Uppstart för fortsättningskurs i Tveta.

BUGG's startar höstens buggkurs!
 
 Riktigt gemytligt trångt på dansgolvet.
 
 Lika kul som vanligt att starta upp en danskurs! Samma spänning som alltid, kring detta med om några kände sig manade att komma till oss för att lära sig dansa bugg.
 Å visst kom det deltagare till Tveta Bygdegård på söndagskvällen! Så trevligt, å Hjärtligt Välkomna är Ni allesammans!
 Vi avslutade ju en tämligen komprimerad Bugg 1:a förra söndgagen, men sikte på att ge de viktigaste grunderna i vår bugg. Det stora flertalet av dess deltagare mötte troget upp till kvällens fortsättning.
 
 Både nya, som tidigare, buggare hos oss.
 
 Det var en härlig, blandad, samling buggsugna som klev ut på dansgolvet, i den traditionella ringen. Ett sätt som vi traditionsenligt sätt samlas på, inför våra kurser. Ett arv sedan vi själva dansade med Brors Danskurser, jag själv i mitten på 90-talet, medan Ulla var i farten redan i unga år på 80-talet.
 Vi kunde genast konstatera flera nya deltagare, så det var läge att gå igenom grunderna i BUGG's sätt att dansa bugg. Vi har ju ett ganska stort lager med buggturer, kring 40-talet med alla varianter på varianter. Därför lägger vi vikt vid att få till grunderna så bra som möjligt, för att alla ska ha möjligheten att ta bygga på med de figurer som känns rätt för vederbörande. I både kvalitet som kvantitet.
 Därför tog vi ett rask repetition av grunderna i vårt sätt att dansa bugg. Takttramp med rätt fot i rätt riktning, Grundsteg och Cirkelbugg därtill. Det är ju med dessa båda varianter vi startar upp så gott som alla buggturer.  Så det är viktigt att detta fungerar. Självklart lade vi till de båda basvarianterna av Karusellen som vi använder så här i början.
 
 "Handbyte bakom tjejs rygg"
 
 Några ord om "Buggsväng vänster" fick det åxå bli. Så här i inledningen kör vi vänstervarv för tjejen, som nog känns lite enklare. Viktigt att killen markerar tydligt i god tid, och tar ner sin förande hand när han anser buggsvängen vara klar. Notera att tjejen gör ett varv på två takter, två varv på fyra takter. Å här får killen vackert trampa sina steg, så gott som, på plats.
 Nästa gång skall vi träna på att göra "Buggsväng höger" för tjejen. Åxå en använbar basfigur, som kräver ett mått av timing om den ska bli bra. Mer om den på söndag.
 
     
 Ett par fina exempel på insteget till "Handbyte bak tjejens rygg".
 
  Vi hade ju börjat att träna på "Handbyte bak tjejens rygg" redan förra söndagen. Då buggturen är en både viktig och trevlig variant, så tog vi en genomgång igen.
 *Inledning med vänster- höger fattning.
 *Så här i början lägger vi vikt vid att markera figuren mot hennes högeraxel som inledning på takt 1.
 *Båda kliver tilbaka på 2-3-4.
 *Nästa 1:a takt kliver killen v-fot fram å för sin vänster hand bakom tjejens rygg å byter fattningen, tjejen kliver höger fot förbi killen och lägger v-hand som stöd på hans h-axel. (Se gärna på de tre tydliga bilderna ovan)
 *Nu gör tjejen sitt första högervarv med låg guidning av killen, han trippar efter i takt förstås.
 *Killen höjer sin högerhand och guidar tjejen i sitt andra högervarv. med hög fattning.
 Hoppas att Ni kan träna vidare hemma på köksgolvet med denna förklaring.
 
 
 
 
  Vi hade åxå gjort en snabbtest på grundvarianten av "Katapulten" förra söndagen. Vi gjorde en likadan genomkörare på denna variant, så alla deltagare fick prova på. Om ni klickar Er tillbaka till förra blogginlägget finns ett stegschema på Katapulten där, om nu någon vill träna extra på figuren.
 
 
  Katapulten är en av de figurer som har ett flertal varianter och utgångar. Synnerligen passande buggtur att värma upp med, eller om man bara njuter av en skön låt och "leker" lite bugg. Vi kommer med fler varianter under kursen. 
 
 Stefan guidar frivarvet på takt 4 för tjejen, i just Katapulten. Bra bild på detta!
 
 
 Härlig bild med glada buggare!
 
 Under de sista minuterna av kursdelen, höjer Ulla tempot på musiken så det svänger skönt. Det blir fart på dansgolvet, och killarna skall nu guida damerna och hålla reda på sina nya buggturer åxå, till lite snabbare takt. Jo så här i början är det mycket att tänka på för våra killar. Med mera träning så går det lättare å lättare.
 
Härligt fartfylld buggbild! 
 
 Vi bjuder förstås på lite extra dansmusik att träna till, efter själva kursen. Här lägger vi vikt vid att hitta de där goa låtarna som ska gå lätt att dansa till, tycker vi. Här ger vi förstås rådet att passa på till lite bonusträning. Dans skall tränas för att bli bra, här finns ingen genväg!
 
     
 
 
  Strax före kl. 21 rundade vi av kvällens eskapader. Vi tackade för oss, packade ner våra pinaler, och styrde kosan hemåt igen. Hoppas Ni var lika nöjda som vi var, efter en trevlig kväll i Tveta Bygdegård igen.
 Vi siktar förstås på nya tag nästa söndag, Mera bugg med BUGG's, står på agendan!
Hälsar BUGG's / Ulla & Arne
 
 Ett stort Tack till Alla Dansvänner hälsar vi å repeterar.
" Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0