Motionsdans, både här och där.

Hur står det till med Er dans? 
 
 Jo tack, bra får vi nog säga. Ja, alltså som svar på frågan i rubriken, om nu någon undrar. Det dansas ganska friskt här hos BUGG's på söndagskvällarna.
 Först och främst är ju vårt tillfälle till dans, ett sätt att träna lite extra på danskursens figurer. Turerna i buggen är många och kräver en hel del träning innan de sitter i ryggraden. För killarna så handlar det om kort betänketid innan passande buggtur skall levereras under dansen. Tjejen positionerar sig i förhållande till killen, till dansriktning och övriga dansare. Planerad buggtur kanske inte blir optimal, utan en annan får bli "plan B" i en hast. Dess fler buggturer i minnet, ger fler alternativ i dansen. Men som sagt, det gäller att de sitter lätt åtkomliga i minnet för killen. Å här kommer träningen in som viktig del!
 Utan att ha någon kunskap i ämnet, men skulle tro att flera kampsporter ställs inför liknande snabba val. 
 
 En svängom hos BUGG's.
 
 För tjejerna är åxå träningen viktig. Killarna ger små tecken och guidningar inför sina figurer. Sedan är flera av figurerna sammansatta av många moment. Hon skall under delar av en sekund, bli införstådd i vad som kommer och följa killens guidning genom figuren. Själv är jag full av beundran hur tjejerna klarar att följa våra, säkerligen högst varierande, guidningar i buggen! Då sedan killarna blandar bland 50-talet figurer, blir det många snabba val att följa för tjejerna!
Själva brukar vi skojsa till det och skifta förare. Ulla för med killstegen, och jag följer med tjejens steg. Milde tid vad fumlig man (jag) blir. Prova själva någon gång!  
 
          
 
          
Lennart och Monika                                   Ote och Peter  
      
 En nyckel till att få till flyt i sin bugg, utöver idog träning förstås, är att hålla "motorn" igång. Grundsteg och Cirkelbugg skall alltid vara igång, och givetvis i takt till musiken under dansen. Detta tillsammans med stadiga armar hos dansparet, ger bästa förutsättning till snabba moment i buggen. Tjejen är ständigt redo på killens guidningar, och "glappet" blir minimalt. Den viktiga fysiska kontakten med andra ord. 
 
 Veijo och Lotta samt Lena och Tommy.
 
 En annan viktig del är åxå den psykologiska kontakten. Båda dansarna måste vara uppmärksamma på varandra. Små tecken både ges och skall uppfattas. Här kommer den viktiga ögonkontakten in, något vi ofta tjatar om. Kryddar vi det hela med några leenden, blir alltihop ett rent nöje!
 
Gladbugg i söndags, här med Inge och Linda.
 
  Men utöver den nyttiga träningen på dansen, så ligger en stor del av utövandet på nöjeskontot! Dans som motion är svårslaget nöje. Ett konstaterande många ständigt noterar. 
 Att man sedan berikar sitt sociala nätverk är åxå en mycket viktig del i dansandet. Något vi verkligen kan skriva under på, efter 20 års dansande!
 När man läser att "Säffle är dött", handlar det nog en del att ta vara på de tillfällen som finns. Dans är måhända ingen dussinvara i stan, men den finns om man söker en smula. Vår blogg besök av mellan 250-300 besökare under veckan, och vår facebook sida har dryga 200 följare. Så ett helt okänt utbud borde vi inte vara. Å vi är bara en av Säffles "dansleverantörer"...
 
 Peter och Ann-Louise är stadiga gäster hos BUGG's!
 
 Sedan kan vi konstatera att det bjuds på dans, både här och där! I Lia i Årjäng, dansas det på tisdagarna, och här är det bugg som gäller. Ett gäng som sätter dansglädjen i första rummet! För oss blev det en tur dit i tisdags, efter lite funderande. Förkylningstider hos oss åxå tyvärr.
 Väl framme  hos gänget där, möts man av ett bildrikt reportage i NWT's Årjängsbilaga. Kul att deras dans uppmärksammas i aktuell lokalpress!! 
 
Dansglädje i Lia!
 (Att bilderna som togs, skulle pressläggas, blev en senare överraskning!)
 
 Så från oss kommer ett Tack till Er Alla som utnyttjar BUGG's dansutbud, och själva riktar vi ett stort Tack till det härliga Dansgänget i Lia för trevlig tisdagsdans! Därför kan vi helt sanningsenligt säga att det står Gott till med Dansen! Både här och där!
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å lutar oss förnöjt tillbaka och påstår att: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Ett klurigt avslut på Repetitionskurs 1.

Musikalisk återblick som tema.
 
 Både Pernilla och Linda noterade 50-talstemat lite extra.
 
