Vi dansar ur oktober månad.

En riktigt trevlig danskväll! 
 
 I våra trakter har höstkylan lyst med sin frånvaro, och termometern visar flera plusgrader denna sena oktoberkvällning. Skönt för oss alla att slippa frostiga vägar, både till och från dansen. 
 Speciellt när några av våra dansgäster rest åtskilliga mil för att dansa tillsammans med vårt trevliga gäng! 
 Sedan får vi be om en liten ursäkt att klockan på väggen gjort en pause och visade tio minuter i sex ända tills vi konstaterat att klockan var tio minuter över sex och Repetitionsdelen skulle varit igång sedan flera minuter. Vi skyller på trög omställning till vintertid.
 
Varmkörning innan gemensam repetition.
 
  Under vår repetitionsdel har vi siktat på att just repetera, inte hålla buggkurs, utan bara väcka glömda buggfigurer till liv. Därför kan tempot emellanåt verka lite uppskruvat, men är vi otydliga så är det bara att hojta till så försöker vi förtydliga det hela!
 Första bekantingen att titta närmare på blev "Kråka Höger", som de flesta såg ut att vara bekanta med. En traditionell figur som vi haft med i nästan 20 års kursande.
 
 Här guidas tjejen ut åt höger, från killens synvinkel, och får här en höger-vänster fattning. Killens vänsterhand lockar han med bakom sin rygg, vilken tjejen sedan fattar tag i, och paret byter sida. Killen lägger ögla runt sig själv och sedan runt sin dam. Har detta fungerat dansar då tjejen vid killens högerhöft i karusellfattning. Därför passar en sådan valfri utrullning alldeles utmärkt.
 
 Vi lägger dock här till den fortsättning, vilken åxå används vid Karusellturen ibland, som innebär ett sidbyte "med armar å allt". Detta ger tjejen till vänster om killen. Byte tillbaka "utan armar å allt" och med killens hand på hennes högeraxel, redo att ge henne trycket som innebär hennes duckning och kliv bakom killen. Noga att killen visar sin fria vänsterhand över sin vänsteraxel, så hon kan greppa den, innan hon gör sitt höger buggsväng. Avig fattning uppstår, som vi gemensamt rätar upp. Hela denna sista manöver går under namnet "Tjejkrypet" och används som avslut i flera buggturer.
 
       
Thomas och Lena i buggens krumelurer.
 
 Nästa figur är en svårplacerad fågel. Nämligen "Kråka Vänster". En tack och lov sällsynt art i våra trakter, då den sällan ger några glada miner utan ger mer obekväma kraxande. Här flaxar tjejen ut till vänster i helt motsatt ordning som i den högra varianten. Infångandets öglor blir här i något vidare flykt och tillslut önskar vi damen på killens vänstra sida. Bara det lika svårbestämt som vilda fåglars flykt. Tjejen avslutar med utflykt i vänstervarv, med vänster-högers vinges fattning. Som sagt en sällsynt art i våra nejder, men bara så att ni vet den finns i ornitologins bugg-register...
 
       
 Monika bjuder både Andreas och Björn-Ove på bugg.
 
 Hans och Kerstin hälsade på oss i Tveta Bygdegård.
 
 En annan buggfigur som tillhör de äldre varianterna är "Hårdknuten", vilken funnits med sedan vi själva gick på buggkurs i forntiden. Vi gör även här en liten repetition.
 Utgångsläget är en tvåhandsfattning, (väl skilt från liknande "Rallytursingången" som är höger-vänster fattning).
 KIllen läger sin högra arm som ögla runt sig själv, och släpper vänsterhanden som är till höger...
 Tjejen snurrar 2 högervarv tills hon kommer i ett lås. (Killen håller sin h-hand lågt hela tiden!)
 Ett litet drag/ knyck markerar tjejens sidbyte, som båda hjälper till med, samt handbyte till v-h.
 En avslutande buggsväng i vänstervarv för tjejen sätter punkt på figuren.
 
 Vi noterade åxå möjligheten att avsluta figuren efter bara två högervarv, då killen stoppar upp efter första högervarvet. Något som är upp till killen att avgöra för att få buggen att flyta som bäst.
 
