Vi dansar lite till!

 Nästa gång den 3:e Mars!
 
 Välkomna!
 
Lite extra dans om vi får föreslå!
 
 Jo visst kan vi väl ta och dansa lite grann till, när vi ändå har ångan uppe! Så i Söndags fortsatte vi med våra danskurser, i ytterligare tre kvällar. Vi hoppas förstås att Ni gillar idèn och hänger på!
 
De flesta av våra grundkursare anslöt i söndagskväll.
 
 För att få till ett någorlunda komplett danskunnande, behövs lite grundkunskap i foxtrot. För trots allt är ju hälften av danserna ute på lokal, musikaliskt passande just foxtrot. Att bli stående som panelhöns, eller tupp åxå för den delen, bara för att det spelas upp musik som inte passar till att buggas, är inte speciellt kul. 
 Vi lär ut en traditionell foxtrot där vi håller en "gammaldags" fattning. Försöker att hitta grundsteg och rytmen i foxtroten. Under första kursdelen lät vi dansparen få till dessa steg både framlänges och baklänges. Att låta rytmen nötas in i minnet är en grundläggande del, tror vi. När rytmen och grundstegen sitter av sig själv, då kan det vara dags att piffa upp det hela med svängar och turer.
 
      
 
      
 
En halv timme med fox fick räcka denna kväll, och nu tog vi tag i buggen igen. Här hoppade Lena in som hjälp, eftersom Ulla fortfarande har känning av sin onda rygg.
 Vi bad om lite extra notis av båda varianterna av handbyte bak rygg, bakom kille respektive bakom tjejen, under följande bugg. Två varianter vi hoppas skall fungera nu.
 Förra gångens träning av pilbåge i två varianter gav vi åxå som uppgift till gänget under kommande byte. Här är två figurer som passar bra in under vår förlängda Bugg 1:a.
 
 Sandra och Sylve har kul med sin bugg!
 
      
 
      
 
  Som kvällens nya för Bugg 1+ tog vi tag i "Katapulten". Här har vi en grundfigur att träna in på, som sedan har ett rikt antal variationer att kombinera samman. I grundturen kliver killen lite offensivt in i tjejens högra arm, och fångar upp henne till vänster om sig. Vi lägger sedan till varianten med "Handstöt", där tjejen gör ett extra högervarv, innan killen fångar in henne igen Båda avslutas förstås med hennes vänster frivarv. Träning på detta fick det bli.
 
 
   Som kvällens sista moment i "Katapultens varianter", testade vi på den vi kallar "Polisturen". Här behåller killen både höger och vänster fattning, och går åtminstone 4 takter, med tjejen till vänster bakom sig. Ett gemensamt baksteg avslutar även denna figur, tillsammans med hennes vänstra frivarv.
 Nästa söndag kommer vi att lägga till ytterligare sätt att variera Katapulten. Vi hoppas förstås på återseende då! Varmt Välkomna alla intresserade!
 
      
 
 Bugg Fortsättning + dansar vidare.
 
 Gott om deltagare på fortsättningen.
 
 Även för denna kursdel hade vi utlovat lite träning på Foxtrot. De flesta vet vi har dansat denna dans under lång tid, men vårt mål är ju att alla skall få sin fox att fungera. Därför startar vi från grunden även här. Varje dans har sina grundrörelser och sin rytm, så även foxtrot. Så grundsteg får det bli. Framlänges och baklänges blir första momenten till träning. 
 
Mimmi och Marcus under kvällens träning i fox. 
 
 Här gick vi lite raskare fram och började med högersvängen, som åtminstone jag tycker känns mindre svår. Ur killens syn, börjar han högervarvet med höger fot på takt 2. Fullföljer 1/2 varvet på takt 3 och samlar fötterna på å-takten. Fungerar detta, följer tjejen hans manöver.
 Här känns det enklast om paret gör en "fox-takt" baklänges, ur killens synvikel.
För att fullborda högervarvet, inleder kavaljeren nästa halva högervarv med vänster fot på takt 1.
 Låter höger fot vrida upp i dansriktningen på takt 2, och samla åter på takt 3-å. Med fast och tydlig guidning, följer damen hans vridning. Så kan paret dansa vidare i dansriktningen.
 Många variationer på Foxrot finns ute på allmän dans, detta är vårt sätt att lära ut och dansa fox.
 