 Vi har passat på under söndagarnas DansCafé, att låta musiken få ett tema. "Vänliga Veckan" och "Alla Hjärtans Dag", fick självklart "Love-songs" som tema. Eftersom vi gillar Countrymusik, var det självklart att den stilen fick stå som musikaliskt tema en av söndagarna. Denna söndag lät vi musiken få ett skimmer av 50-talet. Flertalet av låtarna dock covers på kända hits, som våra duktiga dansband gjort egna bra tolkningar av. En musikstil som vi förstått gillas av flertalet av våra dansgäster. 
 Denna söndag fick dock bli final för vårt försök med DansCafé. Som jag lite skämtsamt sade, så blir det lite för många kondisbitar med hem igen, för att det ska vara bra för mig. För Er som vill ta några danssteg innan kursdelens start kl.18.00, så kommer musiken förstås att stå på en stund innan kursstarten ändå.
 
Del-final på första kursomgången.
 
 Martin och Lotta buggar uppvärmning innan allvaret börjar.
 
 En liten skiftning i laguppställning, gjorde att vi repeterade förra söndagens figurer lite extra. Virustider ställer till med rockad i mannskapet. En snabbis med båda versionerna av "Handbytet", och så kilar vi in med "Torpeden" igen. tre figurer som bildar trippel i "kompis", och ger en buggserie med fart och fläkt. En liten förklaring lade vi med i förra veckans blogg. "Torpeden" skulle återkomma i annan kombination under kurskvällen...
 
          
 
          
 
 Ett "Handbyte bak killens rygg", ser Tommy ut att bjuda Monika på.
 
 Även kombinationen av "Kråka Höger" och "Tjejkrypet" fick en hastig reprisering. Figurerna läggs i nämnda ordning, och avslutas gärna med ett "Midjetag" om lusten finnes.
 Båda figurerna finns med i förra veckans blogginlägg, för Er som tränar hemma...
 
 Roger och Elin
 
          
Fredrik och Pernilla                                 Lennart och Carina 
 
 Carina och Lennart
 
 I villervallan höll vi åxå på att glömma bort "Hårdknuten", som skulle få en avslutande roll i kommande kombination. 
 En liten beskrivning på "Hårdknuten" kan låta som följer.
 *Dubbelhandsfattning som utgångsläge. 
 *Efter att killen lagt sin högerögla, lagt den kring egen hals..
 *Startar han med att guida tjejen i sina högervarv mot kommande "Lås".
 (Här kan personliga varianter i antal takter dyka upp. Inget rätt eller fel, men här kan flera orsaker göra att tjejerna tar varierat antal steg och takter, på sig för att komma ut i sagda lås. Uppmaningen till killarna blir därför att låta tjejerna snurra klart in i låset, innan Ni markerat byter sida.)
 *Ett ömsesidigt ögonkast innan sidbytet sker, ger skönt tempo i figuren. Utan något varv kliver tjejen bakom killens rygg.
*Avslutar med en halv höger-vändning, och självklart baksteg.
*En buggsväng i vänstervarv, ger skönt avslut i figuren som singelvariant... 
 
          
 
          
Ingång på "Kråkan" och sidbytet i "Hårdknuten" för Martin och Rose-Marie
 
 Härlig bild med Patricia och Veijo
 
 Nu blev förstås uppgiften att träna under några låtar på dessa varianter. För de flesta är figurerna kända, men för några andra blir några bugg-byten nyttiga till att träna på. Ulla bjöd på musik i ett något stegrande tempo. Men det såg ut att gå riktigt bra, tycker jag...
 
          
 Monika tar en bugg med både Veijo och Martin
 
 Sedan är vi ju inte bara så där gulliga och snälla under våra buggkurser. För Er som tyckte varianterna, var en "piece of cake, ville vi förstås ge liten utmaning. För visst brukar kombinationen: "Nackad Kråka, med halv Torped, samt Hårdknuts avslut" få de flesta att tänka till en smula.
 Ett delmoment, bland många andra, är att få till ett raskt och gemensamt "lastväxlartag" inför avslutet.
Tilläggas kan att "Midjetaget" ger ett fint och lugnt avslut på en actionsfylld kombination. Tycker vi.... 
 
 Fredrik buggar "Låskolven" med Elin
 
 Duktiga tjejer reder sig själva
 
 
 De sista minuterna med fri bugg, fick Ni till uppgifta att träna på kvällens figurer. Dels som singelvarianter, och förstås i de kombinationer vi gett exempel på. När detta känns bra är det passande att lägga till den avslutande kombinationen, som väl kan benämnas som överkurs, "Nackad Kråka med halv Torped och Hårdknuts avslut"
 Å som jag sa, -Lägger man sedan till en original "Torped" som avslut, brukar förvirringen bli total...
 
          
 Roger och Lotta                                    Fredrik och Marie
 
 Vi Tackar alla Kursdeltagare för visat intresse. och hälsar förstås både Er och Nya deltagare, Välkomna på nästa söndags fortsättning med Repetitionskurs del 2.  
 Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Och inleder då en ny bloggomgång att avsluta med: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Aktivitetsplan 193

 
Välkomna till kvällens evenemang!
 
DansCafé med 50-talet som musikaliskt tema, mellan 17.00 - 18.00
 Hälsar BUGG's / Ulla å Arne

Lite Motion som sista punkt

Kultur, utan mjällig manchesterkavaj!
 
