevliga buggare hos oss, Hälsar BUGG's / Ulla å Arne!
 
Med eller utan det "Martinssonska varvet" säger vi förstås: "Ska de va bugg. ska de va BUGG's!" 

En liten Déjà vu.

Jo, vi tar det igen.
 
 Visst blir det bugg för nya gänget.
 
 Om det nu var så att Ni kände igen den första delen av  kvällen, så stämde detta ganska bra. En liten Dèjà vu om man säger. Det lite kluriga ordet säger Wikipedia att det betyder "redan sett" på franska, och fortsätter som förklaring  "En opassande eller falsk känsla av igenkännande".
 
          
 
 Fast vi hoppas verkligen att Ni inte kände det på det viset i alla fall! För det är så att andra kvällen på våra nybörjarkurser, brukar vi ta en liten repetition på den viktiga grunden i buggen. Både för eventuellt nytillkomna och som extra påminnelse för alla andra.
 
 Koncentrerad träning för deltagarna.
 
 Trampandets art brukar vara en av nycklarna till att få en bra bugg i framtiden. Korta och låga, men markerade, steg noterar vi som inledning. Undvik långa och höga steg således. När vi sedan kommer att höja tempot blir det svårt att hänga med annars. Vikten på främre delen av foten och låt kroppen vara med i rörelsen.
 Sedan skall allt sammans följa musikens rytm. En stadig men följsam kontakt med sin danspartner, via armarna. Kom i håg rätta formen på Era armar, vi strävar efter en tajt och fin bugg.  Jo, visst blir förmaningarna många i början...
  
 En del tid ägnade vi åt grundstegen...
 
 När vi lägger till Cirkelbuggen börjar vi variera våra stegmönster. Nu börjas det för killarna att välja variation på mönstret. Just vad vi kallar att killarna skall guida/föra sin dam. Visserligen en minimal sådan, men i början känns detta stort...
 När vi sedan lägger till första egentliga figuren, "Karusell med omtag", blir det en riktigt liten buggserie vi får att träna på. Visst känns det häftigt, så här i början, att bugga med denna variation!
 Allt eftersom tiden går och säkerheten växer, bygger vi våran "Ramsa" allt längre och längre...
 
 Jonas har åxå gått Bugg 1:an tidigare, å fixar detta galant.
 
 Ett råd i all välmening är att träna på steg och rytm därhemma. Leta upp en låt Ni gillar och som har en skön, lugn, takt. Hitta rytmen och räkna in, 1-2-3-4...
 
 Vi säger förstås Tack för en trevlig kursdel och hoppas på återseende nästa söndag igen!
 Samma tid å plats förstås, Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Kanske en nyhet för Er, men bekant för oss andra: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Så dé så!

Aktivitetsplan 177

 
Kom ihåg att det går utmärkt att hoppa med på båda våra kurser även denna söndag!
 
Under Bugg 1:an repeterar vi första gångens grunder, så att även nya kommer med i kursen!
Bugg 2-3 fortsätter sin återblick och repeterar förra gångens "Låskolven".
 
Väl mött alla dansvänner! Hälsar BUGG's Ulla å Arne! 

MMS-hälsning från Ote och Inge..

"Sista sommardansen för iår. Framed på Lane loge.Trevlig kväll och hyggligt med folk trots tt det är så sent på säsongen. Framed spelade mycket bra. Full fart på bugglåtarna i ett bra danstempo.
Hälsningar Ote, Inge och Linda."
 
 
 
 
foto: Ote och Inge

Motionsdans, nästan som vanligt!

Välkomna till Motionsdans hos BUGG's!
 
          
           Inge bjöd Lotta på lite foxtrot             Undertecknad haffade Annica till en dans
 
 John diggar både dans med Lena, å musiken.
 
  Ja, så kunde vi äntligen säga Välkommen till Motionsdans hos BUGG's igen! Riktigt trevligt att få ta sig en dans med Dansvännerna, till sköna tongångar. Även om förändringens vind möblerat om en smula så är trevnaden med alla Vänner lika härlig som tidigare. 
 
Lisa tittade upp till Syltoppen...
 
 Å visst skulle Karlsten få sig en bugg förstås!
 
 Jo vi har ju förändrat upplägget en smula. Tidigare dansade vi ända till klockan 21, men visst har det märkts att orken tryter en smula sista halvtimmen. Vi håller ju ett gott tempo, och en och en halv timme med energisk kurs före, med Motionsdans på det, känns en del. Därför har vi kortat ner Motionsdansen till en timme, men långt ifrån dämpat tempot för det. Själv tyckte jag det kändes som en timme med (skit-) bra musik hela tiden, och ett bugg- och dans-sug hela tiden!
 
