Trevlig extrabugg!

Återsamling till bonuskvällar.
 
 Gänget fick bugga "Handbyten" i repris.
 
 Sista ordinarie kurskvällen saknade vi några deltagare. De buggturer som avhandlades under dessa sista två kurskvällar, hör till de viktigare att ha med sig i bagaget, "Handbyte bak tjej" är den ena och "Handbyte bak kille" är den andra, av de turer vi benämner som bas-turer. Därför fick båda varianterna stå som huvudnummer i repris denna kväll. Speciellt handbytet bak killen kräver både timeing och kordination av killen, han ska ju inte bara guida tjejen, utan även flytta sig själv i ett givet mönster. Därför gav vi en hel del extra tid åt dessa två moment.
 
       
 
 Under kurskvällarna matar vi på med figurernas rörelsemönster, och försöker åxå ge de små tipsen som gör att buggturerna flyter på som bäst. Mycket att ta in, och skallen blir snart fylld med dessa anvisningar. För Er som hänger med på båda kursdelarna, blir detta allt mer tydligt, vi förstår! 
 
 
Nybörjardelen växte alltmer under kursens gång.
 
 Ett råd kan därför vara att passa på med lite träning så fort som tillfälle erbjuds i omgivningen. Tyvärr är det ganska ont om dansarrangemang i vår närhet. Därför grunnar vi själva på om det skulle vara uppskattat med någon extra danskväll, utan någon uttalad kursverksamhet då. Självklart skulle vi hjälpa till med råd om det skulle behövas. Vore trevligt med Ert tycke i frågan. Gärna som kommentar...
 
Bugg Fortsättning + drog gott om deltagare!
 
       
 
 Föregående kursdel och Bugg Fortsättnings uppvärmning växte ihop på ett gemytligt vis. Fortsättningens deltagare hoppade tidigt med i ringen, och gav värdefullt stöd åt Bugg 1+ gänget. Att dansa med mer erfarna dansare ger den bästa träningen!
 
 
 
 Själva hade vi studerat egna dansfilmer under veckan, och justerade nu vissa av våra tidigare demonstrerade buggturer. Säsongens buggturer är tämligen nya, och har kanske inte fått sin slutgiltiga finish än. Vi tränar själva än och hittar alternativa variationer som gör figurerna mer unika och naturliga. 
 
      
 
  Den figur vi kallar "Kuragömma-turen" fick en justerad utgång, vilket ovan fina bilder på Stefan och Annica, ger bevis på. Till vänster den just kvarhållningen av tjejens hand vid utgången, under 4 takter, vi noterade i söndags. Till höger har vi tjejens dyk i slutskedet. Vi tackar för utmärkt demonstration!
 
      
 
 Efter pausen tog vi upp några buggturer, som vi förstår att en del av Er inte kommit i kontakt med än. För inte så länge sedan dök en trilogi av buggturer upp, som vi kallar "Borren" , "Bommen" och "Vänsterlåset" . Tre figurer som har BUGG's signatur. 
 Denna kvällen tog vi upp de två inledande figurerna, och gav sista delen av kursen tillfälle till träning av dessa två. 

      
 
 Det blev en full kurskväll igen, även om vi grunnat lite på innehållet innan vi tog oss till Tveta bygdegård i söndags. Som vanligt kan vi summera det hela till en mycket trevlig kurskväll igen, och hoppas förstås att Ni håller med!
 Vi hälsar samtidigt Välkomna till nästa söndag igen då vi kursar för sista gången i år. Samma tid och plats som under hela hösten!
 
Ett stort Tack till Er alla deltagare, hälsar BUGG's / Ulla & Arne! 
 
 Och tvekar givetvis inte att stolt deklarera:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Sista ordinarie kursdelen till ända!

 Bugg 1:an buggar klart!
 
     
 
 Det var ett litet tapp på deltagare till sista kurskvällen i söndags. Förkylningstider kan hända. I vilket fall som helst, samlades en skara buggare och tog sig an finalkvällens uppgifter.
 Denna sista kväll siktade vi in oss på att komplettera med "Handbyte bakom tjejs rygg" Förra söndagen hade vi ju tagit oss an "Handbyte bakom killes rygg", vilken är en lite krångligare buggtur. Så två kurskvällar för den, är aldrig fel. Handbyte bak killes rygg kan stegsättas som nedan:
 
Handbyte bak killens rygg.
 *Killen bjuder tjejen på halva vänstervarvet, under hans arm på takt 1, och kliver själv fram.
 *Nu kliver tjejen med vänster åt vänster, å killen med höger åt höger, å byter fattning till vänster/höger, bakom sin egen rygg.
 *Killen guidar tydligt tjejen fram, på hennes höger fot på takt 3, å kliver själv lätt bak med sin vänster fot.
 *Nu guidar han henne i ett högervarv, och följer själv med framåt.
 *En "avig fattning" uppstår, som killen guidar ur med ett vänstervarv för tjejen.
 