      
 
 Även här växlade vi in på Bugg efter en stund. Här var Monika så snäll och hjälpte till att visa kvällens bugg-turer. Först ut att repetera fick variationerna på "Midjetaget" som "Kompisturen" och sedan "Snärten" bli. När vi repeterat detta lade vi till en annan variant med tjejens vänstra frivarv, innan midjetag fattas igen. Ingen stor skillnad kan tyckas, men lite kul att kunna variera sin bugg för killen. Tja, några varianter till som vi pusslar in under begreppet "Promenadturer".
 
      
 
 Även "Pilbågens" båda varianter fick sig en lite kompis. De båda grundvarianterna tog vi upp som repris, men lade till en liten ny variant. Här tecknade killen med vänsterhanden bakom ryggen, och fångade upp tjejen efter hennes första vänstervarv bakom hans rygg. Med hennes högerfot på gång, lägger vi till en guidning av ett högervarv för tjejen. En liten, men ända variation, som kan gå under namnet "Pilbåge med högervarv".
 
 
 Här passade det in så att vi gjorde en annorlunda variant på "Vänster Katapult". Inledning som vanligt, vänster/höger fattning, med tjejens vänstervarv innan killens insteg görs. När hon sedan kommer fram till vänster om killen, fångar hans vänsterarm upp hennes högerarm och hand. Denna fattning guidar henne i kommande högervarv. "Vänster Katapult med fång", blev namnet.
 Om man vill så avslutar vi turen med att räta upp den "Aviga fattningen" på vanligt vis.
 Eller om killen fortsätter direkt med den nya varianten av "Pilbåge med högervarv".
Tänk vad det går att få till i buggen!
 
Roger kom och dansade med oss, och med Lotta förstås. 
 
 Efter pausen fortsatte vi med vår lilla trilogi av turer, som går lite till vänster om killen.Tidigare hade vi tränat på "Borren" där ju killen ger en karaktäristisk touch på hennes axel. Varpå hon nickar sig under hans arm.
 Nu var det dags för den som följer och vi kallar för "Bommen". Även denna är en figur med BUGG's signatur, och därför lägger vi inte ut något stegschema på nätet. Men alla är förstås Välkomna till BUGG's att lära sig!
 Under fortsatta kursen hoppas vi att få presentera den sista delen vi kallar "Vänsterlåset". 
 
       
 
  Vi avslutar som vanligt kursdelen med lite "Fri Bugg" och fartiga toner. Glad bugg och glatt golv, blev summan av kvällen buggkurs. Men trevligt var det! Som vanligt, kan vi tillägga.
 
Vi riktar åxå ett stort Tack till både Lena och Monika, som ställde upp som danslärare denna kväll!
 
I övrigt Tackar vi för trevligt deltagande av Er alla! 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å ser ingen anledning att ändra vår grundade mening:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" 

Final för ordinarie kursomgång.

 Nästa söndag blir det start på omgång 2 för våren 2019!
 
 
En lite ovanlig kurskväll!
 
Ett stort Tack för mycket betydelsefull hjälp!
 

 Som vi nämnde under kurskvällen, så har Ulla haft problem med sin rygg. Värk och stelhet har gjort att vi inte kunnat visa buggturer, som vi brukat att göra. Men med mycket god hjälp av Lena under Bugg 1:an, och sedan av Monika under Bugg Fortsättning, kunde vi genomföra båda kursdelarna galant. Därför säger vi ett stort Tack till Er båda!  BUGG's / Ulla & Arne!
 
Bugg 1:a med några saknade.
 
      
 
Gänget på Bugg 1:an får som vanligt börja med att värma upp sina bugg-leder i lagom takt. Alltid skönt att få starta upp sig innan kursen startar. Nästa bekanta moment är att vi går igenom vår "Ramsa" med grundturerna i vår bugg. Det är några figurer som vi tror passar bra så här i början av karriären, och som passar när man kommer ut och dansar i skarpt läge första gången.
 
