Motionsdans i rätt takt!

Vårt mål är Motionsdans med skön dansrytm. 
 
 Veijo bjuder Lisbeth på en stilla foxtrot
 
 I söndags tränade vi lite "Foxtrot" med våra Bugg 2:or. Vi brukar göra så när det stundar Dansafton hos oss, för många gånger har deltagarna inte dansat fox någon gång. En ny rytm att ta till sig. 
 Att lära sig rytmen till foxtrot brukar nog fixa sig efter lite träning. Även om någon kommentar dök upp under Motionsdansen, att räkningen kändes ny. Vårt sätt att räkna låter ju: 1-2-3å1-2-3å1-...Vi tar ett snabbare steg just på "å" takten. Här plockar vi upp en takt mellan de ordinarie takterna. Det är detta som kallas "Shuffle-steget". Att dansa "Shuffle" är en relativt gammal dansstil.
 
          
Lotta och Tommy                                   Lennart och Carina
 
 Ann-Louise och Linda tar åxå en svängom.
 
 När vi dansar "Bugg" använder vi inte någon "å" takt förrän vi kommer upp i "Mix" kurserna. Utan här blir rytmen att följa, helt rak, med sina 1-2-3-4-1-2... Ett steg på varje takt, och under inledningen av kurserna tragglar vi stegen och takten ganska länge.
 För att hitta en dansstils rytm och takt, är själva hjärtat i den aktuella dansen. Så åxå i buggen. Därför detta tragglande. När rytmen väl sitter, är det enklare att gå vidare med allt mer avancerade turer. 
 
          
Inga-Lill och jag själv                                            Inge och Ote
 
 För några år sedan åkte vi iväg och testade på en dans som heter: "West Coast Swing". En dansstil som man kan söka upp Youtube och se facinerande prov på. Dansarna är imponerande samdansade, och de grundsteg vi fick träna, är lång från detta resultat. 
 Men här är en ny rytm att lära igen. Här räknar vi 1-2-3å4-5å6-1-2-3å4-5å6.... En ny rytm som ställer invand takt i skallen,  på tvärs igen. Trots detta är den ganska kul om man tränar en smula. Börjar man sedan lägga till någon extra sväng, anar man möjligheterna med dansstilen. Vi har testat på den under någon "Mixkurs" ibland.
 
 Tommy bjuder Patricia på en bugg under söndagskvällen.
 
 Igår kväll kollade jag dans på Youtube igen, och "snubblade" över något som kallades "Shag-Dance". En synnerligen cool dans, med snabba fötter. Dansarna visar upp en fantastisk snabbhet i ben och fötter, medan överkroppen behåller ett påtagligt lugn.
 En snabbtitt på en kursfilm, så fattade jag de räknade: 1å2-3å4-5-6-1å2-3å4-5-6..... Tja ytterligare ett mönster att träna in, om man känner sig manad. 
 
          
 
 I de nu nämnda dansstilarna har ju varje takt, sin bestämda fot. Som att 1:an i buggen alltid är vänster för killen, och höger fot för tjejen. Men även här finns ju variation.
 I "Salsa'n", som vi åxå testat på någon DansMix, så skiftar vi ju fot i på takterna. 1:an startar vi med höger för killen, och vänster för tjejen, under den första 1-2-3-pause-. I nästa taktföljd byter vi startfot till killens vänster, å höger för henne. Lite mystiskt innan man fått in vanan.
 En hel del likhet med "Valsens" 123-123-, där vi åxå byter fot varje 1:a takt. Så variationen är rik....
 
 
 Roger, i stilig T-shirt, bjuder Carina på bugg.
 
 Sedan har vi ju "Linedance" som inte har den sortens bestämda stegmönster. Här har istället varje dans, som det finns väldigt många av, sitt speciella stegmönster. Ett mönster man tränar in för varje dans. Vi brukar lära oss "Elektric Slide" som första Linedance. Åxå en trevlig variant av dans!
 
 Karlsten bjuder damerna på svängig bugg.
 
 Utöver detta har vi ju "Gammaldans" åxå. Inte något vi dansar speciellt ofta. Tyvärr kanske. Ja-jo, men vi har ju riktat in oss på bugg som specialitet, så att säga. Men visst är Gammaldansen en kulturskatt vi borde vårda lite grann. Vi testar ibland på lite "Hambo" och "Shottis"  i tretakt och lite "Snoa" i fyrtakt. Här skall vi sannerligen inte slå oss för bröstet det minsta, utan vi dansar bara för att prova på en ny rytm och stil emellanåt...
 
 Lennart och Carina
 
          
Lotta och Tommy                                          Inge och Lena 
 
 Linda och Tommy
 
 Lisbeth på Fall.
 
 Vilken dans man än väljer att ta sig an, så krävs ett visst mått av engagemang. För att få den aktuell rytmen i kroppen, tarvas en hel del träning. Rytmen skall sitta i ryggraden, och därefter bygger vi variationerna efterhand. Vår dans är ju bugg och den dansstil vi tror oss behärska en smula. Därav intresset att utöka varianterna i turer, och kombinera dem på flera vis. 
 Sedan går ju buggandet att utföras på olika vis. Lugnt och lekande eller energiskt och i full fart. Låter man sedan tanken flyga iväg, skulle en uppvisnings-variant av bugg vara kul att fundera vidare på...
 
          
 
          
 
 Lätt att slinta iväg i dansen värld. Både fysiskt och tankemässigt, om man säger. Men Foxtrot är viktigt att lära sig tycker vi. Hälften av de danser som används på "lokal", är ju just Foxtrot. Så därför är det viktigt att blanda in lite instruktion i denna stil ibland. Som tidigare sagt, en rytm som man lär ganska fort, men att lära sig dansa Foxtrot bra tar åratal av träning.
 Förmodligen gäller samma sak för alla dansstilar. Men har man börjat komma in i dansens själ, är upplevelsen i det närmaste total. Därför fortsätter vi alla på resan dit. En resa utan slut egentiligen, för fullärd blir man aldrig. 
 
Ett Fall är aldrig fel som avslut i buggen. 
 
I vilket Fall som helst Tackar vi för en trevlig kväll!
Ta nu och planera in lördagens Dansafton hos BUGG's åxå!
Vi återkommer med mer information om detta, men:
Trivseltimme med knyte kl. 19.00 för de som vill.
Dansen börjar kl. 20.00 och pågår till ca. midnatt.
En kortare pause runt 22-snåret, då vi bjuder på kaffe.
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Tal på takt, "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" -är en bra takt att ta fasta på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0