Motionsdans i rätt takt!

Vårt mål är Motionsdans med skön dansrytm. 
 
 Veijo bjuder Lisbeth på en stilla foxtrot
 
 I söndags tränade vi lite "Foxtrot" med våra Bugg 2:or. Vi brukar göra så när det stundar Dansafton hos oss, för många gånger har deltagarna inte dansat fox någon gång. En ny rytm att ta till sig. 
 Att lära sig rytmen till foxtrot brukar nog fixa sig efter lite träning. Även om någon kommentar dök upp under Motionsdansen, att räkningen kändes ny. Vårt sätt att räkna låter ju: 1-2-3å1-2-3å1-...Vi tar ett snabbare steg just på "å" takten. Här plockar vi upp en takt mellan de ordinarie takterna. Det är detta som kallas "Shuffle-steget". Att dansa "Shuffle" är en relativt gammal dansstil.
 
          
Lotta och Tommy                                   Lennart och Carina
 
 Ann-Louise och Linda tar åxå en svängom.
 
 När vi dansar "Bugg" använder vi inte någon "å" takt förrän vi kommer upp i "Mix" kurserna. Utan här blir rytmen att följa, helt rak, med sina 1-2-3-4-1-2... Ett steg på varje takt, och under inledningen av kurserna tragglar vi stegen och takten ganska länge.
 För att hitta en dansstils rytm och takt, är själva hjärtat i den aktuella dansen. Så åxå i buggen. Därför detta tragglande. När rytmen väl sitter, är det enklare att gå vidare med allt mer avancerade turer. 
 
          
Inga-Lill och jag själv                                            Inge och Ote
 
 För några år sedan åkte vi iväg och testade på en dans som heter: "West Coast Swing". En dansstil som man kan söka upp Youtube och se facinerande prov på. Dansarna är imponerande samdansade, och de grundsteg vi fick träna, är lång från detta resultat. 
 Men här är en ny rytm att lära igen. Här räknar vi 1-2-3å4-5å6-1-2-3å4-5å6.... En ny rytm som ställer invand takt i skallen,  på tvärs igen. Trots detta är den ganska kul om man tränar en smula. Börjar man sedan lägga till någon extra sväng, anar man möjligheterna med dansstilen. Vi har testat på den under någon "Mixkurs" ibland.
 
 Tommy bjuder Patricia på en bugg under söndagskvällen.
 
 Igår kväll kollade jag dans på Youtube igen, och "snubblade" över något som kallades "Shag-Dance". En synnerligen cool dans, med snabba fötter. Dansarna visar upp en fantastisk snabbhet i ben och fötter, medan överkroppen behåller ett påtagligt lugn.
 En snabbtitt på en kursfilm, så fattade jag de räknade: 1å2-3å4-5-6-1å2-3å4-5-6..... Tja ytterligare ett mönster att träna in, om man känner sig manad. 
 
          
 
 I de nu nämnda dansstilarna har ju varje takt, sin bestämda fot. Som att 1:an i buggen alltid är vänster för killen, och höger fot för tjejen. Men även här finns ju variation.
 I "Salsa'n", som vi åxå testat på någon DansMix, så skiftar vi ju fot i på takterna. 1:an startar vi med höger för killen, och vänster för tjejen, under den första 1-2-3-pause-. I nästa taktföljd byter vi startfot till killens vänster, å höger för henne. Lite mystiskt innan man fått in vanan.
 En hel del likhet med "Valsens" 123-123-, där vi åxå byter fot varje 1:a takt. Så variationen är rik....
 
 
 Roger, i stilig T-shirt, bjuder Carina på bugg.
 
 Sedan har vi ju "Linedance" som inte har den sortens bestämda stegmönster. Här har istället varje dans, som det finns väldigt många av, sitt speciella stegmönster. Ett mönster man tränar in för varje dans. Vi brukar lära oss "Elektric Slide" som första Linedance. Åxå en trevlig variant av dans!
 
 Karlsten bjuder damerna på svängig bugg.
 
 Utöver detta har vi ju "Gammaldans" åxå. Inte något vi dansar speciellt ofta. Tyvärr kanske. Ja-jo, men vi har ju riktat in oss på bugg som specialitet, så att säga. Men visst är Gammaldansen en kulturskatt vi borde vårda lite grann. Vi testar ibland på lite "Hambo" och "Shottis"  i tretakt och lite "Snoa" i fyrtakt. Här skall vi sannerligen inte slå oss för bröstet det minsta, utan vi dansar bara för att prova på en ny rytm och stil emellanåt...
 
 Lennart och Carina
 
          
Lotta och Tommy                                          Inge och Lena 
 
 Linda och Tommy
 
 Lisbeth på Fall.
 
 Vilken dans man än väljer att ta sig an, så krävs ett visst mått av engagemang. För att få den aktuell rytmen i kroppen, tarvas en hel del träning. Rytmen skall sitta i ryggraden, och därefter bygger vi variationerna efterhand. Vår dans är ju bugg och den dansstil vi tror oss behärska en smula. Därav intresset att utöka varianterna i turer, och kombinera dem på flera vis. 
 Sedan går ju buggandet att utföras på olika vis. Lugnt och lekande eller energiskt och i full fart. Låter man sedan tanken flyga iväg, skulle en uppvisnings-variant av bugg vara kul att fundera vidare på...
 
          
 
          
 
 Lätt att slinta iväg i dansen värld. Både fysiskt och tankemässigt, om man säger. Men Foxtrot är viktigt att lära sig tycker vi. Hälften av de danser som används på "lokal", är ju just Foxtrot. Så därför är det viktigt att blanda in lite instruktion i denna stil ibland. Som tidigare sagt, en rytm som man lär ganska fort, men att lära sig dansa Foxtrot bra tar åratal av träning.
 Förmodligen gäller samma sak för alla dansstilar. Men har man börjat komma in i dansens själ, är upplevelsen i det närmaste total. Därför fortsätter vi alla på resan dit. En resa utan slut egentiligen, för fullärd blir man aldrig. 
 
Ett Fall är aldrig fel som avslut i buggen. 
 
I vilket Fall som helst Tackar vi för en trevlig kväll!
Ta nu och planera in lördagens Dansafton hos BUGG's åxå!
Vi återkommer med mer information om detta, men:
Trivseltimme med knyte kl. 19.00 för de som vill.
Dansen börjar kl. 20.00 och pågår till ca. midnatt.
En kortare pause runt 22-snåret, då vi bjuder på kaffe.
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Tal på takt, "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" -är en bra takt att ta fasta på!

Trångt och fartfyllt på 3-4:an!

 
Monika och Tommy hänger förstås med när det buggas på Syltoppen.
 
 Vi hälsar som vanligt Välkomna till våra Dansgäster, efter uppvärmningen. Å denna andra söndag kunde vi åxå hälsa Välkomna åter, till ytterligare några Dansgäster hos oss. Några missade första kurskvällen av bugg 3-4:an, medan några var bekanta sedan vårens kurser hos BUGG's. En kort sammanfattning lyder, Välkomna till BUGG's igen! Allesammans!
 Så när det var dags för uppvärmning i söndags, blev det riktigt fullt på dansgolvet. Å tänk vad jag trivs att trampa runt stolpen i mitten av golvet, och njuta av alla duktiga buggare hos oss. Ett härligt gäng!
 
          
 
          
 
          
 
Förra gången hade vi börjat med grundvarianten av "Tjejdyket" som första "nya" punkt. En buggtur med åtskilliga år på nacken, men trots detta får vi anse den som grundvarianten till de kommande figurerna. Så repetitionen av denna, gick vi igenom ganska snabbt. 
 
Stefan och Veronica i Dykträning.
 
 Förra gången hade vi utvecklat (eller invecklat?) grundvarianten, och kombinerat till en figur vi kallar "Lotusdyket". Denna variant har en snarlik ingång som "Rallyturen", ja mycket snarlik, till och med förvillande lik, ingång som just "Rallyturen. Fenomenet kom upp till kort diskussion, som blev till en trevlig notifikation. Vår gemensamma f.d. bugglärare Bror, på Brors Danskurser, lär ha haft en variant på markering på "Tjejdyket". Kul med historiska återblickar. 
 