      
 
  De båda handbytena är åxå två användbara buggturer, som vi vill förmedla. "Handbytet bak tjejen" är kanske det enklaste att lära sig, å brukar inte ge några större problem.
 Det andra som vi kallar "Handbyte bak killens rygg" tar lite mera tid att få till, i allmänhet. Här är det upp till killen att göra sina steg, och göra vägen runt honom lätt för tjejen. Det andra momentet är att killen skall guida fram sin tjej tydligt, med hans vänsterhand på tredje takten. Ganska vanligt att killen missar en smula här, men det är bara träning som gäller. Å det var vad vi pysslade med.
 
      
 
 Efter en lite längre pause än vanligt, tog vi upp den figur vi kallar "Pilbågen". I grundvarianten går killen fram på takt 1 och bjuder sin högra arm, som tjejen då tar ett stadigt tag i. Med detta som enda bindning, går båda bak på takt 2 å 3. På takt 4 fyrar killen av sin båge, och tjejen gör sitt högervarv fritt. Återkoppling med exempelvis vänster-höger.
 
 Vi säger Tack till Deltagarna i Bugg 1:an, och hälsar samtidigt Välkomna nästa söndags fortsättning på denna, som vi väl kan kalla Bugg 1+.
 
Fortsättningskursen dansar sin Del-Final!
 
 Som vanligt blir det fart och fläkt när Forstsättningens deltagare buggar loss.
 
  Det brukar alltid komma några ytterligare deltagare medan vi dansar uppvärmning, så åxå denna kväll. Så med nära komplett uppsättning så startade vi upp kvällens Bugg Fortsättning.  

      
 
 Även här startade vi upp med lite repetition av förra gångens turer. Under en lite gemensam nämnare med "Promenadturer", tog vi repris på "Kompisturen" där killen lägger sin hand på hennes axel, och "Snärten" där killen med en handvridning guidar in sin dam till höger sida. I båda fallen kan vi variera med kort eller lång promenad. 
 Lite nytt blev det när vi lät tjejen göra frivarv in till hans högra sida, midjefattning och likaledes samma val av promenad för killen att bjuda på. Tre varierade alternativ för killen att ta en promenad med sin dam på. Här blev det gemensam musikalisk träning så klart.
 
 
 Givetvis tog vi även upp "Promenaden" i orginalvariant. En buggtur som verkar ganska lokal i sta'n, och som både överaskar och gillas när man bjuder på den utomsocknes. Här påminner ju ingången lite som handbyte bak killens rygg, utan handbyte, och promenad med tjejen till vänster om killen. Även här är ju alternativen lång eller kort promenad, men med samma lätta kick med höften som avslut. Båda alternativen tränade vi förstås på med musik.
 
      
 
  Eftersom vi inte praktiserat någon variant av "Pilbågen" med Fortsättnings-gänget heller, passade vi på att ta den i lite närmare syn. Basvarianten till att börja med, och den utökade varianten därefter. Den skulle kunna se ut som följer:
*Här tar killen ett midjetag, med sin högerhand om tjejens midja, och så kliver båda bakåt på 3-4. *Handstöt på takt 1 och baksteg igen på 2-3, samtidigt som killen kopplar ur sitt midjetag. 
*På fjärde takten skjutsar han iväg tjejen i vanlig ordning i hennes högervarv.
*Återkoppling ev. i passande vänster/höger fattning.
  En trevlig buggtur som inte brukar bjuda på några större problem. Gillar den själv, och lägger in den emellanåt i buggen.
 
 Många varianter av buggturer att använda under kvällen.
 
 
 
 
 Förra gången testade vi på en av våra egna buggturer som gick under namnet" Borren". Stegschemat visar vi på kursen som tidigare sagt. Figuren ingår ju i en liten trilogi av buggturer, som vi hoppas kunna visa under kommande extrakvällar. En liten speciell detalj när killen "Borrar" sin dam på hennes högeraxel, följt av hennes lilla duckning av huvudet under vänstervarvet.
 Återkopling med vänster/höger är passande, om vi sedan fortsätter med med den lilla serien av turer den är plockad ur. I vilket fall dök den upp frekvent under kvällen. Trevligt!
 