     
Johan var en av killarna som buggat tidigare, och gav värdefull hjälp! 
 
Förra söndagens buggtur "Handbyte bak tjejens rygg" kan stegsättas något så här:
*Vi inleder givetvis vår tur med "Grundsteget". 
 *Båda går sedan samman på takt 1, å killen gör sin markering mot hennes högra axel med vänster höger fattning. 
 *Båda kliver som i grundsteget något bakåt, på 2-3-4
 *Damen börjar sin passering av killen på takt 1, där killen kliver fram å börjar sitt handbyte bakom hennes rygg, med hans vänsterhand till hans högerhand. Tjejen stöder mot hans axel.
 *Under hennes första högervarv håller killen sin höger/ höger fattning lågt.
 *Å under hennes andra varv, höjer han fattningen över hennes huvud. 
 *Notera åxå att hennes vandring skall ske i dansriktningen!
 
 Hoppas texten hjälper Er som vill träna lite extra hemma på dessa buggturer. Lycka till!
 
      
 Josefin buggar här med både Johan och Stefan.
 
 Till Er deltagare som avslutar kvällen här säger vi tack för trevlig Bugg 1:a! Som vi avslutningsvis talade om, så erbjuder vi två stycken extra kurskvällar med start nästa söndag. Samma tid som tidigare, kl 17.00, så spelar vi upp till Bugg 1+ för intresserade deltagare. Välkomna!
 
Bugg Fortsättning, med fullt deltagande!
 
 Här tränar vi på "In å Ut-turen".
 
 För några av oss hade det varit en riktig danshelg. Några av oss gästade Svanskogs Folketshus på lördagskvällen, och dansade till Holidays Orkester. En riktigt trevlig kväll med mycket dans till bra musik. För oss var bandets sångare en ny bekantskap, och gav ett utmärkt intryck på oss. Kul att det ordnas dans till levande orkester i omgivningen, något som vi ska utnyttja bättre.
 
     
 Roger gästade oss igen, och bjöd damerna på glad bugg.
 
 Vi hade ju följt lite av en röd tråd de sista kurskvällarna, och studerat buggturer med höger / höger fattning. Givetvis fick de båda "Handbytena" sin genomgång, och "In å Ut-turen" likaså.
 "Kompistur i basvariant", med sin promenad, är en gamal variant hos BUGG's. Till i år så har vi kompletterat den med en "Detalj" med sina sidbyten, och den slutliga vändningen av tjejen, innan vi avslutar med en tvåhands utgång.
En hel del nya buggturer blir lite av dagsländor och glöms snart bort, men här tror jag att vi hitta en ny favorit i alla fall. Själv har jag börjat använda den allt oftare. Hoppas Ni håller med!
 
      
 
 Den gamla figuren "Tjejdyk" är en basvariant, som vi tog i repris. Turen finns även som dubbel variant, då kallad "Travolta-dyket" hos oss. En ytterligare variation är ju "Lotusdyket" där dyket är en avslutande del. Kommer NI ihåg?
 I denna kursdel tränade vi på "Kuragömma-turen" där dyket kommer in som sista moment. Ingång som "Polisturen", drar Ni säkert Er till minnes. Variant som med fördel buggas till lite lägre takt, som inledande träning. Även denna använder jag alltmer, speciellt med, som sagt, lägre tempo på på musiken. 
 
 Stefan och Monika buggade glatt med oss på söndagen.
 
 Vi kan konstatera att Bugg Fortsättning har varit en trevlig kursdel, och verkar varit uppskattad av dansarna. Väldigt trevligt med alla tidigare dansare som återvänder till BUGG's! Säkerligen kan Ni de flesta av buggturerna lika bra som vi, tja ibland bättre, då goda råd hjälper oss vidare i kursandet.
Huvudsaken är ju ändå att vi träffs och låter dansen vara den gemensamma nämnaren. 
 
 Är det månne en "Kråka höger" som är på gång?
 