Elin och Tommy tränar alla tre varianterna.
 
 Jo den tredje varianten på "Tjejdyket" är en ganska ny buggtur. En riktigt tillkrånglad figur vid första anblicken, och man undrar om det verkligen går att komma ur krumbukterna. Men det gör det!
 
 Så här följer några ord om "Dubbelt Tjejdyk".
För att tjejen ska hinna och få lite mental förberedelse, gör killen en "Travolta"-markering.
* Vanlig ingång i "Tjejdyket" men nu håller killen fast båda händerna.
* Killens snabba vändning efter halva figuren är ett krav, för att tjejen ska kunna göra andra dyket.
* Andra halvan är identiskt med vanligt "Tjejdyk" med tjejens utbackande och avslutande högervarv.
 
"Travolta"-Veijo gör en stilig markering.
 
 Några punkter för extra studier blir det förstås, men när detta var avklarat fick gänget i uppgift att blanda de tre varianterna efter eget tycke. Ett härligt trixande då tjejerna dyker och dyker upp igen.
 Nu kanske man inte ska bjuda tjejen på dessa, lite akrobatiska. figurer en hel låt måhända. Men visst kan de vara kul att blanda in som lite extra krydda i buggandet. 
 
          
 
 
 Nästa buggtur till rannsakning, kommer verkligen som uppgift under kurskväll två, under bugg 4:an. Därför passade den extra bra ikväll. "Avig fattning med piruett" är namnet som låter mer kryptiskt än vad det är.
 Jag drar en kopia från förra hösten, då vi lärde ut turen förra gången. Då skrev jag så här om utförandet:
 
 För att belysa ingångens särdrag, testade vi den liknande "In å Ut-turen" vars ingången är snarlik. Här ger killen en blick åt tjejen, då hon går bakom killen. Viktigt markering!
 I kvällens "Aviga fattning" kastar inte killen någon blick bakåt, vilket blir figurens markering.
 *Killen dyker i högervarv under egen arm, och ger sedan tjejen 3 vänstervarv, varav sista med vänster/vänster-fattning.
 *In i axel-axel (höger/vänster) rulla rygg mot rygg å tjejen ytterligare ett högervarv.
 *Killen bjuder höger/höger, och guidar tjejen i ett halvt vänstervarv, OCH fångar hennes vänsteraxel med sin vänsterhand.
 *Här ger killen tjejen fart i sin avslutande piruett i högervarv.
 Har jag missat något får Ni skälla på mig i kommentars-fältet...
 
 Det låter ju som det mesta kom med redan då. Ta föresten och klicka Dej gärna tillbakat till 20:e oktober 2013. Kul att titta tillbaka i bloggen, och se vilka som buggade då...
 
          
       Insteg å markering                            Fångandet av hennes v-axel 
Stilig visning av Patricia och Andreas. Vi Tackar!
 
Per har fångat Elins axel, redo för "Piruetten" 
(Catch and Go, skulle man kunna säga...)
 
 Tja, vi ska ta upp den igen på söndag. Figuren fick onödigt lite tid för träning, speciellt för Er som den var helt ny för. Vi ber att få återkomma, som sagt....
 
 Stefan "Borrar" Anna, helt efter uppmaning.
 
 Vi raskade vidare till nästa uppgift, vi hade planerat in istället. Vi har tre figurer som vi gillar att kombinera samman i en viss ordning. Nämnligen, "Borren", "Bommen" och "Vänsterlåset". Dessa tre figurer ska vi pyssla med, bland annat förstås, under Bugg 3-4:ans resterande tid.
 Lite av charmen med "Borren" och de tre följande figurerna är att de går till stor del på killens vänstra sida. Lite ovanligt i sig kan man säga, men figurerna tycker vi ger en trevlig variation i buggen
 
 Veronica och Peter under kvällens avslutande träning.
 
 En riktigt trevlig kurskväll blev det igen. Ulla spelade upp några medryckande rocklåtar som sista buggmusik. Ett härligt tempo på buggandet, och visst blandades det in varianter på "Tjejdyk", "Piruetter" och "Borrar" !
 Med andra ord en så variationsrik bugg, som man sällan ser annat än hos BUGG's!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Vi varierar gärna, men inte vad gäller: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"  Där är vi hopplöst enformiga! 

Bugg 2 med dubblett i handbyte!

 
 Robert och Erica startar kursen med uppvärmning.
 
 Ja, och inte bara Robert och Erica, utan hela Gänget fick sig en lite förlängd uppvärmning som start i söndags. Dansträning är viktig del av buggkursen, så därför körde vi några extra byten för Er.
 Några goda råd blev det förstås i bytena. Som att känna efter så att takten sitter fint innan vi startar själva buggturs-byggandet. Sitter takten bra så behöver killarna minimalt med kraft attt föra/guida sin dam. Detta provade vi åxå på, genom att killarna skulle föra sin tjej med bara ett finger. Små inlägg som vi hoppas ska ge en allt bättre bugg.  
 
          
 
          
 
  Förra gångens "Handbyte bak killens rygg" fick bli föremålet för nästa träning. Vi delade upp buggturen i sina beståndsdelar igen, och gick igenom takt för takt, steg för steg.
 Några extra noteringar kan ju vara att killen flyttar sig sitt steg åt höger på 2:ans takt, och kommer på så sätt undan för tjejens " höger framsteg".
 Likaså att tjejen tar sitt högersteg lite offensivt på 3:ans takt.
 För den som vill träna vidare, finns schemat i förra veckans blogg, från Bugg 2:an. Tja, skrolla tillbaka i bloggen, och ta en sväng på köksgolvet...
 
 Stig och Ann-Charlotte
 
 Detta tog vi och tränade på en god stund. För här har vi en buggtur där killen både skall flytta sig i ett mönster, och samtidigt föra sin tjej på ett tydligt vis. Tjejens högersteg på 3:ans takt skall killen guida på ett tydligt vis, och sedan guida henne runt i högervarv!
 Att killen sedan skall tänka på dansriktningen, ställer nog till det lite extra i skallen...
 
          
 
Stig-Erik och Kerstin 
 
 Strax före pausen tog vi och kände på kvällens nya buggtur. Här var det åter dags för ett handbyte, men denna gång bakom tjejens rygg. Vilket således blir figurens namn: "Handbyte bak tjejens rygg".
Här blir inledningsorden att ta en vänster/ höger fattning, och vända killens rygg i dansriktningen.
 
          
 
 Om vi spaltar upp figuren, "Handbyte bak tjejens rygg", i sina delar, skulle det kunna se ut något så här:
*Gärna 4 grundsteg som start.
*Samma 4 steg, men killen markerar figuren med sin v-hand mot tjejens h-axel på 1: ans takt.
*1 Killen vrider v-hand lite medurs, och båda kliver sitt framsteg. Tjejen lägger v-handen på killens axel, medan killen tar ett omtag kring hennes midja. Redo att byta handfattning bakom hennes rygg.
*2 Handbytet görs klart, och tjejen börjar sitt första högervarv. Under detta varv skall killen hålla sin högerhand LÅGT!
 *3 Tjejens andra h-varv guidas av killen som höjer sin högerhand. Och vackert följer efter, i takt! 
Ingen "avig fattning" uppstår, så dår varven är klara är det "bara" att bugga vidare med önskad figur. Som i detta fall mycket passande kan bli "Handbytet bak killens rygg" . Två buggturer som vi tycker passar alldeles särskilt bra ihop... Se bara till att vända tjejens rygg i dansriktningen bara!
 
