Årets sista Motionsdans.

BUGG's gänget dansar och trivs.
 
 Som vanligt blandar vi Fox och Bugg under första halvan.
 
 Tyvärr blir det alltför lite dans på lokal för oss. Vår egen verksamhet tar en hel del av vår tid under danssäsongen, och andra sysslor pockar åxå på uppmärksamhet. Någon gång reser vi till andra dansgäng, och det gillar vi skarpt. Nya dansvänner givetvis, som alltid ger nya trevliga vinklar på detta med dans. Inte att förglömma vad skönt det är att gå på dans, utan att behöva bära åtskilliga kilo dansrekvisita innan första dans-stegen kan tas. Dans på olika vis. Den dans vi har vigt så mycket av vår tid, under många år. 
 
 Marie-Louise och Stefan på fin dansbild.
 
 Desto mer blir det att vi växlar några ord med de som dansar betydligt mer än vi, på lokal, om man säger. Här får vi lite kvitto på det som vi åxå noterar, kring detta vi kallar sällskapsdans.
 Vi tjatar enträget om detta att dansa buggen tajt. Se till att röra oss i dansriktningen, och skall damen göra någon buggtur med förflyttning, vill vi att detta sker just i dansriktningen. Givetvis blir det en å annan avvikande och oplanerad rörelse ibland, men överlag buggar vårt gäng med ett jättebra hänsynstagande här. En stor eloge till Er!
 Nya stilar i buggandet tenderar att ta lite större yta i anspråk. Gäller det tävling eller uppvisning i bugg, råder förstås andra förutsättningar. Då gäller det att visa upp sig, och ge den bästa bilden av sin dans.
Sker dansen däremot som social dans, bör man nog rätta sig efter de förutsättningarna, och ta största möjliga hänsyn till grannarna på dansgolvet. T.ex. ska korta tjejer ska inte behöva vara rädda för att få en armbåge, eller en hel dansare, i ansiktet. 
 
          
 
 Lennart och Pernilla
 
 Förändringens vindar blåser även då det dansas Foxtrot. Den företeelse som kallas "gnussande" då det dansas foxtrot, har väl mest förknippats med landets norra delar. Sedan några år har dansstilen vunnit anhängare längre söderut, och blir synnerligen vanlig i våra trakter åxå.
 Egna åsikter blir förstås synnerligen subjektiva, vad gäller dans-stilen i sig. Om ungdomar låter musiken förena dem kroppsligt, är väl inte så konstigt i sig. Ett uns av avundsjuka måhända. Däremot känns det som vuxna dansare skulle kunna tygla sin njutning lite mer. Återigen, helt subjektivt...
 Vad som däremot gör mig själv, och vad jag förstår på fler traditionella dansare, lite harmsna, är då dessa dansare emellanåt gör stopp i dansens rörelse. Den rörelse som sker i det vi kallar "dansriktningen". Här tvingas övriga dansare att stoppa upp sin dansrörelse, i dansriktningen, och göra undanmanöver som självklart medför sammanstötningar med andra danspar. Återigen får dansare ännu en onödig risk att kollidera. 
 
          
Ann-Louise och Peter                                Stefan och Elin          
 
  I min värld bygger dans, som social verksamhet, till stor del på hänsyn. Kunskap och träning i dans, oavsett danstil, är ju en förutsättning. Vi måste ju bygga en grund att börja från. Men när aktuell dansstil börjar fungera rent tekniskt, är det åxå viktigt att notera, och träna på, den sociala biten.
 Det första måste väl vara att få dansparet att fungera med övriga dansare på dansgolven. Tänka på dansriktning och rörelsen i denna riktning. Undvika att plötsligt stoppa upp, utan att notera omgivningen. Sedan tycker vi att det är viktigt att göra sig så lite som möjligt. Göra en så tajt dans som det bara går, vika in händer och armbågar. En tajt dans rent fysiskt sett, för att undvika meddansares obehag.
 Sedan finns ju etikettregler åxå. Här får eget omdöme avgöra. Både vad gäller klädsel som uppförande i samband med dans. Men vår form av sällskapsdans är ju en ganska fantastisk företeelse i sig. Bara i detta att "låna" ut sin livskamrat för pardans till en annan danspartner. En lite speciell aktivitet, som kräver sin eftertanke...
   
 Ett härligt dansgäng som vi är så glada att ha hos oss!
 
 Tja, nu har man kanske kastat in en brandfackla på dansgolvet. Men när människor skall göra någon aktivitet tillsammans, i vårt fall dans, är nog några regler på dansgolvet nödvändiga. Sunt förnuft räcker i det här fallet väldigt långt, brister detta, kan regler hjälpa till. 
 För vår del har dock vissa av dessa "nya vindar", minskat lusten att gå på lokal för att dansa. Kanske en orsak till att jag ger funderingarna luft. Att andra åsikter finns är jag helt övertygad om, och Dina synpunkter och funderingar är givetvis välkomna som kommentar.
 Ingenting är statiskt, utan allt står i förändring. Så även dansen. Nya influenser ger så småningom nya stilar på dansen och så måste det vara. Men dans som social verksamhet, måste innehålla "hänsyn" på många plan... 
 
          
Niklas och Annci                              Lisbeth och Robert
 
 
           
 Sara hälsade på och tog en dans med Bengt-Åke.
 
 Fart på buggandet i söndags.
 
 Motionsdansen hos BUGG's på Syltoppen i söndags då? Jo, den var utomordentligt trevlig! Som vanligt! Ett härligt dansgäng dansade sin sista, vanliga, Motionsdans i söndags. Vi dansade till några nya låtar från både Black Jack och Scotts, tillsammans med många andra trevliga dansband med sköna låtar.
 Ett litet sting av vemod när säsongen nu glider mot sitt slut. Men vi siktar väl på återseende redan nästa söndag med Danscafé med repetition i Adventstider! Mer info kommer inom kort!
 
          
Åke och Cia    Peter och Annica 
 
Vi Tackar för en trevlig Finalkväll, med både Kurs och Motionsdans!
 
Hälsar BUGG's / Arne å (Ulla)
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" Så slutar vi kvällen förstås!
 

Kommentarer
Postat av: Ote och Inge

Bra skrivet.. visst behövs det regler även på dansgolvet..hur skulle det annars se ut på dansgolvet om alla skulle få fara fram hur som helst och knuffa och sparka andra dansare på benen bara för att dom tror att dom äger dansgolvet. Gnuss och Dirtyfox är ingenting för oss. Sedan är bara charmigt med olika stilar så länge alla visar hänsyn och det sköts snyggt.

2014-11-27 @ 09:09:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0