 Så denna avslutande kväll, på ordinarie kursdel, kan summeras som en trevlig kväll igen. Några extra låtar i gott tempo fick t-shirten att fuktig över ryggen. Ja visst är dans, och speciellt då bugg, en utmärkt motionsform. Nytta med glädje, är här en talade sanning!
 
       
 
  Samtidigt som vi sätter punkt för Bugg 1 och Bugg Fortsättnings sista kurskväll, så bjuder vi i samma stund in till fortsättning på båda kursdelarna.
Bugg 1 låter vi bli Bugg 1+ och Bugg Fortsättning kallar vi Bugg Fortsättning +.
 
 Därför hälsar vi Er Alla Välkomna till mera dans nästa söndag igen! Allt enligt:
 
Bugg 1+                      kl. 17.00
Bugg Fortsättning +    kl. 18.30
Tveta Bygdegård
Pris 50:- per kurskväll.
Varmt Välkomna till BUGG's igen!
 
Hälsar BUGG's / Ulla & Arne
 
Fortsättningsvis, helt utan avbrott, påstår vi förstås alltjämt:
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

Bugg i älgjaktstider.

Nybörjarbugg med med betoning på bugg!
 
 Riktigt bra fart på 1:ans deltagare!
 
 Denna femte kurskväll för våra Bugg 1:or inleddes med god fart från första takten. Som vanligt låter vi gänget få några låtar till att skaka liv i höst-stela ben, från några sköna tongångar. Tillfälle att säga hej till varandra förstås, varpå vi hälsar Er välkomna till BUGG's, denna femte kurskväll.
 
 
  
 
 Vi började att ge en återblick av förra gångens "Katapulter". Den första "Bas-varianten" ger ju tillfälle för killen att träna på sitt lite offensiva insteg i tjejens högra arm. Vi själva tycker att "Cirkelbuggen" är ett utmärkt grundsteg att träna figuren från. Allt efter som detta fungerar bättre, så kommer killarna att kunna använda buggturen från fler tillfällen under sin bugg. 
 Själv gillar jag den skarpt och använder den ofta i min bugg. Kanske just därför vi har byggt ett ganska rikt urval på utgångar, och varianter, av denna trevliga figur. I all hast räknar jag samman 6 st. varianter där "Katapulten" är huvudingrediens, och några till där den är ett moment i en längre kombination. Så att träna in sin basvariant av "Katapulten" kan vara en fördel hos oss i BUGG's.
 
 Här ser det ut som en "Katapult" är på G!
 
  Varianten fick sin fortsättning i träning av tillägget "Handstöt" där vi räknade fram att takt två var en passande takt att ge tjejen en skjuts för sitt extra varv i denna variation.
 Vi passade på att komplettera med "Polisturen" där killen håller kvar tjejen med båda händerna efter insteget i katapulten. Denna fattning håller vi kvar i åtminstone 4 takter, och släpper ut tjejen därefter. Själv inleder jag detta utsläpp på takt 1 och 2, och får det gemensamma baktsteget på takt 3. (Ja jag vet Ulla, jag ska inte räkna å tjata om takter...)
 Vi tog åxå å tjyvstartade med att testa på den figur som vi kallar "Handbyte bak killes rygg". En buggtur med ökad svårighetsgrad för nybörjare, vi vet. Men nu har vi lite extra tid att träna vidare på den åxå. Mer om detta längre ner i bloggen...
 Därmed säger vi ett varmt Tack för en trevlig kurskväll med våra duktiga Bugg 1:or igen!
 
Bugg Fortsättning blandar vilt!
 
 Bugg Fortsättning är åxå en trevlig tillställning!
 
  Liksom i föregående kursdel märker vi av att det är jakttider, och några dansare saknas. Så är det att arrangera buggkurser här i Värmland. Skog, jakt och natur är en skön del av vårt härliga län!
 Dock kunde vi ställa upp med ett gott antal danssugna deltagare till denna näst sista ordinarie kurskväll. Även här startar vi upp med uppvärmning för Er som kliver in från den lite kyliga hösten, i i vår dansvarma lokal.Några medryckande toner hoppas vi ger gott buggsug hos Er alla!
 
Så trevligt när tidigare dansare återvänder till BUGG's! 
 