 Marie och Fredrik i träningstagen
 
          

          
        Jonas och Linda                            Ann-Charlotte och Stig-Erik
 
 Eftersom det stundar Dansafton på lördag, ville vi ge en liten introduktion i vårt sätt att dansa Foxtrot. Förhoppningsvis kan stegmönstret komma till användning då. Killens första steg blir med v-fot framåt, och tjejens h-fot bakåt. Lite klurig räkning säger en del, men låter som följer 1-2-3å1-2-3å1-2- osv. Alltså en snabbare fotflyttning på "å"-takten. En sak är att lära mönstret, å en helt anna sak att lära sig Foxtrot. En dans som kräver sin träning, men som hör till de följsammaste dansstilarna, tycker jag.
 
 Tommy guidar Marie i buggandet
 
 De sista 10 minuterna blev det bugg för hela slanten. Båda varianterna av "Handbyte" stod på programmet, och förhoppningsvis kunde Ni konstatera hur bra de båda varianterna passade samman. Handbytet bakom killens rygg, renderar i en vänster/höger-fattning, som passar att utföra "Handbyte bak tjejens rygg" med. Det genomförandet ger åter en höger/höger-fattning och cirkeln sluts igen om man säger...
 
          
 
         
Markering.                                              Handbytet. 
Bengt och Eva byter händer i kvällens variant.
 
 Mycket prat om stegmönster och markering. Glöm bara inte bort att ha kul med buggen åxå, bland alla detaljer!  Att dansa bugg är ett av de trevligaste sätten att njuta av skön musik till! Så lägg på en skiva med Er favoritmusik och låt Er ryckas med i skön harmoni. När takt och rytm blir gemensam, uppstår en njutning som är svår att slå. Om Ni förstår vad jag menar....
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" -En svårutbytt sanning!
 
 
 
 

Aktivitetsplan 183

 
Vi säger varsågoda till söndagens Aktivitetsplan här på bloggen!
Som vanligt lite kåseri kring lite ovesäntligheter som inledning,
som följs upp med lite information i vårt ämne "Dans" förstås.
Ta en extra notis om vår kommande Dansafton nu på lördag åxå! Trevlig Danskväll för alla!
Sedan vill vi åxåx slå ett extra slag för sista insamlingsdagen för Cancerfonden!
Kom ihåg att ta med en peng att stoppa i sparbössan! Vi hoppas nå över 3.000:- ikväll!
Väl mött till ännu en trivsam kväll med BUGG's!
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne.

MMS-hälsning från Ote och Inge..

"En toppenkväll i Svanskog till goda vännerna i Holidays.Ett 100-tal glada dansare var på plats.
Holidays spelade mycket bra! Hälsningar från Ote och Inge."
 
 
 
 
Foto: Ote och Inge

Motionsdans med funderingar.

Söndag, och ännu en trevlig Motionsdans!
 
 Vi fortsätter förstås att Motionsdansa hos BUGG's på söndagarna. Det var en hel del av deltagarna som valde att stanna kvar för att dansa en stund till. Ett bra tillfälle som passar att träna kvällens nya buggfigurer, några extra gånger...
 
          
 
          

          
 
 Själv gillar jag förstås möjligheten att prova på de nytränade turerena med tjejerna. Att lära ut bugg är inget som går i gamla hjulspår. Säkerligen hör Ni en hel del uppmaningar i repris år efter år, men att lära ut buggturer är något som finjusteras hela tiden. Frågor som vi själva aldrig tänkt på dyker upp, och både jag och Ulla funderar på, vad och hur vi egentligen dansar. En intressant sida av dansandet detta åxå.

 
 Rena etikettfrågor dyker åxå upp ibland. När och hur lämnar man sin danspartner efter dansen slut. En "gammal" sed har ju varit att följa sin dam till bordet efter dansen. Något som blir allt mindre vanligt idag.
 Bjuder man upp damen från ett bord, typ dans vid julbordskväll, kan det nog var på sin plats att fortfarande följa henne tillbaka. Om det nu är killen som bjuder upp damen förstås. Om hon kommer till bordet där killen, sitter och bjuder upp honom, vet i katten vad som är "rätt"?
 
          
 
 Nu blir det nog mest att man lämnar sin danspartner ute på dansgolvet vid dansens slut. Är man "artig" och följer henne/honom tillbaka till platsen man bjöd upp på, tar man kanske den tiden som danspartnern skulle haft att bjuda upp en ny danspartner. Så har resonemanget gått i dansforum på nätet...
 
          
 
 Fast att man inte tar sig tid att dansa tills musiken är slut, utan lämnar sin tillfälliga danspartner innan sista tonen ljudit ut, ter sig onödigt snabbt avbrutet. Rent av oartigt, om jag nu ser på situationen....
 Tja, ämnet dök upp under söndagens dans, och blev något jag grubblat på lite grann. Dans, och då speciellt motionsdans, får ibland prägel att bli ett rent motionspass. Svettband å handuk runt halsen. Visst, är dansen en utmärkt motion, men för den skull behöver inte den bli ett träningspass med partnern. 
 För mig är dansen, utöver den fysiska motionen, ett sätt att utbyta social samvaro med någon. Social motion, skulle man kunna kalla det. Växla några ord, bry sig och lyssna till musiken på det bästa sätt som finns. Med dans...
 
          
 
 Så visst finns det många sidor av dans. Att umgås med andra människor, ställer större krav än att bra stövla runt i ensamhet. En bra fråga att ställa sig själv är alltid: -Hur skulle jag se på mig själv" i aktuell situation. 
 Medan vi funderar på det, kan vi ju alltid ta en dans till med BUGG's i alla fall...
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Men hur vi än vrider på saken blir det ändå självklart att: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Visst blev det en välfylld kurskväll!

 JoJo, vi Knöt ihop både Rally och Dyk.
 
Söndag och nystart på buggkurserna igen.
 
 Halvlek för våra buggkurser under hösten 2014, vilket innebär omstart för båda våra buggkurser. Denna andra kursdel har fått namnet "Bugg 3-4" och kommer liksom den tidigare att innehålla en, förhoppningsvis, trevlig mix av buggturer från lite skilda kursdelar. Vi gillar ju som bekant kombinationer av buggfigurer åxå, och det lär nog märkas vad det lider. Självklart säger vi Hjärtligt Välkomna till höstens andra halvlek hos BUGG's!
 
          
 
          
 
 Lite ombyte i besättning blev det åxå till Premiärkvällen i söndags. Någon saknade vi, och några kunde vi glädjande nog återse från tidigare kurser. Nu råder det ju älgjakt och virustider, så vi ser med spänning fram emot nästa söndags Deltagare. Men vi som var där kunde konstatera, en trevlig kurskväll, igen!
 
Roger och Lisbeth lämnade Årjäng, och styrde kosan mot Säffle. 
 
  Kvällens första uppgift blev en återblick från i söndags. Då tränade vi på "Jo-Jo'n" men hann inte ge den full rättvisa. Reprisen passade in alldeles perfekt, då vi ju hade några nya deltagare, som tillsammans med ordinarie laguppställning fick träna vidare på figuren. Ett litet stegchema finns med i förra veckans blogg, från 2-3:ans kursdel. Kika gärna in där om Ni funderar att träna vidare under veckan i hemmet.
 
          
Här är det buggturen "Jo-Jo'n" som tränas.
 
Britt och Anders i momentet efter bådas högervarv...
 
          
 
          
 
 Det blir alltid en härlig fart på dansgolvet när Ulla bjuder upp med musikalisk tilltugg. Att det finns en stor variation på Er repertoar är inte svårt att konstatera. Den sista dans-uppgiften blir förstås mest vanligt förekommande, men milde tid vad Ni buggar på och blandar figurer.
 
 Tommy och Maria tar del av kvällens uppgifter.
 
 En av de där äldre buggturerna, "Tjejdyket" tog vi upp som grundvariant denna kväll. (Tänk att förr, på den lite mer ociviliserade tiden innan jämnlikheten blev aktualiserad, kallades figuren "Kärringdyket"! Det var en helt annan tid det!)
 Nåväl, i vilket fall som helst lät vi gruppen prova på figuren, som vi naturligtvis inledde med den viktiga markeringen. Därpå dök kärring.. tjejerna in i killens armcirkel, backade sig ur situationen, och avslutade helt riktigt med högervarv. Så grundvarianten kunde vi anse som fungerande.
 
