En salig blandning bugg-godis i skålen.

 Repetitionskurs med variation
 
 Vi samlar gänget under några låtar som inledning
 
 Vi ber om överseende om vi var lite vimsiga i söndags vid kursstarten. Vårt mål är alltid att fixa iordning lokalen, värma upp oss själva och minnet innan våra gäster anländer. Nu fick vi värma upp oss med skurmoppen istället, vilket inte är den ultimata förberedelsen på en buggkurs. 
 Någon fördröjning av kursstarten blev det inte utan kl.18.00 spelade Ulla upp musiken till Er uppvärmning. Å full fart på dansgolvet blev det som vanligt!
 
 Bengt-Åke och Nina buggade som alla andra, i förlängt kvällsljus.
 
 Under våren har vi haft lite skiftande besättning, deltagare som kommer lite sporadiskt när tillfälle ges. Trevligt tycker vi, att det lockar med dans hos BUGG's. Så visst passade det med en stund av repetition av förra gångens trevliga buggturer. En välblandad skål med sorterade bugg-praliner, om man säger. 
 
 Marie och Peter med stilig figur-markering.
 
 En figur som vi repriserade i söndags var "In å Ut-turen". En vandring för tjejen runt om killen med ett antal handbyten som ingrediens. Här ska killen åxå notera att hjälpa till och göra motsatt rörelse, så tjejens vandring förkortas. Går hon fram, går killen bak, och så vidare...
 
"In å Ut-tur" med sista handbytet, för Marie-Louise och Martin
 
          
 Fredrik och Rose-Marie                              Stefan och Marie      
 
   "Fallet" är en kul buggtur som har en alldeles egen karaktär. Dels att använda som variant under buggen, kom bara ihåg att tjejen då ska fatta armbågstaget, när det är dags för sista skjutsen. Men riktigt kul är det att få till ett låtslut, med ett väl timad "Fall" som finaltur!
 
 Carina och Stefan i förgrunden.
 
 En nygammal figur som vi återupptäckt via nätet, är "Tröjan" som vi kallar den nu. Annars är den säkert bekant som "Över huvud taget" för flera av Er. Här poängterade vi återigen att killen ska kliva sitt högersteg på 2:a takten, in i "Tröjan", och samla sig på 3-4. Killen kliver bak och bugar sig ur fattningen på kommande 1:a, och guidar tjejen i högervarv,ända ut till "lås". Skjuts bakom ryggen som avslut på figuren. Lite tydligare noter i förra kurs-bloggen, för den som vill kolla mer...
 
          
 "Omöjlig" pose, med Karlsten och Jennie samt Stefan och Veronica.
 
 Ja visst ser ovan moment lite omöjliga ut. Men i båda fallen har killen just bugat ur "Tröjan", och är på väg att guida tjejen i sitt högervarv till låset. Men momentet ser ganska komplicerat ut...
 
 Christer och Lotta tog tur ner till Säffle och BUGG's för att dansa. Trevligt tycker vi!
 
 Innan kaffetåren stod på tur, hann vi med en ytterligare figur i repris. Den ganska nya "Snurre Sprätt" fick en genomgång igen. En kort förklaring kan låta:
 En axelfattningsamt, killens högervarv med "Sprätt" , och sedan en höger buggsväng, och här åxå med "Sprätt" medan killen vrider vänster. Avslutning efter frivarv, passar bra med ett "Midjetag" eller "Axeltag". Killen väljer...
 
 Andreas och Maria
 
          
     Monika och Christer                          Bengt-Åke och Veronica
 
 
 
 Buggträning med Bengt-Åke och Elin
 
 Kvällens egentliga kurs-turer var varianter på "Tjejdyket". En lite bångstyrig variant för våra tjejer, som nog passar bäst som krydda på övrigt sortiment. Först ut var varianten som grundfigur.
 Höger/höger fattning som startläge. Vi inleder med den viktiga markeringen. Därpå dyker tjejerna in i killens armcirkel, backande sig ur situationen vänster om killen, och avslutade med guidat högervarv. Så kunde grundvarianten te sig lite snabbrefererad.
 
 Stilig start på "Tjejejdyket" med Fredrik och Monika!
 
 
  "Lotusdyket" är en liten variant på "Tjejdyket", med annorlunda, och förlängt insteg. Liknande markering men killen bjuder tjejen bakom ryggen istället, och fattar dubbelhandsfattning. Tjejen gör högervarv och positionen blir korsvis vänster över höger. Guidat vänstervarv för tjejen, varpå killen kliver under egen högerarm, och gör högervarv Tja, i och med detta är killen redo att bjuda på "Tjejdyk" enligt grundvariant igen.
 
 Karlsten markerar "Tjejdyk"
 
 Lite överkurs presenterade vi åxå med "Dubbelt Tjejdyk" som avslut. Markering i "Travolta stil" och tjejen inleder dyket på traditionellt vis. Men nu håller killen kvar dubbelfattningen och vänder höger, efter första dyket. Bjuder nytt dyk och tjejen dyker dublett, om man säger. I övrigt lägger vi på tidigare avslut på figuren. 
 
 Elin dyker det andra dyket, med Tommy.
(notera att tjejen håller vänsterhanden utanför "Armcirkeln" i andra dyket!)
 
