Bugg 1:ans 4.e kurskväll i söndags.

Vi höjer ribban en smula i vår bugg
 
 Nu i söndags samlades vi som sagt till att bugga vår fjärde kurskväll. Som vanligt får gänget ta ett par buggar för att värma upp och låta alla hinna in till kursen. Vi repeterade några grundvarianter såsom "Karusell med omtag", och "Karusell med frivarv", till att börja med. Självklart vill vi ju att alla ska få med sig figurerna vi tränat på så här långt. Några trevliga tongångar på det, så var buggandet igång igen.
 
Ett riktigt trevligt dansgäng vi har i Tveta Bygdegård!
 
 Förra gången hade vi ju lagt till "Katapulten" som ny tur. Den vi nu tränar på är den basvariant, som det finns ett antal trevliga fortsättningar på. Själv gillar jag den mycket, och använder den flitigt med olika kombinationer. En personlig favorit är "Medisturen" som vi kanske kan hinna med under vårsäsongen. 
 En genomgång på grundvarianten av "Katapulten" och en passande kombination av "Buggsväng", så kunde gänget träna vidare på detta. 
 
      
 
      
 
 När vi ändå hade "Katapulten" på parketten, så att säga, lade vi till den första variationen på figuren. Den går under namnet "Katapult med handstöt".
 *Här går killen in i tjejens arm, på samma sätt som tidigare, under takt 1-2.
 *Passar åxå på att ge tjejen en extra skjuts, på samma takt 2, så hon gör ett höger frivarv.
 *Samma uppfångande med vänster-vänster fattning som i grundvarianten.
 *Killen ger tjejen ett vänster frivarv och fångar sedan upp tjejen med höger-höger fattning, som tidigare.
 *Med höger-höger fattning är paret redo för vidare äventyr i buggandet.
Givetvis kan killen fånga upp med dubbelhandsfattning åxå om han har någon annan variant på lut....
 
      
 
      
 
 Efter kaffepausen presenterade vi kvällens nya buggtur. Vi kallar den "Handbyte bak tjejens rygg", ett av de båda handbyten vi har på repertoaren.
 Till att börja med tog vi ett snack om den så kallade "Dansriktningen". Dansarna rör ju sig i sakta mak i vänstervarv runt dansgolvet under dansandet. Alla buggturer som har en given utgångsriktning ser vi förstås till att denna går i just dansrktningen. Onödiga sammanstötningar blir annars ofta resultatet.
 Vårt nya "Handbyte" passar därför bäst om killen vänder ryggen i dansriktningen, då tjejen skall passera killen under turen, i just dansriktningen. Ett nytt tänk för killen i att planera sin bugg så tjejen slipper bli blåslagen i onödan, olyckor händer ändå. Vi tränar vidare nästa gång, annandag påsk...
 
      
Veijo hänger med på kurserna å guidar säkert damerna. 
 
 Ulla låter bugglåtarna få ett lite högre tempo mot slutet av kursen. Det brukar de allra flesta gilla.
 Själv uppmanar jag ideligen buggarna då att ta kortare steg och hålla kortare armar! Även om tempot ökar skall vi inte plocka bort steg i turerna, utan samma stegmönster gäller. Då är det bara att ta kortare steg, och bugga tajtare bugg som gäller. Märker Ni att armarna blir långa och raka i buggen, är det dags att försöka tajta till Er bugg. Jo vi vet, det är mycket att tänka på i buggen, men det är just konsten att finslipa sin bugg som är så kul...
 
Träning och motion som gemensam fortsättning.
 
 Nu ansluter några fler dansare bygdegården
 
      
 
      
 
 
 Vi försöker att hitta en samling låtar som verkligen skall få danssuget att komma, till den avslutande dansträningen. Lite lagom tempo till att börja med, och foxlåtar som är buggbara åxå. Själva är vi lite kräsna vad gäller dansmusik, och vi vrider å vänder när vi lägger samman kvällens låtlista, dock ett jobb vi gillar.
 Om du håller med å gillar valet av dansmusik hos BUGG's, är vi väldigt glada. Det ska vara trevligt att dansa hos BUGG's!
 