 Ote och Inge tittar upp och dansar en stund
 
 Sedan flera år prenumererar vi på "Får Jag Lov", en tidning som speglar danslivet i landet. Nya numret har fått en lite annorlunda prägel, och går en smula djupare i fenomenet dans. Bra tycker jag, då dans är mer än glamour och paljetter.Tidningen ligger förresten med på bordet vid "köket" för de som vill titta. Annars kan vi rekommendera att själva köpa och ta del av innehållet. 
 
          
 
 
 En foxtrot med Lennart och Linda
 
 I och med nya stilen bjuder tidningen in tre nya krönikörer, och denna gången är det Ulf Georgsson, bl.a. trummis i Flamingokvintetten.
 Hans tankar går kring detta med dansens "Kulturstatus". Ett svar från myndigheterna ger vid handen att detta är tveksamt. Så gott som all annan kulturaktivitet har den låga momsen på 6%. Dans har däremot full moms på 25%, något vi åxå erfar. Att sedan public service, Sveriges Radio, näst intill totalcencurerar musiken vi gillar, måste nudda vid yttrandefrihetens område. Något vi tydligen skall värna om...
 
          
Karlsten och Monika                                   Roger och Lena    
 
 
 Ordet "kultur" i Vikipedia ger ett jättestort område. Irrar man runt i denna labyrint hittar man "finkultur" om såsom bildkonst, klassisk litteratur, jazz, poesi och teater, samt förstås opera.
 Dansbandsmusik hittar vi under klassificeringen: "Anti-finkulturella exempel" !! Där trängs vår kultur med buskis, hollywoodfilm, kiosklitteratur, såpopera och pornografisk film!
 Något att tänka på när vi besöker Dansbandsveckan i Malung, och umgås med 80 000 ytterligare "Anti-finkulturella" figurer, av tveksam men fullt momspliktiga karaktär!
   
 Härlig dansbild med Veijo och Elin
 
 Ulf funderar kring ursprunget till denna kultur-uppdelning, och spekulerar runt 70-talets början och progg-rörelsen. Då blev det fult att tjäna pengar på musik, för den skulle ju spegla det "Kulturpolitiskt korrekta"!
 Då bannlystes ABBA, Melodifestivalen och Svensktoppen, musik skulle ha högre ambitioner. Många av dessa gengrar har återuppstått, med gloria, men dansmusiken lever kvar i skuldträsket.
 Ulf Georgssons krönika väcker tankar och är synnerligen läsvärd. Ett tips att inhandla Får Jag Lov och ta del av detta. och mer därtill!
 
 Anti-finkulturell aktivitet på hög nivå. Men dessto roligare, om Ni frågar mej!
 
 Vi Tackar tillresta kultur-idkare för en trevlig stund tillsammans! Fint eller ej, kul har vi i alla fall!
 
Hälsar BUGG's / Arne o Ulla
 
"Högre kulturell utveckling", eller som vi säger: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Kompis i Tur.

 Vi pusslade ihop några buggturer i söndags
 
 Lennart och Rose-Marie i stilig buggsväng.
 
 Det var ett lite decimerat dansgäng vi hälsade Välkomna i söndags. Rallyhelg för somliga, och sedan florerar förkylning, så vitt vi förstår.
 Själv frestades jag att sätta rubriken "Kurs utan glimten i ögat" på dagens blogginlägg, och då syftandes på mitt eget tillstånd. Lördagens naturnära upplevelse hade krönts med en kvist i ögat, och det var strax före lunch som mitt deltagande i söndagens Kurs & Motion stod klart. Nog om mig själv. Nu är det Era bravader som står i focus...
 
 Blanca och Tommy har bugg på gång.
 
 Förra gången avslutade vi med de båda "Handbytena". Dels bakom killens rygg, och dels bakom tjejens rygg. Båda figurerna hör till bas-turerna, och bereder inga problem för Er. En notering bara, om vikten att positionera sig rätt, så tjejen gör utgången i dansriktningen i båda avsluten.
 
          
Andreas och Carina                                        Peter och Pernilla
  
  Vi har ju ett nöje i detta att lägga samman buggturer. Tittar närmare på de buggturer som passar extra bra ihop, och ger därmed en fartfylld och energisk bugg. Inget fel i att lägga några grundsteg mellan figurerna, för att ge sig själv och partnern lite tankerum emellanåt. Men det kan åxå vara kul att bjuda på några schyssta kombinationer, och ge fart och fläkt åt buggen.
 
 Karlsten bjuder Pernilla på fartfylld Torped.
 
 Att lägga in "Torpeden" mellan nyss tränade, "Handbyte bakom killens rygg" och "Handbyte bakom tjejens rygg", ger ett bra exempel på buggturer som passar fint att kombinera. Tre figurer som man kan komprimera lite extra genom att inleda "Torpeden" utan att räta upp den "Aviga fattningen" efter Handbytet bakom killens rygg. Att sedan tänka på riktningen för turerna, ger ytterligare hjärn-gympa för killarna....
 
          
Karlsten har Torpeden på gång för både Blanca och Caroline 
 
Det ser ut som ännu mera "Torpedingång", för Tommy och Monika
 
 Fart och fläkt i varierad bugg i söndags!
 