          
 
 Nina och Fredrik får mycket att träna på under sista minuterna.
 
 Full fart på dansgolvet när Ulla bjöd på några extra låtar som avslut på kurskvällen.
 
  Så visst kan vi säga att det var en salig blandning på konfekten denna kurskväll. För Er som gästdansade hos oss, hoppas vi att Ni inte blev alltför avskräckta utan vågar besöka oss igen. Ibland blir det många turer på programmet, men som vi brukar säga: Ta till Dig de turer som passar Dig, och gör dem till Dina favoriter! 
 
 Annars är det bara att önska Er en fortsatt trevlig vecka, och hoppas Ni gillar kvällens inlägg på bloggen.
På återseende inom kort, med mera bilder från söndagens Motionsdans, förstås.
 
Ha det så bra, Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Det ger bästa sortimentet på bugg-godiset!

Aktivitetplan 198

 
Vi hälsar givetvis varmt Välkomna till alla våra Dansvänner ikväll!
Vare sig Du kommer till Kurs eller Motion, eller båda två!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne

Motionsdans i vårt hörn av landet.

En dansform att gilla, kanske i smyg.
 
          
 
          
 
 En välkänd pose av Veijo med Linda som danspartner.
 
 För några veckor sedan lät jag tankarna gå kring dansens värde i de "fina" kretsarna. Att vår form av dans ses lite över axeln, har vi lärt oss att leva med. I det stora perspektivet speglar nog vår dans storstadsbefolk-ningens syn på oss lantortsbors musiksmak. Enkel och utan finess. I ett reportage av Göran Greider i Aftonbladet, kommer den åsikten lite på skam, när hans erfarenheter i branschen ger en lite annan bild. Ta gärna å klicka in Er å läs hans tankar i ämnet på: "Dansbandsmusiken berättar om Sverige"
 
 Veijo och Monika under söndagsbugg.
 
 Elin och Tommy motionerar med bugg.
 
 Hasse Anderssons medverkan i Mellon, gav förstås luft åt kritikerna av dansband. "Inkvoterad buskis" lät en kommentar. Sedan kan jag inte sortera låten under dansband, var den hör har jag svårt att avgöra. Men att försöka dansa till den, ställer nog till det en smula. men visst kan låten benämnas som folklig. 
 Ett annat reportage där Patrik Lundberg på aftonbladet erkänner sitt gillande till genren, finns på: "Dansband är musik för alla - utanför städerna".
 
          
 
          
  
          
         Ote och Roger                                   Lotta och Bengt-Åke
 
  Om dansmusik sedan gillas eller ej, tror jag hänger till största delen om man kan dansa eller ej. Min erfarenhet bygger till stor del att jag har stått utanför gemenskapen dans, under lång tid. Givetvis fanns en god portion avundsjuka till alla de som gladdes av dansen. När man sedan lärt sig dans såpass att man vågar utöva den, uppstår ett helt annat gillande. Då blir ju musiken något som behövs för att kunna dansa! 
  
 Här gillas både dans och musik, Pernilla och Inge.
 
 Så vi dansar vidare, lantisar som vi är. Cirka 80 000 under sista dansbandsveckan i Malung, ger en fingervisning att vi inte är ensamma med vårt intresse. Hos BUGG's dansar vi vidare mot vår, och dans i ett sommarfagert Sverige. Dans när den är som allra bäst. Dans att längta till!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"  Om man gillar bugg med variation!

En kväll med god blandning.

 Några lösa ändar knöts samman.
 
 "Danslärar'n"  funderar över kvällens program, medan gänget värmer upp.
 
 Medan gänget värmer upp tar som vanligt på de sista gästerna på sig skorna i hallen, och droppar lagom in till kursstart. Kursen drar igång med en gång, och ikväll är den ganska välfylld med diverse buggfigurer. I den mån det nu finns en plan, är det så att vi skulle kasta ut några lösa ändar, som vi tänkte att knyta samman under kvällen. Dock är det ju inte alltid som våra planer går i lås, men vi tar tjuren vid hornen och siktar mot stjärnorna...
 
          
Veijo och Patricia                                 Tommy och Veronica

 Peter och Pernilla
 
 Under sista uppvärmningslåten gav vi åter uppgiften att lägga in båda varianterna av "Pilbågen". Figuren kan Ni utan problem, det vet jag, men här var återigen uppmaningen att notera det ingående "Armbågstaget". Denna speciella fattning kommer till användning under några figurer i dansandet, och den förra gången tränade "Fallet" är en av dem.
 
          
 Buggblandning med Carina och Bengt-Åke 
 
 Därför noterade vi "Armbågstaget" på nytt, och gick vidare till "Fallet". En liten skillnad i vår besättning gjorde att vi tog något extra byte till att träna figuren. Tänk på att använda den som buggtur under dansen, men åxå som avslutningstur när aktuell låt spelar sina sista toner. När detta stämmer in som bäst, får buggens final en stilig knorr... 
 
 
 Rose-Marie på fall med Bengt-Åke 
 
 Även Victoria faller för buggturen
 
 Nästa figur till träning var vår egna "In å Ut-turen". Nu är detta inte någon mer avancerad buggtur, men ändå lite kul att lägga in emellan övrigt buggande. Att den sedan skulle få en passande plats i kommande serie, det höll vi på, än så länge.
 