          
 Både Karlsten och Tommy bjöd upp Veronica på bugg.
 
 Annci och Niklas kom upp till Motionsdansen.
 
  Men visst betyder det en del för oss själva, att få packa ihop en halv timme tidigare åxå. Klockan tickar snabbt iväg medan vi samlar ihop våra pinaler och packar bilen. Så blir det ju en ur- och inpackning när vi kommer hem åxå. Det har sällan varit före halv elva på söndagskvällarna vi satt oss ner och sammanfattat danskvällen. Detta har nog varit den stora orsaken till förändringen.
 Dock såg inte detta ut som det gjorde söndagens Motionsdans mindre intensiv för det. Snarare tvärt om. Nu gavs det så kallade järnet hela tiden, buggen smiddes med het musik och rytmen bankade taktfast på Syltoppen. Så sammanfattningen blev idel plus i kanten!
 
          
       Lotta och Peter                                        Pernilla och Tommy
 
          
Bengt-Åke och Elin                                   Niklas och Annci
 
 Inge bjuder Emelie och Ote på dubbelbugg, förstås!
 
          
 
          
Magnus och Jenny                               Veronica och Karlsten  
 
 Därför kan vi med gott samvete avsluta dans-dagboken på söndagskvällen med en "Lyckad Premiärkväll" som sista notering. Vi noterar söndag den 14:e som nästa Kurs å Motion, borstar bort några brödsmulor och lägger samman dagboken, trött men riktigt nöjd!
 En Kurs- och Motionskväll som andades fart och fläkt, och en avslutande Motionsdans som kändes ända fram på måndags-förmiddagen! Kort sagt en, som vanligt, trevlig kväll med Gänget hos BUGG's!
 
Hälsar BUGG's/ Ulla å Arne
 
Och sammanfattar premiärkvällen med: "Ska det va bugg, ska det va BUGG's!" Om nu någon missat detta!

BUGG's buggar igång!

Kul att vara igång igen!
 
 Det brukar alltid bli ont om bilder på Bugg 1:ans premiärkväll. Så åxå denna första kurskväll för våra Bugg 1:or. En hel del nybörjare kom upp till oss på Syltoppen, några med lite bugg-erfarenheter i bagaget och några som tog sina första buggsteg denna kväll. Takt, Grundsteg och Cirkelbugg blev introducerat för gänget, och skulle förstås blandas in med lite premiärnerver. Visst kom vi en bit på vägen och kör repris nästa söndag, då det även går att komma med som nybörjare å hoppa med på kursen. Hem å övertala sambos å vänner...  
 Både Ulla å jag är ivriga att få snurr på kursen, och kameran blir därför bortglömd. Vi hoppas få återkomma med några bilder nästa söndag från den inledande kursdelen. Därför går vi raskt över till fortsättningskursens bravader...
 
Bugg 2-3 kändes riktigt välbesökt.
 
 Fler aktörer i bugg-kursbranchen lockar deltagare, men vi hoppas förstås att ett gott rykte och erfarenhet drar sitt strå till vår stack. Kanske kan ett oslagbart lager med buggturer, åxå spela in i valet av BUGG's. För visst är det kul att kunna variera sin bugg, och blanda flera varianter av buggturer! Att vi sedan kan erbjuda ett oslagbart Dansgäng som kamrater, är åxå ett starkt skäl att välja bugg med BUGG's!
 Vad som avgjorde valet vet inte vi, men ett riktigt stort dansgäng slöt upp på söndagskvällen för vår fortsättningskurs i bugg. Denna kursomgång valde vi att kombinera med repetition av främst Bugg 2:an, men även spridda inslag från Bugg 1:an, med buggturer ur Bugg 3:an. Säkert känner fler än vi lite ringrost i buggen så här i början, därför kändes det nog skönt att blanda in basic-figurer för de flesta, under inlednings-danserna.
 
          
Peter bjöd Lotta på svängom.               Bengt-Åke och Maria fartig bugg.
 
 Som repetition började vi riktigt basic, och synade trenne varianter av de första "Karusellerna". Säker har de flesta figurerna i minnet, men kanske inte på repertoaren så ofta. Därför är det inte fel att damma av dem och ge dem några takter. Sedan är ju ingången på just "Karusellen" en inledning på flera varianter på figuren, så här ska det inte fallera när vi klurar till buggturen ytterligare i kommande kurskvällar... 
 
          
Robert bjuder Josefin på "Låskolv".                Per "Byter hand" bakom sin dam. 
 
 Att byta handfattning är ju en viktig detalj i buggen. Dubbelhandsfattning och Vänster-Höger, (Killens hand nämnd först) är två fattningar med samma ursprung. När man sedan skall byta till höger-höger fattning, finns flera alternativ. Buggsväng vänster med handbyte som avslutning eller byte under tjejens frivarv är förstås de enklaste varianterna. Både fick en kortare övning... 
 
