Bugg i busväder!

 
Kurs trots snöoväder.
 
 Bugg 1:an värmer bort vinterkylan.
 
 Vi lät gänget i bugg 1:an starta upp sin buggkurs med lite uppvärmning. Det brukar vi förstås göra med alla våra kurser, men så här i början av nybörjarkursen kan det vara bäst med några förmaningens ord till att börja med. Våra deltagare i nybörjardelen har dock blivit riktigt duktiga, och fixar en uppvärmning utan muntliga förmaningar alldeles galant. Fullt drag under galoscherna på en gång, så att säga! 
 
      
 
 När det blev dags för några anvisningar, tog vi upp "Karusell med omtag" samt "Frivarv". Lite träning på detta till att börja med. Inga problem, vi har ju studerat dem tidigare.
 I nästa byte tog vi upp "Karusell med frivarv" och träning på detta åxå. Nu var det dags att börja bygga vår ramsa, något vi alltid brukat göra under bugg 1:an. Ett tillägg med "Buggsväng" i enkel och dubbel variant. Musik och träning på detta.
 
      
  
  Vi lade åxå till tjejens "Högervarv". Ett moment som låter enkelt, men en hel del träning innan detta sitter som vi har tänkt. Här poängterar vi målet i att få tjejen att bibehålla sin förflyttning runt killen i höger varv, under tjejens egna högervarv. Vi lär att få återkomma i detta moment, trots att Ni var riktigt duktiga!
 
      
 
  Nu började ramsan med buggturer att bli riktigt lång. Varje moment vi lägger till gör ju serien lite längre, och minnet sätts givetvis på prov. Vi gav ett alternativ på "Frivarv med handbyte" när vi lade till "Stiligt handbyte" som variation. Mycket för killarna att hålla reda på!
 
      
 
 Som ett litet extra moment under kursen, lade vi på en ytterligare variant Något vi kallarför "Midjetaget" och utförs med vänster/höger fattning. Tjejen rullas in till killens sida, och sedan görs gemensamt baksteg på takt 3, och fram igen på takt 4.
 Det fick bli gemensam träning på detta, som avslutning på bugg1:ans kursdel. In med figuren i ramsan och nu börjar det verkligen likna bugg! Vi säger stort Tack till deltagarna, som trotsade vintervädret!
 
      
 
 En något decimerad fortsättningskurs
 
 God fart på fortsättningskursens buggare!
 
 Efter den traditionella uppvärmningen, fick även detta buggäng prova på förra kursdelens "Midjetag". Figuren tycker vi är riktigt trevlig, och jag själv använder den ofta när det skall dansas bugg. Nu lade vi åxå till en variation, när killen bjuder tjejen på "Midjetag med promenad". Vi spelade upp och det fick bli träning på båda varianterna.
 
      
 
 Mimmi och Peter under söndagens bugg.
 
 En liknande variant på stegmönster finns i "Kompisturen", fast här är utgångsfattningen höger/höger istället. Samma inrullning för tjejen i vänstervarv, och killen lägger kamratligt sin arm på hennes axel. Passande namn på trevlig variant. Givetvis plussar vi på alternativet med "Promenad" även här.
 Tja, egentligen var inte de här turerna planerade till kursen, men vad kvittar väl det. Lite nytt kanske Ni fick Er till livs ialla fall. Å så trevligt kvällens fortsättningskurs startade med detta!
 
      
 
 Torbjörn och Sandra hade kul med söndagens bugg.
 