          

 Kul med bugg för Jennie och Andreas
 
 "Som om ett handbyte bak rygg" är ett uttryck som kommer som förklaring ibland. Med detta menar vi att buggturen har samma ingång som ett "Handbyte bakom killens rygg", långsökt så det förslår. Men så gör vi.. 
 Nåväl, en höger/höger fattning, och killen guidar tjejen i ett vänstervarv under hans egen högerarm. Här kommer den viktiga blicken som ger tjejen vink vilken buggtur det handlar om. 
 
 "In å Ut-turens" första insteg, och viktiga blick. Elin och Roger visar.
 
 Samma läge med Monika och Peter.
 
 Guidning tillbaka och handbyte till vänster/vänster. Högervarv för tjejen och samma resa under killens vänsterarm. Killen bjuder till höger/höger, och tjejen avslutar figuren med ett högervarv fram, under killens dito arm. Å därmed kan vi anse denna lilla escapad som färdig. Träning på buggturen förstås...
 
 Victoria och Lennart tränar åxå på denna tur.
 
 Jennie och Martin samt Peter och Rose-Marie
 
 Nygammal figur i ny kostym, eller "Tröja" om vi nu skall vara lite vitsiga. En titt på nät-film gav oss uppslaget att servera gamla "Över huvud taget" med nytt namn och lite putsad fasad. 
 *Karusell som inledning på 1-2,men utrullningen får ett lite annorlunda steg-schema.
 Tjejen rullar ut på 1:an, där killen har låg höger och hög vänster som vanligt.
 *På 2:an höjer killen sin höger, och lägger en ögla att lägga över sig själv, samtidigt som han kliver lite åt höger med höger ben. Vi säger att han kliver in i "tröjan", om nu öglan kan liknas just vid en tröja....
 *Gott om tid, 3-4, att kliva in i "Tröjan" (öglan) och kränga ner den till brösthöjd. Dubbelhandsfattning sim bi behålls figuren igenom.
 *På kommande etta bugar killen och tjejen kliver fram på sin högerfot, vänster om killen.
 *På kommande takter gör hon ett högervarv, och vi lägger på ett högervarv till lås, för att gör figuren mer komplett. Tycker vi... Å namnet då? Tja, "Tröjan" blev det, å så får det väl bli...
 
 "Tröjan" på gång för Jennie och Martin...

 och sekvensen när killen bugar, och tjejen kliver fram på sin högerfot.
 
 Samma detalj, men med Lotta och Peter, samt...
 
 sekunden efter när tjejen börjat högervarvet mot lås..
 
 En figur som åxå fick en snabbgenomgång, var "Snurre Sprätt". En axelfattning med "Sprätt" och sedan en höger buggsväng, och här åxå med "Sprätt". Avslutning passar bra med ett "Midjetag" eller "Axeltag".
 Så en hel del lösa ändar blev utkastade, innan det stod kaffe på menyn....
 
          
 Linda passade på att träna på killens steg och förning
 
 Insteg i "Avig fattning med piruette" med Pernilla och Peter
 
 Figuren som går under namnet "Avig fattning med piruette" är en av våra äldre figurer, och de flesta har redan den på sin repertoar. Så här var det mest frågan om repetition. Men vi gick förstås igenom den, moment för moment, så att eventuella tveksamheter kunde redas ut.
 
 Utgång ur den "Aviga fattningen".
 
 Men eftersom vi skulle lägga samman figurerna, noterade vi att vid ingången i "Avig fattning med piruette" blickade killarna inte bakåt åt tjejen, vilket killarna gör i "In å Ut-turen!
 
 Stilfull ingång i figuren, med insteget utan blick åt tjejen. Pernilla och Roger.
 
 Hej säger vi till Peter och Lotta
 
 
 
 Som sista examen och uppgift lade vi samman en liten serie igen. Inled serien med "In å Ut-turen", fortsätt med "Avig fattning med piruette", lägg till "Snurre Sprätt" som avslut. Eller rent av koppla in "Snurre" som alternativt avslut på "Aviga fattningen". Om Ni sedan har lust kan "Tröjan" bli extra avslut.... 
 Å kan Ni sedan ympa in nästa gångs varianter på "Tjejdyk" i kompotten, så blir det mycket...
 
 Fart under sista tonerna, med Pernilla och Peter samt Carina och Veijo.
 
  Då avslutar vi den nördiga sidan av bloggen för denna veckan, och sikta på några bilder från Motionsdansen inom kort. Till dess önskar vi Er alla en trevlig fortsättning på veckan!
 Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å lägger förstås till: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" För det tror vi på i alla fall!"

Aktivitetsplan 197

 
Vi hälsar alla Dansintresserade Välkomna upp till Syltoppen ikväll!
 
Repetitionskurs i bugg kl. 18.00.
Härlig Motionsdans kl.19.30!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne

motion

Lite musikaliskt experiment
 
Inge och Ote besöker oss under Motionsdansen
 
          
 Pernilla och Bengt-Åke                                 Veijo och Monika
 
 En hel del gäster stannade, som sagt kvar, och dansade med oss i söndags. En stund att träna på nya figurer, och att framförallt umgås med vårt sköna Gäng. I söndags hade vi, musikaliskt, tagit ut svängarna en smula under foxarna. Traditionell dansmusik följer ju ganska invanda spår, och eftersom vi själva inte är speciellt låsta vid dessa hjulspår, väljer vi ibland att ta ett kliv ut på sidan av detta.
 