 
       
 
 Kerstin och Andreas testar på figuren "Midjetaget".
 
 På detta var vi tvugna att bli lite avancerade. I vårt bugglager finns en klurig kombination som inkluderar några av de turer vi hittills testa på under höstens repetition. En variant som fått både ris och ros som omdöme under årens lopp. Så om inte den sitter perfekt, må ingen skugga falla över er i alla fall! Dess namn är. " Nackad kråka med Halv Torped och hårdknuts avslut".
 Inget stegschema här, men...
 
 Figuren börjar med "Kråka höger" som avbryts med vänster-högerfattning bak killens rygg.
 Direkt in i "Torpeden" som avbryts direkt efter "Rygg mot rygg" där killen markerar tjejens inrullning i högervarv, med låg fattning.
 Killen bjuder sin högerhand, snabbt sidbyte och markerar raskt ingång i "Hårdknuten" som fullföljs.
 Här gillar jag själv att avsluta med en komplett "Torped" om skottläge uppstår...
 
 Som sagt detta är en av våra mer komplicerade figurer, å skulle inte den sitta så sörj inte för det!
Vi ville bara ta upp varianten som repetition för de som vill testa på.
 
       
Inge bjuder både Lena och Ote på svängom.
 
 På lite övertid började vi att titta vi lite närmare på "Midjetaget". En buggtur som hamnar i gruppen "Promenad-turer" vilka finns i flera varianter av, och som även kan varieras var för sig. Några kan med fördel åxå användas som ingång på längre buggturer. Vi siktar med att återkomma med fler variationer nästa repetitionskväll den 6 november. 
 "Midjetaget" i grundutförande kan med fördel börja med en dubbelhandsfattning där man släpper höger-vänster som inledning. Då erhålls väster-höger fattning förstås.
 Killen guidar tjejen i vänstervarv och fattar hennes midja med hans högerhand på takt 1-2.
 Nu kliver båda sina baksteg på takt 3, och åter fram på takt 4
 Eftersom tjejen skall göra ett högervarv går båda fram på takt 1, innan killen skjutsar henne i högervarv på takt 2. höger buggsväng på takt 3-4 med bibehållen vänster-höger fattning.
 
 Här kan man förstås förlänga promenaden innan hennes högervarv med både takttramp på plats eller promenad i dansriktningen. Allt efter kavaljerens tycke å smak...
 Se gärna den fina bilden ovan på Kerstin och Andreas "Midjetag"!
 
       
 
  Sent omsider kunde Motionsdansen starta upp. Så trevlig med några flera dansare som väljer att deltaga i Motionsdelen! Så gott som jämna par gör det hela ändå trevligare och en intensitet som gör gott för motionen. Vi hoppas förstås att Ni gillar största delen av vår musikkavalkad under kvällen. 
 
       
 
  Vi tackar så mycket för en trevlig Repetition och Motionskväll i Tveta Bygdegård!
Hoppas åxå att vi kan ses igen på söndag de 6.e november för lite mera bugg!
Återstående buggkvällar enligt nedan program:
 
 
 I vilket fall säger vi som vi brukar: 
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

BUGG's ordnar Repetition och Motion igen!

 En trevlig buggkväll i höstmörkret
 
 Repetition och Motion i Tveta Bygdegård.
 
 Med några få söndagars uppehåll, så träffs några buggare från BUGG's danskurser under söndagskvällarna i höst. Alltför lång tids uppehåll gör att vi alla glömmer några buggturer. Det är därför vi kickade igång höstens verksamhet. En repetitionsomgång i all enkelhet, där vi försöker att friska upp buggminnet. Därför väljer vi ut några intressanta buggturer och tränar på dem under söndagskvällarna.
 
       
 
 Vi startade kvällen med att ta repris på förra söndagens "V-katapult med högervarv" och kombinerade den med vår "Hejtur"  En riktigt trevlig kombination tycker vi och det var därför vi noterade den lite extra. Ett stegschema finns lite tidigare i bloggen.
 
