Vi dansar final!

Kursavslut för bugg 1:an i Tveta 
 
 Så har vi lotsat igenom ännu ett Nybörjargäng i buggens grunder. Ja den bugg vi har att servera. Som i allt annat så dyker nya influenser upp, så även i buggen.
 Vår bugg har några år på nacken, den buggen vi kan, och gillar. En bugg som brukar passa bra på dansbanan. Passar bra att skifta partner under danskvällen, en sällskapsdans med andra ord. Å visst ser det ut som att gillandet har varit ömsesidigt under kursen.
 
 Ett glatt och fartfyllt gäng i söndags.
 
 Under de tre sista kurskvällarna har lagt focus på ett par "Handbyten" som är ganska användbara. Den första figuren går under namnet "Handbyte bak tjejens rygg". Här skiftade vi fattning från vänster/höger till höger/höger  fattning med varianten. (KIllens hand som första namngivna!)
 Ett lite kortfattat schema fanns med i förra blogginlägget. Gå gärna tillbaka och kolla när Ni tränar hemma på köksgolvet.
 
      
 
 
  Ganska raskt växlade vi över till den andra varianten av handbyten. Här kallar vi figuren för "Handbyte bak killens rygg". Vi skall omgående tala om att figuren egentligen hör hemma i vår ordinarie Bugg 2:a. Så Ni vet att vi lagt ribban lite högre än normalt för nybörjarbuggen. Men med ett så här duktigt gäng spänner vi bågen lite extra.
 Sedan har NI hela sommaren på att träna åxå! Hitta en låt Ni känner takten bra i, och till moderat tempo. Klicka fram beskrivningen på bloggen, sparka undan köksmattan, och träna på! Spontan-buggarna på köksgolvet går inte av för hackor dom...
 
      
 
 Utgångsläget för denna figuren är tvärtom:
 * Så paren fattar en höger/höger fattning.
 * Grunsteg enligt killens val.
 * På 1:ans takt kliver killen ett vänstersteg fram, å tjejen gör ett halvt vänstervarv under killens lyfta högerarm.
 * På 2:ans takt kliver killen med höger åt höger, tjejen med vänster åt vänster, samt handbyte till vänster/ höger.
 * På 3ans takt kliver killen lätt vänster bak, tjejen kliver fram med höger fot. Fast guidad av killen högerhand.
 * På 4.ans takt börjar killen guida tjejen i högervarv!
 * Nu guidar killen vidar i högervarv, så hon gör totalt ett å ett-halvt varv.
 * Den nu uppkomna "Aviga fattningen", rätar vi förstås ut med en buggsväng.
Nu är så dansparet redo för den trevliga buggturen killen hade på lager...
 
En snygg markering före "Handbyte bak tjejens rygg"
 
      
 Veijo ger en hjälpande hand under kursen.
 
 Som vi åxå noterade passade de båda "Handbytena" synnerligen bra att montera samman till en liten loop. Det fick bli den efterföljande träningen för gänget. Ulla bjöd på några aningen snabbare låtar mot slutet, och det sätter killen på prov. Mycket skall fungera tillsammans. Egna steg, tjejens förning och allt i rätt dansriktning!
 
 Fredrik och Marie mitt under "Handbytet bak tjejens rygg". Snyggt!
 
 Sista kvarten före pausen chockade vi gänget rejält! Nu skulle här tränas foxtrot!
Även i denna dans kommer nya influenser. Stilar som delar dansarna i olika läger. Den diskussionen tar vi inte upp, utan låter var och dansa efter egen smak. Vi bjuder dock på att träna i den lite mer traditionella varianten av Foxtrott. (Ja den lär stavas med två tt i slutet, dock frångår vi det i vår text.) 
 
      
 
 
 En kort inledning där vi tittar lite extra på det ingående "Dubbelsteget", eller shuffle-steget som det riktigare kallas. Detta moment består av tre delar, där mellan-steget, "ihop" görs under en "å-takt" *. En takt mellan två ordinarie takter. 
 Således. steg, ihop, steg.  (Under 3-å-1,) Killen går framåt: vänster/höger/vänster och tjejen bakåt: höger/vänster/höger.
 Tja, att förklara dans med ord är inte helt glasklart. Greppa fox-fattningen, och killen börjar vänster framåt med takten 1, 2, 3-å-1. Samma takt för tjejen förstås, fast bakåt med höger först.
 En kramgo låt i skön takt, så kan vi dansa foxtrot för evigt, och njuta av musik å närhet på bästa sätt!
 
 (Inga bilder på foxtroten blev det tyvärr!)
 
*(Å-takt finns även i buggen, under den sk. "KIcken" eller "Kick-Ball-Change")
 
      
 
 
 En hel del fniss och skratt blev det under träningen av foxen. Fast nu är ju den ganska bra att ha i sitt minne, då hälften av danserna är just foxtrot, om man går på lokal. 
 De flesta danser har sin egen rytm, så även foxen, å det tar sin tid att träna in en ny rytm. När rytmen börjar sitta i ryggmärgen, blir det dags att lägga in varv och turer. Så det tar vi senare. Nu vill vi bara få in rytmen och dansen med sin danspartner. Så träna gärna vidare hemma på köksgolvet, 1, 2, 3-å-1, 2, 3-å-1, 2, o.s.v.
 
      
  En liten extra figur smusslade vi in mellan träningen av de båda "Handbytena". Vi bjöd på "Midjetaget" som passar in då vi har vänster/höger fattning. Glöm inte bort baksteget under tredje takten bara!
 
 
Givetvis bjuder vi upp till Dansträning och Motionsdans som avslut. 
 
 Ett röd tråd i alla våra verksamheter har varit vår Motionsdans. Eftersom vi själva gillar att dansa, utgår vi förstås att andra åxå skall göra det. Dans till bra musik gillar vi således skarpt. Därför lägger vi stor vikt vid att musiken skall vara dansant och i lagom tempo. Ett signum hos BUGG's, som vi hoppas att Ni håller med om!
 
      
 
      
 
     
 
      
 
 Dansträning och Motionsdans fick alltså avsluta kvällen. En trevlig del av kvällen, som är bra att använda, inte minst som nyttig dansträning för kursdeltagarna. Så kommer ju motionen på köpet så att säga.
 Lite synd tycker vi, är att deltagarantalet blir väl lågt under motionsdansen. Det äventyrar givetvis en eventuell fortsättning under hösten. Men så är läget, danssuget är inte så stort i Säffle, märks även hos fler aktörer...
 
En trevlig och personlig variant i buggen...
 
 VI summerar det hela som trevlig Kurs och Motion, med ett verkligt trevligt gäng! Vi tycker oss ha noterat att Ni haft trevligt under våra kurskvällar! Ett stort tack till Er alla, för en trevlig vårsäsong i Tveta Bygdegård! 
 
 Hur som haver envisas vi med att: "Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 
BUGG's / Ulla å Arne
 
PS. Kom åxå ihåg dansen på lördag. Vi spelar upp kl. 19.30 till en trevlig kväll!
 Mer info kommer under veckan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0