 Åke och Cia har dansat med oss sedan 2005. Trevligt tycker vi!
 
          
  Linda och Inge                                     Veijo och Lena
 
 De flesta dansband har klivit över skaklarna, och plockat låtar från skilda artister. Å det var just detta vi sökte efter när vi komponerade söndagens låtlista. Så här dök musik från Bruce Springsteen upp. Fairground Attraction stod för komponerandet, även om låten framfördes av Drifters orkester. Redan 1976 gav Gasoline ut plattan vi plockade en av kvällens låtar från. Bandet som som då avskräckte i utseende, men som trollband med sin musik. Därför är musiken ett kärt minne.
 
 Våra hjälpredor Peter och Ann-Louise.
 
 Martin Stenmark har givit ut några örhängen, även om han inte är min största idol, men dansband har tolkat dessa låtar på ett underbart sätt. Susanne Alfvengren hör till de kompositörer som gett oss några av landets visskatter. Även här har kända dansband tolkat, och framför sedan synnerligen dansanta covers. Eric Carmen sjöng till musik ur Dirty Dancing, och den har nog satt djupa spår i oss alla musikälskare. Så vad passar bättre än att sväva ut i skön foxtrot med den filmens musik som bas, hos oss tolkad av känt dansband. "Nobody puts baby in the corner" om man säger...
 
 Trevligt att blanda fox och bugg, tycker vi.
 
 Därför gillar vi att frångå de mest traditionella danslåtarna, och servera lite variation på danstemat. Vi kan bara hoppas att Ni gillade kompotten i söndags till foxarna. Vårt avslut till foxarna bjöd Smokie på, ett gäng som givit oss pärlor på rad...
 
          
 
          
 Monika i full bugg med både Veijo och Bengt-Åke.
 
 Till nästa söndag har vi gått bakåt i tiden en smula, och sökt bland dansband och låtar som har dryga tiotalet år på nacken. Självklart kittlar dessa låtar oss lite speciellt, men vi hoppas förstås även att Ni skall uppskatta kavalkaden. Att det ska vara dansant musik i alla fall, det kan både Ni och vi ta för givet så klart...
 
En hel del dansare stannar kvar och tar en svängom med oss.
 
 Lena och Veijo buggar till sista tonen
 
 Det drar sig mot final dessutom. Söndag den 12 april skulle det vara trevligt om så många av våra Dansare kom och dansade med oss. En lite förlängd Motionsdans, med någon aktivitet före dansen åxå. Vi siktar på ett tema så klart, och här dansar och träffs vi med mottot " Dance, Rock & Cars". Här spelar förstås vädret en nyckelroll, men om vädergudarna står oss bi, vore det kul med några "kultbilar" på parkeringen framför Syltoppen. Kanske lite grillning dessutom...
 Vi spånar vidare, och så hörs vi åter, kanske redan på söndag...
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Bra musik till bra bugg! Å, "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Fartfylld kurskväll med mycket innehåll!

 När Armbågen kom i focus!
 
 Lite musik för uppmjukning, här med Rose-Marie och Martin
 
 Musiken stod på några minuter innan kursstart, och medan vi stod och pratade med gäster, mjukstartade gänget upp utan uppmaning. Fast vid det här laget tror vi att Ni känner rutinerna lika väl som oss, och själva vet när det vankas dans hos BUGG's. Så nog skulle man kunna kalla det mjukstart i dubbel bemärkelse... 
 
 Tidig gladbugg med Veijo och Maria
 
 Som vanligt passar vi på att Välkomna Er efter de första låtarna, då hela gänget är komplett. Den buggtur som är helt ny för säsongen, "Baklåset" ville vi passa på att ta i repris. Lite komplettering av gänget, och vi vill ju att alla ska få med sig denna lite trevliga figur.
 
          
 
 Nina och Fredrik i stiligt Midjetag.
 
 "Baklåset" kan få ofrivillig pause för tjejen i två passager. Om killen tänker på att guida henne till "Baksteg", under hans båda högervarv, tror vi att det blir mer ihållande rörelse i buggturen. Träna gärna med lite lugnare tempo på musiken, om Ni tränar hemma under veckan. Figuren är trevlig, men samarbetet är viktigt för att få till rytmen i rörelsen. Lycka till säger vi...
 
          
 
 
 Armbågen i blickpunkten för Monika och Peter
 
 "Pilbågen" har vi tränat på senaste kurskvällarna, och några större problem här finns inte. Nej, det var mer att gänget skulle notera den typiska "Armbågsfattningen" som var orsak till kvällens träning. För tjejen gäller det att fatta med vänsterhanden, "Kraftfullt men behagligt" som vi brukar säga.
 