 
 Ibland känns det som man glömmer bort "Kramturen", både under kurserna och under buggande i övrigt. Det är synd, för det är en både trevlig och lite ovanlig figur, som heller inte syns så ofta.
En liten kort beskrivning av "Kramturen" kopierat från ett inlägg anno 2012:
Kramturen.
 Kramturens markering och följande vänstervarv att börja med. "Anknäbb" och handbyte och därefter in i första kramen. Två varv för tjejen och midjetag för båda, och andra kramen är tagen. Sedan gäller det bara att krångla sig ur fattningen med sänkning av killens vänsterhand, och buggsväng för tjejen och killens snabba högervändning. Höger buggsväng för tjejen och "Kramturen" är klar!
 Tja, hoppas att dessa korta meningar kan ge Er ett eventuellt förlorat minne åter.
 
 
  När man skrollar tillbaka i BUGG's-bloggen är det lätt att tiden rinner iväg. Det är så många härliga dansbilder från gångna tider. Man kan lätt konstatera att vi har haft väldigt mycket roligt ihop, under åren vi dansat tillsammans. Så gå gärna ut i marginalen till höger, och klicka på valfritt datum och årtal. Många härliga stunder att minnas!
 
 Kvällen följde ett trevligt mönster. Ett härligt gäng som gläds och trivs med dans!
 
 Som vi nämnt i texten var ju detta den 6:e och sista kvällen i ordinarie Fortsättningskurs. Vi hänger väl inte upp oss på detta, utan sparkar redan nästa söndag igång med de 3 extra kurskvällar som verkar vara önskade. Vi hoppas att samma tid och samma plats kan vara passande.
 En kursavgift ger tillträde till båda kursdelarna om någon vill dansa lite extra givetvis!
-----------------------------------
 Priset blir 125:- för kurs alla 3 gånger.
Engångs-avgift blir 50:- kväll.
-------------------------------------
  Bugg 1+             kl. 17.00
Fortsättning+       kl.18.30
 
Vi tackar alla för ännu en trevlig kursomgång!
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Och avrundar även denna krönika med ett sanningens ord:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

2:a gänget fick sig en hel del till livs.

 
 
 
Repetition och "nytt" för Bugg fortsättning.
 
 Trevligt direkt från start i söndags.
 
 Sanning att säga så var vi lite oroliga inför söndagens buggkuser. I vanliga fall är det bara förväntan när vi åker till våra kurser. Det är ju så kul med buggen. Än roligare blir det förstås när vi ser att Ni har kul under våra träffar. En av huvudorsakerna i detta med att ordna buggkurser.
 Nu hade Ulla fått en kraftig ryggvärk, och var allt annat är rörlig i kroppen. Vi testade några av de planerade buggturerna innan våra gäster kom, och det kändes inte speciellt bra. Vi gör så gott vi kan, och får förklara om det tar stopp i visningarna, resonerade vi. Så om vi såg stela ut så var detta en av orsakerna, åtminstone.....
 
      
 
      
 
 Vi hade nyss tränat de båda varianterna av handbyte under Bugg 1:an.Så varför inte ta dem i snabb repris. Både "Handbyte bak tjejens rygg" och "Handbyte bak killens rygg" hör ju till basvarianterna i vår bugg. Vi har tränat på dem tidigare flera gånger, men då vi har några nya deltagare gör det inget att notera dem så här. Även här poängterade vi att i den första varianten låter vi killen ha ryggen i dansriktningen vid starten, och tvärtom i den andra varianten. Allt för att det ska bli så smidigt som möjligt, och minimalt med kollisioner, på dansgolvet. Detta och att dansarna skall göra sin bugg tajt, undvika stora kliv å långa armar, är något vi då och då åxå påpekar.
 
