Inställd buggkurs!

Hej alla BUGG's-Vänner!

Med anledning av senaste tidens ökning av Corona-viruset,

AVBRYTER VI FORTSATT BUGGKURS, UNDER VÅREN 2020!

 Det är med synnerligen tungt hjärta vi har kommit till detta beslut under veckans senare del. Men trots allt är ju allas hälsa som är det allra viktigaste, och dans är ju en umgängesform där vi kommer väldigt nära varandra.

 Vi har haft en verkligt trevlig säsong så här långt, och våra deltagare verkar ha trivts under våra kurskvällar. Detta gör det extra sorgligt att behöva göra uppehåll på detta viset!

 Ni som betalt hela kursavgiften, kommer givetvis att få tillbaka pengarna för de 3 inställda kurskvällarna inom kort. Många har ju swishat avgiften, och får tillbaka på samma vis. Övriga tar vi kontakt med på annat vis.

 Vi ber att få återkomma när "faran" är över. För mera dans, det vill åtminstone vi ha!

För: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

 

Hälsar BUGG's / Ulla å Arne.


En fartfylld buggkväll!

 Bugg 1:an inleder kvällen.
 
 Vi börjar med att mjuka upp oss.
 
 Flera av deltagarna på Bugg 1:an hänger med på båda kursdelarna. För dessa buggare startade redan under höstens nybörjarkurs, och ser till viss del vårens omgång som en repetition. Ett mycket klokt val, tycker vi! För när man börjar med sina första grundsteg är allt så nytt. Näst intill omöjligt att då ta in all information, och ha en chans att tillgodogöra sig den. Så att göra nybörjarkursen i repris är åxå en möjlighet att putsa på de grundläggande detaljerna. Nu ska buggsvängen fungera, frivarvet skall vara en detalj som sker automatiskt och killen ska få en tryggare förning av damen. Alla de detaljer, som många av kommande buggturer består av.
 
       
 
 Själv hoppade jag med på första buggkursen, eller föstes iväg rättare sagt, för nu 25 år sedan. Ett ljudligt missnöje övergick till förtjusning redan första kvällens kursande. Grundsteg och Karusell var ett steg in i en ny värld. Flera av deltagarna kände jag sedan tidigare, och när de for iväg på "torsdagsdans" på hotellet var man nyfiken att prova på. En hel del pirr i magen när orkestern spelade upp, och buggpremiär med en lika nybakad kvinnlig kurskamrat som jag...
 
        
 
 Å jäklar vad kul det var! Grundsteg, Cirkelbugg och Karusell var hela repertoaren, men vilken nyttig träning det var! Hur danspartnern stod ut i 4 timmars dans, är nu en gåta.
Varje kurskväll lades tur för tur till samlingen av buggturer, och snart hade man en handfull figurer att bugga under hotellets danskvällar.
 På den tiden var det åxå dans i omgivnigen. Medis förstås, Parkhallen i Arvika, Svanskogs Folketshus och Vikenborg i Åmål. Allt detta gjorde att man fick många timmars träning i dansen. Något som är nödvändigt för att få buggen att sitta i ryggmärgen.
 
        
 
 Socialdans i närheten är det numera ont om, tyvärr. För oss blir det som tidigare sagt, träning när vi reser runt till andra dansgäng i omgivningen. Kombinera nytta med nöje, skulle man kunna säga.
 Vi blir åxå glada att höra när våra deltagare fixar egna träningskvällar och buggar tillsammans. Här förenar Ni åxå både nytta med nöje, med buggen som gemensam nämnare! Trevligt!
 
 Härligt när ett nytt gemensamt intresse växer fram.
 
Bugg Fortsättning har gott deltagande.
 
 Det blir så där härligt trångt när Fortsättningen buggar loss.
 
 Innan vi åker till buggkursen skriver vi ner några stödord kring de figurer vi ska lägga fokus på. Under uppvärmningen noterar vi de båda "Handbyten" vi har i grund-samlingen, var första anteckningen.  Dels bakom killen och dels bakom tjejen. Tanken var att vi ev. skulle kombinera några figurer med handbyte emellan. Som så ofta rinner tiden iväg, och vi hann inte ända dit. Dock fick Ni en uppgift under uppvärmningen, som utfördes.
 Förra gångens "Jo-Jo'n" togs i repris. Lite kul delmoment, när båda två snurrar halvt högervarv.
  
       
 Två sekvenser i "Kompistur med detalj" 
 
 "Kompisturen" i grundvariant räknar vi till "Promenad-turerna". Här kan killen välja att promenera på plats, eller gå framåt i 4 takter. Variant som funnits flera år nu.
 Det nya alternativet är ju en dubbel handfattning, sidbyten och tjejens dyk bakom killen till "Polisfattning".  Här kommer sedan tjejens halva högervarv och sidbyte, som vi kallar "Detaljen"
 Så hela figuren kallar vi således: "Kompistur med Detalj".
 