          
 
          
 Lite extra träning på Armbågsfattning 
 
 Jo, orsaken var att vi skulle ta en titt på figuren vi kallar för "Fallet", en tur som för övrigt åxå bär BUGG's signum. Utgångsläget med höger-höger fattning, insteg, och samtidigt som lägger killen hennes höger om sin nacke. Tjejen tar ett stadigt tag, och killen använder istället sin högerhand till att stödja hennes midja under själva "Fallet". Notera att hans vänsterhand hålls bakom hans rygg.
 Ett extra stöd för henne blir just "Armbågstaget", som åxå kommer till användning när killen reser henne upp, och avslutar figuren med att bjuda henne på ett vänster frivarv på fjärde takten....
 
 Dags för lite träning på kvällens figur.
 
          
 Nästan fritt Fall för Marie och Veronica.
 
 Sedan är ju åxå figuren extra trevlig att lägga in som avslut på buggen, vid melodins avslut. Att träffa rätt, är inte helt enkelt, och därför bjöd Ulla på några extra låt-avslut att träna detta till. Ibland gick det bra, å ibland lite mindre bra. Som alltid, övning ger färdighet... 
 
 Tam,ta da daaa... Fallet i låtens avslut.
 
Stilig stilstudie med Nina och Tommy
 
Fallet i tre olika stadier, av tre buggpar!
 
 Träning på Fallet som figur under dansen, samt som avslut på buggen. Så här föll tjejerna för sina kavaljerer i aldrig skådad omfattning. Efter detta smakade kaffet riktigt bra...
 
 
 
 Efter pausen skulle vi ta ett nappatag med vår trilogi som sista punkt för kvällen. De inledande figurerna "Borren och "Bommen" hade vi tränat på under föregående kvällar, och dessa fick sig en genomkörare igen. Eventuella frågetecken försökte vi gemensamt att räta ut, och tränade moment för moment. Därefter fick gänget som uppgift att lägga samman dessa båda inledande figurer...
 
          
 
         
Bengt-Åke och Pernilla                    Rose-Marie och Tommy
 
 Den sista varianten som vi kallar "Vänsterlåset", har drag av båda sina föregångare.
*Tjejens insteg på killens vänstersida, känner vi igen, men här i form av ett "Lås".
*Återgång och killen ögla runt sig själv, som avslutas med hennes högervarv och baksteg, med höger-vänster fattning.  
*Handbyte till "lastväxlartag", vänster-höger, och det "Torped"-lika mellanspelet, innan killen guidar tjejen i sitt avslutande baksteg, som ger en fin ansatts innan hennes guidade högervarv som avslut...
 Tja om nu Ni kan få någon hjälp av dessa sammanflätade rader....
 
 Bra tjejer reder sig själva..
 
          
Salvador har hoppat med helt nyss, och lär sig snabbt! 
 
 
 "Handbyte bak tjej" i rad!
 
 Tommy och Veronica får en hel del turer att träna på.
 
 Givetvis blev sista moment att lägga samman all tre buggturerna. Mycket att komma ihåg, när de kommer på rad. Sedan blev den generella uppmaningen att tajta till figurerna, då vi vinner både i stil och utrymme. En evig uppmaning i detta att bugga tajt. Långa armar skall vi undvika så långt som möjligt....
 
 En stilfull slutvinjett med Tommy och Anna i stilig bugg!
 
 En hel del folk, trots att det råder virustider i besättningen. Å visst var det en riktigt trevlig kurskväll åxå...
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Påståendet, "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!", finns det absolut ingen anledning att ge avkall på!
 

Aktivitetsplan 196


MMS-hälsning..

"Jätte trevlig kväll på medis när Holidays bjöd på en härlig kväll.
Trevligt att träffa både gamla och nya dansvänner hälsar Ote, Inge, Anna, Martin,
Lars-Rune, Vanja, Daniel, Susanne, Calle och Lena."
 
 
 
Text o foto: Ote & Inge
 

Motionsdans i virustider.

Söndagsdans med goda Vänner
 
          

          
 Pernilla tar en fox med Karlsten och Martin
 
 Det råder virustider i bygden. Både jag och Ulla har redan haft påhälsning av nämnda, och fler verkar ha besök för tillfället. Därför har vi märkt att det saknas några varierande dansvänner under söndagarna.
 Sedan är ju vintern en resandes tid, när man kanske besöker varmare breddgrader. Så är åxå fallet, och i förra blogginlägget hälsar Lennart, med havsutsikt, via foto. Vi önskar en trevlig vistelse förstås och välkommen tillbaka till buggen igen. Sedan önskar vi även snart tillfrisknande för våra virusdrabbade Vänner till lika!
 
Andreas är hemkommen med solbränna, och bjuder Linda på lite bugg.
 
 När vi publicerat måndagens blogg, stannade vi kvar vid datorns tangentbord och klickade fram till våra första dansbilder från kurserna. Årtalet var 2008, och bilderna var från höstterminen. Bilderna har inte dagens kvalitet, det är ganska tydligt. Vi hade heller inte lärt oss att behandla och redigera bilderna på den tiden.
 Men, så roligt det är att se vännerna som dansade med oss då. Några ser vi fortfarande varje söndag, här är vi förstås glada att Ni gillar oss och troget följer BUGG's.
 
 Lena och Peter under söndagens Motionsbugg.
 