 Vi går raskt på med båda varianterna av "Handbyten" igen för gänget, först ut är "Handbyte bak killes rygg" följt av "Handbyte bak tjejs rygg". Vi har ju föjt lite av temat höger/höger hands fattning, och den första figuren inleder med detta, och den andra avslutas med denna fattning. Därav träning på dessa figurer.
 Vi tog åxå en rask repris på förra gångens "In å Ut-tur" , en variation med höger/höger fattning, och med BUGG's signatur. Vi noterar tecknet att titta bakåt på tjejen för killarna, då detta är ett tecken på just denna variant! Senare på kursen skulle vi träna på en variant med samma insteg, men utan just blicken bakåt.
 
 Karlsten guidar tryggt i buggen!
 
 Å så fick det bli ett förtydligande av förra gångens genomgång av "Kompistur med detalj", som tyvärr blev lite rumphuggen av den lite velige Danslärar'n. Rättning mittåt, och vips så blev det ordning på torpet! Tja en liten fadäs blir ett gott minnesmärke det åxå!
 Lite rundsnack kring hur å varför, ebbade ut i en spontan genomgång av "Tjejdyk" i singelvariant, som inledning. Här noterades vikten av att "Visa tydligt" som killens markering av figuren.
 Fortsättning med "Kuragömmaturen", där ett tjejdyk ingår.
 * Inledning som Polistur, och därefter killens vändning åt högerpå takt 3 å 4.
 *Därpå bjuder killen tjejen på först korsvis vändning å höger, sedan åt vänster.
 *Så vänder killen åt höger, med bibehållen dubbel fattning, och bjuder tjejen på ett Tjejdyk.
Hoppas det kortfattade steg-schemat hjälper Er som tränar hemma.
 
En hel del kluriga variationer för gänget att träna på.
 
  Efter pausen fick en av de där lite längre buggturerna en genomgång. Varianten heter "Avig fattning med piruett" och innehåller flera moment. Även här följer vi vårt tema och startar upp med en höger / höger fattning. Helt lik ingång som "InåUt-turen" med skillnaden att killen inte tittar bakåt på sin tjej.Vi kör repris nästa söndag på buggturen. Kan eventuellt finnas behov...
 
 Glada buggare gillar vi!
 
 Trots att vi gav Er flera klurigheter att träna på, verkade gänget på Bugg Fortsättning gilla läget. Idel glada miner hela kvällen, och några extra låtar orkade några av Er åxå med. Bara att lägga till en trevlig kväll hos BUGG's igen. Det gillar vi!
 Sedan vill vi åxå meddela att vi bokat två extra söndagskvällar, och förlänger kursen med detta. Självlart hoppas vi att Ni gillar detta, och fortsätter att dansa med oss även söndag 27/10 och 3/11.
 Samma tid och upplägg som tidigare. Å varmt Välkomna är Ni förstås!
 
Ett stort Tack för en trevlig kurskväll igen, säger vi till Er alla! BUGG's / Ulla å Arne
 
Å missar förstås inte tillfället att påminna att: 
" Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
Om nu någon skulle ha missat detta....

Trivsam höstbugg!

 Bugg 1:an blir mer besökt!
 
 Ett skönt gäng på höstens bugg 1:a i Tveta!
 
 Jo, men visst har höstens Bugg 1:a blivit mer besökt, allt eftersom kursen pågått. Jättetrevligt tycker förstås vi, och ganska övertygad att övriga deltagare åxå håller med! Dessutom kan vi konstatera att det är en härligt bredd på deltagarnas åldersspann. För visst passar bugg för alla åldrar, det kan väl vi själva  intyga som dansat i så gott som sextio år tillsammans räknat! (jag själv å Ulla tillsammans räknat!) Tja sista raderna kanske Ulla redigerar bort innan vi publicerar...
 
 God fart på kvällens uppvärmning.
 
 Även denna kväll kunde vi glatt välkomna några nya deltagare, till BUGG's kurser i Tveta. Därför passade det så klart utmärkt att köra en liten repris på Bugg1:ans repertoar, så här långt.
 Grundsteg och Cirkelbugg demonstrerar vårt grundtänk i buggen,då vi kliver, å startar, framåt på 1:ans takt.
 Vi dansar ju en traditionell variant av bugg, som är vanlig när man dansar på dansbanor och bygdegårdar. Den som siktar på att tävla i bugg, kanske ska sikta på den mer moderna varianten av dansen. Vi siktar ju på social dans där vi byter danspartner under dansens lopp.
 Nåväl, de två inledande varianterna av "Karusellen" gick vi åxå igenom. Varianterna med "Omtag" och "Frivarv" ingår i 1:ans buggkurs hos oss.
 
 Stefan guidar i buggen.
 