       
 
 En buggtur som är ganska ny hos oss är "Låskolven", som dök upp något år före pandemin. Den inleder med ett vänstervarv för tjejen in till ett lås, som kräver ett par gångers träning innan det momentet sitter bra. Några raska guidningar från killen innan tjejen gör sitt halva vänstervarv och killen lägger sin hand på hennes högeraxel. Valfritt antal länge som vi säger, men fyra takter passar bra innan killen skjutsar tjejen runt i ett fritt högervarv. Ett fritt vänstervarv innan höger-höger fattning åter tas och figuren är klar. Inget stegschema här, men intresserade är välkomna till våra buggkvällar.
 
 Lena och Veijo 
 
 Nu var det dags för kombination. Vi lägger den variant av "Katapulten" som benämns "Medisturen" och tar en rask höger-höger fattning mitt i turen. Här går vi direkt över i nyss tränade "Låskolven" och får en fin och rask kombination. En variant som jag själv gillar och använder då tillfälle erbjuds. Hoppas Ni åxå gillar denna variant.
 
Jättekul när unga dansintresserade kommer till oss! 
 
       
 Inge och Ote i motionstagen under söndagskvällen.
 
 En buggtur som hängt med under många år och som de flesta är väl bekanta med, är ju "Pilbågen" i grundvariant. Här fick jag erkänna att jag under stundom fuskar med en smula, och utelämnar killens vänstervarv efter han "armbågat" iväg sin dam. Inget att ta efter grabbar, utan snurra ni ert vänstervarv!
 Den andra varianten av figuren är ju den där killen går in och tar ett midjetag med sin högerhand. En obligatorisk vänster-höger handtouch följer, eller två om killen så vill, innan han kopplar ur midjetaget. Här hoppas vi att tjejen bibehållit sitt tag om killens höger armbåge och får sin skjuts i vänstervarv som vanligt. Å killen åxå i vänstervarv förstås. En variant av "Pilbågen" som inte verkar så vanlig utanför vårt område, därför kul att ha den i sitt lager.
 
 Lena "Faller" med Veijo.
 
 En variant av våra buggturer, som kanske hamnar i den lite skojsigare samlingen buggturer" är den vi kallar för "Fallet". Vi sorterar den i samlingen under "Pilbågen" eftersom tjejen även här fattar tag i killens armbåge, likt i de mer vanliga varianterna av pilbågen. Utgång som i de övriga figurerna.
 En höger-höger fattning är utgångsläget.Killen guidar tjejen i vänster buggsväng, lägger därefter hennes högerhand kring killens nacke, och låter tjejen "falla" önskat långt och länge. Ovanstående bild är en fantastiskt bra bild på denna buggtur. Tack till Lena ochVeijo!!
 
 Avslutning med Motionsbugg till trevlig buggmusik. Tror att alla kände att man fått sig en rejäl dos med bugg när klockan blev 20. Själv kände jag detta i både fötter och ben, å en fuktig t-shirt på det.
Jo men det är ju så det skall vara då BUGG's hållit hov, eller som vi säger:
 
Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

På besök i Ransäter

 En trevlig kväll i Ransäter!
 
 Motionsdans i Stensdalens Ordenshus är en trevlig tillställning!
 
 För några år sedan flyttade Ullas yngsta dotter till Munkfors, och skaffade sig rötter där. Eftersom även hon gillar dans och bugg, kom hon i kontakt med ett dansgäng i Ransäter. Då hon bara hade positiva omdömen kring detta dansgäng, föreslog hon att vi skulle komma på Motionsdans där någongång. Givetvis nappade vi på detta! Därför har vi gästat Ransäter och Stensdalens Ordenshus några gånger under året, och känt oss varmt välkomna och verkligen trivts där!
 
       
 
 Nu stundar det ju Älgjaktstider i norra Värmland och inget undantag i Ransäter. En notis på "Munkforsbuggarnas" facebooksida gav kännedom att tisdagens dans skulle ställas in på grund av just älgjakt. Om nu inte någon kunde ställa upp, och hålla musiken igång ändå. Å de fanns det ju...
 
