BUGG's, en ljuspunkt i höstmörkret

Äntligen lite dans!
 
 Förra söndagen, den 18.e september, samlades vi igen, efter ett alltför långt uppehåll. Så trevligt att både några välkända ansikten samt några nya besökte oss i Tveta Bygdegård. En hel del att prata om givetvis, efter lång tids danstorka.
 Första kvällen resonerade vi mest om vårt sätt att dansa bugg och repade gamla grundrörelser. Mest med tanke på nya deltagare som inte bekantat sig med BUGG's tidigare. Absolut tror jag att det var skönt att börja med buggen igen på ett lite kravlöst sätt. 
 
På dans i bygden.
  
 Själva tog vi en tur till Årjäng och Lian på måndagskvällen. Ett trevligt gäng som träffs på måndagskvällarna och dansar tillsammans. Fartfylld musik som gör ett skjortbyte i pausen behövligt. Frukt och kaffe bjuds det på i pausen, och inte sällan lite hembakt till det. Ett gäng eldsjälar det är trevligt att besöka.
 Lite längre är det tyvärr att resa, till ett annat mycket trevligt gäng. Nämligen "Munkforsbuggarna" som dansar i Stensdalens Ordenshus i Ransäter. Eftersom Ullas yngsta dotter dansar tillsammans med dem, så har vi så att säga dubbel orsak att ta oss en tur dit emellanåt. Bra dansmusik och gott kaffe i pausen, gör en resa till Ransäter sig väl värd. Här dansar man på tisdagskvällarna och visar lite buggturer som inledning, och motionsdansar därefter. Ett glatt och härligt dansgäng vi gärna besöker så fort det passar. 
 
Andra söndagen med dans.
 
  Så igår, söndagen den 25:e september, samlades vi för andra gången. Lite snack innan dansen förstås, sedan lite lugn uppvärmning före själva repetitionen.
 
Trevligt att få samlas till en dans igen! 
 
Mycket snack kring en vanlig figur.
 Här tog vi och tittade på en av de första buggturer som kommer under kursandet, nämligen "Karusellen". Denna variant utförs säkerligen oftast på det traditionella sättet med inrullning, utsläpp och ett frivarv vänster för tjejen. Detta som näst intill garanterad möter protester hos nybörjare som lärt sig att räkna till 4 under grundstegen. Därför är vi noga att inleda det snacket med nya aspiranter att "oftast" räknar vi stegen till 4...
 Därför blir nästa variant den där tjejen gör frivarvet med 2 varv vänster och killen ett varv vänster, innan paret kopplar tvåhands fattning igen. En variant som lätt glöms bort.
 Nästa blir den variationen där paret behåller tvåhandsfattningen och rullar tjejen höger varv ut i lås. Här utbrister vi förstås ut i "hej" innan killen guidar tjejen bakom sin rygg, bjuder på hennes högervarv, å "rätar ut" den uppkomna, aviga fattningen. 
 En annan typ av "Karusell" blir ju den när vi skiftar sida för tjejen. För henne till killens vänstra sida "med armar å allt" för att sedan komma tillbaka till hans högra sida"utan armar å allt". Med en lätt tryck på hennes axel, bugar tjejen under killens arm och smiter bakom honom, och tar sin fria hand till killens bjudna vänsterhand. Nu bjuder killen på samma högervarv som ovan.
 På detta resonerade vi kring två varianter där en viss osäkerhet infinner sig. En med namnet "Överhuvudtaget", där tjejen rullar ur karusell-fattningen med ett högervarv, båda byter sida, varpå tjejen kliver fram på killens vänstra sida. 
 Sista varianten innehåller ett snabbt högervarv för killen efter karusellfattningen. varpå han dyker under tjejens högerarm, bjuder henne på ett högervarv därefter. Tror vi kallade den "Killkrypet".
 Ja det är mycket på ett spett, som man säger....
 
     
 
Katapult i focus.
 
