Andra kurskvällen i Tveta Bygdegård

Vi dansar vidare på vår buggkurs.
 
 Glada Dansare buggar vidare.
 
 I söndags var det dags för den andra kursdelen på vår fortsättning i bugg. Några nya buggare hade vi nöjet att stifta bekantskapen med, och ett par av våra Dansvänner från Årjäng tog sig en tur hit å dansade med oss. Till alla dessa, och givetvis även till Er tidigare deltagare, säger vi förstås ett stort Välkommen till Tveta bygdegård och till BUGG's danskurser! Vi hoppas verkligen att Ni ska trivas tillsammans med oss! 
 
 Handbyten på rad gällde denna kurskväll.
 
  Eftersom några nya deltagare hälsade på, tog vi och visade upp vad vi lärt oss så här långt. Ett tillfälle att testa på våra buggturer som vi tränat på under de första kvällarna. Grundvarianten i "Katapulten" var först ut. En bra figur som vi kompletterar med variationer efterhand. Första varianten att provas var "Polisturen" där vi håller kvar fattningen och går ut till 4 takter, samt 4 takter till.
 Hittills har vi lärt oss att ta en höger/höger fattning efter det avslutande frivarvet för tjejen, men nu provade vi även på att fatta vänter/höger fattning. Passande eftersom vi skulle fortsätta med "Handbyte bak tjejs rygg".
 
  
 
 
      
 
 
 Buggturen "Handbyte bak tjejs rygg" går ju ut från en vänster/höger fattníng, (killens hand nämns först) så därför övade vi att ta den fattningen direkt efter katapultens frivarv. Här fick vi så två buggturer som passade jättebra att träna tillsammans. En liten loop, som vi brukar kalla när vi kopplar samman figurer. Något som vi gillar skarpt. När man fått till dessa serier blir det mera fart i buggen.
 Stegschema på "Handbyte bak tjejs rygg" finns med i förra blogginlägget.
 
       
 
 
 
  Sedan blev det träning på övade figurer fram till pausen. Ulla snabbade på musiken en smula, och här kommer givetvis rådet att ta kortare steg och tajta till handfattningen. Nog så viktigt när tempot i musiken ökar, för då hinner man inte att ta några stora kliv.
 
      
      
 Härlig bildserie från söndagskvällen.
 
 Efter pausen och uppvärmningen, var det dags för nästa buggfigur. Fast först lite om ett ingående moment.
Något som kanske verkar simpelt är detaljen "Höger buggsväng". Ett moment som passar att lägga till i sin bugg som enkelfigur, närhelst den passar in. Under lättsam uppvärmning tillsammans med vänster buggsväng, eller som insteg till någon följande buggfigur, etc. etc. 
 Här gäller det att killen låter tjejen kliva höger fram på takt 1, och där stoppa upp henne å guida ett högervarv för henne. Rotera på högerfoten tjejer å kliv vidare med vänstern i högervarv runt killen, är rådet vi kan ge. Det gäller att fortsätta högervarvet runt killen och inte kliva bakåt. Något som lätt blir fallet annars. 
 Ett moment i buggen som altför lätt ses som en bagatell. Kräver dock sin träning...
 
 Skön bild med glada buggare!
 
  Höger buggsväng ingår ju åxå som moment i flera buggturer. Vi blickade hastigt tillbaka, å noterade att den ingick i "Handbyte bak tjejs rygg". Här klev tjejen fram med högerfoten och roterade sedan i högervarv efter själva handbytet.
 "Handbyte bak killes rygg" passade pefekt att lägga till efter förra handbytet. Två buggturer som är användbara till att skifta handfattning från höger/höger till vänster/ höger å vice versa. Här kommer vi att träna vidare nästa öndag igen.
 Ett stegschema till "Handbyte bak killens rygg skulle kunna låta så här:
 Takt 1: Killen kliver vänster fram ett steg, och tjejen cirkulerar ett halvt vänstervarv under hans högra arm.
 Takt 2: Killen kliver med höger åt höger, och tjejen sin vänster fot åt vänster. Handbyte i samma stund till V-H.
 Takt 3: Killen litet vänstersteg bakåt, medan han guidar tjejen i bestämt högersteg framåt.
 Takt 4: Killen kort höger fram,medan han hjälper tjejen runt i hennes högervarv, snurrandes på hennes högerfot ett högervarv.
 Sedan fortsätter tjejen ytterligare ett högervarv 1-2, baksteg på takt 3, Aviga fattningen rätas upp med början på takt 4. Å killen då? Ja han får snällt traska efter, helst då i takt förstås...
 