 En buggtur vi ville få med under vårens fortsättningsbugg, var den lite kluriga "Torpeden". Den här buggturen är en av mina absoluta favoriter. Gillar själv figurens snabba tempo, och rörelsemönster
 Många av deltagarna har redan buggturen i sitt lager, medan några inte har provat på den än. Stegvis träning på de lite kluriga delarna. Nedan kommer ett stegchema från tidigare blogginlägg:
 
Väntans tider fick inleda killarnas första moment av figuren, medan tjejerna snurrade dryga halv-varvet. Viktigt att vänta på att låta tjejen hinna runt sitt halv-varv. Så påminde vi extra om den lite explosiva delen av "Torpeden", när killarna ska kliva under "Pärleporten" på 2:ans takt. Det är här som det gäller att hitta rätt "timeing"!
 Tjejerna inleder sin vandring mot mötesplatsen, redan på 2:ans takt, och gör sitt "rendezvous" med killen på 4:ans takt, med axel mot axel. Killen lite före.
 Paret rullar rygg mot rygg, och tjejen bjuds på ett extra högervarv därpå.
 Vi får en så kallad "Avig fattning" som vi rätar upp med tjejns höger buggsväng. Klart å galant!"
 
( För att undvika bannor från Ulla senare ikväll, om att jag använder konstiga ord, förekommer jag detta med en liten förklaring från Vikipedia, enkom för Ulla...) 

Rendezvous är ett franskt uttryck som har flera betydelser:

  • den grundläggande betydelsen är möte, (speciellt kortare kärleksmöte men används även för dockning mellan rymdfarkoster.) 
 Tveta bygdegård är en trevlig lokal som passar utmärkt för våra danskurser.
 
 (Hoppas ovan inlägg gick att läsa. En kopia sedan tidigare inlägg, som sagt.)
 
 Nå, vi fick förfrågan om repris av den nya varianten på utgång ur "Polisturen" som går under namnet "Kurragömma". Nu tyckte vi att det kunde passa att ta en repetition av "Tjejdyket" eftersom det är en del av "Kurragömma-turen". Vår markering med killens vänsterhand, fanns det tydligen varianter av, men vi kör vår ändå. Här dyker tjejen under killens högerarm och backar sedan fram på hans vänstra sida. Inga problem med detta.
 Vi körde repris på efterfrågad variant å tror att det satt som vi hade tänkt. Börjar faktiskt kännas rätt bra nu med träning i ryggen, så att säga... 
 
      
 
      
 
  Avslutning på kurskvällen med repetition av "Kråka höger". En gammal och trevlig variant som vi själva plockar in under buggen. Musik å träning på detta fick det bli.
 
Mycket buggande blev det under kvällen.
 
      
 
 Som avslutning lade Ulla på några rockiga låtar och höjde samtidigt tempot en smula. Det blev en riktigt fartfylld avslutning på denna tredje kurskväll i Tveta Bygdegård! 
 
  Lite fri bugg, fick avsluta kvällen.
 
 Det ihärdiga snövädret gjorde förstås att deltagarantalet blev aningen lägre denna kväll. Men riktigt trevligt hade vi som ändå buggade loss! Vi hoppas att ses igen nästa söndag, samma tid samma lokal!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Inga snöoväder ändrar dock vår fasta övertygelse:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

Vågade Dansarna sig tillbaka?

Nybörjarna tar omtag.
 
 Flera nybörjare mönstrar på!
 
 Vi gick ut med en liten kallelse via facebook, om att vi förmodade antalet killar skulle minska. Några killar hade flaggat för andra aktiviteter, denna andra kurskväll.
 Fast denna varning märkte vi inte mycket av. Några nya grabbar, och även tjejer, hade lockats med och det blev ett jämnt startfällt när startskottet gick. Så här var ingen fara med något minskat antal, denna andra kurskväll! Med sedan hjälpdansare från tidigare kurser, fick Lena lämna kassan och fylla på.
 Nu var några av deltagarna helt nya med bugg, så vi repeterade grunden igen. Takttramp och fattning, grundsteg och cirkelbugg till att börja med. Fundamentet skall vara stadigt om vi ska bygga på höjden!
 
      
 
 
  Liksom förra gången studerade vi lite lösryckta moment, som vi monterar samman lite senare. Gänget fick åter prova på att föra grundturerna med både dubbel och höger/höger fattning. Frivarvet testade vi åxå och noterade att det innehåll två takter, där killarna vackert får trampa på plats. 
 
