Kända och okända figurer i Tveta!

                                        DansMix 2 botaniserar bland mindre kända buggfigurer.

                
                                     Bugg 2:an lämnar plats för DansMix 2 och deras uppvärmning!

 Uppvärmning blev det för gänget i DansMix 2 givetvis. Fast när Ulla tecknade frågande om en ytterligare uppvärmningslåt, efter några byten, skakade jag avvisande på huvudet. Vi hade en fulltecknad kurskväll framför oss och tiden var extra värdefull. Det fick bli kurs per omgående! 

                                    

 Som vi skrev förra veckan, fick den trevliga "Promenaden" oförskämt lite med träningstid då. Så vi gav den lite rättvisa denna femte kurskväll för DansMix 2. Inledning med "Som om ett handbyte". (Synnerligen lokalt uttryck, med betydelse att tjejen gör ett halvt vänstervarv under killens arm, medan han går ett steg fram!?)
 Höger-högerfattningen behålls och killen går bak å "hämtar" tjejen. Grundsteg följer på detta å utgång med höftkick åt vänster. Inga konstigheter, mest handlar det om tajming här åxå.

                                    
                                         Att Sara får en bugg med Pierre, får gälla båda bilderna!


 Att sedan skilja på "Promenaden" och "Linjebuggen" är som att skilja "Ler å långhalm"!

 ("Ler å långhalm" är ett gammalt byggmatreal, där lera och halm blandades, och bildade ett utmärkt sammanhängande "murbruk", ofta används till väggbeklädnad. Långt före ByggMax gipsskivor, kan noteras!)

 Så nu fick sig därför även "Linjebuggen" en repris! Lite torrträning utan musik, där vi försökte visa figuren efter bästa förmåga. De två frivarven som avslutar figuren, ger det obligatoriskt trevliga kaoset i denna variant. Helt i enlighet med gamla mönster, utlöste detta glada skratt. Visst är bugg kul!
 Vi provade med musik åxå, och blev det nå't bättre då måntro? 

                              
            John och Linda har koncentrerat gjort första delen, nu återstår ansatsen och frivarven i "Linjebuggen"!

 Som i övriga livet, ger träning och erfarenhet god verkan, och minimerar misstag. Den kanske viktigaste lärdomen, är att se till att den planerade färdvägen är något så när fri från övriga dansare! Denna parameter upptäcks ganska snart, och sedan flyter "Linjebuggen" på riktigt fint!
 En buggtur som vi själva använder när man hittat något trevligt ställe på dansbanan, och man väljer att idka bugg på vägen dit. Sedan kan man skojsa till det lite extra och göra frivarven på var sin sida av någon stolpe på dansbanan. Kort sagt, en lite ovanligare buggfigur, mindre ofta använd måhända, men har sin charm i vissa lägen! 

                              
                                  Visst är bugg i vida kjolar extra tjusigt, här demonstrerat av Victoria och Veijo!

                              
                                           Vilken utgång ur karusellen har Beng-Åke i sikte för Monika måntro?

 Lite tid över innan pausen, och då var det dags för en av de där ovanligare buggvarianterna. Hos oss går buggturen under namnet "Du spark, jag spark", kanske av lite brist på bättre fantasi. Inte en av de där mest följsamma varianterna, utan mest som ett lite kul och gymnastiskt avbrott i buggen. Här ingår ju även "Krysset" och "Tå, häl, kryss", till exempel.
 Markeringen till höger om tjejen, är viktig för att hålla isär de här figurerna. Att sedan hitta rytmen är viktigt, då annars kollision är oundvikligt! Håller man sedan ramsan "du spark, ja spark" i huvudet, under de fyra takter det tar att göra en sekvens, brukar det gå lättare. 
 Tränar men denna variant för första gången, ser jag det som en omöjlighet att inte brista ut i skratt, ett par gånger åtminstone! Bevis på det, såg vi många av i söndags! 
                             Vi ger flera sköna bilder från denna träning i söndags! "Du spark, jag spark"!
 
                                                   

                         

                                                
                          Så här blev det träning på "Du spark, jag spark" med följande "knä" och "kick"!

