Final för 2018 år buggande!

Höstfinal i Tveta Bygdegård!
 
 Ett manstarkt gäng kom och buggade sista kurskvällen.
 
 Vi lät musiken stå på en stund innan själva kursen startade. Deltagarna droppade in efter hand och kom ut på dansgolvet för att ta några buggsteg till musiken som bjöds. Så uppvärmningen var så gott som klar när vi hälsade välkomna till denna finalkväll i Tveta.
 Vi påminde vilka två turer vi studerat förra söndagen, lite hastigt under uppvärmningen. Det var ju "Hej-turen" och "Låskolven" som var aktuella då. Gänget fick grunna ett par byten och fundera ut om minnet var på topp.
 
      
 
      
 
      
 Karlsten guidade glatt Ewa i blandade buggturer.
 
 Nu är det ju inte lätt att komma ihåg figurerna om man är ny med dem. Så givetvis studerade vi dem båda lite mer noggrant, när gänget värmt klart. "Hej-turen" är en gammal bekant variant av "Karusellen" och har BUGG's karaktäristiska "Hej" inbakat på en speciell takt. Däremot är "Låskolven" en lite nyare buggtur och har BUGG's signatur. En trevlig buggtur att lägga på lager för killarna, då den är ganska ovanlig.
 
 
 Vi själva gillar den vanliga "Katapulten", som verkligen hör till basfigurerna. Under kursens gång har vi ju varierat den på flera sätt. Att lägga till "Handstöten" ger ju tjejen ett extra högervarv, och hör till de vanligaste variationerna. Håller man kvar tjejen med båda händerna får vi till den vi kallar "Polis-turen", och här kan killen gå 4 eller 8 takter i cirkel. Vi testade åxå varianten vi kallar "Medis-turen" där det gäller att killen är lite snabb med högerhanden att fånga hennes höger hand. Är sedan killen lite böjlig i ryggen, kan han lägga till "Tjyven" genom att backa under hennes högerarm och hon promenerar helt enkelt i i "Polisturs-fattning".
 Kombinerar killen sedan varianterna i passande serier, så kan man bugga en god stund med dessa varianter. Något vi gillar att pussla med under vår egen bugg.
 
      
 
 
      
 
  Som en lite ny figur för kvällen bjöd vi på "Borren". En buggtur som är ganska ny i kavalkaden. Det är en av tre buggturer som för ovanlighetens skull går till vänster om killen.
*En tvåhandsfattning är utgångsläget, varpå killen bjuder på ett vänstervarv till vänster om honom. *Högersnurr tillbaka och killen håller kort vänster, då det lätt rinner iväg två takter till om armarna blir för långa.
*Killen lägger högeramen som ögla över eget huvud, och tjejen bjuds på högervarv.
*Här kommer då den omtalade borren, som vi övade på under del av kvällen. 
Hoppas det kan passa att träna en smula hemma på köksgolvet!
 
Slutskedet av "Låskolven".
 
 Per-Arne testar "Tjyv och Polis"
 
 Både dansarna å "lärar'n hade en mycket trevlig kväll.
 
 Som vanligt under kurskvällarna hos BUGG's rinner tiden snabbt iväg. De sista minuterna fick förstås gänget bugga fritt efter eget minne. Å visst har det blivit en hel del nya figurer och god fart på buggen för Er alla! Bara att konstatera att vi har haft en riktigt trevlig kursomgång här i Tveta Bygdegård!
 
      
 
      
 
      
 
      
 
Tommy bjuder Victoria på "Lutan
 
 Medans vi tackade för en trevlig tid tillsammans kom både representanter för Tveta Bygdegård och Kursdeltagarna och överlämnade fina presenter som Tack för höstens aktiviteter. Vi är så glada att Ni har haft en rolig kurstid med BUGG's, det är ju trots allt det det hela handlar om.
 
Eller som vi i BUGG's säger "Dans med hjärtat"!
 
 
Ett stort Tack för fina presenter säger vi!! 
 