 
 "Midjetaget", som vi provade på förra gången, tog vi i repris, liksom "Kompisturen" där killen lade handen på tjejens axel. Båda två med det karaktäristiska baksteget. Dessa båda turer kan vi sortera under avdelningen "Promenad-turer". Buggturer som inte är alls långa, utan mer som ett litet mellanspel under buggen. Sådana detaljer som vi tror gör buggen lite mer variationsrik. 
 En variant som påminner om den sistnämnda kallade vi för "Snärten", där killen med en liten snärtig, medurs vridning på högerhanden, guidar in tjejen till hans högersida. Dito baksteg och promenad som fortsättning. Små variationer som sagt...
 
Här bjuder Björn-Ove sin Monika på "Promenad"
 
 Den buggtur som ligger till grund för våra "Promenad-turer" är just den vi kallar "Promenaden".
 
 *Höger/ höger fattning är utgångsläget och tjejen guidas till sitt halva vänstervarv, och går bakom killen under hans arm.
 *Dyker sedan upp till vänster och fattar hans vänstra hand med sin vänstra. Här manar vi att killen skall gå baksteg å "hämtar" sin tjej, under förfarandet. (Om killen däremot inte hämtar henne är det ju "Linjebuggen" vi praktiserar.)
 *Här kommer vi in i gemensam takt förstås, och killen kan bjuda på lång eller kort "Promenad".
 * Utgången markerar killen med en liten knyck med sin höft åt vänster.
 
 Buggturen är ganska lokal, och brukar väcka en viss glädje om killarna presenterar den under turnè. Lycka till säger vi!
 
      
 
 En av våra egna buggturer, är den vi kallar "Borren". Stegmönster lägger vi inte ut på bloggen därav, utan redogöres under kurserna. Figuren är lite udda och därför kul, då den startar upp till vänster om killen för ovanlighetens skull. Riktigt bra såg det ut att fungera under kvällen.
 "Borren är del av en trilogi med buggturer, med samma tema i att starta upp till vänster om killen. De övriga kallar vi för "Bommen" och "Vänsterlåset" vilka vi hoppas att hinna ta upp under kommande kurskvällar.
Här nedan kan vi dock se när Marcus gör en perfekt huvuddel i buggturen "Borren" på sin dam, Aliaga. Stiligt säger vi!
 
 Marcus och Aliaga under sekvens i "Borren".
 
 Trots förkylningstider, var det gott om folk i söndags.
 
 
      
 
      
 
 Vi tog även lite repris på vår egna variant "Jo-jo'n. Kul detalj i figuren när båda två gör gemensamt högervarv, vilket brukar klura till det när man lär sig buggturen. Strax härunder ser vi Tommy och Victoria i sekvensen alldeles efter nämnda högervarv, och går in i slutdelen av figuren. Vi tackar förstås dem för den fina demonstrationen!
 
 Utmärkt detalj i "Jo-jon", med Victoria och Tommy!
 
      
 
  Kurskvällen gick mot sitt slut och vi bjöd upp till "Fri bugg" för alla dansarna. Ulla spelade som vanligt upp lite medryckande musik, och lät takten få lite snabbare tempo. Under kursdelen låter vi som oftast takten var ganska moderat, för att stegen skall hinna läras in korrekt. Men visst är det kul när vi släpper loss så här i slutet, och låter det verkligen bli fartfylld bugg! 
 
 Bugg är glädje, och glädje med bugg!
 
 Kursdeltagarna såg både trötta å nöjda ut. Vi var nöjda att vi hade lyckats att genomföra buggkursen utan några större problem. Nu siktar Ulla på besök hos kiropraktor, och hoppas att någorlunda full rörlighet finnes nästa söndag. Då dansar vi ju den egentliga finalen för vårens buggkurser hos BUGG's. 
 Fast som Ni ju har läst och förstått, lägger vi ju till tre extra kurskvällar. Det är ju så kul med bugg!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne och säger dessutom: Tack för en trevlig kväll!
 
Och trots krämpor och defekter, säger vi förstås:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's"!

Nybörjargänget dansar sin femte kurskväll.

 
 
Handbyte x2 på schemat.
 
 Gänget får fart på sin tränings-ramsa.
 