 
 Som det alltid är, så går tiden fort när man har roligt. Under hemresan konstaterade vi att kurskvällen varit riktigt kul. Samtidigt hoppas vi att Ni åxå hade en rolig stund, med bugg hos BUGG's! Ser fram emot nästa söndag redan nu, då vi hoppas att få återse Er allesammans! Tack för kvällen hälsar Ulla å Arne i BUGG's!
 
Å vi ser ingen anledning att ändra vår devis, "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

Uppstart för fortsättningskurs i Tveta.

BUGG's startar höstens buggkurs!
 
 Riktigt gemytligt trångt på dansgolvet.
 
 Lika kul som vanligt att starta upp en danskurs! Samma spänning som alltid, kring detta med om några kände sig manade att komma till oss för att lära sig dansa bugg.
 Å visst kom det deltagare till Tveta Bygdegård på söndagskvällen! Så trevligt, å Hjärtligt Välkomna är Ni allesammans!
 Vi avslutade ju en tämligen komprimerad Bugg 1:a förra söndgagen, men sikte på att ge de viktigaste grunderna i vår bugg. Det stora flertalet av dess deltagare mötte troget upp till kvällens fortsättning.
 
 Både nya, som tidigare, buggare hos oss.
 
 Det var en härlig, blandad, samling buggsugna som klev ut på dansgolvet, i den traditionella ringen. Ett sätt som vi traditionsenligt sätt samlas på, inför våra kurser. Ett arv sedan vi själva dansade med Brors Danskurser, jag själv i mitten på 90-talet, medan Ulla var i farten redan i unga år på 80-talet.
 Vi kunde genast konstatera flera nya deltagare, så det var läge att gå igenom grunderna i BUGG's sätt att dansa bugg. Vi har ju ett ganska stort lager med buggturer, kring 40-talet med alla varianter på varianter. Därför lägger vi vikt vid att få till grunderna så bra som möjligt, för att alla ska ha möjligheten att ta bygga på med de figurer som känns rätt för vederbörande. I både kvalitet som kvantitet.
 Därför tog vi ett rask repetition av grunderna i vårt sätt att dansa bugg. Takttramp med rätt fot i rätt riktning, Grundsteg och Cirkelbugg därtill. Det är ju med dessa båda varianter vi startar upp så gott som alla buggturer.  Så det är viktigt att detta fungerar. Självklart lade vi till de båda basvarianterna av Karusellen som vi använder så här i början.
 
 "Handbyte bakom tjejs rygg"
 
 Några ord om "Buggsväng vänster" fick det åxå bli. Så här i inledningen kör vi vänstervarv för tjejen, som nog känns lite enklare. Viktigt att killen markerar tydligt i god tid, och tar ner sin förande hand när han anser buggsvängen vara klar. Notera att tjejen gör ett varv på två takter, två varv på fyra takter. Å här får killen vackert trampa sina steg, så gott som, på plats.
 Nästa gång skall vi träna på att göra "Buggsväng höger" för tjejen. Åxå en använbar basfigur, som kräver ett mått av timing om den ska bli bra. Mer om den på söndag.
 
     
 Ett par fina exempel på insteget till "Handbyte bak tjejens rygg".
 
  Vi hade ju börjat att träna på "Handbyte bak tjejens rygg" redan förra söndagen. Då buggturen är en både viktig och trevlig variant, så tog vi en genomgång igen.
 *Inledning med vänster- höger fattning.
 *Så här i början lägger vi vikt vid att markera figuren mot hennes högeraxel som inledning på takt 1.
 *Båda kliver tilbaka på 2-3-4.
 *Nästa 1:a takt kliver killen v-fot fram å för sin vänster hand bakom tjejens rygg å byter fattningen, tjejen kliver höger fot förbi killen och lägger v-hand som stöd på hans h-axel. (Se gärna på de tre tydliga bilderna ovan)
 *Nu gör tjejen sitt första högervarv med låg guidning av killen, han trippar efter i takt förstås.
 *Killen höjer sin högerhand och guidar tjejen i sitt andra högervarv. med hög fattning.
 Hoppas att Ni kan träna vidare hemma på köksgolvet med denna förklaring.
 
