Söndag är en utmärkt kväll för dans!

 Ett söndagsnöje att ta vara på.
 
Några lugna tongångar passar bra till fox.
 
  Visst har det poppat upp en å annan arrangör av sällskapsdans både mer när, å lite mer fjärran. Det känns som dans har kommit lite mer i ropet, rätta mej om jag har fel..
 Både små och lite större aktörer lockar med dans, med sin egen specialitet. Vi i BUGG's har idkat sällskapsdans i nära tio års tid vid det här laget, och har hittat en form som känns ganska bra. Visst har även vi diskuterat förändringar, på skilda vis, men grundidén om sällskaps-dans till taktfast musik, passande till traditionell fox/ bugg, håller vi stadigt i. En dansform vi gillar... 
 
 Annci och Niklas gillar en svängom.
 
 Anna och Tommy besöker BUGG's.
 
 Vår form av dans bygger på ett intresse för dans. Tror säkert att många anser oss lite nördiga i ämnet, men kanske är det lite viktigt om man ska delge sitt intresse till andra dansare. Tar inte vi dansandet seriöst, så varför ska de som kommer till oss, ta dansen på allvar.
 Speciellt för våra nybörjare radar vi upp en massa måsten och förmaningar. Fötter ska sättas här och där, armar och händer får inte hållas si eller så. Dansen ska gå åt ett visst håll, och så vidare. Små regler som satt sig i ryggmärgen på våra "gamla" dansare, och det är därför Er dans flyter så fint över dansgolvet. Under våra danskvällar ser vi aldrig knuffar och armbågar, utan dans som vi tycker den ska vara. Varierad och spännande, men vänlig och smidig.   
 Sedan är det viktigt att ha kul med sin dans, det är ju själva meningen!
 
          
Bröderna Martinsson med sina respektive, Annica och Monika.
 
          
Karlsten och Caroline                                  Thomas och Gunilla
 
 Syltoppen från sin bästa sida, tycker vi.
 
 Inte alla, men en stor del av våra dansare är par som kommer för att i första hand lära sig bugg och dans i allmänhet. Sedan är flera även singel- dansare som vill prova på vårt sätt att utöka sitt umgänge. 
 Dock blir man ganska nöjd då, som sagt var, många kommer som par och har hittat ett sätt att utöva ett gemensamt intresse.  
 
          
 Lotta och Tommy                                      Ote och Inge
 
          
Lekledar'n och Lena                               Anna och Tommy 
 
          
Caroline och Sten                                  Emelie och Tommy 
 
          
Victoria och Inge                                    Lena och Tommy
 
          
Stefan och Marie-Louise                                Annci och Niklas
 
 Peter och Ann-Louise
 
  Visst är vår form av sällskapsdans en ganska fantastiskt företeelse egentligen. Stora luckor i min kunskap förvisso, men tror vi är ganska ensama här i norden om detta ganska generösa "utlånande" av danspartner till varandra. Förmodar att på vissa platser skulle detta vara helt otänkbart.
 Samtidigt är det kanske detta skiftande av danspartner som gör vår form av dans så underbart varierande. Som bekant är inte två människor helt lika, och detta gäller förstås inom dansen värld åxå. Därför blir samma figur i dansen så olika, beroende på vem man dansar med. Här sker ett givande och ett tagande vad gäller både lärande som upplevelse. En traditionell dansform som är värd att vårda med respekt. 
 
Björn-Ove och Monika har dansat med oss flera år nu, och uppnått en härlig variation i sin bugg.
 
 Med samma danspartner kan man givetvis uppnå ett samspel som är imponerande. Mycket av tävlings-verksamheten bygger förstås på detta, i att nå ett dansnummer som som bedöms som det bästa möjliga.
 Vår dansform har inte detta mål, utan målet kanske är att bli så allround som möjligt. Nå en känslighet i att hitta våra olika partners speciella variationer, och så smidigt som möjligt nå största möjliga sam-dansande med denna förutsättning. Ett mål som kan vara nog så svårt att nå, där betygsättningen inte sker på lysande resultat-tavla utan oftast i små ord.
   
Söndagens samdansande hos BUGG's verkade få höga betyg.
 
 Varianter på denna form av sällskapsdans dyker ständigt upp, både inom foxtroten som i buggen. I mitt tycke, får målet om största möjliga variation under ömsesidig respekt, stå ett steg tillbaka. Målet om bästa möjliga dansnummer med utvald danspartner/s, kommer som ett högre prioriterat slutmål.
Strävan i att just kunna variera danspartner, är en viktig hörnsten i "min" form av sällskapsdans. En kugge som ger "min" dans denna underbara variation av dansupplevelse. Därför måste den form av sällskapsdans jag värnar om, ske med en god portion av respekt och hänsyn, till mina dansvänner på och kring dansgolvet.
 
          
 
          
 
          
 
 En bugg med härlig variation, ett mål i sig.
 
 Sedan är ju dans en sorts lek mellan killar och tjejer, den parametern går ju inte att plocka bort. Vare sig man vill eller ej. Ett leende i rättan tid och ett ögonkast i passande moment, det ligger så att säga i dansens natur, och visst vore den fattigare om inte detta funnes. 
 Så att hitta den gyllne medelvägen i sin dans, det är en smal och delvis dold stig att gå. Det hoppas jag att vi i BUGG's kan ge ett visst ledsken i åtminstone. Så därför kommer vår form av dans att fortsätta att utövas i den form den har. Men variationer i densamma, det tror jag våra deltagare håller med om att BUGG's levererar ändå... 
 
          
Ann-Louise och Peter                                 Ragnhild och Martin
 
 Elisabet och Tommy tittade upp till Syltoppen.
 
En blick i rättan tid, en trevlig nyans i buggen.
 
          
 
 Patricia och Sten
 
          
Camilla och Martin                                  Stefan och Marie-Louise 
 
 En söndagsdans är ett trevligt avslut på veckan
 
 Gunilla och Thomas
 
          
 Inge och Victoria                                      Tommy och Emelie
 
 "Hej å tack för ikväll" säger Victoria och Sten
 
Detsamma säger vi för en trevlig danskväll med hela härliga dansgänget hos BUGG's!
 
 Hälsar BUGG's /Ulla å Arne
 
Och varierar hänsynsfullt och respektabelt slutorden med: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0