 Några av den tidens dansare kommer lite mer sporadiskt till oss, när tid och andan faller på. Så trevligt det åxå! Till det så kommer den stora gruppen som dansat med oss, under kortare eller längre tid, men som av olika anledningar skiftat intresse och hobby. Så många som lämnat närminnet, men glatt dyker upp när bilderna berättar sin historia. Vilken grupp man än kan hänföra Er alla, så är det jättekul att ses igen, även om det "bara" blir via gamla bilder.
 
 Senaste varianten, "Baklåset"
 
 Ser Ni vilken buggtur som Bengt-Åke tänker bjuda Monika på?
 
          
 Å visst har han fler buggturer på lager att bjuda på!
 
 Gamla bilder väcker gamla minnen, så är det. Dryga elva års dans-kursande har givit många möten med människor. Förmodligen är det detta som blir ett av de mest värdefulla man har kvar, minnen av alla dansvänner som man mött. Till vårens finalkväll funderar vi på att plocka fram några av bild-bibliotekets gulkorn och låta dem rulla på en av skärmarna. Förmodar att Ni åxå får ett och annat minne uppväckt då...
 
 Peter har kurerat sig från virus-attack och tar en dans med Ann-Louise.
 
 Hej och tittut!
 
  Den ökning av antalet vänner som dansen ger, får vi oss berättat då och då. För när man rör sig i bygderna, i skilda ärenden, är det inte ovanligt att stöta ihop med någon man tidigare mött i dansens virvlar. Samtalsämnet är givet från första mening. Hur står det till med dansen för dej? Inte ovanligt att man får flera trevliga dans-historier berättat för sig. Dans är något som, oftast, ger glada minnen, som man gärna dessutom delar med sig.  Dans förenar och är ju samtidigt en viktig del av vår kultur. Just kultur, som uppstår då människor gör något tillsammans. Ett ämne vi nuddat vid tidigare i bloggen...
 
 Linda och Ulla sorterar reda i persedlar och rekvisita.
 
 Så även om dansgolvet var lite mindre besökt i söndags, odlade vi som var där, vår bekantskap på bästa sätt. Med dans så klart! Hoppas förkylningarna gett vika till nästa söndag, då vi siktar på mera kurs och Motion med härliga Vänner hos BUGG's!
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å påminner nya å gamla vänner att: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Lite smått å gott i söndags.

En riktigt smakfull kväll med BUGG*s! 
 
 Andreas och Monika får lite sväng i benen innan kursen startar upp.
 
 Vi bjöd på något extra parbyte innan vi startade upp kursen i söndags. Några senkomna dansgäster droppade in och vi höll ställningarna med lite uppvärmningsbugg under tiden. Då alla var redo hälsade vi som vanligt Välkomna till BUGG's danskurs. För 512:e gången, tror jag, om jag räknat rätt....
 
          
 
          
 Tommy och Elin                                 Marie och Peter
 
 Mjukstart för gänget med lite repetition av förra gångens "Pilbåge". Inga större problem här, utan vi lämnar båda varianterna i det utmärkta skick som Ni buggande dem i söndags. Å som jag sa förra gången, "Pilbågen" är en trevlig variant att blanda in i sin bugg emellanåt...
 
 Träningsuppgifter att bugga för hela gänget.
 
          
 
          
 Stefan och Monika buggar med fart. 
 
 Karlsten rätar en "Avig fattning" med Rose-Marie.
 
 Buggturen vi kallar "Twisten" hade vi börjat på förra söndagen, men fått för lite med träningstid på oss. Vi tog återigen en titt på avslutningen med 3-4:a kicken, eller "Kick ball change" som den heter egentligen. Här använder killen sin vänster att kicka med, och tjejen sin höger fot. Tänk på att inte göra några yviga rörelser i kicken, utan tajta till här åxå.
 
          
 
          
       Karlsten och Rose-Marie                              Martin och Marie                 
 
 Insteg med killens tag om tjejens vänstra midja. I motsatts till "Pilbågens variation" så vänder killen sin tjej lite i högervarv med vänsterhanden, och båda backar en smula. Killen tar första steg med vänster, och hon med höger fot. Allt enligt: "Steg å kors, steg å kors" på 4 takter. Nu lägger vi till grundsteg på 1-2 å lägger sedan kicken på 3 å 4.
 Därpå tycker jag att en guidning för tjejen i vänstervarv passar fint som avslut på figuren, med vänster-höger fattning. Hoppas att dessa enkla rader hjälper Er att träna lite hemma... 
 
 Rose-Marie och Karlsten får fart på sin "Twist".
 
 Som vanligt bjuder Ulla på några låtar att träna till, måhända med ett lite stegrande tempo. Figuren är klurig med sitt "Kick" i avslutet, men just detta är en rörelse som åtekommer i både Bugg och Linedance.
 Som lite överkurs lägger vi till att "Twista" till det under de fyra korsstegen, vilket ger buggturen sin karatäristiska "Twistning". En hel del träning innan koordinationen sitter som tänkt, så öva på...
 
          
 "Twist" för Marie-Louise och Fredrik samt Pernilla och Martin.
 
 Kvällens bild på gladbugg med Fredrik och Marie, gillar vi skarpt!
 
          
 
          
 Både ingången, och frivarvet, i "Bommen" med Fredrik och Monika.
 