Här buggar Tommy och Maria i bakgrunden och Lotta och Lars-Erik i förgrunden.
 
 Två andra "riktiga" buggturer som innnefattar handbyte är ju "Handbyte bak killens rygg" och "Handbyte bak tjejens rygg". Handbytet bakom killens rygg med det avslutande högervarvet för tjejen, ställer ibland till lite huvudbry om man inte praktiserat detta tidigare. 
 Handbytet bakom tjejens rygg innehåller en extra notering i att inte höja hennes högerhand, förrän hon snurrat sitt första varv, efter just handbytet. 
 Sedan har ju båda varianterna en grundförutsättning i att tänka på "Dansriktningen" innan man utför figurerna. Därför är dessa båda varianter så utmärkta att träna samtidigt, då killen får denna extra tankeställning innan figuren utförs. Vi Tackar förstås åxå Karlsten för sitt utmärkta arbete som "Gubbe ivägen"....
 
          
 En hel del att träna på för deltagarna.
 
Peter och Anna ser ut att ha en Buggsväng i högervarv på gång...
 
  Jo just Buggsväng i högervarv fick en kortare presentation under denna premiärkväll. Vi ber att få återkomma med mera i ämnet, då denna "enkla" figur, kan ställa till en hel del trassel. Men rätt intränad kan den bli just så skön, som vi påpekade under kvällen...
 
 Riktigt härligt att få vila ögenen på ett så glatt bugg-gäng under söndagskvällen.
 
          
Andreas och Jennie.                                Emelie och Lars-Erik.
 
          
Karlsten och Sandra                                      Lena och Bengt-Åke 
 
 Det blev åxå några förmaningens ord till "Tjej bak killes rygg". Ett, i våra ögon litet fel, då inte tjejen får till sitt första halva högervarv i figurens inledande två takter. Ett litet avvik man stöter allt mindre på nuförtiden, kanske lite beroende att vi brukar ta upp detta så ofta tillfälle ges. En kortare demonstration av detaljen, avslutades med gemensam träning av buggturen som helhet.  En figur från bugg 1:an som repriserades...
 
 Kul med bugg för Tommy och Rose-Marie
 
  Kaffe med dopp kändes helt rätt att kombinera med lite frisk luft! Vi hade riktigt varmt i lokalen, men så hade sommaren gjort ett återbesök åxå. Att gänget såg ut att gilla återseendet gick inte att ta miste på, full fart på snacket under pausen...
 
 Riktigt livligt på dansgolvet när vi värmde upp efter pausen.
 
          
Pierre och Linda                                       Rose-Marie och Per
 
 Givetvis blev det repetition för våra "gamla" dansare, men visst är "Låskolven" en nyhet för en del av våra nyare kursdeltagare. En buggfigur med något år på nacken, å lite speciell i sig.
 En höger-högerfattning där den inledande buggsvängen i vänstervarv, fortsätter in i ett lås. Härav namnet på figuren.
 Nu gällde det för killen att vara allert och stoppa utrullningen med vänster-vänster handstöt. 
 Fortsättning med halvt vänstervarv för tjejen, som killen stoppar med ett markerat högertag på hennes axel och går ut till 4 i denna fattning.
 På följande 1:a markerar killen utrullning i högervarv för tjejen.
 Stoppar henne med vänster-vänster, vänstervarv för henne och avslutar med en höger högerfattning.
 Tja, om man nu inte vill ta till en "skön" höger buggsväng som final, då förstås....
 
 Både Tommy och Annica på språng i buggandet.
 
 Resten av kvällen blev det träning på kvällens figurer. Fast nu återstod inte speciellt lång tid förstås. Ännu en välfylld kurskväll hos BUGG's var till ända, och vi tyckte att Ni alla såg ut att trivas. 
 
 Herr och Fru Spelmans i buggartagen.
 
 Ulla och jag tackar för, en i våra ögon, mycket trevlig kurskväll, och hoppas att Ni håller med!
Håller med så mycket, att vi alla återses nästa söndag igen, med med mera bugg med BUGG's!
 
Å tillägger onödigtvis förstås, "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
PS. Mera bilder från Motionsdansen kommer inom kort.

MMS-hälsning från Ote och Inge..

" Hälsningar från Ote, Inge, Anna, Martin och Lotta som dansade loss i Bengtsfors
till Holidays. Inte så mycket folk men en trevlig kväll.
Kallt ute men varmt på dansgolvet."
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Ote och Inge
 

Aktivitetsplan 176

 
 
Hjärtligt Välkomna till BUGG's!
Allt enligt tidigare annons:
 
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne

Äntligen dags för BUGG's igen!