      
 
      
 
      
 
 
 Den första varianten av "Karusell med omtag" togs åter upp till träning. Här blir det ju bugg på riktigt, för för första gången egentligen. I denna variant återvänder vi ju till dubbel fattning efter fullbordan, och det är bara att köra det hela i repris om och om.
 Vi hann åxå med att testa på "Karusell med frivarv" innan tiden rann iväg för mycket. Plötsligt får killarna ytterligare en variant att bjuda sina damer på.
 
      
 
      
 
 Så visst kunde vi konstatera en riktigt trivsam andra kurskväll för våra nybörjare! Ett stort Tack till Er alla! Vi ser redan fram emot fortsättning nästa söndag, när vi plockar samman det hela till en liten ramsa.
 
Skulle golvet bli lika trångt som förra söndagen?
 
 En härlig syn för alla Dansvänner!
 
 Förra söndagen förvånades vi ju av det stora deltagandet på fortsättningskursens första kväll. Kanske bara en lyckträff med lite nyfikna dansare?
 Nej då! Om det var trångt förra söndagen, så trängdes vi samman lite till, denna söndag! Tja det blev nästa lite problem att få svängrum i buggen! Vi får ta till det där med hjärterum och stjärterum...
 
      
 
      
 
 Redan under uppvärmningen klämde vi in en liten uppmaning, i att passa på att träna lite extra på "Medisturen" som är ett mycket trevligt komplement när man använder sin "Katapult". Här kan man ge buggturen en liten extra intensitet, och innehåll. Musik å träning på detta!
 
 Per-Arne och Nina får fart på buggen.
 
 Förr brukade den komma under bugg 1:an, medan den har placerats i Bugg 2 under senare tid. Vi talar förstås om figuren "Tjej bak killes rygg". En buggtur med flera moment vi skall pussla samman. Här poängterar vi alldeles särskilt vikten av att tjejen får till sitt första högra halvvarv i steget in bakom killen! Missar vi detta försenar vi hela figuren med två takter. Inte mycket att bry sig om kan tyckas...
 Men, dels tappar buggturen sitt flyt, och sedan används figuren för dom som provar på att dansa Dubbelbugg. Här blir ett försenat insteg och varv än mer kännbart. Så vi noterar detta.
 Vi provade åxå på att dela buggturen i mitten, och kombinera med något annat. I söndags använde vi "Handbyte bak killes rygg", men det finns förstås anda alternativ...
 
      
 
      
 
  En variant på "Katapulten", som gär under namnet "Katapult Vänster", hade hamnat efterkälken. Fast den passade utmärkt att lägga till när vi ändå pratar om Dubbelbugg. Här handlar det om insteg, och här använder vi vänster/höger fattning som startläge. Nu försöker vi träna in att bjuda damen på ett vänstervarv, innan vi tar den traditionella fattningen i "Katapulten". Detta är åxå en liten förberedelse inför eventuell Dubbelbugg i framtiden. Jodå, mitt i röran har vi en, liten men åndå, plan.
 
 Det är en skön variation på gängets buggturer när man står och tittar på!
 
"Rallyturen"  körde vi under hösten, men lite repris fick det bli. Dels är det många nya deltagare, som nu får prova på den. En annan orsak är åxå att vi vill få insteget till figuren i Ert minne, då den ingår i några andra figurer åxå. Den lite lockande vänsterhanden hos killen, som skall fattas av tjejen först till vänster om killen i följande moment. En liten finess i sig... 
 
      
 
 Förra gångens "Låskolven" hade trillat ur minnet, blev vi varse. Vi tog givetvis med glädje upp buggturen i repris. Detta passade nog extra bra, då det hade tilkommit några nya buggare, denna andra kurskväll. En buggtur med BUGG's signatur!
 