          
Victoria dyker, och Annica är på väg att backa sig ut ur byggturen.
 
 Sedan har vi ju ett par alternativ på denna grundvariant, och den första tog vi upp per omgående. Figuren går under det lite kryptiska namnet: "Lotusdyket" och har en annan ingång, vilket ger den ganska invanda figuren en helt annan prägel, tycker vi.
 Ingången påminner om "Rallyturen" men här vänder vi bort det första korstaget v. över h. till ett h. över v. istället. Killen gör sitt lite snabba högervarv, och hinner just guida tjejens baksteg och ansats, innan hennes dyk kommer. Visst är det en trevlig variant på en gammal välkänd buggtur...
 
          

          
 
 Tjaha, när ändå "Rallyturen" kom på tal, så kunde vi ju lika gärna ta ett nappatag med denna variant åxå. En buggtur med en lite tredelad sammansättning.
 Första delen innebär markeringen, och tjejens grepp om killens visade hand, och även här blir resultatet en v. över h.
Nu inträder det mystiska att killer kliver under sin egen vänsterarm å låter tjejen följa med, och gör det en gång till, som andra delen..
 V över h korstag återkommer, detta korstag skiftar vi till ett h över v, och utför därefter detta vi kallar "Ryggtavlan". Kom bara ihåg en tajt handfattning, taktföljande, om tjejen ska ha lite nöje ur avslutningen åxå... 
 
 Kul med bugg, tycker allihopa!
 
 Hårdknut i perfekt moment, med Annica och Karlsten
 
 En buggtur som åxå kommer lite på efterkälken är ju "Hårdknuten". Här tillkommer ett evigt resonemang om antalet takter i figuren, som jag knappt förstår själv. Ingen klander om någon tycker vi svamlar noja...
 I vilket fall brukar vi få till ett skapligt utförande, vilket Ni ska ha eloge för. 
 Som knorr på figuren kan Ni lägga till både "Midjetag" eller "Torped". Båda två ger ett passande avslut på en lite bortglömd buggtur...
 
          
 
          
 
          
 
 För en gångs skull behövde vi inte kursa på övertid, utan kunde använda sista minuterna till fri bugg istället. Å visst blev det en skön blandning när Ni buggade kvällens varianter i skön kompott. 

 Johan och Josefin är två av våra mycket duktiga buggare!
 
  Som vanligt blev vår kurskväll rik på både utsvävningar och sidospår. Att Ni lyckas sortera ut det viktigaste är bra gjort, och tyvärr kan vi inte lova någon större skillnad framöver heller. Men nu är det ju så här det är hos BUGG's...
 
 Tack för en trevlig kväll och hoppas på återseende nästa söndag...             Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Som trots allt inte drar sig för att avsluta med: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Bugg 2 a la hösten 2014.

 Bugg 2:a med lite förändrad besättning.
 
 Peter bjuder Marie på lite uppvärmnings-bugg.
 
 Så sparkade vi igång höstens Bugg 2:a i söndags. Större delen av Bugg 1:ans deltagare hade hittat tillbaka, och några ytterligare tillkom. Bugg 2:an är ett steg mot mer varierad bugg, och här levererar vi en ny buggtur varje kurskväll. På så sätt får deltagarna tid att träna in sin nya figur. Presentation ena kvällen, och repetition gången därefter, då vi även serverar en ny variant.
 Har man möjlighet att ta några träningssteg på köksgolvet under veckan, är det en klar fördel. Idag finns flera medier att söka musik på, så leta upp några låtar som Ni själva gillar och väl känner rytmen i, innan Ni sparkar undan mattan på köksgolvet och buggar loss...
 
          

          
 
 Vi startade upp kvällen med en liten summering om vårt sätt att tänka bugg. Grundsteg och Cirkelbugg är två nyckelmoment som skall göras i takt till musiken. Här hittar vi den pendelrörelse som återkommer i vår bugg hela tiden, och som blir insteget till våra buggfigurer. Från detta fundament bygger vi så vidare på vår bugg.
 Ett utmärkt exempel på detta den första buggturen, "Karusellen", som vi bygger in i "Grundsteg" och "Cirkelbugg". En bra grundkombination att öva in sin takt, stegmönster och rytm med.....
 
 Marie och Fredrik bygger vidare på sin bugg.
 
 De två sista gångerna av Bugg 1:an hade vi tränat på både "Katapult" och "Midjetag". Två¨buggturer vi kommer att använda en hel del i framtiden, så här fanns dubbel anledning att repetera figurerna. Steg-schema för båda buggturerna finns i tidigare inlägg i bloggen, för Er som som känner tveksamhet i utförandet. Bra om figurerna fungerar bra, då de, som sagt, dyker upp i fortsättningen av kursen.
 
          

          
 
          
 
           
 
 Efter kaffet presenterade vi kvällens buggtur, som kallas "Handbyte bak killens rygg". En buggtur där vi byter från höger/höger-fattning till vänster/höger fattning. Ett nog så nyttigt moment i att kunna byta handfattning med en buggtur.
 Vi tränade in ett stegmönster, som vi hoppas ska hjälpa Er att hitta rätt. Utgångsfattning är höger/höger...
Takt 1: Killen kliver v-fram, och tjejen h-steg med 1/2 v-varv under killens h-arm.
Takt 2: Killen kliver h-fot åt höger, tjejen v-fot åt vänster, och handbyte till v/h.
Takt 3: Killen kort v-bakåt, medan han guidar tjejen stadigt hennes h-fot framåt.
Takt 4: Båda stadig arm, varpå killen börjar guidar tjejen i högervarv.
Takt 1-2 Tjejen snurrar 1 1/2 högervarv, och killen följer med, i takt förstås.
Takt 3-4 Tjejen kliver sedvanligt baksteg på 3, som killen guidar. Å förbereder upprätningen av den "aviga handfattningen" 
 Tja, vi hoppas raderna kan hjälpa till om/när Ni buggar under veckan....
 
 ( -Drar mig själv till minnes hur vi kursdeltagare brukade samlas, hemma hos varandra å träna bugg under veckorna. Det var inte allt som följde "regelboken" och imprvisiationen gav vida svängar i buggturerna. Ja, det var 20 år sedan det....) 
 
 Lite fri bugg fick avsluta söndagskvällen för Bugg 2:orna.
 
 Vi önskar Er en trevlig vecka, och gör den gärna trevligare med lite bugg!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne.
 
Som gärna menar att: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Aktivitetsplan 182

 
Varmt Välkomna på omstart på våra Buggkurser hos BUGG's!
Tider och mer info finns på tidigare inlägg på bloggen!
Kom åxå ihåg vår insamling till förmån för Cancerfonden, denna "Rosa" månad"!
Sparbössan står framme hela kvällen och väntar på Ditt bidrag!
 
Väl mött på Syltoppen ikväll!                         Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 

Andra omgången Buggkurser hösten 2014.

Omstart för Buggkurserna.
Nu på söndag, 19 oktober, dansar vi igen
Syltoppen i Säffle
Våra tider:
Bugg 2....................kl 16.30
Bugg 3-4..................kl. 18.00
samt
Motionsdans kl. 19.30 - 20.30
-----------------------------------------------
Vår "Bugg 2.a" är en direkt fortsättning på nyss avslutade Bugg 1:a. Bugg 2:an är åxå en utomordentligt passande för Dej som vill Friska upp Ditt buggminne, men redan kan grunden i bugg. Här tränar vi och dansar våra buggturer i ett sansat tempo och ger deltagarna möjlighet att träna in sina nya varianter.   BUGG's Bugg 2:a kl. 16.30! 
----------------------------------------------
BUGG's "Bugg 3-4" tar vid där vi slutade med "Bugg 2-3". En ovanligt trevlig och varierad buggkurs, där vi blandar buggturer ur flera buggkurser. Vi repeterar och passar in trevliga kombinationer, i ett lite raskare tempo, samt tar itu med de där lite klurigare varianterna. Ett genomgående tema för våra buggkurser skall vara "Dansglädje", vilket dessa kursdelar stått som ett strålande exempel på. Gillar Du lite mer avancerad bugg, ska Du komma kl.18.00 
------------------------------------------------
Hos BUGG's avslutar vi varje kurskväll med Motionsdans, en trevlig tradition tycker vi. Motionsdansen ingår för Er som betalt kursavgift, och för Er andra tar vi 40:-. i entré. Vi blandar som vanligt fox och bugg som inledning, varpå vi som avslutning dansar bara bugg, till ett lite raskare tempo! Du som gillar att dansa kommer: kl. 19.30.
 