  Så var det dags att packa ner våra pinaler för sista gången under hösten 2018. Ett moment under kurserna vi känner igen sedan 2004, då BUGG's blygsamt startade upp. Med bilen packad låser Ulla dörren till bygdegården, och kontrollerar igen. Hemresa med snack om kvällen som gått.
 
 Vilken fortsättning det blir skall vi resonera om. Att höra Er åsikt vore trevligt som en kommentar till bloggen. Hur som haver säger vi ett stort Tack för oss,och hoppas NI har haft kul med BUGG's!
 
Å utan att tveka säger vi förstås: 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
Självklart!

Buggkurs med flera buggturer.

Både Hej och Låskolv.
 
 En hel del Dansvänner slöt upp i söndags.
 
 BUGG's kurser i Tveta börjar lida mot uppehåll, efter en ganska intensiv höstomgång. Vi startade ju upp med en kort nybörjarkurs under två söndagar, för eventuella nybörjare. Några deltagare dök upp och fick en inblick i buggandets värld.
 På detta var det dags för den kursdel som var huvudpunkten i höst. En fortsättningskurs i bugg som, förhoppningsvis, har breddat Er bugg med några fler buggturer och dansträning till det. 
 
      
 
      
 
 Att ha en hel radda buggturer i sitt lager för killarna, behöver inte vara något absolut tvunget. Vi försöker att erbjuda ett urval av buggturer, vi tycker är trevliga och användbara. Sen kanske inte alla passar just Dej, och då kan man helt givet skippa någon figur. Istället kan grabbarna plocka åt sig de turer som känns bekväma och som man tycker sig kunna föra sin dam med på bästa sätt och taktfast.
 På så sätt kan man bygga sitt eget lager av buggturer och bli trygg med dessa. För vad allt handlar om, är ju att hitta det stora nöjet och glädjen med dans!
 
 Dansglädje på bild under söndagens kursdel.
 
  I söndags kunde vi nog konstatera att gänget hade riktigt kul med sin dans. Som brukligt är startade vi upp med några byten som uppvärmning. När lederna blivit mjuka igen, tog vi de tre varianterna av "Katapulten" som vi hittills lärt oss.
 Grundvarianten med killens insteg, gemensamma baksteg och därpå tjejens frivarv, som är grunden i figuren.
 Vi körde repris på varianten där killen ger tjejen markering till ett extra höger frivarv, "Katapult med handstöt".
 Vid variationen "Polisturen" håller killen kvar fattningen med båda händerna när tjejen är bakom hans rygg, och går åtminstone 4 takter här, innan tjejen får kliva ut och göra sitt frivarv.
 Ett antal variationer ytterligare finns åxå, och någon av dem kanske kan passa in kommande söndag.
 
 Ann-Louise och Marcus startar upp "Rallyturen"
 
 Förra söndagen blev ju "Rallyturen" en av turerna vi tränade. Sitt insteg ger här ovan Marcus och Ann-Louise fint prov på. Markering framför tjejen med hans vänsterhand, men sedan bjuder han att fatta den bakom hans huvud. Just denna sekvens har Ulla fångat på foto.
 
 
      
 Tre bilder på "Rallyturen" med killens insteg, och fattning vänster över höger.
 
 Just markeringen och insteget  i "Rallyturen" återkommer i flera turer, därför är varianten bra att träna på och lägga på minnet. Likaså finns ett antal varianter när man skall gå rygg mot rygg, som i slutskedet av figuren. Här är det absolut nyttigt att få till en tajt rullning mot ryggarna, något som gör momentet lättare i alla varianter.
 
 Koncentrerad träning av kvällens buggturer.
 
 Visst är det kul när det fungerar i buggen!
 
 En bild som säger allt vad dans handlar om! Glädje!
 
 Buggturen som går under namnet "Låskolven" är en figur med BUGG's signatur. Här tränar vi att få tjejen in i "lås" till att börja med. Ett så kallat "lås" finns i flera buggturer, och är när tjejen snurrar in så långt det går. Höger- eller vänstervarv, båda varianterna finns. Här är det vänstervarv som gäller.
 
      
                 Ett snyggt "Lås".                      Axelfattningen innan hennes frivarv. 
 