 Nästa söndag ska vi köra en liten kluring. Därför ägnade vi denna söndag åt att förbereda en liten smula. Givetvis tar vi figurerna i repris för Er som missade dem i söndags. 
 Så Lustigt nog passar båda figurerna vi skulle träna på, tillsammans som tur-kompisar åxå. Dubbel anledning att kombinera dem!
 "Tjejkrypet", icke att föväxlas med "Tjejdyket",  inleds med en "Karusellingång". Med tjejen vid killens högra sidan inleder vi ett sidbyte med "Armar å allt". (Kufiskt uttryck hos BUGG's)
 Sidbyte åter till "Karusellfattningen", utan armar å allt. Men med killens handlov på tjejens högra axel.
 Lätt tryckning med den samma, signalera för tjejen att krypa baklänges, för att dyka upp på killens vänstra sida och fatta vänster-höger fattning.
 Killen guidar tjejen i höger buggsväng. Klarrt!
 
 Elin och Veijo samt Anna och Martin på gång
 
 Kombinationens inledning är dock "Kråka höger". Underligt namn på en flaxig tur.
 *Där killen skjutsar tjejen åt höger som inledning, med höger-vänster fattning. 
 *Killen söker fattning med sin vänsterhand bakom sin rygg.
 *Tjejen tar den med sin högerhand, och båda byter sida bakom killens rygg. (Hon ser killens vänstra  armveck.:-)
 *Killen drar åt sig vänsterarmen och lägger egen ögla, under högervarv, med den.
 *Fortsätter av bara farten och lägger samma ögla runt tjejen, och paret finner sig i "Karusellfattning" igen.
 
          
 
 Så om vi nu pusslar ihop dessa båda tur-kompisar så börjar vi med "Kråka höger" och lägger sedan till "Tjejkrypet" därefter. Vips har vi kombinerat en liten "kompis" igen, och har en lien fartfylld serie att bjuda våra damer på emellanåt...
 Flera av de här turerna skall vi alltså återanvända på söndag till en lite mer gymnastisk figur. Fart och fläkt blir honörsordet då....
 
 Sköna toner bjuder fox till Peter och Pernilla samt Rose-Marie och Martin
 
 Förra gången hade vi studerat högervarvet i Foxtroten lite närmare. Då vår tid alltid är i knappaste laget, tar vi en repris denna söndag. Högervarvet är den viktigaste figuren i fox'en, utöver fram och baklänges då förstås...
 
          
Roger och Blanca                                 Anna och Tommy 
 
 Sedan vill vi åxå notera vikten av att kunna pausa i fox'en. Alltför många "Ånglok" tuffar fram på dansgolvet och knuffar och skjuver övriga dansare runtomkring sig. Så ska inte dansare från BUGG's uppföra sig!
 Därför tränar vi på att kunna dansa sina fox-steg på plats, för att invänta den lucka på dansgolvet, som ger oss möjlighet att dansa vidare. En nog så viktig del av foxtroten...
 
 Alltid lika kul med Gladbugg, här med Victoria och Veijo
 
 Några minuter återstår av kurstiden, och vad passar då bättre än att ge Er tillfälle att praktisera kvällens övningar till. Som vanligt bjuder Ulla på svängiga rytmer och Ni hänger förstås på dessa toner och buggar på.
 
 Monika och Tommy
 
           
Karlsten bjuder Carina och Veronica på fartig bugg.
 
 Skur-moppen åker åter fram, och vi ser till att lokalen lämnas i bättre skick än då vi steg in i söndags. Vi Tackar våra trogna medhjälpare med detta arbete, och styr åter vår fullpackade Volvo hemöver. En smörgås på detta smakar riktigt bra, vill vi lova... 
 
Varma Danshälsningar från BUGG's / Ulla å Arne
 
Å ögonblickligen tillägger jag förstås: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Nej... Ingen Aktivitetsplan...

Hej alla våra Dans-Vänner!
Väntar Ni på "Gula Lappen"?... Tyvärr så skippar vi den idag... Igår var Arne ute och grejade med Sjöhagebryggan, och lyckades få en liten kvist som snärtade till honom i ögat!
Han vilar ögonen nu, så gott det går.
Men vi siktar ändå på en någorlunda normal Cafe, Kurs och Motionskväll på Syltoppen, med start kl.17! 
Vi "ses", hälsar Arne och Ulla...
 

Motionsdans på vårt vis.

 BUGG's Motionsdans följer invant mönster
 
 Martin och Linda under söndagens Motionsdans inledande Fox/Bugg-del.
 
  En rad frågor dyker upp när man arrangerar dans. Vi som står för arrangemanget helt enligt egna ideér, resonerar hela tiden hur man skulla kunna göra en bra dans bättre. Kursdelen är som den är, och vi hoppas den innehåller en lagom dos allvar och dansträning. Men åxå en god portion av lust och skratt.
 
          
 
          
  
          
 
          
 
          
 
          
 Martin och Ote                                         Lisbeth och Peo
 
 Fart i buggandet för Lotta och Lennart
 
 Under vår prövotid med DansCafé har vi lagt in ett längre uppehåll mellan alla låtar. Dels för att dansen som helhet ska hålla ett lugnare tempo. Men även för att att mer ovana dansare skall ges möjlighet att dansa en valfri dans, tacka för den, och återgå till kaffet därefter. Så var tanken i alla fall...
 