Vilken del av vår Verksamhet Du än väljer, är Du alltid Hjärtligt Välkommen till BUGG's!
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"                        Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 

Välkommen in i ljuset med dans!

 Dans är bästa medicin.
 
 Som dans på riktigt, med Motionsdans.
 
 Är det månne höstens inverkan, som gör att en viss ökning av deltagare till Motionsdansen märks. Kvällarna blir allt mörkare i snabbare takt nu. Om dryga två månader vänder det igen och ljusare tid står på lut. Om man nu försöker se positivt på saken. Därför kan en dans på Syltoppen, locka allt mer då hösten kryper inpå stugknutarna... 

          
 
 
Åke och Cia gillar en dans på söndagskvällen.
 
 För visst är det väl så att hösten gör något med humöret. Några gillar att mysa in sig i bästa soffan med ljusen tända, medan andra saknar ljuset och sköna utevistelser. Själv hör jag till den senare gruppen.
 Därför strålar man inte alltid som en sol och kvittrar lycksaligt, så här i mörknande tider. Verksamheter som annars flyter lätt, kan emellanåt gå lite tungt. Tror inte man är helt ensam om den känslan... 
 
 Stefan och Marie-Louise är stadiga dans-gäster.
 
  Men timmarna med dans på söndagskvällarna gör åtminstone mig betydligare mer positiv till sinnes! Före danserna är det en hel del bestyr med saker som skall fixas klart. Lämnar löv på gården och diverse bestyr.
 Vi lastar och lastar ur, packar in och packar upp, kablar och högtalare, musik och buggturer, kaffe och kakor. Klar med allt, å så kommmer Dansgästerna. 
 Plötsligt är alla andra tankar, än trevlig dans som bortblåsta. Livet är här och nu, å livet med dans, är som bekant, livet när det är som bäst! Förväntansfulla Gäster som väntar på en trevlig stund. Efter bästa förmåga skall vi försöka tillgodose detta, prio ett å alena ett så att säga... 
 
 Monika hälsar på igen, varmt Välkommen säger både Inge och vi andra!
 
 För det är ju klyftigare människor än jag, som insett att dans är bra för sinne och humör. Medicinska tester har visat att dans gör något positivt med oss. Om det är rörelsen ihop med rytmerna som gör det, eller, den fysiska kontakten med andra, som inverkar mest, tvistas det om. Själv tror jag båda delarna gör sitt till.
 Skön rytm och musik låter oss glömma bekymmer för en stund. Ett värmande leende från en danspartner skänker värme som består. Länge! Inte underligt att det finns läkare som skriver ut dans på recept! 
 Så visst kan ett kurskort hos BUGG's, ses som recept på ljus-terapi av bästa sort...
 
          

          

 
 Mer av såna där glada dansfoto, vi gillar så skarpt!
Tack till Carina och Anders!
 
          
 
          
Lars-Erik och Lotta                                      Inge och Ote
 
 Så med glatt humör och varma leenden i tydligt minne, packar vi ihop våra pinaler och känner oss stärkta för en ny arbetsvecka igen. Söndagens medicin av bästa sort, håller oss i ljuset till långt fram i veckan.
 Så för Dig som har möjlighet att ta en dans nästa söndag igen, skriver vi gärna ut ett recept-kort igen.
 Dans hos BUGG's är medicinen med kraftig positiv verkan, men utan minsta skadlig biverkan!  
 
 
 Givetvis fortsätter vi med att dra vårt strå till stacken i kampen mot cancer med Rosa Bandet!
Söndagens insamlade summa blev 720:- och tillsammans med förra söndagens 810:-  är vi uppe i 1.530:- !
Vi tar ett kraftag nästa söndag igen och siktar att nå över nästa 1000/kr's nivå!
Tack på förhand!
 
Nystart på Buggkurserna hos BUGG's nästa söndag 19 oktober!
Bugg 2      Syltoppen  kl. 16.30
Bugg 3-4    Syltoppen kl. 18.00
Samt den hälsofrämjande:
Motionsdansen kl. 19.30
 
Å just Du, är extra Välkommen!                               Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
 Om du söker ljuset i tillvaron, så: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Ny kombination dansar final.

 Bugg 2-3 har dansat sin sjätte omgång.
 
 Lars-Erik och Veronica börjar som alla andra kvällen med uppvärmning.
 
 Första minuterna av kursdelen låter bitarna falla på plats, om man säger. De flesta har suttit och väntat några minuter, och tittat på Bugg 1:ans sista danssteg. Lite ivrigt tar de nu dansgolvet i besittning och startar sin uppvärmning. Några kommer lite sent och får nu tid att preparera sig för dans.
 Samtidigt stannar några från Bugg 1:an och tittar på när högsta gruppen buggar på. Minns själv från min egen början av karriären, när man tittade på de mer vana dansarna och funderade hur de i all sin dar får till det på detta viset. Svaret är givetvis träning, och en god portion dansglädje. Självklart hoppas vi att kunna erbjuda båda delarna till Er alla...
 
 Pierre och Carina samt Marie-Louise och Lars i förgrunden.
 

          
 
 Kvällen fick starta i gamla hjulspår, och inleddes därför med repetition. Som de flesta mindes, hade vi tränat på tvenne "Kråkor" förra söndagen. Den "vänstra" hade tacknämligt flugit sin kos, men den högra varianten av "Kråkorna" satt snällt kvar på sin gren. Därför fångades denna variant in, och rannsakades på nytt, om nu någon hade glömt dess flyktmönster. I vilket fall som helst blev det fart på "Kråkan" igen... 
 
 Veijo ger Linda en skjuts i rätt riktning
 
 Själva tycker vi att "Tjejkrypet" passar utmärkt efter "Högerkråkan" å det visade vi givetvis åxå. Ja nu är ju vi lite förtjusta i lite kombinationer, som de flesta redan vet...
 
 Lars och Cia samt Andreas och Maria 
 
  Även "Axeltaget" fick en liten puts igen. Figuren är ganska ny på reportoaren, dessutom ganska trevlig tycker jag själv. En liten variant som passar bra att lägga in som variation under buggandet, kanske som alternativ till en vanlig buggsväng, måhända...
 
          
 
 Även "Lutan" tog vi i repris som hastigast. Inga större svårigheter vad gäller stegmönstret, utan mer i att hitta rytmen kanske. stressa inte upp figuren utan:
* Handbyte till h/v på 1:ans takt, och tjejen ut till höger 2,3,4.
* Inrullning på 1,2
* "Lutan" på 3,4
* Låt nu tjejen få kliva ner å ut på 1,2 innan högersnurren på 3,4
Å som vanligt är det träning som gäller. Lägg in figuren i Din bugg så blir figuren bara bättre å bättre...
 
 Veijo bjuder på "Kramtur" för Annica
 
 En härlig fart på dansgolvet blev det då vi tränade buggturerna så här långt. Ganska mycket folk hade passat på att dansa med oss, denna finalkväll fär Bugg 2-3:an. Måste verkligen medge att det är ganska mysigt att cirkulera kring i mitten och titta på alla duktiga buggare runtomkring...
 