 
Baksteget ur "Låset" 
 
 Den här buggturen har blivit populär där vi lärt ut den, och vi hoppas förstås att Ni åxå hade nöje av den, och använder den under kommande bugg. Kul att ha en variant som inte är så vanlig. Här gäller det förstås att killarna är lite raska i bytena av handfattning, vänster hand i hand, å höger hand på hennes axel. Tja det är bara träning som gäller.
 
Fyra eller åtta taktsteg innan utrullning, killen avgör.
 
 En trevlig danskväll i Tveta Bygdegård.
 
 Så lade vi till en buggtur extra, som går under namnet "Hej-turen". Förhoppningsvis beredde den inte några större bekymmer. Ingången är ju en "Karusell", och skillnaden är ju i att utrullningen sker med dubbel handfattning på fyra takter. Följande 1:a trampas på plats, och då är det tänkt att båda säger "Hej", med ögonkontakt. En bra bild ser vi nedan, med Veijo som kavaljer.
 
 
"-Hej"
 
  Avslutningsvis guidas tjejen bakom killens rygg och avslutar med ett högervarv. En trevlig buggtur som hängt med i flera år hos BUGG's. Som vanligt går tiden snabbt när vi har kul, och bara fem minuter återstår av kurskvällen. Ulla bjuder på några sköna bugglåtar och gänget kämpar på. Bugg när den är som bäst!
 
 Full fart på dansgolvet under de sista låtarna.
 
  Så gick denna näst sist kurskvällen i Tveta Bygdegård till ända. Gänget hade buggat duktigt och säkerligen passade en dusch utmärkt vid hemkomsten. Tänk gärna på att ha en torr t-shirt under hemresan när kvällarna nu kyler på! På Välkommet återseende nästa söndag till finalkvällen!
 
Så vi siktar in på nästa söndag då vi buggar final!
Den 25:e november kl.18.00 är tiden som gäller då!
Till Alla danssugna hälsar vi:
Varmt Välkomna till BUGG's i Tveta / Ulla & Arne. 
 
Och med innerlig mening säger vi förstås:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Några kluriga figurer på rad

Farsdagbugg i Tveta
 
 Ett lite mindre gäng än tidigare kvällar, slöt glatt upp på söndagskvällen i Tveta Bygdegård. Som vanligt tar vi ett par byten för att värma upp lite höststela leder, innan vi startar upp kursen på allvar. Det var ju Farsdag på söndagen och kan hända valde några att fira sin Far istället för att bugga en stund. Vi som buggade loss, fick åtminstone lite farsdag-godis till livs.
 
 
 Förra söndagen hade vi börjat att träna på en figur som går under namnet: "Tjej bak killes rygg". Ett viktigt moment i figuren är att få till tjejens första höger halvvarv under figurens första två takter. Missar vi det, blir stegschemat efter i två takter. Ingen katastrof i och för sig, men vi vill ju få buggen så bra som möjligt. Aktuellt stegschema finns med i förra gångens blogginlägg, för Er som tränar hemma.
 Sedan finns figuren med i dubbelbuggen, och då måste rätt taktantal dansas. Men det tar vi då..
 
      
 
 
 
 Vi gillar ju att kombinera samman buggturer till lite längre sekvenser ibland. Nu gav vi prov på hur man kan lägga samman, "Tjej bak killes rygg" med de båda handbytena.
 Startar vi med ovan nämnda, så behåller vi ju höger/höger fattning figuren igenom. Nu passa ju bra med "Handbyte bak killens rygg" där en vänster/ höger blir resultatet. På det så avslutar vi med ett "Handbyte bak tjejens rygg" då vi återfår en höger/höger fattning, och kombinationen kan upprepas. Tänk bara på att starta med rätt position, med tanke på dansriktningen!
 
      
 
      
Marcus bjuder damerna på svängom.
 
 När denna uppgift blev aktuell med att pussla samman dessa tre figurer rynkade gänget på pannan och blev fundersamma. Så vi repeterade lite kort på alla tre figurerna, och jag tror att åtminstone rynkorna i pannorna blev lite mindre. Som  vi alltid säger, finns ingen genväg till bra bugg. Bara träning som gäller.
 Några svettdroppar därefter var det dags för lite kaffepause i alla fall, kändes bra.
 