      
Karlsten bjuder damerna på verkligt varierande bugg! 
 
 Nu börjar vår-kvällarna att ljusna och locka till utevistelse. Vi spelar dock upp till ytterligare två kvällar med träning och motionsdans innan vi avslutar säsongen. Vi hoppas att återse gänget och några till förstås, under dessa danskvällar. Har Du inte passat på att dansa med oss än, finns fortfarande tid!  Välkomna!
 
Nästa danskväll blir på annandag påsk, den 2:e april,
Bugg 1:an gång 5, kl. 18.00
Dansträning/ Motion kl.19.30
 
 För vi vidhåller förstås enträget att: 
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 BUGG's / Ulla å Arne  

Bugg 1:orna dansar vidare i Tveta

Dags för ordinarie kurskväll 3 för Bugg 1:an.
 
 Full fokus på buggen, är det som gäller!
 
 I söndags var det ordinarie kurskväll igen, nummer 3 i ordningen. Förra helgen var det ju egentligen kurs-uppehåll på grund av att lokalen var bokad. därför ordnade vi ju en extra kväll med repetition och dansträning på fredagskvällen istället. Inte att förväxla med kurskväll alltså. Men nu var det alltså dags för ordinarie kurs...
 
      
 
      
 
 Som vanligt inleder vi med lite repetition av föregående kurskvälls innehåll. Därför gick vi igenom tidigare "Karusell med omtag" och "Karusell med frivarv" som huvudmoment. "Grundsteg" och " Cirkelbugg" hör ju till de verkliga basrörelserna vid det här laget, men ingår ju som moment både före och efter buggturerna förstås. Ett bra sätt att hitta rätt i rytm om man händelsevis kommit lite ur rytm under figurerna....
 
 Karlsten är med och guidar i buggen
 
 Vi har åxå tidigare tränat att dansa grundsteg och cirkelbugg med höger-höger fattning. Ett moment som givetvis ska sitta i ryggmärgen. Nu tog vi åxå till att prova på att ge tjejen ett frivarv med denna grundfattning. Här ger vi visning och skjutsen på takt tre och fyra.
 
      
 
 Samma guidning används vid "Buggsväng", som vi åxå tränade på. Här höjer killen sin förande högerhand på takt tre och fyra, och låter tjejen göra sitt varv på följande takt ett och två. Killen trampar bara sina två takter under tiden. På detta fortsätter vi i Cirkelbuggen förstås.
 Vi provade även varianten där tjejen gör "Dubbel buggsväng". Samma visning men hela figuren går på fyra takter istället, och killen håller kvar sin höjda hand under hela turen.
 Sedan noterade vi även att handfattningen ska vara som en "kul-led", och att killens hand inte sträcks högt över hennes huvud, utan bara strax över... 
 
 Det blir allt mer för gänget att hålla reda på.
 
 Så tränade vi tillsammans, och lade samman figurerna vi tränat på till en liten "Ramsa". Vi noterar åxå tydligt att vår ramsa inte är någonting absolut, utan bara ett sätt att kombinera samman figurerna till en passande bugg-loop. Här blir det förstås för killen i framtiden, att använda sin fantasi och erfarenhet, till att kombinera en trevlig bugg för sig och sin partner. Det är ju detta som gör buggen så härligt variationsrik...
 
      
 
 Efter pausen tag vi oss an en ny figur, som vi kallar för "Katapulten". Den låter betydligt mer kraftfull, än vad en är.  Det stora kruxet brukar vara att nu är det killen som skall kliva in i tjejens högerarm på takt ett och två, som både tecken och inledning. Första turen där killen är lite mer aktiv.
 Fortsättningen blir att killen släpper parets höger-högerfattning och visar vänster hand tydligt på takt tre, under bådas baksteg.
Killen guidar nu ett vänster frivarv för tjejen på takt fyra, med vänster-vänster fattningen.
 
      
 
 Avslutningsvis lade vi in "Katapulten" i slutet av vår ramsa, och gjorde på så vis serien lite längre. Nu sätts killens minne på prov och visst blir det lite klurigt när allt ska byggas ihop...
 