       
 
 Nu vill vi givetvis lägga till detta att vi själva, och jag i synnerhet, har snöat in i detta med många buggturer. Givetvis inget absolut att ha många figurer, för att ha roligt med bugg!
 En mycket viktig del i buggen är ju att känna och hålla takten. Fungerar detta är hälften vunnet. Kan killen sedan en handfull buggturer i takt, och tjejen följer detta, så blir buggen kul!
 Att vi sedan demonstrerar en rad buggturer, hoppas vi ska ge Er en möjlighet att hitta Era favoriter bland turerna. Turer som Ni gillar, och kan ha roligt med i Er bugg!
 
Det är så kul att vandra kring och se Er alla testa buggturer.
 
 Med detta sagt så presenterar vi en ny variant. Tja, vi har faktiskt varit och nallat en buggtur som Roger i Årjäng använder, och frågat om lov att visa upp.
*Ingången är lika med vår egen "Låskolv", med tjejens inrullning i lås till höger om killen.
*Nu fattar killen även v-v fattning och rullar ut henne i högervarv.
*Kliver under egna armar, v+h, och tjejen bakom ryggen.
*Ger tjejen högervarv, släpper h-h fattning.
*Guidar tjejen mot lås med v-v fattning.
*Släpper taget och grabbar tag i hennes v-armbåge och ger v-frivarv.
Har jag nu inte vimsat bort med helt i tanken, borde detta vara en liten hjälp i övningen.
  
 Första "låset" i "Jo-Jo,n".
 
        
 
 Roger kom och buggade med oss.
 
 I mitten av nittiotalet så började jag själv att bugga med Bror och Ulla-Britt, i deras danskurser. De hade många danser i lagret. Förutom Bugg och Foxtrot, lärde de även ut flertalet gammaldanser. Där dalade nog mitt intresse, utan buggen blev prio ett för mig. När då kurskvällarna led mot slutet tiggde jag någon mer tur att träna vidare på. Lite jobbig elev kan jag väl tänka. Men det var ju så kul!
När Bror hade kört igenom sina kurser och inte hade nå't mer att visa, tyckte han, proppsade vi på en nybörjarkurs igen. Kvittade ju vad kursen hette, bara vi fick dansa!
 Bror hade kurser både i Bengtsfors och Lian i Årjäng. Självklart var man med och dansade där åxå. Eftersom man lärt sig turerna, så hjälpte vi till att guida deltagarna där åxå. 
 Efter några år trappade Brors danskurser ner verksamheten tyvärr, och dansen gick in i ett nytt kapitel. Det är en helt annan historia. Men ett stort antal goda minnen från tiden med Bror och Ulla-Britt, ligger mycket varmt om hjärtat!
 
       
 
  Vi hoppas att ingen av Er misstyckte när vi drog ut på dansandet i söndags. Ulla spelade upp några extra bugglåtar, och hela gänget buggade friskt vidare. Det är inte lätt att tvärt sluta då! 
 
 Vi förenar oss med Stefan, och säger
Tack och Hej för en trevlig kväll.
 
 Själv har jag för vana att föra lite dagbok över kurskvällarna. Vad vi gjort, och vilks buggturer vi tränat på. Gott att ha när man planerar kommande kvällar. Som så många andra kvällar, sum-merade jag kvällen med: "Kul Kväll"!  Inte den minsta överdrift, tycker åtminstone jag!
 
Både Ulla å jag tackar för denna trevliga kväll!
 
Så med detta i tankarna, finns ingen anledning att pruta på:
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Bugg på gång igen!

Bygdegårdsbugg med BUGG's!
 
 Startbild från söndagens Bugg 1:a.
 
 Med Tveta Bygdegård som träffpunkt kunde vi återigen samlas för att dansa tillsammans. Upplägget är som tidigare med en Bugg 1.a som inledning, och en fortsättningskurs i Bugg som andra akt för kvällen. Om det var Wasaloppet som satt i benen får vara osagt, men ett litet tapp hade vi på första delen, denna andra kurskväll. Dock tar i nya tag och siktar på fullt manskap till söndagens Bugg 1:a.
 
      
 Grabbarna stöttar upp under kursandet.
 
      
 Nya dansare guidar vi i buggens "hemligheter".
 
      
 Vi plockar spridda bugg-moment att träna in som inledning.
 
 Motionsdans i Bygdegård, eller för den delen i Folkets Hus, är en mycket trivsam aktivitet, tycker vi. Här i Tveta har vi ju nöjet att arrangera det hela, styra upplägget och välja vår typ av musik. Detta har vi nu pysslat med i dryga 15 år nu, och tycker fortfarande det är kul. Måhända har vi taggat ner en smula på kringarrangemang, men glädjen i kursandet hoppas vi ska vara kvar. Det får ju våra deltagare avgöra förstås. Av alla glada deltagare verkar det vara så i alla fall!
 
 Karlsten kommer och hjälper till under kursen. 
 