 Stilig ingång på "Tjej bak killes rygg". Bra!
 
 Efter pausen tog vi upp "Rallyturen". En figur som riktigt låter av fart å fläkt. Fast riktigt så farligt är det nog inte, bara i slutet det snurrar till en smula.
 Figuren är bra att ta upp då den innehåller flera moment som, var för sig, återkommer i flera buggturer frampå.
 
      
 Bra sekvens x 2, i "Handbyte bak tjejs rygg"
 
Ett lite kortfattat stegschema på "Rallyturen", skulle kunna se ut så här: 
 
 *Insteget och den lite luriga markeringen, där killen visar handen framför sig, men låter tjejen fatta den först bakom hans huvud. 
 *Han ger sedan tjejen ett högervarv med bibehållen dubbel fattning. Korsvis v.över h.
 *Killen kliver under egen vänsterarm, och bjuder damen på nytt lika högervarv. 
 *Samma moment i repris. (För så har det alltid varit!)
 *Han vänder så tjejen i västervarv, så vi får: korsvis, höger över vänster.
 *Så tajtar vi till paret och snurrar rygg mot rygg. Tjejen i högervarv.
 *Som avslutning bjuder killen tjejen på ett högervarv som avslutas med höger/höger.
 Vi tar väl en kort repetition nästa söndag igen, kan jag tro.
 
Här är vi på väg att få korsvis höger över vänster. Bra illustration.
 
 Som avslut gav vi ytterligare ett alternativ på "Katapulten", som vi själva gillar att variera med. Traditionellt insteg, men killen visar inte sin vänsterhand att fatta, utan trycker till med sin högerhand så hon får markering att snurra ytterligare ett högervarv. Därpå stöder paret vänster/vänster, och så ger han henne markering för ett vänster frivarv, precis som i vanlig katapult. 
 Inga större problem med detta. Avslutning med lite fri bugg, där grabbarna bjuder henne på bugg efter sitt eget val. Till lite snabbare tempo måhända.
 
      
 
      
 
      
 
 Några stannade kvar, och några tillkom, när det var dags för Dansträning/ Motionsdans. Inträdet har vi sänkt till 30:- för denna avslutande del av kvällen, och kommande två gånger åxå, så några dansare ytterligare hade vart trevligt att se. Men vi dansar vidare nästa söndag igen, väl mött då hälsar vi alla danssugna! 
 
  
 Tack för ikväll, hälsar vi alla!
BUGG's / Ulla & Arne
 
Mera dans hos oss nästa söndag, för:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
Det prutar vi inte på!
 

8 november

 

Tredje kvällen med "Tjej bak rygg".

 Realisation på Dansglädje!
 
 Vi vill allra först meddela att vi sänker priset på de tre återstående Motionsdanserna i Tveta Bygdegård! Vi tror priset varit för högt för att locka Er till våra Motionsdanser. Därför sänker vi priset till 30:-/ person å kväll, på de tre återstående Motionsdanserna mellan kl. 19.30 till 21.00.
Aktuella datum för detta är söndagarna: 11/11 och 18/11 samt 25/11, samtliga kvällar alltså 19.30 till 21.00!
Samtidigt lovar vi givetvis att bjuda på skön och dansant musik passande bugg och fox, som vanligt m. a. o!
 Gillar Ni detta, hoppas vi att Ni ger oss en dunk i ryggen och dansar med oss dessa kvällar!!
 För Er som väljer hela kvällen med kurs + motion är förutsättningarna som tidigare.
 
Vi kursar vidare i Tveta och lägger till en ny buggtur varje kurskväll. 
 
 En lite växlande skara buggare anländer till oss varje söndagskväll. Aktiva människor har många järn i elden, och missar självklart en å annan kväll under buggkursen. Därför låter vi repetitionerna av tidigare uppgifter, komma lite flitigare än vanligt. Därför repeterade vi självklart de båda "Handbytena" som vi tränat på de första två kvällarna.
 