          
 
 Emelie dansar förstås, här med Inge.
 
 Vår Motionsdans har följt ett traditionsbundet spår sedan lång tid. En första del som innehåller varannan fox och varannan bugg. Vi har intrycket att de flesta gillar denna blandning, som del av dansandet.
 Under den andra delen kör vi renodlad bugg, och den får strax ett lite snabbare tempo. Det är ju dans för motionens skull, vi har som inriktning. Bugg till medryckande musik, tror vi åxå gillas....
 
          
 
 Å kul är det åxå, av minerna att döma!
 
 Till vår Motionsdans, där vi spelar musik passande för fox och bugg, lägger vi ett kort uppehåll mellan fox- bugg-låtarna. Därav passar det att dansa båda danserna, fox-bugg, med samma partner, vilket får till följd att vilande dansare får lite längre väntan.
 Det följande uppehållet mellan bugg-fox låtarna är lite längre, å här passar det att tacka för dansen och skifta partner. Av tradition är det mestadels killar som bjuder upp, även om dansen givetvis är s.k. "demokratisk".
 Ett alternativ, vi åxå funderat kring, är att låta varannan vara "Damernas" dans. Ett upplägg som nog praktiserades mera förr. Men är inte alls dumt för det...  
 
 Marie-Louise och Stefan 
 
 Ett annat upplägg på skifte av danspartner, praktiserades redan under vår egen kurstid hos Brors Danskurser. Damerna, som i många fall är i antalsmässig majoritet, ställer sig på "kö" och killarna bjuder upp från radens början. Detta gör att alla som vill dansa kommer upp i rättvis ordning. Vill någon vila går vederbörande och sätter sig, och deltar inte i dansandet. Ett upplägg som praktiseras bl. a. under motions-danserna i Årjäng. Ett sätt att byta partner, som förresten Ulla gillar skarpt. 
 Ett bra sätt att prova detta är att hänga med någon dansresa till Årjängs trevliga dansare!
 
 Lennart och Lotta
 
 Sedan brukar vi lägga in lite träning i att "Bjuda upp" för våra kursdeltagare. Det kommer när vi fått lite mera "snurr" på båda dansstilarna. Ett nog så viktigt moment, detta att kunna/våga bjuda upp till dans.
 
          
 
          
   Nina och Fredrik                                    Björn och Pernilla 
 
 Tja, lite fundering kring dans och dansens "spelregler" för fylla ut mellan de trevliga bilderna från söndagens Motionsdans hos BUGG's. En fortsatt trevlig vecka önskar vi Er alla, och notera åxå att det är "Vänliga veckan", å ge gärna en kram som överraskning!
 
Så, Kram från oss och BUGG's, hälsar Ulla å Arne!
 
Å har förstås även vänligheten att upplysa eventuellt tvivlande att: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Country-Café och Kurs!

 Westernstil under första timmen hos BUGG's!
 
 En hel del dansare droppade in till DansCaféet i söndags.
 
 En sak vi funderade på i tidigt skede i samband med DansCafé, var möjligheten att ordna någon slags tema-dans. Countrymusik ligger oss varmt om hjärtat, och vi blandar gärna in någon låt i våra låtlistor emellanåt. Sedan har vi ju dansat en del Linedance under åren, och även där gillar vi att använda countrymusik. Därför ligger en hel del sådan musik i vår dator, och vad passar då bättre än att arrangera temadans med just country som musikalisk guidning till dansandet. Sagt och gjort, så fick det bli...
 
 Lisbeth var en av tjejerna som tog western-temat till sig.
 
 En spontan Linedance lockade åxå. Trevligt tycker vi.
 
 Den traditionella countrymusiken är ju Amerikanarnas folkmusik, och har flera beröringspunkter med vår dansmusik, som måste anses som folkmusik hos oss. Kanske därför den uppskattas av en bred publik även här. Takt och rytm överensstämmer mycket med vår dansmusik, och kanske är det därför vår dans passar utmärkt att idka till skön countrymusik.  
 
Victoria faller åxå för countrymusik.
 
****************************************'
Kurskväll 4 med variant på Midjetag
 
 Tommy och Patricia inleder kursdelen med några buggturer
 
 Liksom tidigare genomgångna "Katapulten" är "Midjetaget" lite av en mellanfigur. En buggtur som passar fint att lägga som passage mellan mer renodlade figurer, skulle man kunna säga.
"Midjetag i grundutförande"
*Utgångsläget för grundvarianten är ju dubbel fattning, som skiftas till en vänster/höger fattning inledningsvis. *Härpå guidar killen tjejen i vänstervarv på två takter intill hans högra sida.
*Det obligatoriska baksteget på takt 3, och återsteget på takt 4. Det vi kallar "rock-step".
*Steg framåt på första takten, som följs av tjejens 1 1/2 högervarv.
*Avig fattning som vi rätar ut, i grundvarianten, så länge...
 
