Vi samlas till Final-dans!

 Avslutning för vårsäsongen 2019
 
 En hel del dansare samlades på lördagskvällen.
 
 Som Björn-Ove mycket riktgt påpekade, när han överräckte de fina presenten sista kurskvällen, så jubilerar vi faktiskt i år. Det var femton år sedan vi, lite trevande, började att lära ut bugg. Det var en liten skara ungdomar som då kom till oss för att dansa.
 Andra året blev lite av en rivstart, med ett större antal intresserade, och hela18 deltagare. Lite av en chock för oss med så mycket folk, och vi funderade om vi skulle fixa detta. Det gick dock alldeles utmärkt och vi kunde redan då avsluta säsongen med en gemensam Dansafton. Då som nu. För visst skulle vi ju ta en dans tillsammans! Då som nu!
 
      
  
      
 
     
 
      
 
      
 
 I många fall är det ju så att kurserna blir lite av "huvudnumret" under säsongerna. Ett allt mer och mer sammansvetsat gäng som som träffas och trivs tillsammans. Vi hör detta i ett allt högre sorl mellan danserna, allt efter som tiden går. Ett tecken att Ni trivs, så tolkar vi det hela.
 Nu är det ju meningen att kurserna skall leda fram till ett lite större kunnande i själva dansandet. Vi matar buggturer i ganska raskt tempo, särskilt i år måhända, å några tycker säkerligen det är svårt att ta åt sig allt. Nu är det förstås inte nödvändigt heller. Som vi brukar säga, "Ta till Dig de buggturer som passar just dig, och utveckla dem till Dina favoriter".
 
 
 
  Vi hoppas åxå att ökat kunnande i dans och bugg, skall locka till dans i lite mer "skarp läge" som vi brukar säga. Att ge sig ut på dans på lokal kan vara lite nervöst så här i början. Man skall våga att bjuda upp, kanske är osäker på sitt eget kunnande, och allt detta till nya människor och ny omgivning. Det är ju här som våra Dansaftnar spelar en viktig roll.
 
      
 
      
 
 En Dansafton kan väl ses som en förlängning av våra danskurser. Här skall vi bjuda upp, föra eller följa en danspartner till given musik. Blanda både foxtrot och bugg, och allt detta i ett ihållande tempo. Lättnaden är ju att både lokalen, och merparten av deltagarna, är kända sedan tidigare. Detta gör gott för självsäkerheten, och det blir lättare att ge sig ut i dansen. En utmärkt genomkörare inför kommande danssommar. 
 
      
 
 Så vårt tips är förstås att ta vara på de Dansaftnar som ordnas. Något som vi nog kan säga vara fallet under lördags kväll i Tveta Bygdegård. För ett gott antal av våra Dansvänner kom och dansade tillsammans, och som vi tyckte oss se, ha riktigt trevligt tillsammans! 
 
 Full fart på buggen.
 
 Som vanligt startade vi upp med en stunds samkväm innan dansen. Lite medhavd skaffning passade fint att ge extra energi till kvällens dans. Detta har vi brukat kalla för "Trivseltimme" och är vårt sätt att idka förfest på. Ingen skall behöva sitta hemma och värma upp i ensamhet. Nej det är ju trevligare att göra tillsamans!
 
 
 Vi hade lagt upp låtarna som, en låt passande till fox, och en till bugg. På så sätt blir det naturligt att byta danspartner efter två låtar, och väntetiden blir kortare för eventuella sittande dansare. Olika varianter på detta finns när man danar på annan ort.
 Lite moderat tempo på låtvalet under större delen av kvällen, tror vi passar bäst. Inte så kul att dansa en nära fox om skjortan eller blusen är fuktig sedan förra buggen. Avslutningsvis låter vi som brukligt tempot öka och vi dansar "bara bugg". Även detta ett lite upplägg vi haft under våra danser med BUGG's.
 
      
  
      
 
      
 
      
 
      
 
      
 
  Så vi kan nog säga att de allra flesta var riktigt varma, när sista tonen klingat ut. Å visst är det så det skall vara på en riktig Dansafton hos BUGG's!
 Vi säger Ett stort Tack för visat intresse till alla våra Dansvänner, och önskar Er alla en trevlig danssommar! Å kanske vi ses på någon dansloge under sommren, vem vet.
 
Hälsar BUGG's / Ulla & Arne
 
 Vad som händer i höst är inte spikat på något vis, med det är inte omöjligt att vi ses igen då. Om Ni nu vill dansa nå't mer med oss i BUGG's förstås, eller vad tycker Ni?
 
 I vilket fall som helst, ser vi inget alternativ på:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG'S!"

Kursfinal våren 2019

Ett stort Tack till våra Dansvänner!
💗  
 
I samband med finalkvällen räckte gänget över fina Tack-presenter som verkligen värmde. 
💗 💗 💗 
 
Bugg 1+ finalkväll.
 