 Fin markering av kvällens "Tjej bak killes rygg"
 
      
 
 "Handbyte bak tjejens rygg" ger ett byte från "Vänster / höger fattning" till "Höger / höger fattning". (Killens hand nämnd först) Här inleder vi buggturen med killens rygg i dansriktningen, för att minska risken för kollisioner med övriga dansare. Stegschema finns i förr-förra blogginlägget för Er som tränar hemma.
 
Så trevligt att Ann-Louise och Peter kom å dansade med oss! 
 
 Nästa tur vi repeterade var "Handbyte bak killens rygg". Figuren ger ett handbyte från "Höger / höger" till "Vänster / höger". Startar med tjejens rygg i dansriktningen.
 Här har vi en figur som kräver ett fast handtag av killarna för att bli som bäst. Takt 3 är oftast problemet, när killarna ska guida fram tjejen på hennes högerfot framåt, innan hennes högervarv. Rådet för killarna är att kliva lätt v-fot bakåt, samtidigt som de tydligt guidar hennes h-fot framåt, under takt 3!
 Därefter, tydligt, guidar ett högervarv för tjejen. Även här finns ett stegschema i förra blogginlägget. Lycka till!
 
      
 
 Sedan gav vi rådet för killarna att lägga några "Grundsteg / Cirkelbugg" både före, mellan och efter buggturerna! Så här till att börja med behöver grabbarna lite tid att fundera på kommande figur, så därför uppmanar vi Er att stilla ner buggen med lite grundsteg emellan. Alltefter som vanan kommer, kan vi tajta till vår bugg och skippa mellanstegen. Varpå buggen blir alltmer spännande och intensiv. 
 
 
 
 
  Fram till pausen får gänget till uppgift att kombinera dessa båda buggturer, som ju passar särdeles bra tillsammans, då handfattningarna följer efter varandra. Med mer eller mindre grundsteg emellan, och alltmedan Ulla höjer tempot på musiken. Då ger vi förstås rådet att tajta till vår bugg, korta av armarna och minska steglängden. Det var ett varmt gäng som gick till halvtidsvila...
 
      
Utmärkt studie av tjejens första halvvarv i "Tjej bak killes rygg"
 
 Kvällens nyhet var "Tjej bak killes rygg". Ytterligare en av de turer som hör till bas-turerna. Här har vi en höger/höger fattning som består under hela figuren.
 Ett stegschema på "Tjej bak killes rygg" skulle kunna se ut så här:
*Här markerar vi på takt 1 å kliver tilbaka, som i grundsteg, 2-3-4.
*Killen kliver 1/4 varv vänster, och tjejen 1/2 varv höger bakom killens rygg, allt på takt 1-2. (stöd mot killes rygg)
*På takt 1-4, kliver killen 1/4 varv vänster, och tjejen snurrar 1 varv höger. (Minnes hennes baksteg på takt 3.)
*Killen kliver 1/4 höger och för henne i en buggsväng vänster, framför honom, allt på takt 1-2.
*Killen kliver 1/4 höger, och för tjejen till utgångsläget på enklast möjliga vis.(Utan buggsväng alltså)Takt 1-4.
*Avsluta gärna med ett gemensamt grundsteg för ordningens skull
 
 Samma läge här, med utmärkt stöd mot killens rygg!
 
      
 Karlsten demonstrerar damens utrullning längs hans arm. Perfekt!
 
 Avslutningen gick som vanligt i ett lite högre tempo, och gänget fick blanda efter eget tycke bland de buggturer som fanns i minnesbanken. Precis som buggen skall vara! Ju mer buggturer killarna lägger i minnet, så blir buggen allt mer varierad och spännande. Kanske just därför bugg är så kul, finns alltid mer att lära!
 
Välkomna nästa söndag Kurs eller Motion! Hälsar BUGG's Ulla & Arne
 
 Kom alltså ihåg att vi dansar Motionsdans till sänkt pris nästa söndag!  30:- per person!
 
Bugg som Kurs eller Motion:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

RSS 2.0