 Så skönt att se Er starta upp buggen självmant, när Ulla spelar upp för uppvärmning. Ett tecken så gott som något, att Ni har hittat rätt i Er bugg.
 När vi talat med tidigare nybörjare som provat på dans i skarpt läge för första gången, kan skallen kännas tom när musiken spelas upp. Man minns ingenting om hur man dansar bugg. Men så börjar killarna att dra sig vår "Ramsa" till minnes, och buggen kommer igen. Precis som vi gjorde på kurserna. Det är just därför vi tror att det är bra att nöta in en liten serie med buggturer, så här i början. Något att alltid kunna falla tillbaka på, när det känns svårt att komma igång med buggen.
 Så därför tar vi förstås våran lilla "Ramsa" i repris som start på kursdelen.
 
      
 
      
 
 I vår Bugg 1:a startar vi alltid från grunden. Vi vill få grunden att sätta sig per automatik. Grundsteg och cirkelbugg ska sitta så naturligt som möjligt. Det är ju från dessa båda grundsteg som vi bygger vidare på, och hos BUGG's kan vi bygga buggen förhållandevis långt. Det är ett ganska stort antal varianter på buggturer, som kommer allt eftersom man går vidare i våra kurssteg. Med idog träning så kan man sedan hitta sina favoriter, och bjuda på dem till sin egen touch. Sedan kan man efterhand krympa sina grundsteg mellan buggturerna, få sin bugg till en händelserik och fartfylld dans. Det är bara träning det hänger på... 
 
 
 Vi tog förstås förra gångens "Handbyte bak tjejens rygg" i repris. Det verkade att fungera fint, men vi tog förstås upp det viktiga med riktningen i starten. Här passar det bäst om killen har sin rygg i dansriktningen, eftersom tjejen skall passera sin kavaljer, i just dansriktningen. Det är just sådana smådetaljer som gör att buggen kommer att fungera ännu bättre i framtiden.
 
      
 
 Kvällens nya buggtur var passande nog "Handbyte bak killens rygg". En buggtur som passar ypperligt tillsamans med förra gångens tur. Då bytte vi från vänster/ höger fattning, till höger/ höger. Med kvällens figur byter vi från höger/ höger till vänster höger. En liten serie i sig med andra ord. Utgångsläget är bäst med tjejens rygg i dansriktningen, vilket kan justeras med en "buggsväng".
 Efter inledande grundsteg och höger/ höger fattning, gör vi som följer:
Handbyte bak killens rygg.
 *Killen bjuder tjejen på halva vänstervarvet, under hans arm på takt 1, och kliver själv fram.
 *Nu kliver tjejen med vänster åt vänster, å killen med höger åt höger, å byter fattning till vänster/höger, bakom sin egen rygg.
 *Killen guidar tydligt tjejen fram, på hennes höger fot på takt 3, å kliver själv lätt bak med sin vänster fot.
 *Nu guidar han henne i ett högervarv, och följer själv med fram.
 *En "avig fattning" uppstår, som killen guidar ur med ett vänstervarv för tjejen.
 
 I den mån det uppstår problem, brukar detta som oftast bestå i att killen inte nog tydligt guidar fram tjejen på 3.e takten. Kraftfullt, men inte hårdhänt, och förstås i rätt takt!
 
 
  Naturligtvis lade vi samman de båda "Handbytena", då man allt eftersom byter till passande handfattning. Givetvis lägger vi grundsteg emellan till att börja med, men då det börjar fungera bra kan Ni testa att rationalisera bort dem någon gång. Det är då vi kan få till den där lite fartfyllda buggen. Tja bara att träna vidare, som sagt...  
 Som avslutning uppmanade vi till "Fri bugg" i ett lite högre tempo. Full fart på dansgolvet igen!
 
 På förekommen anledning vill vi åxå poängtera att fortsättningskursens deltagare är välkomna att gå med i Bugg 1:an som extra träning, i mån av passande danspar..
 
Som vanligt kan vi summera kursdelen som en trevlig tillställning.
Vi säger förstås stort Tack till Er alla för detta!
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å håller inte tillbaka vår högst personliga uppfattning, att:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Nya klurigheter för fortsättarna!