 Sedan har vi förstås alternativet med ytterligare grundsteg på plats, eller rent av några promenadsteg om det skulle kännas bra. Det är ju upp till killen, det är ju han som för...
 
Stefan och Marie-Louise samt Fredrik och Maria
 
 Vi hade några variationer i sikte, och den första kan vi kalla "Midjetag fritt". Istället för att föra tjejen med vänstra handen hela första vänstervarvet, markerar vi frivarv som variation. Vi fångar upp tjejen med högerhanden vid killens högra sida som vanligt. Baksteg och följande högervarv som tidigare. Alltså en variant till när utgångsläget är vänster/höger fattning.
 Även här finns ju alternativet, med eller utan "Promenad"... 
 
          
 
          
 
 
 En nära släkting till Midjetaget, blir ju varianten med höger/höger fattning som utgångsläge. En liten snittsig guidning med högerhanden, gör att tjejen även här glider intill killens högersida. Nu hålls fattningen, och turens steg i, med bara killens högerhand kring hennes midja. Rock-step och utrullning som vanligt. Samt även alternativet med eller utan "Promenad"...
 
           
Marie bjuds på både "Baklås" och "Promenad". 
 
 Sista alternativet vi tog upp i söndags, angående "Midjetaget", kallar vi för "Axeltaget". Även här utgångsläget höger/höger, och killen guidar in tjejen till sin högersida, men lägger högerhanden på hennes högra axel. Med risk att bli tjatig, Rock-step och utrullning igen. Eller om man planterar in en "Promenad" om utifall....
 Så visst är "Midjetaget" en figur med många variationer. När killarna har tränat in dem kan han ge sin Dam många trevliga nyanser i sitt buggande...
 
 Efter kaffet blev det några nya foxtrotsteg.
 
 Att lära ut foxtrot med ord är inte lätt. Ett förtydigande vi använder, är säkerligen ett språkfel av rang. Men vi kallar takterna och stegen 1-2-3å, för en foxtakt. Killens 1:a är vänsterfot, och tjejens högra fot. Sedan när vi dansar upprepar rytmen: 1-2-3å1-2-3å1-  En takt som kräver sin träning, innan den sitter i ryggraden, för där ska den sitta när allt ska flyta som bäst. Å vägen dit är träning...
 
 Andreas och Marie-Louise
 
 Under tidigare kurskvällar har vi fox'at framåt, respektive bakåt. I killens mening räknat. Ett prov av takt och rörelse, för de som velat tränat hemma. Nu skulle vi testa högervarvet, lurigt för de som är nya i gamet.
 Vårt sätt av Högervarv i Fox'en.
Från killens(förarens) sida.
*Traditionell fattning och foxsteg rakt fram i dansriktningen på 1:ans takt.
* Killen för damen åt höger på 2:ans takt.
* Killen fullbordar 1/2 varvet på 3:ans takt och samlar på å-takten.
Paret har nu fullbordat 1/2 högervarv, på en "fox-takt".
En "foxtakt" bakåt, är där lämpligt att lägga in. 
Fullbordar sedan hela varvet med:
* Killen vrider vänster fot bakåt/höger på 1:ans takt, och damen följer..
* Killen vrider och för, höger/framåt på 2:ans takt.
* Riktar in paret i dansriktningen på 3:ans takt, och samlar fötterna på å-takten.
Ett helt högervarv skall nu vara gjort, om det nu går att tolka texten...
 
 Jo men, en hel del glada miner tolkar vi som att det fungerade skapligt i alla fall.
 
 Marie och Peo tränar "Handbyten" som avslutande punkt.
 
 Jo, å så tränade vi på våra båda varianter av Handbyten innan kaffepausen förstås. Två turer som hör till basfigurerna i buggen. Först ut är "Handbytet bakom killens rygg" med höger/höger fattning. Stegen tränade vi på som första moment, och lade därpå till killens gentlemannamässiga stegmönster som underlättar för båda att få till en fin buggtur.
 
          
 
 "Handbytet bakom tjejens rygg" har vänster/höger fattning som utgångsläge. Här noterade vi att tjejen skall passera killen efter handbytet, och att han inte höjer sin hand förrän efter hennes första högervarv. Andra varvet dock med hög fattning, och följ med åxå killar...
 Å så gällde ju rätt utgångsläge, angående dansriktningen förstås. Vi repeterar igen nästa söndag!
 
 "Go" i buggen för Roger och Lotta
 
 Gladbugg med Veijo och Elin
 
 Ulla serverade som vanligt några medryckande tongångar som avslut, medans "danslärar'n" uppmane till sista genomkörning av kvällens buggturer. För dom som ville, förstås...
 
Tack för trevlig kursdel igen, hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å tar ett stadigt Midjetag och säger: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Aktivitetsplan 192

 
Ett varm Välkommen till BUGG's, hälsar vi Er alla denna härliga vintersöndag!
 
Vi noterar lite extra vårt DansCafé med Country-Tema danna söndag, mellan kl, 17.00 18.00.
Här har vi plockat fram några dansanta godingar med Western-anknytning,
och serverar dem, för alla danssugna Cowboys/-girls, under vår timme med DansCafé!
 