      
 
  Flera av våra kursdeltager passar på att träna vidare under den följande dansträningen, där åxå ett antal av våra "gamla" dansare från BUGG's hakar på. Ett utmärkt tillfälle att träna lite extra med flera duktiga dansare från våra tidigare kurser!
 Tiden, och dansen, gick som vanligt i rask takt och klockan nio spelade vi finalbuggen där alla buggade loss. Vi säger förstås ett stort tack till alla deltagare i dansen, och till Bygdegårdens personal som sköter markservicen! 
BUGG's / Ulla å Arne
 
 Vi summerar kvällen och tror att alla trivdes lika gott som vi gjorde, och kan nog därför igen ge slutorden:
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

En extrakväll med basträning.

Fredagskväll med fredagsdans
 
 Kurskväll med trevliga dansgäster
 
 Eftersom söndagens kurskväll uteblir, kallade vi in till en extra kurskväll på fredagskvällen istället. Förvisso med ett kort varsel kanske, men flertalet kursdeltagare skippade fredagsmyset å och ställde ändå upp. Fast sanningen att säga fick vi ganska mysigt i alla fall. Dans i trevligt sällskap har hög mysfaktor.
 
  
 
 
 
 Som vanligt inleder vi med lite dansanta toner å låter gänget hitta rytm och stämning. Några ord om grunderna såsom grundsteg och cirkelbugg. Tradigt måhända, men det är ju trots allt detta vi bygger vår bugg från. Desto bättre grunden sitter, blir kommande turer lättare att få till att fungera.
 
 
 
 
 Nu var ju inte kvällen ämnad till att forcera vidare i bugg 1:an, utan putsa på basmomenten vi har övat tidigare. Turerna som blev repeterade var "Karusell med omtag" och "Karusell med frivarv". Båda har samma inledning, med lite olika utgång. Kom ihåg att lägga in "Grundstegen" och "Cirkelbugg" före och efter varje buggtur, så här i början. Blir lite lugnare för Er att göra turerna korrekt så.
 
 Ett koncentrerat gäng övar kvällens buggturer.
 
  Vi tog åxå lite tid till att öva några nya basmoment. Under "Cirkelbuggen" har vi tidigre testat på att lägga in ett "Frivarv". Efter detta har killen valet att ta en ny höger-högerfattning eller en dubbelhandsfattning. Nu testade vi på att byta fattning med en lite stiligare variant, och varsamt lägga damens högerhand i killens vänster, efter en "Buggsväng".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Jo just det, "Buggsväng" blev en ny bekantskap, vi återkommer till denna nästa kurskväll,den 18:e mars. Här guidar vi tjejen i ett eller två vänstervarv med höger-höger fattning. Vi noterar åxå tydligt att ett varv för tjejen går på två takter, och två varv går på fyra takter. Här får förstås killen trampa sina två eller fyra takter på plats, bara lätt vridning åt höger för att följa tjejen.
 
 
 Full fart på dansgolvet i Tveta Bygdegård.
 
  Avslutningsvis monterade vi samman kvällens figurer och lade dem samman i en liten ramsa med buggturer. Här får killen testa sitt minne och försöka komma ihåg rätt ordning på figurerna. Tja, skulle det nu inte följa vårt förslag är det givetvis inte fel, utan bara en egen variant på buggandet. Å det är ju just det som buggen handlar om! Killen ska guida runt sin dam i buggen efter egna ideér. Så forma Er egen bugg killar! Vi ger bara varianter och lite mer förslag på buggturer...
 
 
 
 Dansträning med mera dansgäster under fredagskvällen.
 
  Vi hade förstås bjudit in lite flera dansgäster till den avslutande dansträningen. Så här blev dansgolvet riktigt välfyllt. Vi hoppas att även Ni tyckte att danskvällen blev trevlig, Även om det var en lite hastigt påkommen extra kurskväll i Tveta Bygdegård...
 
Några slutord med gammal tradition här på bloggen: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
PS: Om någon ej vill vara med på bild här på bloggen, meddela oss,
så tar vi bort fotot.

RSS 2.0