 Det mycket vanliga momentet i buggen som kallas "Buggsväng", innehåller några anledningar till pekpinnar tycker vi. Dels ska killen inte höja sin hand, höger i detta fall, mer än strax över tjejens huvud under utförandet. Timingen är åxå en mycket viktig del. Killen markerar på takt 3-4, och utför sedan guidningen på takt 1&2. I detta fall en enkel buggsväng, och då skall hans hand snabbt ner igen. Sedan tycker vi att en buggsväng är kul, två är nästan dubbelt så kul, mer tre vill vi helst undvika. Till detta lade vi till lite prova på, av "Buggsväng i högervarv". Lite klurigt i sig...
 
 En hel del varianter att prova på för deltagarna.
 
  Två varianter av "Katapulten" hann vi åxå med. Varianten "Bas" och "Handstöt" fick gänget prova på som sista övningsmoment. Med några minuter kvar, pusslade vi samman figurerna till en liten "Ramsa". Orkade man sedan memorera denna, så gav den möjlighet till att få fin fart på sin bugg som avslutning på Bugg 1:ans kursdel!
 
Slutminuterna av bugg 1:ans kursdel. 
 
 Bugg Fortsättning samlar gott deltagande!
 
 Alltid lika härligt att titta på när dansarna hos BUGG's värmer upp!
 
  Det är ett duktigt gäng som dansar i de högre kurserna hos BUGG's! Hela tiden har vi siktat på att variera buggturerna, skapa fartfyllda kombinationer, och i den mån vi kunnat, leta reda på nya varianter. Detta har skapat en variationsrik bugg, som deltagarna har tagit väl åt sig. Därför är det så kul att titta på när Ni dansar!
 
 Victoria och Björn-Ove under söndagens buggträning.
 
  Även här hade vi nöjet att välkomna några nya deltagare. Så då passade i dubbel bemärkelse bra att ta en demonstration av våra två "Handbyten".
 Första är den vi utför bakom killens rygg, från höger / höger till vänster / höger fattning. Vår variant har ett avslutnde högervarv för tjejen, värt att notera.
 Det andra som utförs bakom tjejens rygg, medan hon passerar killen, i dansriktningen, ger åter en höger / höger fattning efter den inledande vänster / höger fattningen.
 Två moment som är synnerligen vanliga i BUGG's repertoar.
 
 Stefan och Monika i den nya "Fattning bak rygg".
(Men är det första eller andra momentet? Handfattning eller ej?)
 
 En ny å lite klurig variant har tillkommit i höst. Går under namnet "Fattning bak rygg", och innehåller två moment med killens tag i tjejens midja. Ett utan, och ett med tjejens handfattning. Ingång som "Karusellen" för Er som tränar hemma, är ett tips från oss.
 
 Kan väl vara ingång, till ovan buggtur.
 
  Eftersom vi botaniserade bland buggturer med höger / höger fattning som ingång, passade det att köra "In å ut turen" i repris. Inget underverk i sig, men lite kul variant att lägga som mellanspel i buggandet. Passar som inledning till både "Erotikhandtag" eller "Avig fattning med piruett" tycker jag. Prova gärna på när tillfälle erbjuds! 
 
 
  Sen fick "Danslärar'n" totalt hjärnsläpp! Å ingen påminnde mej heller, inte ens Ulla! 
Vi körde repris på förra gångens "Kompistur med detalj", och här dök en minneslucka som heter duga upp. Vi missade att inleda med just "Kompisturen", utan gick direkt in i "Polisfattningen" och utförde där, helt riktigt i sig, den efterföljande "Detaljen"
 Detta kom jag på under hemresan från kursen, och rannsakade minnet så gott jag kunde. Själv grämde jag mej resten av kvällen, men lovar att reparera skadan nästa söndag! 
 
 Det blev god fart på buggen de sista minuterna!
 
 Trots dessa små fadäser och missöden kan vi nog summera kvällen som mycket lyckad och trevlig! Flera av deltagarna hänger med på båda kursdelarna och har sannerligen kämpat väl när klockan slår åtta! Tja några av Er dansar ett par buggar till, då vi åxå höjer tempot ett hack ytterligare.
 Ett stort tack till Er alla härliga kursdeltagare, och hoppas NI haft en trevlig kväll med BUGG's!
 
Traditionell Bugg och Foxtrot med BUGG's!
 
En bra vecka önskas till Er alla från BUGG's / Ulla & Arne
 
Som trots tillfälliga svackor ändå menar att:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
 

RSS 2.0