 En annan av våra vanliga figurer är ju "Katapulten". Vanligtvis, undantag finnes, görs denna med en höger-högerfattning.
 I grundvarianten kliver killen in i tjejens högerarm, släpper sin högerhand, och fångar upp tjejen med vänster-vänsterfattning, bjuder henne på ett vänster frivarv.
 I nästa variant skjutsar killen tjejen ett extra högervarv med hans högerhand innan släppet. Samma uppfångande som i grundvarianten.
 "Polisturen" är en annan variation av Katapulten. Här släpper inte killen sin högerhand efter tjejen klivit bakom hans rygg. "Önskat antal länge" snurrar killen med tjejen i högervarv, innan han släpper högerfattningen och samma uppfångande som tidigare.
 "Där det finns en polis, finns åxå en tjyv" bruker vi lite tramsigt inleda nästa variant av Katapulten. Här kliver inte bara killen in i tjejens högerarm utan även backar sig under densamma. Förhoppningsvis vandrar tjejen runt den hukande killen, varpå han reser sig upp å fattar "Polisturen" på nytt. Samma utgång som tidigare.
 Väljer killen att inleda Katapulten med sin vänsterhand, kan han lämpligtvis bjuda henne på en vänster buggsväng innan han kliver i i hennes högerarm. Samma förfarande som i grundvarianten som fortsättning.
 Tja, tiden gick så fort att vi lämnade kursandet innan vi tog upp "Medisturen" och även "Låskolven", som passar så bra att lägga som komplement till Katapulten. Fast vi ses ju nästa söndag igen...

     
 
Motion som tradition.
 
  Ända sedan BUGG's startade för nu 18 år sedan, har Motionsdansen varit en traditionell avslutning på kvällen. Här har vår målsättning alltid varit att komponera en ny, taktfast och dansant låtlista varje gång. Vi tror att ni åxå håller med och gillar BUGG's låtval. Bra musik gör det lättare att ta den där extra dansen, som för hoppningsvis ger den där lite extra motionen. Så är vår tanke i alla fall. Beviset på detta brukar synas som fuktfläckar på era t-shirts...  
 
 Program för våra danskvällar, observera uppehållen!
 
 Vi lägger andra repetitionskvällen till handlingarna, några anteckningar i dagboken om vad som tilldragit sig haver som som avslut hemma vid köksbordet. Summerar återigen som en trevlig kväll, vilket jag hoppas Ni håller med om. Vi siktar på trevlig fortsättning nästa söndag igen! 
 Stort Tack till Er alla deltagare, å vi påstår som alltid:
 
 "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

18 september

 Välkomna åter till BUGG's!
 Äntligen kan vi återigen säga Välkomna till BUGG's och våra danskurser. 
 Efter en hel del funderande och några förfrågningar så beslutade vi oss att testa om några dansvänner ville komma och dansa med oss igen. Det har ju varit ett långt uppehåll på grund av omstädigheter vi inte rår över, så vi är nog inte ensamma om att känna av en del "ringrostighet".
 Därför tänkte vi att en repetitionskurs i bugg skulle passa bra. Vi resonerar och buggar ur vårt lager av buggturer. Startar från grunden och testar varianter och alternativ, och bygger vidare allt eftersom kursen pågår. Därför kan även nya dansvänner säkert hitta lite nytt. Våra "gamla" dansvänners minne av buggturer hoppas vi kunna friska upp.
 Vi avslutar givetvis med motionsdans i dryga timmen, där både buggen och motionen får lite träning. Allt under BUGG's trevliga former! Välkomna!
 
 
Start söndag 18 september 2022 i Tveta bygdegård
Kl: 18.00 och avslut ca:20.00
Pris 50:- per tillfälle (Kontant eller Swish)
(Motionsdans från ca: 18.45)
 
 
Just nu ser höstens program enligt följande, justeringar kan komma efterhand. Tyvärr måste vi lägga in några uppehåll p.g.a. arbetstider.
 
Varmt Välkomna hälsar BUGG's / Ulla & Arne

RSS 2.0