Ett dans-gäng med kvalitet!

 Kurs & Motion gång 12 för våren 2015
 
          
 
          
 
 Lotta och Tommy i någon av våra fox'ar.
 
 Då lägger vi den tolfte och sista kvällen med Kurs och Motion till handlingarna. Sedan vår första kursomgång har vi erbjudit kurserna i block om 6 kursgånger. Förmodligen ett arv sedan "Brors danskurser" där jag började för dryga 20 år sedan. Huvaligen. För så gjorde vi då.
 Ett bra upplägg tycker vi, med sex gånger per kursdel. Det ger nio timmar dansträning per kurs, och det tror vi kan behövas för att få in rutin i sin dans. Att lära sig dans kan vara ett äventyr i sig...
 
          
Familjen Olsson/Opheim på dans! Trevligt!
 
 Maria och Sara
 
 Den första kursdelen i buggen, Bugg 1:an, är nog den allra viktigaste kursdelen. Visserligen har vi nu snöat in på bugg, men i foxtrot åxå till husbehov, fast buggen är nog mestadels vårt område i alla fall.
 Så långt jag förstår, handlar dans till största delen om att hitta en takt. En rytm som aktuell dans ska utföras till. Den rytmen skall sitta i kroppen, så bra som möjligt för att sedan rörelserna att flyta på, utan att tänka på det. Därför har vi tjatat om rytm under den första delen av grundkursen. Den rytmen har vi nött in med grundsteg, så mången elev har nog suckat mer än en gång under denna träning.
 
          
Inte ofta Ulla å Jag hamnar på dansfoto! Vi tackar Linda för det! 
 
 Varianter på grundsteg har vi sett många under åren. Då de inte överensstämmer med vårt sätt att se på saken, avbryter vi det hela, och lägger armen om vederbörandes axel och trampar tillsammans. Fram, på plats, bak, på plats... är nog en ramsa de flesta av Er hört under Er kurstid. 
 För så fort musiken startar, och vi ämnar att dansa bugg, ska denna rörelse sätta igång av sig självt. Grundstegen gör att vi "lossnar" från underlaget, och är klara att röra oss i avsedd riktning, utan någon startsträcka, om man säger. Killen som för, och tjejen (oftast) som följer. 
 
Roger och Maria till vänster och Lotta och Tommy i förgrunden.
 
 Nu dyker en annan viktig punkt upp i buggen. Stadgan i armarna! Nybörjarna har en stor portion osäkerhet i sig, givetvis, vilket gör att handfattningen blir lite vek. Då blir killens lite tvekande förning, ytterligare försenad av partnerns lösa å tvekande armar, och den tänkta rörelsen kommer helt i otakt. Det känns inte bra i buggen, och mungiporna hänger nedåt...
 
Stadig kavaljer ger glad bugg-dam!
 
  Här kommer nästa moment i träningen. Stadgan skall tränas upp, och ibland har vi gjort speciella gemensamma armrörelser att träna momentet. För när kavaljeren för sin följare, skall hela personen följa med, och inte bara armen..Å det ska ske i rätt takt, dessutom. Här har vi ägnat en hel del träning
 
          
 
          
 
          
 Även de yngre damerna vill få en bugg!
 
 Ibland blir fattningen och förningen för brysk, inte sällan från kavaljerens sida i dessa fall. Kommer sedan inte hans förning i rätt takt, klagar damerna ljudligt på ryckig bugg. Då passar det utmärkt att plocka fram gummibanden!
 Stadig arm innebär inte våldsam förning. För när träningen har givit färdighet, är det fantastiskt vilka små handrörelser och markeringar som tjejerna följer! Så ett gummiband mellan dansparen ger fullt tillräcklig kontakt för att buggen ska fungera utmärkt, när guidningen kommer i rättan tid förstås...
 
Marie och Lennart 
 
 Det är kanske inte så konstigt att eleverna börjar fundera när den där buggen, med alla fräna rörelser, kommer? Dom kommer var så säker på det. Det är när de här grunderna sitter, som det verkligen kan börja tränas bugg. För nu vill vi att grunderna sitter i ryggmärgen, å buggturer har vi ett gott lager av!
 
          
 
 Vi har försökt att ge varje buggtur gott om tid att träna in. Utförandet har vi stegat igenom takt för takt, fattning för fattning, varv för varv. Sedan har de allra flesta buggturer sin alldeles speciella markering från killen, som tjejen ska kunna uppfatta. Vår mening har varit att ge den tid som gänget behöver, för att få varje figur precis som vi vill ha den. Vi har blivit lite petiga ibland, lite nördiga om man säger...
 
 Pappa buggar förstås bäst!
 
 När nu den tränade buggturen sitter som tänkt, bjuder Ulla på musik och då gäller det att allt synkroniserar!
Grundstegen gör oss redo för rörelse. Killen vet sin markering och förning att inleda figuren med. Med stadig hand guidar han tjejen genom figuren, å hon följer stadigt precis som tänkt. Å allt följer rytmen i musiken!  Inte? Då tränar vi igen! 
 
          
 Lennart bjuder både Carina och Lotta på en svängom!
 
 När vi så stegat igenom buggtur efter buggtur, kursdel efter kursdel, har vi samlat på oss nära femtiotalet figurer med variationer! Er träning på både kurser och motionsdans, har givit Er en vana och säkerhet i buggen, som är helt underbar! En bugg som bjuder på fartiga figurer och varianter i variation, och som gjort Er bugg till en konst-art! Det viker jag inte en tum på! Ni bjuder på bugg, som strålar och som Ni kan vara stolta över! 
 
 Peter och Ann-Louise
 
 Så att titta på BUGG's-gänget när det buggas för fullt är ett nöje i sig! Det vet jag, den glädjen har jag haft många gånger nu. En bugg som är svår att kopiera, och ännu svårare att slå!
 
 Dansglädje i buggen!
 
 Mera dans blir det redan på söndag igen! Vi bjuder på en förlängd Motionsdans som avslut på Kurssäsongen våren 2015. Dansen startar kl.18 på söndag den 12:e april, och pågår till 20.30. Å vill Ni dansa mer, så ordnas nog det åxå...
 
 Skönt avslut på söndagen Motionsdans, å full fart på golvet!
 
Ett härligt dansgäng, som både Ulla å jag är så stolta över att ha haft med oss under flera år!
Ett stort Tack till Er alla för många underbara kurskvällar!
 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å det är inte utan orsak, jag alltid avslutat bloggen med. "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Kommentarer
Postat av: Roger i Gransjön

Även om vi inte varit dom mest frekventa besökarna på senare tid. Så kommer vi att sakna era kurser och motionskvällar. Vi hoppas så klart att danssuget blir för stort för er så att ni får kursåterfall ;-) ! Tack gör allt ni lärt oss !

2015-04-10 @ 00:04:49
Postat av: Anonym

Heter väl FÖR allt ni lärt oss !

2015-04-10 @ 00:06:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0