 Nästa söndag ses vi igen!
 
 Trevlig kurskväll med Jo-jo som ingrediens!
 
 Det var ett välfyllt dansgolv i söndags!
 
 Ett antal av Fortsättningskursens deltagare kom tidigt, och hoppade med under de sista fartfyllda låtarna av Bugg 1:an. Lite extra uppvärmning kan man med fog säga, för Ulla lade på ett riktigt fartfyllt medley som final för Bugg 1:an. Fast självklart bjuder vi upp samtliga deltagare på en svängom innan kursen startar på allvar. Å varmt Välkomna skall Ni förstås vara till BUGG's, allesammans!
 
      
 
      
 
  Förra söndagen hade vi studerat fågellivet, och då mer specifikt "Kråkan", i högervariant. En vänstervariant finns åxå, men den är mer svårfångad. Den låter vi få flyga fritt ett tag till.
 
 -Kråka höger är en gammal variant, där vi låter tjejen kliva ut åt höger. (Från killen sett) höger/vänster fattning är d anmodat.
 Vänsterhanden visar vi bakom ryggen, och tjejen fattar den med sin höger hand.
 Paret byter plats.
 Killens vänsterarm lägger egen ögla, och sedan med samma arm, en ögla kring tjejen. Har vi då lyckats befinner sig tjejen till höger om killen i typ "Karusellfattning".
Utrullning för tjejen med killens höger arm som stöd.
 
 Detta kallar vi "Kråka höger" i basvariant. Gänget fick förstås ett par byten att testa flygförmågan, och den kan väl sägas vara god... 
 
 Katarina får stadigt stöd och muntert bistånd av Veijo.
 
  En buggtur som ofta följer i Kråka högers fartvind är "Tjejkrypet". (Förr i världen även kallad "Kärringkrypet". men det var långt innan jämnställdhets tanken slagit rot! Tänk så ociviliserade vi var då!)
 
 -Om denna figur skall användas, lägger killen sin höger vinge, hand på tjejens högeraxel.
 Med denna tecknar han ett lätt tryck med nämnda hand, och tjejen kryper baklänges bakom killen.
 Hon erbjuds hans vänstra hand, fattar den istället, och kliver fram på killens vänstra sida.
 Högervarvet passar särskilt bra då hon förstås klivit fram med sin högerdoja.
 
Nu blev det musik igen och här kombinerade vi friskt igen enligt ovan mönster. Ett litet tips om att "Karusellen" åxå passade som alternativ ingång till"Tjejkrypet", blev gänget påminda om. Detta fick bli en variant i variationen. Tänk så mycket liv det blir, bara för man släpper kråkan lös...
 
      
Stefan och Mimmi repeterar galant! 
 
 Förra gången hade vi ju sjösatt "Torpeden", och eftersom det är en ganska svårmanövrerad pjäs, passade en finjustering av siktet bra. Ett stegmönster finns i förra veckans blogg, dock vill vi ladda lite extra med några tips.
Killen skall vänta in hennes första takt och halva vänstervarv.
Därefter kliver han raskt och manligt genom "Pärleporten".
Han tränger sig lite före tjejen innan "Rygg mot rygg".
 Tja, har ni nu fritt vatten i sikte så kan "Torpeden" stäva fram i god fart.
 
 Riktigt mysigt trångt på golvet i söndags.
 
 Efter pausen tränade vi in en figur som är relativt ny, och är en buggtur med BUGG's signatur.  Därav lägger vi inte ut något stegmönster på bloggen, utan den visas på kursen istället.  Figuren går under namnet "Jo-jo'n".
 Dock har den ett lite annorlunda moment, där båda två gör ett samtidigt högervarv. Kul detalj. Avslut med rygg mot rygg, som ger ett fartfyllt avslut. Vi tränar givetvis mer på figuren nästa söndag, då vi såg att en del pannor rynkades en smula under träningen. Allt ska inte vara lätt!
 
      
 
      
 
 Kul att få blanda sig in i buggen, tycker undertecknad!
 