 
 
 
  Vi hade åxå gjort en snabbtest på grundvarianten av "Katapulten" förra söndagen. Vi gjorde en likadan genomkörare på denna variant, så alla deltagare fick prova på. Om ni klickar Er tillbaka till förra blogginlägget finns ett stegschema på Katapulten där, om nu någon vill träna extra på figuren.
 
 
  Katapulten är en av de figurer som har ett flertal varianter och utgångar. Synnerligen passande buggtur att värma upp med, eller om man bara njuter av en skön låt och "leker" lite bugg. Vi kommer med fler varianter under kursen. 
 
 Stefan guidar frivarvet på takt 4 för tjejen, i just Katapulten. Bra bild på detta!
 
 
 Härlig bild med glada buggare!
 
 Under de sista minuterna av kursdelen, höjer Ulla tempot på musiken så det svänger skönt. Det blir fart på dansgolvet, och killarna skall nu guida damerna och hålla reda på sina nya buggturer åxå, till lite snabbare takt. Jo så här i början är det mycket att tänka på för våra killar. Med mera träning så går det lättare å lättare.
 
Härligt fartfylld buggbild! 
 
 Vi bjuder förstås på lite extra dansmusik att träna till, efter själva kursen. Här lägger vi vikt vid att hitta de där goa låtarna som ska gå lätt att dansa till, tycker vi. Här ger vi förstås rådet att passa på till lite bonusträning. Dans skall tränas för att bli bra, här finns ingen genväg!
 
     
 
 
  Strax före kl. 21 rundade vi av kvällens eskapader. Vi tackade för oss, packade ner våra pinaler, och styrde kosan hemåt igen. Hoppas Ni var lika nöjda som vi var, efter en trevlig kväll i Tveta Bygdegård igen.
 Vi siktar förstås på nya tag nästa söndag, Mera bugg med BUGG's, står på agendan!
Hälsar BUGG's / Ulla & Arne
 
 Ett stort Tack till Alla Dansvänner hälsar vi å repeterar.
" Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Avslut för rekordkort Bugg 1:a!

 
 
Jo, andra kurskvällen blev planerad final
 
 Vi har varit ett mycket trevligt dansgäng på Bugg 1:an.
 
 Det gick lite av ett sus i gänget, när vi bjöd på uppvärmning som första moment i söndags. Visst är det bara andra kurskvällen för nybörjarna, och att starta upp sin nylärda bugg är inte helt enkelt. Så det gick nog en å annan fundering om vad vi gjorde förra söndagen, hos några av våra Vänner.
 Fast det gick riktigt bra tycker vi! Det började att buggas på dansgolvet i Tveta Bygdegård igen. Alltid lika trevligt att se ett gäng entusiastiska dansare!
 
    
 
 
 Efter ett par byten återgick vi till det normala igen, och repeterade ramsan med de buggturer vi tränade på förra söndagen. Ett bra sätt tycker vi att få sin bugg att fungera så här i början, för det är inte lätt att komma ihåg buggturerna i början. Förra gångens enkla buggsväng testade vi på att göra i dubbel variant, så nu blev ramsan en figur längre.
 
 Veijo kom och gav en hjälpande hand i buggen.
 
 Vi gav åxå en variant på att skifta handfattning, när man har en höger / höger fattning och önskar byta till tvåhandsfattning. Att killen ger tjejen ett frivarv har varit det tränade sättet hittills. Nu testade vi på att bjuda tjejen på en buggsväng, och varsamt lägga hennes höger i killens vänster hand därefter. Ytterligare ett sätt att variera sin bugg.
 
     
 
     
 
     
En härlig bildkavalkad med glada buggare.
 