                               

                                  

 Kvällens viktigaste buggtur till genomgång, var den lite längre "Kramturen". En av buggturerna med det där lite extra. Läggs alltid sent i kurserna, då den består av flera moment. 
 Inledande markering på tjejens högerarm är viktig, då det är ett lite ovanligt vänstervarv som följer. Värt att notera en extra gång! "Anknäbben" brukar ge ett leende till svar, och högervarv på det. En lite fristående ingång på buggturen, men så ska det va!
 Sedan följer första "Kramen", två vänstervarv, följt av andra "Kramen". Där vi lite skämtsamt brukar påpeka, att ett litet "Uff" från tjejen, ger bevis på lyckad andrakram!
 Utgång med högervarv för tjejen, följt av snabbt dito för killen och handbyte, avslutande högervarv för tjejen, så var "Kramturen" klar!                

                 
                                   I bakgrunden visas "anknäbben" och i förgrunden är vi inne i "Andra kramen"

 Jo här behövs en hel del träning, och så fick det bli. Flera moment som skall tränas in i rätt följd, innan buggturen flyter på så där skönt. När det strular till sig, försöker vi att hjälpa till.
 "-Var det ett högervarv eller?"
 "-Vilken hand var det nu igen?" 
Här är det lätt att bli stående å fundera! Vi hoppas kunna hjälpa till, å så mer träning igen...

                              
                                                            Veijo och Victoria i "Kramturens" första kram!
 
 Min egen träning av denna buggtur skedde på ett köksgolv, för dryga femton år sedan. Minns fortfarande vad klurigt det var att foga samman momenten, och memorera dem. Bara att börja om igen när man fastnade, ytterligare förklaring, och om igen! Ett Tack och Tanke till Vincent!

                                    

 Sedan var vi bara tvungna att lägga på en liten variant på "Handbyte bak killens rygg"! Ibland är det just de här små variationerna som ger lite extra krydda i buggen. Varianten som får en att vakna till och minnas dansen lite bättre! Med en buggsväng inklämt mellan traditionella svängar, åstakommer man det.  Kort genomgång och musik på det. En variant att testa på!  

                                    

 Några minuter återstår av kvällens kursdel och här ger vi friare tyglar. Fri dans, eller "Blanda å ge" som vi brukar säga. Tillfälle att bugga loss en smula, men givetvis att blanda in kvällens buggturer åxå förstås! Ulla plockar fram några upptempo-låtar, och visst dyker en å annan "Promenad" och"Linjebugg" upp. Följt av någon "Du spark-Jag spark" och flera test av "Kramturen". Precis som det skall vara!

                                                      
                 Vi sällar oss till Stefan och Ulla och vinkar "Hej då" för denna femte kursväll för DansMix 2!

 Samtidigt ställer vi redan in siktet på nästa söndag, med sista kurskvällen för i vår! Makalöst vad tiden gått fort!  Så är det när man har trevligt, är det någon som lär ha sagt. Å just trevligt tycker åtminstone vi att vi haft under våren, det hoppas vi att Ni håller med om! På trevligt återseende nästa söndag, hälsar vi hela gänget hos BUGG's!

                                                                                                               Hälsar BUGG's / Ulla å Arne

 Samma uppmaning som till Bugg 2:an, om att gruppfotot tar vi med även nästa söndag. Anteckna då om Du önskar ett eget som minne av vårens kursomgång. Lista ligger i kassan, tillsammans med provfoto. Beställt och betalt foto skickas per post snarast efter kursslut.

 Även här ger vi tipset om fredagens dans på Medis i Säffle till Larz-Kristerz orkerster! Då hoppas vi på ett stort antal BUGG'sare på dansgolvet! Dansen börjar kl. 21.00 och pågår till 01.00. Hoppas vi ses!

  Dessutom lägger vi på den numera onödiga kommentaren:
 "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
Det vet väl alla vid det här laget??

Kommentarer
Postat av: Ote

ja kära nån vad man får vara med om i dansens värld, linjebuggen är sannerligen inte alldeles enkel, inte så lätt att hamna rätt efter allt snurrande, men kul har vi i allafall. jag spark du spark var mkt enklare, gäller att inte sparka för högt bara hi hi! Snart söndag igen. Men först medis och L-K.

2012-03-28 @ 19:54:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0