Full koncentration under kvällens buggkurs
 
 Förra gången hade vi börjat med att återstifta bekantskapen med vår trilogi, "Borren, Bommen och Vänsterlåset". "Borren" som vi börjat med  förra söndagen, fick sig lite repris. Kul och annorlunda variant som innehåller "borrningen" av tjejen, om Ni tolkar det hela rätt nu! Övning ger färdighet...
 
 Karlsten och Monika
 
 På detta gav vi oss på den andra delen av trilogin, nämnligen "Bommen". Klurigt insteg med killens steg under egna armar, höger på 1-2, vänster 3-4. Den "Falska Karusellen"  i nästa delmoment, följt av just "Bommen". "Torpedingång" med tjejens baksteg, och framsteget och frivarv. Några korta ord om en lite annorlunda figur...
 
          
 Ann-Louise och Linda                      Blanca och Karlsten

Frivarv på gång för Marie-Louise.
 
Vi Tackar som vanligt gänget för en trevlig kurskväll, och hälsar Årjängsdansarna att vi saknade Er i söndags. Vi hälsar förstås Er alla på återseende nästa söndag, med mera smågodis i buggformat!
 
BUGG's / Ulla å Arne
 
 "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Det smakar bäst i alla lägen!

MMS-hälsning från Lennart..

"Hoppas ni har det roligt på buggen.
Saknar dansen, men har det hyfsat här också. /Lennart"
 

Aktivitetsplan 195

 
Ett varmt Välkommen till Alla Dansvänner!
Både Damer och Herrar, hälsar BUGG's!

All dans är bra dansträning.

Att ta vara på danstillfälle som erbjuds är bra.
 
 Tillfälle till extra dansträning.
 
 Från ett liv utan dans blev åtminstone jag lite av en dansnörd i en hast. Både jag och Ulla har samma rötter vad gäller vår tidigaste dans. Hon fattade galoppen tidigare än mig, och började i tonåren. För mig dröjde det till nära 40-års ålder innan upptäckten av dans gjordes, men när den var funnen satt jag fast.  
 
          
 
          
 
 Vår gemensamma nämnare vad gäller ursprunget, är "Brors Danskurser". Här lärde Bror och Ulla-Britt ut bugg, i första hand, Fast en hel del varianter dök upp under deras kurskvällar, med både gammaldans och ringdanser i arkivet. Ulla har sin historia och jag min, eftersom vi inte kände varandra på den tiden.
 
 Lennart döljer Carina till vänster medan Åke och Cia buggar till höger.
 
 Min egen danshistoria började åtminstone hösten -94 på Majorskullen i Värmlandsbro, med en nybörjarkurs i bugg. Inte speciellt mycket folk, samtidigt som mina kompisar som börjat en kursomgång tidigare, gjorde mig sällskap genom att gå om kursen igen. De låga förväntningar om dans jag haft, vände redan första kurskvällen. Jag var fast i "Dansträsket" som man säger, fast det visste jag inte då...
 
 Javisst blir man glad och nöjd av bugg.
 
 Från den dagen missade jag inte en timme av dans som erbjöds. Bror och Ulla-Britt blev nära vänner och jag hängde med på de danskurser som anordnades. Vi cirkulerade runt i Bygdegårdar, och Brors Danskurser gick jag igenom flera gånger. Till slut satt hans buggturer i minnet, och man hjälpte till under kurserna istället. Bland annat dansades det i Lia i Årjäng, där vi förresten Motionsdansade i tisdags.... 
 
 Carina och Lennart dansar "Twisten"
 
  Med denna, lite dansfyllda historia i minnet, blir jag så glad när flertalet av Er åxå tar tillfället till lite extra dans. Att lära sig dans, bugg i vårt fall, kräver sin träning. Våra Motionsdanser på söndagskvällarna ger Er alla ett extra tillfälle till att träna på buggen. Att det sedan är så kul, gör träningen till ett rent nöje.
 Sedan är en annan viktig del av dansen, alla kontakter och bekantskaper som man gör. Så att fastna i "Dansträsket" har många goda följder.... 
 
          
 Ote och Inge                                       Roger och Jytte
 
 Ett rockmedley fick stå som final på söndagskvällen hos BUGG's. Sköna tongångar i ett raskare tempo höjer pulsen och ger benmusklerna lite extra jobb. När sista takten tonat ut känns det att man gjort ett träningspass, som står sig gott i konkurrensen. Å tänk att det kan vara så kul åxå...
 
En trevlig vecka på Er önskar BUGG's / Ulla å Arne
 
Motion med bugg så klart, å "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Omstart med god besättning!

Sex kurskvällar till, med sikte mot vår. 
 
 
 Flera av dansarna passade på att ta ett par danser innan kursstart, eftersom musiken stod på. Lugna tongångar, passande till både fox och bugg lockade upp flera dansare.
 Vi välkomnar allesammans och några senkomna kursdeltagare hinner att ansluta medan vi värmer upp, för hela gänget. Vi kan konsatatera att vårens andra kursomgång har startat hos BUGG's, och ett gott antal kursare är redo för dans igen.
 