 Lite nytt skulle vi förstås lägga till i våran buggramsa igen. En riktigt användbar buggtur tycker vi, som går under det fartfyllda namnet "Katapulten" blev nästa figur att testa på. Ett namn som ger betydligt mer sken av fart å fläkt, än vad den egentligen innehåller.
 *Till att börja med utgår vi från en höger / höger fattning. 
 *Killen kliver å vrider vänstervarv in i tjejens högra arm på 1-2 med vänster--höger fot,
samtidigt som hon kliver snarlika steg som i cirkelbuggen på samma 1-2 med sin höger-vänster fot.
 *Killen visar vänster hand, som tjejen fattar med sin vänster. Samtidigt kliver båda baksteg på takt 3.
 *Killen ger tjejen ett frivarv vänster, på takt 4.
 *Fångar sedan upp tjejen i höger / höger fattning. 
Så här kan ett steg schema för grundvarianten av "Katapulten" se ut
 
Som vanligt gillar vi bilder på glada buggare! 
 
 Buggturen "Katapulten" är en figur vi gillar. Dagens grundvariant bygger vi sedan vidare på, och använder den i flera fartfyllda versioner. En serie turer som passar fint att kombinera samman i fortsättningen.  
 
     
 
     
 
 Den här förkortade bugg 1:an har vi förlängt till 2 timmar mot normala 1 1/2 timme, men bara under två kurskvällar. Det kan nog kännas som lite korvstoppning över det hela, men vi vill ju få med en del bugg åxå. Den sista buggturen för kvällen kallas för " Handbyte bak tjejens rygg" och är ett bra sätt att skifta handfattning från vänster/höger till höger/ höger på. Vi kommer förmodligen att ta upp den nästa söndag igen, under den då startade Bugg 2:an. Då kommer eventuellt stegschema för turen här på bloggen, för hemmaträning. 
  
 
 Vi tackade för kursdelen, och hoppades att Ni har haft kul under dessa båda kvällar. Mycket att ta in, ja vi vet, men målet var att på ett lite snabbare vis ge Er lite grund att bygga vidare på under den kommande Bugg 2.an.
 Så vi hoppas givetvis att återse Er alla nästa södag igen!
 
 
  Dämed växlade vi över till Dansträning / Motionsdans. En återkommande del av våra kurskvällar under alla våra verksamma år. Ett utmärkt tillfälle att få lite extra träning på, det är så det är tänkt. Flera av deltagarna passade åxå på att utnyttja möjligheten, vilket vi ser som ett gott val.
 
     
 
     
 
     
 
Här blev det dans fram till kl.21 då vi hade pusslat samman en lista med, tycker vi, dansant musik. Något vi alltid försökt lägga stor vikt i att kunna erbjuda. Självklart hoppas vi att Ni känner att musiken passade Er.
 
 I och med att musiken tystnade rundade vi av denna första kursdel för hösten 2018. Men redan nästa söndag hälsar vi alla danssugna Välkomna igen på fortsättningskursen Bugg 2:a. Här bygger vi vidare med ett antal buggturer och kombinationer, samt ger förstås mer tid att träna vidare på Er bugg!
 
På återseende nästa söndag den 21.e oktober kl. 18.00 i Tveta Bygdegård, till mera bugg med BUGG's!
 
Och tvekar givetvis inte att påstå: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 

Komprimerad bugg med bonustid.

BUGG's kallar till buggkurs igen.
 
 Redan under sensommaren, kontaktade Tveta Bygdeförening oss om en buggkurs under hösten igen. Naturligtvis tyckte vi detta verkade lockande, eftersom vårens premiärkurs varit så trevlig. Ett av önskemålen från Tvetafolket var att buggen inte skulle starta förrän efter älgjakten, så därför blev ett preliminärt startdatum satt till den 21:e oktober. 
 Nu förstod vi att några nya buggare funderade att hänga med i höstens fortsättningskurs, viket givetvis vore mycket trevligt. Nu är det ju så att hoppa med i en fortsättningskurs hos BUGG's utan någon grundkunskap, kan vålla lite huvudbry hos de nytillkomna. Så med några extra telefonsamtal med förstående arrangörer, fixade vi till en hastigt påkommen nybörjarkurs i bugg. I ett lite komprimerat utförande förvisso, då vi försöker att reducera ner det hela till bara två kurskvällar.  Dock lägger vi på en halv timme från normala 1,5 timme till två timmars kursande varje gång. Skulle tro att vårt nya buggäng vände hem med ganska mycket nya intryck i huvudet, brukar vara så efter första kurskvällen...
 