Till detta, liksom till våra övriga punkter under kvällen, hälsar vi Er alla Hjärtligt Välkomna!
BUGG's / Ulla å Arne

MMS-hälsning..

"Många danshälsningar från Mellerud där Streaplers bjöd på en jättetrevlig kväll.
Mycket dans och mycket folk. Många nya låtar fick vi höra denna trevliga kväll.
Hälsar Ote, Inge, Anna, Martin, Jennie, Andreas, Lars-Rune, Vanja, Berit, Mikael och Calle."
 
 
 
 
 
Foto: Ote och Inge
 

Söndagsdans hos BUGG's!

 Motionsdans, ett utmärkt sätt att idka dans!
 
 Vi blandar med fox, här med Roger och Elin
 
 Ja, visst är Motionsdans ett underbart sätt att få till lite dans! Några danslåtar på lut, och ett dansgolv till hands, så bjuder vi upp till dans igen. Det är svårt att rangordna sina dansupplevelser, alla är ju kul på sitt sätt. Men just Motionsdans sätter jag tämligen högt upp på listan. En oslagbar enkelhet, Dansvänner man känner sig trygg tillsammans med, och en härlig stämning. Får vi lov...  
 
 
 I tisdags tog vi bilen och hälsade på i Årjäng. I Liane Bygdegård träffs ett glatt dansgäng varje tisdag under höst och vår. Ett gäng som hade danskurs under en tid, men när kursen var över, ville gänget fortsätta att dansa. Några eldsjälar tar vid, och nu dansar gänget vidare med fartfylld bugg, en gång i veckan. Ett strålande initiativ, som jag känner känner igen från egna erfarenheter.
  
          
 
 Lotta och Tommy motionerar med bugg.
 
 Det var förresten på en onsdagsmotion med dans, som jag dansade med Ulla första gången. På Syltoppen under något som gick under namnet "Speed-dance". Ja, ett lite krystat namn måhända, men här var det fartig bugg som gällde. Å resultatet blev ju ganska bra, om man säger...
 
 
 
 Innan vi drog igång med vårat BUGG's, brukade vi resa till Holken i Karlstad och motionsdansa. Ibland till orkester, men för det mesta var det inprogramerad musik som gällde där åxå. Där huserade några eldsjälar och fixade till musik och erbjöd kaffe med dopp i pausen. Det var trevliga danskvällar, och trots att det är dryga 12 år sedan, nickar man och hejar till dansarna när man möts ibland. Även detta en underbar sida av dansandet, med alla nya bekantskaper under tiden...
 
          
 Roger bjuder både Lena och Lisbeth på några buggturer
 
 Så vitt vi förstår reser några ur Årjängs-Buggarna till Arvika för att just motionsdansa under veckorna. Tyvärr har vi inte haft nöjet än att följa med och kolla in läget där, men det lockar verkligen. Vi får nog fråga ut om både tid och plats, vad det lider...
 
 
 Peter och Ann-Louise
 
 Under somrarna bjuds det på dans till orkester under vardagarna åxå. Ett dansminne som etsat sig fast kommer från Falkenberg, där vi hälsade på för något år sedan. En helt "vanlig" onsdagskväll på dansbana i skogskanten, lockade 700 dansgäster! En intensiv danskultur i södra landsändan. 
 Inte en ölflaska så långt ögat nådde och synnerligen städad publik överallt. Trångt på dansbana under spelningen, så vi siktade in oss på lite pause-dans för att sträcka på benen lite extra. Pyttsan, då spelade en pause-orkester upp och dansgolvet fylldes av ringdansande till "Oh, Susanna"! Vilken kväll, med en aktivitet man önskade fanns i våra trakter...
 
           
 Monika och Marie-Louise i bugg med undertecknad
 
 I senaste Får Jag lov läser jag en insändare:
 "-Vi behöver inte dansbandsgalor, vi behöver roa oss varje lördag"!
Ett citat jag skriver under på. Dansgalor har förstås sin plats på kartan, inte tu tal om annat. Se bara på Malungsveckan som lockar bortemot 80 000 dansagäster under veckan.
 Men visst behöver vi dansa däremellan åxå! För många av oss är det inte orkesterns namn som avgör om man ska dansa eller ej. Det är ju själva dansen man är ute efter. Dansen som ger den sociala biten, närheten och den viktiga rörelsen för kroppen. Å förstås, det underbara nöjet med just dans. Å det vill vi göra långt mer än en gång om året!
  
 Härlig Gladbugg med Roger, Lena, Lisbeth och Lennart.
 
 Så eftersom vår lokala dansleverantör siktat in sig på namnkunniga orkestrar och fåtalet evenemang, till kännbara inträden, får vi dansa vidare i den lilla skalan. Förprogramerad musik, minimalt dansgolv men ett rimligare inträde, är vad vi kan bista alla danssugna vänner med. Men veckovis återkommande.
 Men ser man på intensiteten under våra danskvällar och dansglädjen som strålar från Er under BUGG's Motionsdans, så tror jag att även Ni sätter just dansandet som en ganska viktigt del av det hela...
 