 
  Slutligen tog vi och gav några extra minuter åt en alternativ utgång av "Polisturen" som har fått namnet "Kuragömma". Under den dubbla fattningen vänder sig killen, helst på takt 3-4, ett halvt högervarv. Killen lägger egen ögla, bjuder damen på högervarv, vänstervarv och gör eget halvt högervarv, innan avslut med traditionellt Tjejdyk. Tänk vad det går att få till....
 
 Full fart under avslut!
 
 Som vanligt lägger Ulla på några snabbare låtar när det är dags för avslut på kursen. Här är tanken att killarna skall plocka buggturer ur eget minne och bjuda damerna på bugg när den är som bäst. Å visst blev det fartig bugg i bygdegården igen!
 Vårens buggkurs hos BUGG's har lite av kurs, blandat med repetition, som innehåll. Vi radar upp buggturer i ett lite snabbare tempo än normalt, och hoppas att några varianter skall pasa just Dig å bli Din favorit på dansgolvet i sommar. Går vi fram för fort, så hojta till så förtydligar vi det hela om så önskas! Med detta sagt så säger vi stort Tack för ännu en trevlig kväll med sköna gänget hos BUGG's!
 
En trevlig fortsättning på veckan hälsar BUGG's / Ulla å Arne!
 
Med fart å fläkt utbrister vi förstås: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Omstart med bonus!

Kursstart anno 2019!
 
 Nybörjargänget fick fin fart på sin bugg
 
 Må hända hade vi tvekat en smula om att starta en nybörjarkurs i bugg. Fast när vi ändå är på hugget så kör vi, var tanken. Å visst kom det intresserade i att lära sig detta med bugg! Trevligt!
 Vi startade som vanligt från början och provade på detta med tramp och takt. Vi dansar ju som bekant den "gamla" sortens bugg, vi kallar den "Traditionell bugg", och kliver båda fram på första takten. Dels är det den buggstil vi behärskar, och dessutom tycker passar bäst som dansbane-bugg för den delen. 
 Så nu lyssnade vi in takten å trampade på...
 
      
 
      
 Kursen gästades även av tidigare buggare.
 
 Nu är det ju så att nya killar är det lite brist på, så några repeterande killar gjorde att vi fick fullt gäng. Deltagarna lärde sig fortare än vad vi är vana vid och det blev snart bugg i bygdegården igen.
 Grundsteg och Cirkelbugg kom vi raskt igenom, och lade till både Buggsväng och Frivarv. Några av de där viktiga grundmomenten i buggen. Grundfigurer vi gärna lägger både före och efter en buggtur, speciellt så här i början. När man blir mera van, kan man rationalisera bort dem och få en mer fartfylld bugg. Fast det tar vi då...
 
 Glada buggare värmer i dubbel mening!
 
 Den första egentliga buggturen blir som vanligt "Karusell med omtag". En figur utan några speciella fallgropar. Det fungerade förstås fint för gänget och det blev bra fart på dansgolvet. 
 
      
 
      
 
 Eftersom det flöt på så bra med buggen så började vi att studera nästa buggtur lite grann. Här är det ytterligare en variant av "Karusellen" som skall tränas. Vi kommer att studera den varianten närmare nästa gång.
Som jag avslutningsvis nämnde har vi nu lagt ut en hel del pusselbitar, och nästa gång skall vi pussla samman dem till en liten serie av buggturer. Då skall det bli bugg på allvar, det är tanken...
 
Trevligt att ha ett både duktigt och trevligt buggäng på gång! 
 
Fortsättningsbugg!
 
 Man blev både glad och rörd, när deltagarna till Bugg Fortsättning äntrade golvet!
 
 Aldrig hade vi vågat hoppas på ett sådant uppsving på vårens fortsättningskurs i bugg! Så glada vi blev när golvet blev alldeles fullt av gäster!
 Höstens deltagare av buggare, som gått en lite specialdesignad bugg 2:a, återvände till oss. Så trevligt! Några nya deltagare dök åxå upp, som då har dansat i annan regi. Kul att Ni provar BUGG's!
 Sedan tillkom ett stort antal "gamla" dansare, som buggat med oss under flera år. Så trevligt att se Er igen! Det blev en härlig samling dansare som kom och buggade med oss i BUGG's igen!
Varmt Välkomna allesammans!
 