           
 
 Kaffepause därefter och en liten påminnelse om insamlingen till förmån för Cancerfonden månaden ut. Förra söndagen hade vi fått in 810:- vilket gladde oss mycket. En sådan hög summa som första kvällen, hade vi inte en tanke på, men kanske hälften med lite tur...
 När vi kom hem och räknade ihop pengarna hade Ni samlat in hela 720:- denna andra söndag! Det betyder totalt 1.530:- till Cancerfonden så här långt!! 1000:- gränsen är spräckt med råge! Jättebra!
 
Johan och Josefin dansar söndagsbugg. 
 
          
       Nina och Pierre                                Rose-Marie och Anders 
 
  En genomgång av "Pilbågen" stod åxå på tur denna söndag. Denna figur har vi två varianter av, minst. Grundvarianten med iväg-skjutsningen av tjejen på fjärde takten, tog vi gvetvis som inledning. Inga större problem här under följande musikalisk träning.
 Den andra varianten får ett mellanspel av ett midjetag och handstöt, och blev därefter till föremål för träning. De som inte hade provat på figuren tidigare, får sakkunnig hjälp av våra "gamla" buggare. 
 
 
  Om man nu kan kalla nästa buggtur för kvällens höjdpunkt, så må det väl vara hänt. Trots allt så är "Jo-Jo'n" en buggtur som annars bara dyker upp under DansMix-kurserna vanligtvis. Tvåhandsfattning som utgångsläge.
* Tjejens framsteg före högersnurren till lås.
* Vänstervarv till "karusellfattning"
* Båda snurrar högervarv, och kopplar därpå h/v
* Över huvudet och in till killens v-sida.
* V/h och utrull för tjejen
* Axel/axel och ett varv till för tjejen.
 Själva tycker vi ett "Midjetag" kan passa fint därefter, eller en "Vänster Katapult" till och med...
 
 Lite kortfattad beskrivning, men Ni som tränade i söndags klurar nog ut det ändå...
 
 Tommy och Christina
 
 Pierre och Linda samt Victoria och Andreas
 
 "Kraftfullt men behagligt" -är det stående rådet.
 
  "Jo-Jo'n" kräver sin träning, det är helt klart. En buggtur med en hel del kluriga omtag och kombinationer. Så några genomgångar krävs innan mönstret sätter sig i minnet. För killen ska ju ligga lite före i sin guidning, och med lite ökat tempo i musiken så gäller det att inte fundera allt för länge. 
 
Veijo och Victoria tränar glatt vidare.
 
 Vi tyckte att delfinalen blev riktigt trevlig! Av alla glada miner att döma så gillade de flesta kvällen åxå. Så vi tar oss friheten att tolka kvällen som en bra finalkväll, kanske så bra att Ni väljer att göra ett återbesök nästa söndag och då hänger med på nästa kursdel som får namnet: Bugg 3-4. För nå't ska ju kursen heta....
 
På återseende söndag den 19:e oktober på omstart igen!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"  Det känner man på atmosfären...
 
PS. Vi startar ju åxå en Bugg 2:a nästa söndag kl. 16.30
om nu någon tycker vi stormar fram lite hastigt på våra 2-3 eller 3-4.
 Hjärtligt Välkomna till Bugg 2:an i så fall! En riktigt bra kursdel att ta steget efter grunden i buggen! DS.

Delfinal med flaggan i topp!

Ett riktigt trevligt avslut på första kursdelen!
 
 Höstsol glimmar i takt till uppvärmningsmusiken.
 
 Vi har haft en lite mindre skara nybörjare i höst, men ett glatt gäng har alltid slutit upp till buggkurs under söndagskvällarna. Å visst kan vi konstatera att det har skett förändring under de sex veckor vi tränat bugg. Från den första kvällens takt-tramp, har vi fått bugg för hela gänget, till denna avslutande kväll. Trevligt säger vi! 
 
          
 En liten stilstudie i bugg, med Marcus och Lotta
 
          
                                      Robert och Ann-Louise                                   Peter och Erika
 
 Inte ovanligt att finalkvällarna får lite samanfattning över sig. Detta passade utmärkt då vi haft någon missat lektion för några elever. Därför tog vi ett nappatag med tidigare övad "Tjej bak killes rygg" efter uppvärmningen. Vi skickar med en kopia från bloggen från den 29 september, som hjälp för hemmaträning...
 
En liten minneslista för Er som tränar hemma, kan se ut så här:
1:a Takt 1-4, Gemensamt Grundsteg
2:a Takt 1-4, Lika steg som ovan, men killen markerar på takt 3-4. (Se ovan på Tommys markering.) 
3:e Takt 1-2, Killen vänder 1/4 vänster, å för tjejen; Tjejen vänder 1/2 höger bakom killens rygg. ( v-hand på killen)
3:e Takt 1-4 Killen vänder 1/4 vänster, å för tjejen;  Tjejen fullbordar ett helt högervarv. (Kom ihåg baksteget)
4:e Takt 1-2 Killen vänder 1/4 höger, och för tjejen i 1 buggsväng vänster.
5:e Takt 1-4 Killen vänder 1/4 höger, och för tjejen tillbaka till utgångsäget på 4:a takter.
  Här fortsätter killen förstås med Grundsteg och ev. Cirkelbugg om Ni följer ramsan...
 
 Angelica hälsade på och tog en bugg med Tommy
 
 Några extra tips fick Ni ändå med Er, som t. ex. "Veijos pekning på högeraxeln" som påminnelse att tjejen stöder vänsterhanden mot killens axel. Även att tjejen kan rulla ut på killens vänsterarm, som gör att hon hamnar där killen tänkt sig. Träna vidare och Du finner säkert egna trick att få till Din buggfigur med...
 
          
 
 Marie och Fredrik har fått fin fart på buggen.
 
  En liten detalj hade kommit på efterkälken. Den enkla "Buggsvängen" hade vi tränat tidigare under kursen, så nu passade det därför utmärkt att träna in "Buggsväng" i dubbel variant denna kväll. 
 Enkel variant går på två takter, och den dubbla på fyra takter, där det gäller för killen att hålla upp sin förande hand dessa två extra takter. Men kom ihåg att sänka handen igen, när de två varven är fullbordade, killar! 
 Sen gäller ju för båda att få till den viktiga "leden" i handkopplingen, annars liknar armarna mest vridna polkagris-stänger efteråt...
 
          
 Robert och Els-Marie under söndagskvällens bugg.
 
 Eva och Bengt tränar flitigt på buggen.
 
  Kaffepause för hela gänget, å lite snack förstås. Det passade åxå utmärkt att kolla in gruppfotot vi tog förra söndagen, och kanske beställa ett eget som minne från en trevlig buggkurs. Vi plockar med fotot nästa gång åxå, om någon mer kommer på ideén....
 
           
 
          
 Rolf i buggartagen med både Erika och Anna i söndags.
 
 När vi buggat ner kaffet och återfått värmen i kroppen efter pausen, var det dags att ta kvällens uppgift vid hornen. En buggtur som har mycket stänk av BUGG's över sig, kan vi nog säga i alla fall. En buggtur vi kallar "Midjetaget", som åxa har en hel del varianter, som kommande kompis-figurer. Grundvarianten stod dock på tur för gänget.
* Grundstegen är en bra början 1,2,3,4...
* Under nästa liknande steg, släpper killen sin högerhand på 1, å kopplingen blir v-h under 2,3,4
* Nu guidar killen in tjejen till höften på 1,2...
* Gemensamt baksteg på 3,4 (som kallas "Rock step")
* Viktigt gemensamt framsteg på takt 1
* Varpå tjejen guidas i 1 1/2 högervarv, å killen följer med...
* Avig fattning, som vi rätar upp...
 Så nu är det bara att stuva undan mattan på köksgolvet å träna vidare... Lycka till!
 
 Rolf och Angelica
 
 Ulla bjöd på musik och nu tränades det "Midjetag" för fulla muggar. Några parbyten och extra buggtips, så blev det fart igen. Precis som det ska vara hos BUGG's....
 
