Vi som gillar bugg träffs i Tveta!

Bugg med tradition!
 
 Söndag och bugg Tveta Bygdegård igen. Denna tredje kväll med bugg samlades ett gäng, till första delen av kvällen med Repetition av vår typ av bugg. Vår sort av bugg har rötter från, åtminstone, 1980-talet. Själv började jag mitt dansäventyr 1994 på hösten, så gott som 28 år sedan. Ulla ligger för mig i denna historik, med dryga 10 år tidigare.
 Båda har vi minnen från "Brors Danskurser" som var en välkänd företeelse i Säffletrakten med omnejd på den tiden. Här dansades det bugg, där flera av våra nuvarande buggturer fanns med. Här kan man nog säga att dansstilen finns kvar, så nog är vi allesamans kulturarbetare som för en god tradition vidare. 
 Repertoaren av buggturer har ökat betydligt sedan den tiden, där flera av dem nu bär BUGG's signum, och gör variationen ganska rik i buggen. I en värld där nätet ger många uppslag av figurer, kan man hitta ett ämne till figur och bygga om den så den passar till vår typ av bugg. En trevlig del i att utveckla buggen.
 
 Fler och fler hittar tillbaka till BUGG's.
 
 Det 2,5 år långa uppehållet i dansandet gör att många i dansgänget säkert tappat lite av kontakten, men så roligt att fler och fler hittar tillbaka till dansen och BUGG's igen allt eftersom! Extra glada är ju vi när kända deltagare återvänder och tar sig en dans med gänget igen!
 
       
 
 Söndagens bugg då? Jo förra söndagen hade vi, bland annat, tagit upp "Katapulten" som repetition. Ett moment i buggen som är lätt att variera. Här hade vi kvar den varianten vi kallar "Medisturen" som vi själva kom på när det var trångt på Medis dansgolv. (Något som numer sällan upplevs!)
 Här går vi in i en Katapult original, men skippar v-v handstöt, utan tar direkt ett h-h fattning istället. Här finns ett flertal variationer att gå vidare med, och några studerade vi under kvällen.
 
       
 Björn-Ove bjuder Lena och Ote på bugg.
 
 Först tog vi och repeterade några kända buggturer, som förstås är passande att lägga både mellan och efter varianter av just Katapulten.
 *En figur med BUGG's signatur är "In å Ut-turen" H-h fattning som utgång, och tjejens kliv bakom killens högra sida, där gemensam blick blir markeringen för turen. Den uttalade ramsan: "fram å byt, bak å byt, å fram å runt" tror vi väcker ert minne av figuren åter...
 *Nästa figur att repetera var "Torpeden", där utgångsfattningen är v-h. Välkänd för de flesta som dansat hos BUGG's, men vi tar några korta minnesord: Killen bjuder tjejen 1v vänster, kliver själv under sin v-arm, ("pärleporten"). Möts axel-axel, (killen lite före), rygg mot rygg, å ett varv höger till för tjejen. Avig fattning som vi rätar upp, eller använder till nå't annat kul...
 Inga större problem för gänget detta, välkänd skåpmat, så att säga.
 
       
 Malin och Signe kom å hälsade på.
 
 Trots att vi annonserat repetition under hösten kunde vi inte undgå att lägga till två nya variationer av Katapulten under kvällen.
 *Första kallar vi "Katapult med axeltag" där killen lägger sin vänsterhand på tjejens vänsteraxel efter den tradionella ingången av grundfiguren. En rätt placerad skjuts av hennes axel ger ett vänstervarv för henne. Ett återtag med v-h fattning ger bra läge för nästa, nya, variant.
  Denna andra variant fick vi ide' från några countrydansare från USA. Här bytte vi ingångsfattning och lägger till lite Katapult. Figuren fick namnet "Katapult med högervarv"
 *Här tar vi v-h fattning, bjuder tjejen på vänstervarv, in i Katapult-läge, killen bjuder tjejen h-hand och direkt ett högervarv. Ett nytt å kul sätt att använda ett v-h handfattning på. Här passade det att ta ett två-handsfattning efter turen, å kanske lägga till "Hejturen". Passande val, tycker vi...
 Plötsligt fick vi en hel del nya moment att plocka samman i en serie. Ja till å med så mycket nytt att danslärar'n villade bort sig ibland. Tänk vad det går att få till...
 
       
Katapultingång                                 Variant på Pilbåge 
 
 Tiden gick fort så vi hann inte med den tänkta repetitionen av "Låskolven", men den tar vi på söndag den 16:e oktober när vi återkommer efter nästa söndags uppehåll.
 Dags för Motionsdans! Även denna söndag hade vi plitat samman en låtlista med "nya" låtar. Kul att kunna variera listan av danslåtar, tycker vi. Huvuddelen är dansbandslåtar förstås, men även lite rockigare låtar, och några countryartister vi gillar. Målet är att det ska vara dansant taktfast och lite bugg-sug i musiken. Smaken är ju som baken, men vi hoppas ni gillar det ni hör.
 
       
Inge bjuder Anna och Monika på Katapult i buggen.
 
 När sista låten tonar ut, känns t-shirten fuktig och pulsen högre än annars. Det är ju så det skall vara, vi dansar för att få lite motion. Motion på ett lite roligare vis, tycker vi. 
 
  Nästa söndag den 9.e oktober tar vi pause, och återkommer
söndag den 16:e oktober igen med mera bugg i Tveta bgd.
 
 Men ta gärna en svängom på ert köksgolv nästa söndag,
å ställ siktet på mera bugg hos BUGG's igen, för: 
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0