       
 
 Vi meddelade vårt intresse att hålla en danskväll i Ordenshuset tillsammans med "Munkforsbuggarna". En inledande del av kvällen med lite Basic kurs och Motionsdans därefter, var planen vi jobbade på. 
 Kring utsatt tid kom dansarna till bygdegården och var säkert lite nyfikna på vilka vi var. En kort presentation av oss och så startade vi upp.
 Det är alltid lite vanskligt att hålla buggkurs när man inte vet deltagarnas nivå. Så vi visade lite hastigt vårt sätt att se på detta med buggens grunder, Grundsteg och Cirkelbugg, som är basen i buggen, tycker vi. Varierar med dubbel handfattning och höger-höger fattning. Dessa grundturer lägger vi helst som inledning på våra buggturer, och rörelsemönstret återkommer ju hela tiden i buggen. Lite hastigt genomgånget, men vi hoppas att Ni hängde med i resonemanget.
 
       
 
 Första buggturen att titta närmare på blev "Höger Katapult", grundvarianten som vi säger.
* Med höger-höger fattning kliver killen in i tjejens högerarm på två takter, medan hon går sina första två steg likt i Cirkelbuggen.
* Takt tre kliver båda sina baksteg och möter sina vänster händer.
* På takt fyra ger killen sin dam ett vänster frivarv, och fångar sedan upp med, ex. höger-höger.
 
 Nu tog vi en titt på grundvarianten av "Karusellen". En riktig klassiker i buggen!
 * Med dubbel handfattning och Cirkelbuggen som start, markerar redan under takt tre, killen med höjd vänsterarm att nu är figuren på gång.
 * Tjejen guidas i vänstervarv in till killens högersida på två takter.
 * Killen håller kvar fattningen, å båda går ut takt 3å4.
 * Killen släpper sin vänsterhand, och låter tjejen rulla ut i högervarv på fyra takter.
 * Här passar utmärkt att ta ett omtag i dubbelfattning, å bugga vidare...
 
 Två grundvarianter i buggen som vi strax skulle variera en smula. Båda figurerna är mycket bra att använda som grund, då de senare kan varieras och kombineras i ett stort antal varianter.
 
       
 
  Nu passade vi på att träna en variant av "Karusellen" vi kallar "Hejturen". En buggfigur som inte är speciellt vanlig, vad vi förstår. Så extra kul att träna den och lägga till den i sitt buggturslager.
 * Samma utförande fram till och med takt fyra i grundvarianten.
 * I utrullningen därefter behåller vi tvåhandsfattningen, höjer killen sin vänsterhand och håller sin högerhand lågt. Allt på fyra takter.
 * Nästa ettans takt utbrister båda glatt "Hej". Därav namnet på turen, förstås.
 * Nu använder killen sin högerhand att ge tjejen en skjuts bakom hans rygg innan handen släpps.
 * Med vänsterhanden guidar han tjejen slutligen i ett högervarv.
 * En avig fattning uppstår, som vi med fördel rätar upp med en vänster buggsväng, tills vidare...
 
 En variant av Karusellen som jag gillar skarpt. Gott att kunna ha en variant på en ofta använd klassiker, lite så där i bakfickan. 
 
       
 
 Varianter talade vi om, å nu skulle Katapulten varieras. En variant som vi helt nyligen snappade upp, och modifierade en smula, så den passar vår bugg.
 * Här inleder vi figuren med en vänster-höger fattning.
 * Guidar tjejen i ett vänstervarv på två takter.
 * Killen kliver sedvanligt in i tjejens högerarm, helt likt i grundvarianten.
 * Killen gör nu ett handbyte till tjejen, genom att bjuda sin högerhand över sin egen vänsteraxel.
 * Nu bjuds tjejen på ett högervarv på sin färd till killens framsida.
 
 Figuren är ju helt ny, så vi kallar den helt enkelt "Katapult med högervarv". Så fick det bli. Även här är det skönt att kunna variera en gammal klassiker en smula.
 