 Själva väljer vi med fördel att ta oss en tur till någon annan Motionsdans i grannskapet, när tillfälle tillstår. En av platserna vi då väljer är Bygdegården i Lian, strax utanför Årjäng. Här har man valt måndagar som tidpunkt och det verkar passa deltagarna.
 Då kommer ett 20-tal dansare och dansar mestadels bugg, och en å annan foxtrot. Blandad dansmusik spelas upp, och gänget dansar så skjortan blir varm. Kaffe i pausen, och inte sällan bjuds något hembakt till detta. En stund att sitta ner å prata dans eller nåt annat som är på tapeten. Så en tur till Lian kan rekomenderas!
 
 Veijo bjuder på säker hand.
 
 Ett par gånger har vi åxå rest upp till Arvika och "Korpralen" där ett glatt gäng sluter upp på torsdagskvällarna för att dansa ett par timmar. En fin lokal i själva sta`n, där vi skjuver undan några bord så att svängrum ordnas. Även här fixar några eldsjälar musik att bugga loss till. Motion på det trevligaste vis tycker vi. Även här tar man en pause i dansandet och rullar fram ett bord med kaffe och dopp. Lite snack om vad som tilldragit sig haver, och planer kring dans i närtid förstås.
 Lite långt att åka, javisst, men en kväll som ger åtminstone oss, en god portion trevliga dansminnen som lättsamt bagage. Utöver trevlig motion förstås...
 
 När delmomenten sitter lägger vi samman allt till en "ramsa".
 
 När nu kvällarna blir längre och varmare så siktar vi även på att styra kosan till det trevliga dansgänget i Ödeborg. visserligen lite längre resa, men vi tar det hela som en utflykt med dans.
 Här dansar man i en kombinerad ute-dansbana med cafeteria sammanbyggt. Även här bjuder entusiaster på streamad musik, kringboende sluter upp och umgås med dans som gemensam nämnare. Även här är trivselfaktorn på topp.
 Självlart görs avbrott i det hela och här bjuds det på kaffe med macka till sugna dansgäster. En pratstund och man blir informerad vad som sig tilldragit sig i bygden. En torr T-shirt på det, å så dansar vi vidare en stund till. Är det sedan en fin vårkväll, blir ju resan bara en uplevelse det...
 
Bugg Fortsättning, med gott deltagande!
 
 Vår Bugg Fortsättning har en skön samling buggare!
 
 Flera av deltagarna i vår fortsättninskurs har dansat med oss i flera år vid det här laget. Många av våra buggturer är bekanta för de allra flesta, och får mest en prägel av repetition. Dock kan det komma väl till pass då buggturer är lite av en färskvara. Är man inte ute å dansar är det lätt att några moment faller i glömska. Så vi botaniserar med fördel bland våra varianter.
 
      
 Roger och Stefan guidar damerna så gärna.
 
 Förra söndagens " Handbyte bak kille" och "In å Ut-turen" fick en snabb repris. Två basvarianter som bara ska finnas med. Vi kör en snabb repris på dem.  
 
      
 Till höger ser vi sekvens av " Jo-Jon"
 
 Lite tydligare blev vi när vi demonstrerade vår "Låskolv". Här är bra om tveksamheter undanröjs. För nästa söndag kommer förmodligen en ny variation på figurens ingångsdel. Går det att klura till det så gör vi det förstås!
 
 En härlig fart på kvällens buggkurs!
 
 "Kramturen" är en gammal favorit! Inte en av de mest använda figurerna, vilket kan vara lite synd. Turen är speciell men riktigt kul lägga till under buggandet. Dessutom verkar den ganska ovanlig utanför vår byggd, vilket är extra kul! Vi repeterar den givetvis.
 
 
 
 Den figur som går under namnet "Jo-Jo`n" tog vi åxå upp under kursen. Turen presenterades just i Tveta Bygdegård för flera år sedan. Lite speciell och inte så ofta använd tror vi, så därför passade en repetition utmärkt. Lite klurande här åxå,då denna tur innehåller ett gemensamt halvt högervarv för paret, som kräver sin uppmärksamhet.
 
 Buggkurs när den är som bäst, tycker vi.
 
 En figur som är ny för oss åxå var kvällens "nyhet" som fick namnet "Halvmånen". Namnet skall påminna om det halva varvet som paret gör gemensamt. Förmodligen kommer en liten justering och några steg som tillägg på söndag. Ny figur för oss åxå, som sagt. 
 
 
 Figur på väg i "Lås".
 
 Lite snabbare tongångar fick avsluta en trevlig kurskväll!
 
 Inte så mycket att tillägga egentligen. Vi kan med gott samvete kalla kvällen lyckad, och tror att Ni håller med. Hoppas att Ni siktar på fortsättning på söndag igen, för det gör vi!
 
Ser för övrigt ingen anledning att frångå en sanningsfylld vana hos oss, och säga:
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne

RSS 2.0