Får vi lov att försöka lysa upp höstmörkret åt Er en smula?
 För visst kan man känna en viss sorgsenhet när kvällarna mörknar allt tidigare, och sköna sommarkvällar blir ett minne blott. En tid att krypa inomhus och vänta på en ny vår...
 Tja, eller att lysa upp hösten med lite dans hos BUGG's istället! Vi är ganska säkra på att flera av våra trogna Dansare ser hösten an med förväntan, för då är det dags med mera dans hos BUGG's!  Så varför inte göra oss sällskap på Syltoppen i Säffle, samt vårt härliga Dansgäng, och göra hösten 2014 till något alldeles extra!
 
Peter och Ann-Louise väntar på mera dans!
 
 Söndagskvällarna startar vi upp med vår traditionella nybörjarkurs i bugg! Här bygger vi buggen från stadig grund, och ger en inledning med grunden i denna trevliga dans. Väl avpassat för absolut nybörjare. Att sedan mer vana buggare brukar hänga på och ge nyttig vägledning, ger kursdelen än mer värde! 
 Här lär vi oss bugg som passar för traditionell sällskapsdans, och vi kan lova att Din resa i dansens värld får bästa start! 10 år med buggkurser hos BUGG's har gett oss en god erfarenhet. Vi kan lova en jättekul höst med mycket bugg och en stor portion dansglädje! Välkomna till Syltoppen i Säffle kl. 16.30 söndag 7:e september!
 
Glädje i dansen för Susanne och Jan!
 
 Vår första fortsättningskurs får ett lite nytt upplägg. Traditionellt kör vi här en bugg 3:a, men i år tänkte vi att blanda in lite repetition åxå. Av erfarenhet vet vi att många känner sig lite för ringrostiga att starta upp med en ren bugg 3:a som inledning på hösten. Så varför inte "softa" till det en smula och repetera lite som inledning!
 Vi dammar av buggminnet och blandar in lite basträning av buggen, kan kännas skönt så här i början, tror vi. Så här träffs förstås det gamla BUGG's-gänget igen, och hälsar givetvis alla nya Dansvänner välkomna till en perfekt introduktion av BUGG's sätt att dansa bugg! Här hälsar vi både gamla och nya Dansvänner Välkomna till "Dans Med Hjärtat" hos BUGG's, hösten 2014. Syltoppen i Säffle 7:e sept. kl. 18.00 är plats och tid som gäller!  
 
Visst väntar Anna och Martin på mera bugg!
 
 Som vanligt avslutar vi kvällen med lite Motionsdans igen! Här blandar vi foxtrot och bugg som inledning, precis som på en "riktig" dans. En del av kvällen som vi vet gillas av de allra flesta! Kring halvtid växlar vi över till bara bugg, och låter tempot stiga en smula, allt för att ge motionen en extra skjuts. Samtidigt ger denna del av kvällen nyttig träning i både fox och bugg, bara det en god anledning att utnyttja kvällen fullt ut!
 Vi planerar minst en timme mellan 19.30 till 20.30 åt denna aktivitet, men är det fart på dansgolvet ligger förstås några extra låtar på lut...
 Motionsdansen ingår för Er som betalt kursavgift, men enbart Motionsdansare är förstås åxå välkomna och betalar då 40:- per kväll. 
  
Pernilla och Veijo under vårens bugg.
 
 
Mycket kul under våren för Tommy och Victoria.
 
 Hos BUGG's sätter vi dansglädjen i första rummet! Våra kurskvällar skall innehålla en god portion glädje och trevnad! Detta skall givetvis inte ge avkall på vår målsättning att lära ut den bästa buggen noggrant, något vi lägger stor vikt vid! Hos BUGG's väntar ett stort förråd av buggturer, för Dig som hänger med på alla våra kursdelar. Resultatet ser vi varje kväll då våra buggare presterar bugg av bästa klass, något vi både njuter av att se, och visst, känner en hel del stolthet av. Det är ett duktigt Dansgäng hos BUGG's! 
 Hos oss lägger vi åxå vikt i att bjuda på bra dansmusik! Visst spelar vi gamla godingar, men dessa ska åxå blandas upp med ny och fräsch dansant musik! Ett faktum vi hör gillande ord som oftast!
 
 Välkomna hälsar BUGG's!
 Ulla å Arne!

MMS-hälsning..

 
"Danshälsningar från Gräsmark där Streaplers bjöd på en toppenkväll!
Mycket folk denna fina kväll.
God fika i pausen och mycket dans från start till slut."
Hälsn Ote och Inge
 
 
 
Foto Ote och Inge

RSS 2.0