          
 
          
 "Midjetaget" för Jonas och Eva. Stilig inrullning på andra fotot!
 
 Vi håller oss till det normala, och inser att tiden rusar iväg även denna finalkväll. För Er som väljer att fortsätta upp en nivå till Bugg 2:an nästa söndag, kan vi utlova en repris på figuren som inledning av kursdelen.
 Men självklart sammanfattar åtminstone vi en trevlig kursomgång tillsammans med Er, och hoppas att Ni håller med. Vi hälsar åxå på återseende nästa söndag till Er alla, då vi som sagt kliver upp ett steg och hoppas göra er bugg än mer variationsrik under Bugg 2:an!
 Varmt tack för en trevlig kursomgång till Er alla! 
 Hälsar BUGG's Ulla å Arne
 
 Å prutar inte gram på: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"  En sanning som väger tungt!

Aktivitetsplan 181

 
 Med denna fortsatt rosa Aktivitetsplan inbjuder vi alla Dansvänner till delfinal hos BUGG's!
Både Bugg 1 och Bugg 2-3 dansar sina respektive finalkvällar och tar förhoppningsvis sikte på nästa söndags fortsättning med Bugg 2 och Bugg 3-4. Samma tid och plats som vanligt!
 Samtidigt fortsätter vi med insamlingen till Cancerfondens förmån, och denna månaden ut med extra inriktning på bröstcancer. Ett synnerligen behjärtansvärd anledning att dra vårt strå till stacken! Vi Tackar på förhand!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 

Äntligen söndags-kväll igen.

Tror allt några av oss väntar på Motionsdansen.
 
 Ann-Louise och Peter samt Tommy och Victoria
 
 Kurstiden är över och Ulla har höjt tempot på musiken de sista minuterna för kursdeltagarna. Visst blir det en viss överskottsvärme, som fuktar T-shirten en smula. Deltagarna pustar ut och halva styrkan ställer kosan mot hemmet, och välförtjänt dusch. Med fartig avslutning på kursdelen höjer vi ju pulsen en hel del...  
 
          
 
 Trots detta stannar en hel del kvar och dansar Motionsdans med oss. Trevligt tycker vi! Sedvanlig blandning av fox och bugg de första fyrtio minuterna, vi tror våra Motionsdansare gillar det upplägget. En hel del bra dansmusik har det kommit under året, och det är inte svårt att hitta nya sköna låtar att bjuda på. Så första delen blir oftast en ganska aktuell lista, med tämligen nya låtar. Något vi sätter stort värde på, att kunna erbjuda fräsch musik till våra dansgäster...
 
 
          

Ann-Louise och Peter ägnar söndagskvällen på Syltoppen.
 
 Med knappa halvtimmen kvar av Motionsdansen lägger vi i en annan växel. Nu plockar vi sköna bugglåtar, oavsett årgång. För visst finns det många gamla godingar att dansa bugg till. Låtar som de flesta kan utantill, och nynnar med i texten. Åxå en skön del av kvällen, att dansa till musik som verkligen gör en glad... 
 
Ote och Inge kommer upp till Syltoppen, enkom för Motionsdansens skull!
 
 Jo, visst är det så att några kommer bara för att dansa en stund, under sista timmen. Det gillar vi åxå! Både Ulla å jag har vridit och vänt på frågeställningen hur man bäst skulle ordna dans. Vi söker ett enkel och trivsamt arrangemang, då man kommer för att dansa helt enkelt. Inte för att festa loss, utan trivs och umgås med dans som gemensam nämnare. Ja, några ideér ligger och gror i skallen, vi får väl se....
 
           
 
          
 En trogen skara som gillar att dansa, vårt sköna dansgäng!
 
  Ulla och jag tackar för visat intresse och hoppas på både återseende, och några danser till på söndag igen!
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Är målsättningen vi jobbar för...
 
Hälsar BUGG's/ Ulla å Arne

Kompott i bugg

Bugg 2-3 kombinerar friskt.
 
 Tommy och Gunnel, tillsammans med gänget under uppvärmning.
 
 Som vanligt sluter gänget upp då det stundar buggkurs hos Bugg's. Höstens bugg 2-3 är ju ämnad både som allmän repetition, och som kursdel för bugg 3:an. Vi tror att upplägget har varit uppskattat, för deltagarantalet har legat på en hög nivå. Våra "gamla" buggare får sig lite repetition, samtidigt som Ni nyare elever får den bästa av vägledning, nämnligen av vårt trogna buggäng!
 
          
 
 Micael och Patricia fixar till en "Kråka".
 
 Tidigare kurskvällar denna höst för 2-3:an, har kretsat kring några vanliga figurer. Både "Katapulten" och "Midjetaget" har vi gått igenom. Å visst tar det sin tid, för båda varianterna har ett stort antal variationer. Varianter som är riktigt kul att träna in och lära sig att blanda med, tycker vi...
 
 Martin och Linda
 
 Ibland inbjuder musiken till fartig bugg, å det är riktigt kul att spela ut stora delar av sitt register. Fast ibland ljuder lugnare tongångar, helt visst med buggtakt, å då tycker vi att det är så "gôtt" och just "leka" bugg.
 Att bugga lite stillsammare och njuta till musiken på det bästa sätt, med bugg givetvis. Just då är det kul att plocka fram varianterna på "Katapult" och "Midjetag" , kanske nynna med i texten, å bara "leka" bugg...
 
Många variationer att träna på för hela gänget.
 
  Så nu bjöd killarna på frivarv efter "Katapult" och fick tjejen till ett enhands "Midjetag". Kanske en å annan "Medis-tur" för att bjuda på överaskning. Ett "Axeltag" med "Promenad", eller bara utrull på en gång. Ja, många varianter blev det, å som vi säger till killarna: Plocka ut godbitarna som passar Dej och gör dem med Din egen stil, så bygger Du Din bugg på bästa sätt! Vi försöker bara visa på några alternativ som vi gillar...
 
          
  
Lars och Maria samt Lotta och Tommy 
 
 Vi höll ett gott tempo på kursdelen före pausen, och vi hoppas att Ni hängde med. De allra flesta av figurerna är ju just repris från tidigare kurser, å därför blir vi inte alltför långrandiga här.
 En hel del av varianterna kommer ju i bugg 2:an, som följer på nybörjarkursen, Bugg 1 som avslutas nästa söndag. Så kl.16.30, söndagen 19/10 tar vi upp flera av buggturerna på ett stillsamare vis när 2:an startar. Om nu någon tycker vi rusar fram i ilfart...
 
          
 
 Tommy och Anna tränar flitigt på turerna.
 
 Som en liten extra krumelur tog vi "Lutan" i repris. Åxå en kul variant att kombinera med då vi fått ett Vänster/ Höger-tag med tjejen. Insteg och handbyte till Höger/Vänster. Rulla in tjejen på 1-2, å "Luta" på 3-4. Se bara till att tjejen får tid att kliva ut på följande 1-2, innan vi snurrar klart.
 
Det "Lutar" för Victoria och Tommy.
 
  
 
 Karlsten bjuder Linda på en promenad med "Axeltag".
(Å danslärar'n lever med i leken)
 
 Emelie bjuder Ullas kamera på ett leende.
 
          
  
          
 
  Vi hade "Kråkan" på programmet, å då i Högervariant. Som inledning...
*Nåväl, då följer ett ivrigt flaxande som startar med att killen för henne åt hans höger.
*Visar sin vänsterhand bakom ryggen, som tjejen siktar in sig på, å kliver bakom hans rygg.
*När hon skådat hans vänstra armveck, drar killen åt sig sin v-arm å lägger ögla om sig själv, å sen om tjejen.
*Karusellfattning är ett faktum, å figuren är klar...
 Ja om man inte lägger till ett "Tjejkryp" efteråt förstås, enligt förevisning....
 
(Hmm, undrar hur en buggbeskrivning skulle bli med mer könsneutrala "hen"?)
 
 
 Peter och Jennie, med ett  eventuellt "Midjetag" på gång.
 