 
  Tiden rinner ju hastigt iväg när man har roligt.Kaffet var redan på termos, kakfatet framdukat och kaffekopparna prydligt uppradade. På lite övertid så gjorde vi det sista som vart planerat. Vi ville nämligen göra en liten serie av två buggturer vi tränat under kvällen. 
 Så nu kombinerade vi "Katapult med högervarv" som fick inleda, och alldeles förut övade "Hejturen"  som fortsättning. Som ni märker avslutas den första figuren med ett utmärkt läge att fatta en dubbel handfattning. Passande att inleda "Hejturen" med. Här är avslutningen vänster-höger fattning, så en repris på serien passar alldeles utmärkt!
 Om Ni har möjlighet att träna hemma, så sparka undan mattan på köksgolvet å bugga loss!
 
       
 
 Kaffet smakade gott kan jag lova, å en kaka gav lite energi till nästa punkt på listan. Ulla var ivrig och startade upp musiken till Motionsdansen. Vi hade i förväg plitat samman en lista med blandad buggmusik. Då vi inte är speciellt inkörda på bara dansmusik, blandade vi upp kavalkaden med både country och rockmusik. En typ av blandning vi har haft under lång tid till vara dansevenemang.
 Vi tror konceptet gillades, för det blev riktigt fart på Ordenshusets golv. En brist på killar, förstås, gjorde att vi grabbar fick oss ett hyfsta träningspass. Men visst var det kul!
 
       
 
  Vi hade planerat att avsluta kvällen till kl. 20.30, vi har ju trots allt 1,5 timmes resväg och vill ju inte stressa under resan för mycket i dessa älgmarker. så strax efter halv nio spelade Ulla upp den sista bugglåten som blev en lite rockigare variant. Hela gänget buggade loss och när sista tonerna ljöd kändes benen skönt stumma. Vi tackade gänget för visat intresse och hoppas Ni gillade kvällen lika mycket som vi gjorde.
 Vi ber samtidigt om överseende om kursdelen verkade lite stressig. Tiden var ju knapp, å mycket ville vi få med. Vi brukar spendera betydligt mer tid under våra ordinarie kurser. 
 En nästa full måne och en starkt lysande Jupiter gjorde oss sällskap på en fin hemresa. En dusch och nattmacka fick avsluta en trevlig kväll. Tack till Er alla! 
 
 Vi summerar en minnesvärd kväll med gänget i Stensdalens Ordenshus, med några rader på vår blogg. Lite steg-schema för Er som vill träna hemma på buggturerna, lägger vi med i texten. 
 
 För övrigt slutar vi väl som vanligt å säger förstås: 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

Vi som gillar bugg träffs i Tveta!

Bugg med tradition!
 
 Söndag och bugg Tveta Bygdegård igen. Denna tredje kväll med bugg samlades ett gäng, till första delen av kvällen med Repetition av vår typ av bugg. Vår sort av bugg har rötter från, åtminstone, 1980-talet. Själv började jag mitt dansäventyr 1994 på hösten, så gott som 28 år sedan. Ulla ligger för mig i denna historik, med dryga 10 år tidigare.
 Båda har vi minnen från "Brors Danskurser" som var en välkänd företeelse i Säffletrakten med omnejd på den tiden. Här dansades det bugg, där flera av våra nuvarande buggturer fanns med. Här kan man nog säga att dansstilen finns kvar, så nog är vi allesamans kulturarbetare som för en god tradition vidare. 
 Repertoaren av buggturer har ökat betydligt sedan den tiden, där flera av dem nu bär BUGG's signum, och gör variationen ganska rik i buggen. I en värld där nätet ger många uppslag av figurer, kan man hitta ett ämne till figur och bygga om den så den passar till vår typ av bugg. En trevlig del i att utveckla buggen.
 
 Fler och fler hittar tillbaka till BUGG's.
 
 Det 2,5 år långa uppehållet i dansandet gör att många i dansgänget säkert tappat lite av kontakten, men så roligt att fler och fler hittar tillbaka till dansen och BUGG's igen allt eftersom! Extra glada är ju vi när kända deltagare återvänder och tar sig en dans med gänget igen!
 