 Även här skruvade vi upp tempot under de sista minuterna. Fri Bugg, som vi kallar det, när Ni får blanda buggturer efter eget minne å till sköna infall! Är det sedan medryckande musik blir det hela till en fest! För visst är det fest när det dansas bugg! När killarna sedan får allt mer buggfigurer att bjuda sin dam på, blir det en spännande och variationsrik dans damerna bjuds på.
Traditionell bugg, a' la' BUGG's" 
 
Vi tackar för en trevlig kväll, och hoppas på återseende!
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å repeterar vårt mantra:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Bugg 1 med fartfylld bugg!

 
 
Våra nybörjare blir riktigt duktiga!
 
 En samling sköna buggare hos BUGG's!
 
 Vi startade upp vår Bugg 1:a med lite uppvärmning igen. Så gör vi, å det brukar bli bra. Nu är det ju så att i början av sin bugg-karriär kan det ju vara lite svårt att komma ihåg sina buggturer, och få till sin dans. Nu skall vi med en gång säga att det går alldeles utmärkt för våra Bugg 1:or, de får verkligen fart från start. Men att komma ut på dansgolvet i början, kan under stundom ställa till lite hjärnsläpp, å skallen känns bara tom. 
 
 
 
 Det är därför vi under nybörjarkursen brukar lägga turerna i en liten serie, eller ramsa, som vi brukar säga. Vi hoppas att det skall sätta sig lite grann i ryggmärgen, och uppstarten av buggen skall gå lättare. Naturligtvis är inte vår ramsa, på något vis, ett absolut sätt att kombinera buggturerna vi lärt oss på. Nej, ju mer tränade killarna blir i sin bugg, och förrådet av figurer blir rikare, så kommer de att kunna och vilja kombinera sin bugg på ett mer personligt vis. En hel del av charmen i buggen, ligger nog just här.
 
       
 
  Så därför repeterade vi vår ramsa igen, och låter deltagarna lägga samman figurerna, en efter en. Under buggsväng högervarv noterar vi extra att damerna skall fortsätta sitt högervarv kring killen. Lite klurigt i börja att få till, men det är därför vi noterar detta lite extra.
 Vi repeterade åxå förra gångens "Midjetag", där killen bjuder i sin dam till sin sida, med ett vänstervarv för henne. Notera att grundfattningen är vänster/ höger.
 Se åxå till att göra baksteget på tredje takten, killens vänster å damens höger fot.
 Båda kliver fram på takt 1. 
 Därefter guidar killen sin dam i 1 och 1/2 högervarv framåt, i dansriktningen!
 
       
 
 Kvällens buggtur fick bli "Handbyte bak tjejens rygg". Vi inleder givetvis vår tur med "Grundsteget". 
 Båda går sedan samman på takt 1, å killen gör sin markering mot hennes högra axel. Släpper samtidigt sin högerhand.
 Båda kliver som i grundsteget något bakåt, på 2-3-4
 Damen börjar sin passering av killen på takt 1, där killen kliver fram å börjar sitt handbyte bakom hennes rygg, med hans vänsterhand till hans högerhand. Tjejen stöder mot hans axel.
 Under hennes första högervarv håller killen sin höger/ höger fattning lågt.
 Å under hennes andra varv, höjer han fattningen över hennes huvud. 
 Notera åxå att hennes vandring skall ske i dansriktningen!
 
 
 Flera deltagare ur Fortsättningskursen hoppade under sista kvarten med, och buggade med oss övriga. När Ulla under slutminuterna spelade upp ett rockigt medley, blev det verkligen fartfylld bugg i bygdegården. Ja, så fartigt att en å annan svettpärla kunde skönjas här och var.
Vi tackade för denna trevliga kursdel och hoppas att Ni har haft kul, samt återvänder nästa söndag till mera bugg hos BUGG's!    Hälsar BUGG's / Ulla å Arne!
 
 Å har givetvis inget att pruta på, när vi säger:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
PS. Bilder från fortsättningskursen kommer i ett senare blogginlägg under veckan.

RSS 2.0