 Ett trevligt dansgäng samlades i Tveta Bygdegård
 
 Som vanligt inledde vi nybörjarkvällen med "Takttramp" och "Grundsteg". En nog så viktig grund att bygga vidare sin bugg på, är att just takt och trampet fungerarsom det ska.
 I samma veva lade vi till "Cirkelbugg" som vi åxå hänför till grundstegen. Både Grundsteg och Cirkelbugg är ju de grundturer som, alternativt, både börjar och avslutar kommande buggturer. Dessa figurer ger tillfälle för killarna att samla sina tankar inför kommande buggfigurer. För det kan lätt virra till sig i skallen när man ska bjuda damen på någon finurlig buggtur...
 
 
Höger / högerfattning tränade vi åxå på.
 
 När de båda grundturerna började att fungera, med både dubbel fattning samt höger / höger fattning, var det dags att lägga till någonting mera. I detta fall passar ju "Karusell med omtag" in  alldeles utmärkt. Detta är den första egentliga buggturen vi lägger på, för våra nya dansare.
 *Markering på cirkelbuggens takt 3 å 4.
 *Inrullning på takt 1 å 2
 *Tjejen rullar "ut" på takt 3 å 4
 *Släpper killens vänster hand på takt 1, och låter tjejen rulla ut på fyra takter.
 *Omtag under påföljande grundsteg.
 I och med detta är vi klara och köra vidare med samma kombination. Tja så kan det låta när vi lär oss vår första buggtur...
 
 En hel del att tänka på när man är ny i gamet, så att säga.
 
 Eftersom vi körde lite hårdare än vanligt fick åxå gänget snart lägga till "Buggsväng" i sin Cirkelbugg, med höger / höger fattning. Här noterar vi att vi bryter räkningen till 4, och gör tjejens frivarv på 2 takter! Killen trampar sina två takter/steg på plats och tar ny fattning med tjejen därefter. Dubbel eller höger / höger, allt efter kommande figurer. I vårt fall tog vi höger / höger då vi tänkte ett handbyte i följande Cirkelbugg.
 
 Glada miner hos våra buggare gillar vi skarpt!
 
 Efter varje tillägg i dansen, ger vi tillfälle att träna på nyheterna. Emellanåt märker vi att någon villat bort sig i takt å rytm, då kommer vi gärna och försöker styra upp det hel. Något som alltid händer under buggens inledning...
 
Här har vi kommit en bit på vägen, och gänget blandar sina nya turer
 
 Full koncentration med nya uppgifter
 
 Som sista uppgift fick gänget ta sig an en ny variant på Karusellen. Denna kallar vi "Karusell med frivarv" och är en synnerligen användbar variant. Inledningen är identisk med tidigare figur, men efter utrullningen skippar vi omtaget och ger tjejen ett vänstervarv istället. Fast arm för tjejen, och killen ger tydlig markering för vänstervarv med sin högerhand. Som vanligt går hennes varv på 2 takter, och killen trampar på plats som tidigare frivarv. Vi följer upp med höger / höger fattning i detta läge och fortsätter som tidigare med Buggsväng och Frivarv med handbyte. Vips har vår lilla buggserie blivit lite längre...
  
 Fart och fläkt på avslutning på kurskvällen.
 
  Två timmar går snabbt när man har kul, och så var väl fallet på söndagskvällen. VI hoppas att Ni känner likadant, och är sugna på en fortsättning nästa söndag igen. Vi repeterar givetvis som inledning, men bygger vidare i buggen och lägger till några buggturer igen. Ju mer vi lär oss så bygger vi buggen allt mer variationsrik, och mer och mer intressant.
 Själva har vi buggat i mer än 20 år och märker att det finns så mycket mer att lära! Kanske är det just detta så gör buggen så intressant! Hoppas Ni åxå har hittat ett nytt intresse... 
 
 På återseende hoppas vi / BUGG's Ulla å Arne
 
Och som vanligt säger vi stolt: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Självklart!

RSS 2.0