       
 
 Söndagens bugg då? Jo förra söndagen hade vi, bland annat, tagit upp "Katapulten" som repetition. Ett moment i buggen som är lätt att variera. Här hade vi kvar den varianten vi kallar "Medisturen" som vi själva kom på när det var trångt på Medis dansgolv. (Något som numer sällan upplevs!)
 Här går vi in i en Katapult original, men skippar v-v handstöt, utan tar direkt ett h-h fattning istället. Här finns ett flertal variationer att gå vidare med, och några studerade vi under kvällen.
 
       
 Björn-Ove bjuder Lena och Ote på bugg.
 
 Först tog vi och repeterade några kända buggturer, som förstås är passande att lägga både mellan och efter varianter av just Katapulten.
 *En figur med BUGG's signatur är "In å Ut-turen" H-h fattning som utgång, och tjejens kliv bakom killens högra sida, där gemensam blick blir markeringen för turen. Den uttalade ramsan: "fram å byt, bak å byt, å fram å runt" tror vi väcker ert minne av figuren åter...
 *Nästa figur att repetera var "Torpeden", där utgångsfattningen är v-h. Välkänd för de flesta som dansat hos BUGG's, men vi tar några korta minnesord: Killen bjuder tjejen 1v vänster, kliver själv under sin v-arm, ("pärleporten"). Möts axel-axel, (killen lite före), rygg mot rygg, å ett varv höger till för tjejen. Avig fattning som vi rätar upp, eller använder till nå't annat kul...
 Inga större problem för gänget detta, välkänd skåpmat, så att säga.
 
       
 Malin och Signe kom å hälsade på.
 
 Trots att vi annonserat repetition under hösten kunde vi inte undgå att lägga till två nya variationer av Katapulten under kvällen.
 *Första kallar vi "Katapult med axeltag" där killen lägger sin vänsterhand på tjejens vänsteraxel efter den tradionella ingången av grundfiguren. En rätt placerad skjuts av hennes axel ger ett vänstervarv för henne. Ett återtag med v-h fattning ger bra läge för nästa, nya, variant.
  Denna andra variant fick vi ide' från några countrydansare från USA. Här bytte vi ingångsfattning och lägger till lite Katapult. Figuren fick namnet "Katapult med högervarv"
 *Här tar vi v-h fattning, bjuder tjejen på vänstervarv, in i Katapult-läge, killen bjuder tjejen h-hand och direkt ett högervarv. Ett nytt å kul sätt att använda ett v-h handfattning på. Här passade det att ta ett två-handsfattning efter turen, å kanske lägga till "Hejturen". Passande val, tycker vi...
 Plötsligt fick vi en hel del nya moment att plocka samman i en serie. Ja till å med så mycket nytt att danslärar'n villade bort sig ibland. Tänk vad det går att få till...
 
       
Katapultingång                                 Variant på Pilbåge 
 
 Tiden gick fort så vi hann inte med den tänkta repetitionen av "Låskolven", men den tar vi på söndag den 16:e oktober när vi återkommer efter nästa söndags uppehåll.
 Dags för Motionsdans! Även denna söndag hade vi plitat samman en låtlista med "nya" låtar. Kul att kunna variera listan av danslåtar, tycker vi. Huvuddelen är dansbandslåtar förstås, men även lite rockigare låtar, och några countryartister vi gillar. Målet är att det ska vara dansant taktfast och lite bugg-sug i musiken. Smaken är ju som baken, men vi hoppas ni gillar det ni hör.
 
       
Inge bjuder Anna och Monika på Katapult i buggen.
 
 När sista låten tonar ut, känns t-shirten fuktig och pulsen högre än annars. Det är ju så det skall vara, vi dansar för att få lite motion. Motion på ett lite roligare vis, tycker vi. 
 
  Nästa söndag den 9.e oktober tar vi pause, och återkommer
söndag den 16:e oktober igen med mera bugg i Tveta bgd.
 
 Men ta gärna en svängom på ert köksgolv nästa söndag,
å ställ siktet på mera bugg hos BUGG's igen, för: 
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

RSS 2.0