     
 
 Under båda kurserna har vi övat på lite foxtrot som inledning. Även om buggen är vårt speciella ämne, så är det ju faktiskt så att halva tiden spelas musik passande till just foxtrot, om man går på lokal. Å det hoppas vi förstås att Ni provar på under sommaren. Sverige, sett från en utomhus dansbana en ljum sommarkväll, är en upplevelse att minnas. 
 Så därför vill vi att Ni får med Er några grundsteg i just fox.
 
 
 Frånsett uppvärmningen startade vi upp bugg-delen med lite repetition. Lite "Handbyte bak killens rygg" behövdes att finjustera en smula.En användbar buggtur, där killen skall vara lite extra förande.
 Buggturen "Pilbågen" i grundvariant tittade vi åxå på.
Nytt för gänget blev "Pilbåge med variation" där killen tar ett tag kring damens midja som inledning. En handstöt och avslut med ordinarie utgång, är figurens karaktär.
 
 Linda och Stefan i full bugg.
 
 "Katapulten" som grundfigur, komletterades med både "Stöt" och "Polisturen" En buggtur med många varianter att utöka sitt förråd buggturer med. En hel del träning på detta kompletterade vi med. Avslutning med lite snabbare toner för våra Bugg 1+, värmde under västen.
 
 Tapp på killar gjorde att "lärar'n" själv hoppade in.
 
       
 Stilig visning av några moment av "Pilbågen"!
 
 
       
 Vi Tackar det trevliga gänget på Bugg 1+ för visat intresse,
och hoppas Ni har haft en trevlig vårsäsong med BUGG's!
 
Fortsättning+ dansar sin finalkväll.
 
 Det blir som vanligt god fart när Fortsättning+ äntrar dansgolvet!
 
 Även här tar vi lite grann foxtrot som inledning på kvällen, innan kroppen blivit varm av bugg. Foxstegen framåt och bakåt fungerar som förväntat utan problem. Här manade vi till träning av "Högersvängen", enligt vårt tänk. Fler varianter finns förstås, men vi tycker denna variant passar bra till den sällskapsdans vi praktiserar. Inga problem här heller vad vi kunde se. Med detta som bas klarar ni Er fint på dansgolvet framgent.
 Vi hade gärna velat lagt med "Vänstersvängen" åxå, men tiden springer som oftast ikapp oss. Istället lade vi till en liten variant som vi hoppas kan ge lite knorr på fox'en. Taktdelen "3å" dubblerades och utfördes åt killens vänster sida. Efter detta börjar vi med en vanligt steg på takt 1 igen. Tja, lite fick Ni att fundera på i alla fall.
 
      
 
 Vi gjorde vår trilogi färdig med att komplettera den med "Vänsterlåset". De två inledande figurerna "Borren" och "Bommen" fick sedan bilda seriens inledning, och gänget fick som uppgift att lägga samman dem i rätt ordning. Ni har varit riktigt duktiga och därför blev resultatet riktigt bra!
 Som vi tidigare nämnt lägger vi inte ut stegschemat på bloggen, utan turerna lär vi bara, men gärna, ut på våra kurser.
 
      
Moment i både "Borren" och "Bommen", snyggt!
 
      
 
 Efter pausen hade vi stora planer nedtecknat som planering, men som oftast krymper verkligheten en smula. Dock hann vi med visning på figuren vi kallar "In-å-Ut turen" där killen startar som i "Handbyte bak killes rygg" , med höger/höger fattning.
Tjejen gör ett halvt vänstervarv under hans arm, och går bakom honom.
 Spegelvänt framsteg för tjejen, och byte av handfattning.
 Hon guidas bakom killen till vänster, med högervarv.
 Där fattar hon åter höger/höger å kliver fram.
 Figuren avslutas givetvis med det "Martinssonska varvet". Fattas bara!
 
      
 
 Lite snack kring företeelsen "Tjejdyk" där varianten "Lotusdyket" förevisades, och sedemera övades. Lite mera snack och jämförelse med "Kurragömma-turen" där dyket avslutar en "Polistur".
Punkt sattes på detta förvirrade läge, när Ulla erhöll 4 fel för vägran, när "Travoltadyket" skulle demonsteras. Tja kanske lika bra så, lite för vi väl spara om vi ses igen...
 
      
 
  Under denna kursdel har vi kanske klämt ut lite väl många buggturer för inlärning. Skulle det nu vara så att Ni inte vill, och orkar ta åt Er allihopa, är ingen skada skedd. Plocka ut de figurer som Ni gillar, och som passar Er, och sedan träna in dem. Antalet buggturer man har i sitt lager är inte avgörande, utan hur man genomför dem man har i sitt minne!
 
 
Som vi brukar säga: Med en buggsväng i rätt takt, å med ett leende, kommer men långt!
 
 Vi säger återigen stort Tack för visat intresse, det är det som betyder mest för eventuell fortsättning!
 
Men ser för den skull ingen anledning att pruta det minsta på:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
 Hälsar BUGG's / Ulla å Arne!

Vi dansar mot våren!

Final i sikte!
 