          
Lennart och Jytte                                  Åke och Anna 
 
          
Tommy och Veronica                           Lill-Britt och Fredrik
 
 Vi tyckte det passade med en lugn och fin start på kurskvällen, så vi tog och tittade lite extra på "Pilbågen". Buggturen finns i åtminstone två varianter hos oss, och vi började förstås med grundvarianten. Ett litet schema skulle kunna se ut som följer...
 Markering med killens armbåge inför tjejen på första takten, som hon sedan grabbar ett "fast med behagligt" grepp om. På takt 4 fyrar killen iväg damen med armbågen, så hon gör ett vänstervarv därefter. Killen trampar vidare takten, och vrider sig åxå ett halvt vänstervarv, innan handfattning vänster/höger åter tages. 
 Stegträning som följs av musikalisk guidning.
 
 Elin och Veijo i "Pilbåge med variation".
 
 Den variant som är vanligast när det gäller denna tur, kallar vi för "Pilbåge med variation". Ett litet mellanspel förlänger turen och gör den lite speciell.
 *Nu fattar killen tag om tjejens midja med sin högerhand på första takten, och tjejen greppar armbågen som vanligt.
*Återsteg och baksteg på 2-3-4
*Men här lägger vi till en handstöt på följande takt 1, som ett litet mellanspel.
*Därefter kopplar killen bort sitt midjetag på 2-3, och båda kliver bakåt.
*Avslutar på traditionellt vis sin "Pilbåge", med "avfyrningen" på takt 4.
 Tja, hoppas det kan ge lite hjälp vid eventuell hemmaträning...
  
          
 
"Handstöt" på gång för Victoria och Roger 
 
"Fast men behagligt grepp" för Carina och Tommy i "Pilbågen".
 
 En liten specialare hos oss är figuren vi kallar "Promenaden".
*Höger/högerfattning och tjejen går vänstervarv under killens högerarm.
*Tjejen rundar bakom killen, som går bak och hämtar" sin tjej, efter instegetet .
*Följer sedan upp med Grundstegen, som tjejen följer. Antalet gånger är upp till killen själv.
*Avslutning med den typiska höft-kicken. Inte ovanligt att man får ett leende till svar...
En kul variant, som är sprungen ur "Linjebuggen". 
 
Åke och Jytte har kul med sin bugg. 
 
Linjebuggen är en buggfigur som kanske inte används var dans, om man säger. Ändå är den kul att kunna och är ett annorlunda sätt att flytta sig framåt och plats finnes. Tips på stegschema kan låta:

* Så med höger/högerfattning inleder vi med grundsteg.
* Så som ett handbyte, inleder tjejens vandring bakom killen.
* Killen inväntar tjejens plats på hans vänstersida, med tydligt visad vänsterhand förstås...
* Båda ett steg fram på takt 1.
* Båda kliver till ansikte mot ansikte på takt 2
* Båda kliver steg i dansriktningen, killens vänster, tjejens höger.
* På takt 4 guidar killen tjejen i två vänstervarv fritt, medan han snurrar två högervarv fritt.
* Har allt nu lyckats står båda två, ansikte mot ansikte, och kan ta dubbelhandsfattning och fortsätta sin bugg med önskad buggfigur...    Lycka till! 

 

          
 
          
  
          
 
 Efter pausen tog vi ett nappatag med "Borren", En av våra nyare figurer som har två tur-kompisar i följe. Vi tar repris nästa söndag och lägger nog till den första av kompisarna. En buggtur med ovanligt utförande på killens vänstersida.
 
 Det kluriga "Kick ball change" tål att tränas på.
 
 Det fick bli lite övertid för att pressa in "Twisten" som avslut. Figuren avslutas med 3-4:a kicken, eller "Kick ball change" som den egentligen heter. Historien om namnet fick en kort redogörelse. Denna stegsekvens tränades som inledning. 
 Insteg och korstegen fick en snabb genomgång, men vi lovar att ta stegen i repris nästa söndag igen, för figuren är kul att lägga till sitt "Tur-bibliotek". Då ska vi åxå "Twista" till det en smula...
 
          
Maria och Victor                              Roger och Lill-Britt
 
 Lite gladbugg som avslut med Lotta och Roger.
 
 Visst blev det en riktigt trevlig inledning på Repetitionskursens första kursdel. Vi hoppas Ni håller med, och siktar in Er på nästa söndags fortsättning!
Välkomna åter då, Hälsar BUGG's / Ullla å Arne.
 
Å spar inte på krutet, utan 4:ar naturligtvis av: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" 

Aktivitetsplan 194

 
Hej på Er alla i VM-tider!
När segraren är korad är det dags att besöka Syltoppen,
och hänga med på BUGG's sista kursomgång för i vår,
nämnligen Repetitionskurs steg 2! 
Vi startar kl. 18.00 och blandar buggturer ur vårt lager. Emellanåt blandar vi även in någon Foxtrot,
så vi blir väl förberedda inför sommarens danser.
Vi avslutar förstås med Motionsdans som vanligt, kl. 19.30.
Varm Välkomna hälsar vi Er alla Danssugna!

MMS-hälsning

"Mycket trevlig nonstopdans i Båbrg till Två fantastiska band....
Kindbergs och Date. Blev glatt överaskad över Date som var jättebra.
Det var ganska mycket folk åxå hälsar Ote, Inge och Linda."
 
 
 
 
 
 
Foto+text Ote o Inge
 

RSS 2.0