Så vad passar bättre att avsluta med än: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
Hälsar BUGG's / Arne

Buggkurs i snöyra.

Buggkurs som gör Katapulten komplett.
 
 Marie-Louise och Fredrik får några buggturer i benen innan kursen.
 
 Även om de flesta hade passat på att ta några buggturer under sista minuterna av Café-delen, så bjöd Ulla på några låtar som uppvärmning. Alla hakade givetvis på och strax hade gänget fått rytmen i kroppen. Dags för kurs hos BUGG's!
 
          
Peter och Maria                                          Marie och Tommy
 
 Förra gången hade vi ju börjat med grundfigurerna av Katapulten. Grund-varianten med killens insteg i hennes högerarm. Den snarlika katapult-varianten med stöt och extravarv. Polisturen med gemensam vandring i fyra takter. Till detta hade vi ju sedan kompletterat med vår nya variant på utgång av Polisturen, som vi kallar "Baklåset" numera. En lite klurig buggtur som krävde en del träning...
 
          
 Andreas och Veronica                                   Peter och Victoria
 
 Dessa ovan nämda turer fick sig så klart en genomgång igen. Baklåsets extra träning, tror vi behövdes.
Nåväl, nu skulle vi kika på några varianter att komma in i Polisturen med, så vi kunde avsluta den, både med och utan baklås.
 Den första varianten var våran egna variant, som går under namnet "Medis-turen". En grund-Katapult som start, och en påpassligt visad hand från killen innan tjejens fria vänstervarv. ett smidigt insteg för killen och vips är vi i Polisturen igen. Avslut, där killen varierar med eller utan "Baklås"...
 
          
Tommy och Marie                                   Martin och Maria
 
  Den andra varianten av ingång till Polisturen, kallar vi passande "Tjyv å Polis". Killen gör insteget i grundutförande, men viker ihop sig och backar under tjejens arm. Tjejen vandrar fortsatt runt killen och avslutar, ja just i Polisfattningen igen. Samma visa igen, avslut med eller utan "Baklås". Två varianter i kombination, båda med BUGG's signum...
 
 Patricia och Åke tränar Foxtrot
 
 Pause med kaffe som smakade bra, gav lite andrum i träningen. Lite bugg som uppvärmning förstås, men nu var det dags för lite Fox-träning igen. Lite repris på förra gångens grundsteg, och parets fattning fick inleda. 
 Att killen dansar framåt, och tjejen dansar bakåt är ju det första momentet vi tränar på. Musik och stegen sitter riktigt bra för Er alla, men så har vi många som behärskar foxen perfekt i vår dansring...
 
          
         Cia och Peter                                     Elin och Tommy   
 
 Kvällen tillägg i foxträningen var att killen ska dansa bakåt, och tjejen dansar framlänges. Båda förstås i fortsatt dansriktning. Lite klurigt för Er nya foxare att hitta steg och rytm lite baklänges, så att säga...
Två moment som ska sitta bra, innan vi börjar med högersvängen nästa söndag.
 
 Andreas och Blanca under söndagens buggträning.
 
 Vi noterade åxå en tilldragelse ur vårt minne denna kväll. För 10 år sedan startade vi upp en buggkurs i Södra Ny's bygdegård. Några av de nya deltagarna då var Cia och Åke, samt Linda, som alla tre fortfarande dansar med oss i BUGG's! Vår första riktigt stora buggkurs med hela 18 deltagare. Minns att både jag å Ulla var ganska nervösa när deltagarna samlades på dansgolvet. Vi Tackar Er extra, för troget dansande med oss! 
 
Linda och Åke jubilerar 10 år med BUGG's!
 
          
Lennart och Lisbeth                                 Martin och Rose-Marie 
 
 Nästa bas-figur i buggen att rannsak blir "Midjetaget". Här finns åxå ett flertal varianter att prova på, och som är utmärkta att stoppa in mellan övriga buggturer. Grundvarianten med inrullning och baksteg, var det vi hann med i stora drag. Vi varierade med grundsteg och promenad, innan kvällens kursdel var till ända. 
 Vi kör kort repris nästa söndag, och lägger då till några varianter på figuren, och hoppas de ska komma väl till pass i Ert buggande...
 
 Åke och Carina
 
          
 Stefan och Lotta tar lite extra träning på "Baklåset".
 
 Tja, en riktigt trevlig kursdel om Ni frågar oss. Vi hoppas förstås att Ni håller med och väljer BUGG's nästa söndag igen! Till dess önskar vi Er alla en riktigt trevlig fortsättning, och gensyn med några fler bilder på bloggen inom kort.
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" är ett utryck vi inte ser någon anledning att ändra på...
 

Aktivitetsplan 191

 
Varmt Välkomna till BUGG's i Vinterrusket!
 
Passa på att besöka oss på Syltoppen när snöstormen yr kring stugknuten.
Vi bjuder upp till både Dans och Café redan från klockan 17.00.
Här är alla musik- eller dansintresserade Hjärtligt Välkomna att sitta ner en stund och lyssna till skön musik!
 
Vilken del av kvällen Du än väljer är Du Varmt Välkommen till BUGG's!  / Ulla å Arne

RSS 2.0