 
 Vi samlas för mera dans!
 
 Glada dansare hos oss!
 
 Ja visst känns det att vi dansar mot vår. Kvällarna blir ljusare och vi styr mot danskurs i dagsljus nu för tiden. Mars månad och vi har allt det sköna med våren framför oss. En tid att njuta av, står för dörren!
 Vi hade lite av ett byte av laguppställning i söndags, för Bugg 1:an. Det är som vanligt förkylningstider och då blir det lite byte av deltagare under stundom. Inget att fästa sig vid, utom att det blir lite mer repriser i dansträningen. Så förra söndagens grund av foxtroten tog vi därför i repris. Som i varje dans kräver grundstegen och inlärning av aktuell rytm, sin tid att få in i minnet. Rytmen och grundstegen skall ju sitta lite av sig själv, innan man kan ta ut svängarna, om man säger.
 Därför tog vi detta i repris, vad gäller just foxtrot.
 
      
 
 Under uppehållet för några, hade en del av buggen fallit i glömska. Därför tog vi lite av vår ramsa i under lupp igen. Bra att ha den lite uppdaterad, när det blir dags för dans i skarpt läge till sommaren. Som variation lade vi til två varianter av "Pilbågen", som passar fint in i ramsan.
 
      
 
 Som lite nytt tog vi och började nysta ur samlingen av varianter från grundfiguren, "Katapulten".
Basturen har ju sin egenhet att killen skall vara lite offensiv, och kliva in i tjejens högerarm, under hans halva vänstervarv. Här skall således killen röra sig som både insteg och markering. Det är inte ovanligt att detta bereder lite problem för killarna, så här i början. Hittills har ju han kunnat föra sin dam med bara händerna, nu skall hela kropen med. Nåväl, vi tränar på. Det är ju därför vi är på kurs...
 
      
 
 När det blev dags för avslutande "Fri Bugg" hade ett gott antal Fortsättningskursare anlänt och gjorde oss sällskap. Ett trevlig och fartfyllt avslut på första kursdelen!
 
Fortsättning + löser av.

      
 
 Vi kör lite foxtrot även under denna kursdel. De allra flesta har ju dansat fox under lång tid, och är väl bekanta med foxens rytm och rörelse, det vet vi. Fast i den mån det finns några som inte haft tillfälle att träna på dansstilen, vill vi därför ge samtliga tillfälle att träna upp sin foxtrot. Framåt, bakåt, och vårt sätt att göra högersväng, tog vi och tränade på. 
 
      
 
 Dags för lite bugg igen. Några byten så att bugglederna mjuknade upp, till att börja med. Under detta fick gänget till uppgift att friska upp sina båda varianter av "Pilbågen". Vi skulle ju strax repetera förra gångens tredje variant av denna figur. 
 
      
 
 Denna tredje variant kallar vi "Pilbåge med högersväng". Killen gör sig beredd att fånga sin dam med vänsterhanden, och bjuda på avslutande högervarv. "Avig fattning" rätar vi därefter upp, eventuellt..
 
      
 
  För vi tog ju åxå ytterligare en variant av " Vänster katapult " som fick tillägget: "-med fång". Här glider killens vänsterhand upp å fångar tjejens vänsterarm/-hand i stället för ordinarie frivarv. Så högervarv för henne som avslut, och upprätning av "Avig fattning" om inte killen använder den till nåt annat. "Torpeden" till exempel... 
Så kombinerade vi samman dessa två, "Pilbåge med högersväng" med "Vänster katapult med fång" direkt efter varandra. Två gamla bekanta i lite ny kostym...
 
      
 
 Under de två senast kurskvällarna hade vi ju tränat på våra egna buggturer, som vi kallar "Borren" och "Bommen". Lite behov av extra träning dök upp, och vi studerade lite närmare. Lite skralt om tid blev det som vanligt, men några minuter med träning på den sista varianten i trilogin hann vi med.
 För figuren "Vänsterlåset" lägger vi som sista del av dessa tre buggturer, om man vill ta dem i serie. Nåväl, vi tar och tittar närmare på dem på söndag igen.
 
 
      
 
 Några minuter med "Fri bugg" fick naturligtvis avsluta även denna kursdel. Ett utmärkt tillfälle att testa på kvällens varianter i lite snabbare takt. Full fart på dansgolvet igen, en härlig syn!
 
 Liten stilstudie av "Bommen".
 
 Vi siktar således på kursfinal kommande söndag, den 10:e mars. Hela 9 kurstillfällen har vi då haft, och deltagandet har varit mycket gott, å så vitt vi kan se har Ni gillat danskvällarna. "Dans med hjärtat" som varit BUGG's ledord under hela tiden, tycker vi genomsyrat även denna kursomgång!
 
 Så Hjärtligt Välkomna till vår sista kurskväll för säsongen, och dansa med oss i BUGG's!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å bryter självklart ingen tradition som avslut på detta blogginlägg heller, utan påstår:
 
"Ska de va bugg,ska de va BUGG's!"

RSS 2.0