      
 
      
 
 Hur lägger man nu upp en sådan här kurs, med en så brokig skara dansare? Jo, vi tar avstamp i höstens buggkurs, och repeterar några av buggturerna som var på tapeten då. Å visst tror vi att Ni hade lite nytta av repetitionerna allihopa. För nog är det så att när man haft ett uppehåll på några år i buggandet, så faller några av varianterna i nån sorts glömska. Men en repetition friskar upp de hjärncellerna med bugg igen.  
 Men först tar vi några byten med uppvärmning, å det verkade att gillas...
 
 Suget efter att dansa bugg verkade att finnas!
 
 Först att repeteras var en variant på "Karusellen" som vi kallar "Hej-turen". Här varierar vi utgången, och lägger till det typiska "Hej". Pass bara på, det skall "Hejas" på rätt takt! En buggfigur som brukar att gillas, och är rätt unikt för oss i BUGG's! En buggtur vi provade på i höstas...
 
      
 
 
  En annan buggtur som har BUGG's signum är den vi kallar för "Låskolven". En figur som var ny för några av deltagarna, så den försökte vi att studera lite närmare. En kul variant som brukar fungera och gillas, när man tränat en smula. Men det gäller som sagt att killarna är snabba i handtagen, innan frivarvet av tjejen ges. Det var åxå en buggtur som vi testat lite grann under höstens bugg.
 
      
 
 Veijo var med och guidade damerna.
 
 En samlig av buggturer vi är speciellt förtjusta i, är med "Katapulten" som bas. Så kul att använda under uppvärmning och som mellanspel i buggandet, tycker jag. Basvarianten startade vi upp med, och lade till den med "Handstöt" åxå. Det fick bli dansträning på detta som inledning.
 En ganska vanlig variant på "Katapulten" är när vi håller kvar med båda händerna, och går minst fyra takter på detta vis. Denna går under namnet "Polisturen
 Där det finns en polis, finns det åxå en tjyv. Fast egentligen är det väl mera tvärtom. I vilket fall, så kryper killen lite tjyvaktigt under tjejens arm, och haffas därefter snabbt i polisturen igen. Här kallar vi det hela för "Tjyv och Polis". 
 Lägger man sedan in "Medisturen" i det hela, får man en både rask och kul variant i "Katapulten. En påpasslig fattning med höger-höger som bjuder in till mera katapult. Fart å fläkt i buggen ska de va!
 Sen lyckades vi nog röra om i era skallar när vi presenterade en ny variation på utgång ur just Polisturen, alldeles på slutklämmen. Lätt att bli ivrig av glädjeruset i buggandet. Vi ber om överseende och hoppas att få återkomma nästa söndag med "Kurragömma-turen"..  
 
 Så där härligt trångt på dansgolvet, under söndagens fortsättningskurs i bugg!
 
 Dock avslutade vi kvällen med några byten "Fri bugg". Här är tanken att spontaniteten skall flöda, och buggturer ur minnet skall glädja och överraska båda parter. Vi bjuder på musik, och Ni står för dansen...
 
      
 Per och Marie i fartfylld bugg!
 
 Vi tackade från djupet av vårt hjärta för Ert intresse för vårens buggkurs! Hoppas verkligen att Ni hade lika kul som oss på vårsäsongens första buggkväll hos BUGG's. Ser fram emot nästa söndag!
 
 Vi bjöd på några låtar ytterligare, för Er som vill träna och motionera lite extra. Givetvis ingår detta i Er kurs som lite bonus. Några tog tillfället i akt och dansade en stund med oss. Så trevligt så!
 
För övrigt säger vi stort Tack för en trevlig kurskväll,
och hoppas givetvis på återseende nästa söndag!
Hälsar BUGG's / Ulla & Arne
 
Och kan inte låta bli att säga: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" återigen.

RSS 2.0