  Att vi sedan gjorde dumheten att förevisa "Kråka" vänstervariant, får vi lägga i glömskans fack. En klurig fågel som gärna får flaxa vidare på egen hand, om man säger. Men nu vet Ni att den finns, å är det nu någon som gillade den, så träna gärna vidare. Kom bara ihåg att den ska flaxa iväg åt vänster, ur killens vänstra hand, som avslut....Kraaa...
 
 Glad buggbilder gillar vi skarpt! Tackar till Tommy och Sandra
 
Vi reducerar denna femte kurskväll till en smakfull buljong, och Tackar för deltagande i ingredienserna,
och konstaterar att anrättningen blev innehållsrik å smakade fågel, om man säger...
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Det vet väl varenda gråsparv...
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne

Bugg 1:ans röda tråd.

Buggen växer för våra nybörjare.
 
 Tommy guidar Lotta under söndagens uppvärmning.
 
 Jo visst är vår Ramsa en röd tråd under hela Bugg 1:an. För här har vi pusslat samman en serie med buggturer som passar bra tillsammans, och som samtidigt ger bra variation på våra nybörjares bugg. För just variationen på buggandet är nog ett av problemen för killarna, så här i början. Svårt att komma ihåg figurerna, och förstås åxå hur man kombinerar dem. Här hoppas vi att vår "Ramsa" skall komma väl till pass.
 
          
 
          
 
 Vi vet från tidigare elever, att när man vågat sig ut på "riktig" dans för första gången, kan lite nervositet ställa till med temporära minnesluckor, hos grabbarna. Men med "Ramsan" i minnet, brukar det gå riktigt bra att starta upp sin bugg. Fast förstås, "danslärar'n" är ju inte med å räknar in takten, nej, det får buggarna sköta själva...
 
Els-marie och Peter inleder "Tjej bak killes rygg".
 
 Så "Ramsan" fick förstås bli kvällens röda tröd, i söndags åxå. Förra gångens "Tjej bak killes rygg" tog vi i repris efter uppvärmningen. Flera moment som skall tränas samman, för att bygga figuren i sin helhet. Steg-schemat fanns med i förra veckans blogginlägg från Bugg 1.an, om någon fortfarande känner sig osäker på buggturen.
 
 
          
Marcus och Ann-Louise                                Lotta och Tommy 
 
 Ulla bjuder som vanligt på musik till den följande träningen på figuren. Mellan parbytena flikar vi in, förhoppningsvis, hjälpande kommentarer. Tjejens vänsterhand på killens rygg, hans vänsterarm som stöd för tjejen och gärna ett baksteg för tjejen efter de första 1 1/2 högervarven bak ryggen, jo visst finns det trick att göra figuren lite lättare/bättre. När det ser bra ut lägger vi in buggturen i vår "Ramsa", givetvis, som nu blir allt längre...
 
Kaffe och kaka ger ett avbrott, innan andra halvlek drar igång. 
 
  När vi återfått farten efter pausen, är det dags för kvällens nya övning. Här dyker det upp en buggtur som vi har många varianter på, nämnligen "Katapulten". Även här har vi ett litet stegmönster att träna in...
1. Killen kliver offensivt in i tjejens högerarm, på 1-2. Samtidigt som tjejen börjar steg högervarv runt killen.
2. Tjejen fattar den visade vänsterhanden från killen, å båda kliver baksteg på respektive 3:e takt.
3. Den stabila v-v fattningen står som grund för av-"fyrningen" på fjärde takten.
4. Efter tjejens fria vänstervarv, fångar killen upp till h-h fattning.
5. Grundsteg och cirkelbugg passar bra som efterföljande mellanspel... 
 
           
 
 Efter den musikaliska träningen, lägger vi den nya buggturen som sista moment i vår "Ramsa". Om nu minnet inte krånglar till det hela, så har vi en riktigt lång serie med buggturer att bugga nu. Att vi sedan hade gett en variant på det avslutande "Handbytet", gav möjlighet till ännu mer variation i kvällens avslutande bugg-ramsa...
 
 
  Sista minuterna får gänget bugga vidare efter eget minne, och visst hade det blivit riktigt mycket bugg att dansa fram under dessa minuter. Vi siktar på avslutning för bugg 1:an nästa söndag, och givetvis steget upp i Bugg 2:an söndagen därefter. Å så har vi förhoppningsvis med ett stiligt gruppfoto för påseende! Bara dé, Ni vet!
 
 Vi Tackar för en trevlig kursdel med våra nybörjare, Hälsar BUGG's / Ulla å Arne!
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Ett talesätt i tiden!

Aktivitetsplan 180

 
Välkomna till en rosa kväll hos BUGG's!
 
 Vi inleder med en rosa ton på vår "Gula lapp" för att ge oktober månads uppmärksamhet av Cancer-fonden och dess inriktning på Bröstcancer denna månad. För att dra ett litet strå till stacken, hoppas vi att Ni vara med i BUGG's insamling under de kommande fyra söndagarna under kurskvällarna. En sparbössa, designad och sponsrad av Malin, kommer att stå på bordet för detta ändamål. Vi hoppas på Ditt bidrag i denna kamp!
 
Hälsar BUGG's/ Ulla å Arne, och säger Välkomna till Alla Dansgäster ikväll!

Motionsdans denna sista september-söndag.

 Sol, Söndag och Motionsdans!
  
          
 
          
 
 Emelie bjuder Tommy på svängom.
 
 Vi lämnar sommaren definitivt, när vi dansar septembers sista Motionsdans. För den skull säger vi inte nej till några soliga och varma dagar under oktober. Nej, de är mer än välkomna i alla fall.
 Dock närmar sig hösten med stora steg, å visst är det väl då som dansen verkligen lyser upp denna mörka tid. Dansen är åtminstone för mig, den sysselsättning som gör vinterhalvåret en hel del kortare. Å något att längta till dessutom!
 
Linda tar pause med grytor å blöjor, söndags-dans med bl.a. Inge istället.  
 
Både Patricia och vi andra gillar att Tommy kommer till BUGG's!
 
  BUGG's Motionsdans ska vara en avslappnad historia. Inte musikaliskt, om Ni förstår vad jag menar, nej musiken ska det vara både fart och sug i. Men det ska vara avkopplande att dansa på vår Motionsdans. Många är traditionella gäster hos oss, och har dansat här flera år nu. Andra har besökt oss kortare tid, men ser ut att gilla upplägget hos oss. Självklart hälsar vi ytterligar Dansgäster Välkomna att prova på BUGG's. Gillar Du dans, tror vi att Du gillar BUGG's! Så enkelt tror vi det är! 
 
          
 
           
 
 Visst "Lutar" det åt rätt håll!
 
 I söndags passade vi på att lyssna lite extra till Elisas nya cd, med namnet: "Det ska va lätt". Härifrån dök det upp helt färska låtar, passande både Fox och Bugg. Elisas har skaffat sig ett eget sound, och detta kände vi igen, även i denna platta. Nya låtar varvades med kända evergreens, och Ni såg ut att gilla kompotten. 
 Nu får vi ge oss till tåls en dryg vecka på nya låtar, tills Highlights släpper sin nya platta. Ska bli spännande att se vad bandet presenterar för oss då!
 
          
Bengt-Åke och Lena                              Veijo och Linda 
 
 Emelie och Tommy får bilda slutvinjett för denna danshelg.
 
 Ulla och jag sätter härmed punkt på referaten från helgen som gick, och hoppas Ni gillade bilderna. Givetvis laddar vi kameran och siktar på nya trevliga dansbilder nästa söndag igen.
 En liten påminnelse till våra Dansvänner i Bugg 1:an, om att vi planerar ett gruppfoto på söndag för Er grupp. En liten tradition vi haft sedan, så gott som, starten för BUGG's 2004.
 Vi önskar en fortsatt trevlig vecka till Er alla, och hoppas på återseende på söndag! 
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Om vi säger: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" tror vi de flesta dansare håller med!

RSS 2.0