Nybörjargänget dansar sin femte kurskväll.

 
 
Handbyte x2 på schemat.
 
 Gänget får fart på sin tränings-ramsa.
 
 Så skönt att se Er starta upp buggen självmant, när Ulla spelar upp för uppvärmning. Ett tecken så gott som något, att Ni har hittat rätt i Er bugg.
 När vi talat med tidigare nybörjare som provat på dans i skarpt läge för första gången, kan skallen kännas tom när musiken spelas upp. Man minns ingenting om hur man dansar bugg. Men så börjar killarna att dra sig vår "Ramsa" till minnes, och buggen kommer igen. Precis som vi gjorde på kurserna. Det är just därför vi tror att det är bra att nöta in en liten serie med buggturer, så här i början. Något att alltid kunna falla tillbaka på, när det känns svårt att komma igång med buggen.
 Så därför tar vi förstås våran lilla "Ramsa" i repris som start på kursdelen.
 
      
 
      
 
 I vår Bugg 1:a startar vi alltid från grunden. Vi vill få grunden att sätta sig per automatik. Grundsteg och cirkelbugg ska sitta så naturligt som möjligt. Det är ju från dessa båda grundsteg som vi bygger vidare på, och hos BUGG's kan vi bygga buggen förhållandevis långt. Det är ett ganska stort antal varianter på buggturer, som kommer allt eftersom man går vidare i våra kurssteg. Med idog träning så kan man sedan hitta sina favoriter, och bjuda på dem till sin egen touch. Sedan kan man efterhand krympa sina grundsteg mellan buggturerna, få sin bugg till en händelserik och fartfylld dans. Det är bara träning det hänger på... 
 
 
 Vi tog förstås förra gångens "Handbyte bak tjejens rygg" i repris. Det verkade att fungera fint, men vi tog förstås upp det viktiga med riktningen i starten. Här passar det bäst om killen har sin rygg i dansriktningen, eftersom tjejen skall passera sin kavaljer, i just dansriktningen. Det är just sådana smådetaljer som gör att buggen kommer att fungera ännu bättre i framtiden.
 
      
 
 Kvällens nya buggtur var passande nog "Handbyte bak killens rygg". En buggtur som passar ypperligt tillsamans med förra gångens tur. Då bytte vi från vänster/ höger fattning, till höger/ höger. Med kvällens figur byter vi från höger/ höger till vänster höger. En liten serie i sig med andra ord. Utgångsläget är bäst med tjejens rygg i dansriktningen, vilket kan justeras med en "buggsväng".
 Efter inledande grundsteg och höger/ höger fattning, gör vi som följer:
Handbyte bak killens rygg.
 *Killen bjuder tjejen på halva vänstervarvet, under hans arm på takt 1, och kliver själv fram.
 *Nu kliver tjejen med vänster åt vänster, å killen med höger åt höger, å byter fattning till vänster/höger, bakom sin egen rygg.
 *Killen guidar tydligt tjejen fram, på hennes höger fot på takt 3, å kliver själv lätt bak med sin vänster fot.
 *Nu guidar han henne i ett högervarv, och följer själv med fram.
 *En "avig fattning" uppstår, som killen guidar ur med ett vänstervarv för tjejen.
 
 I den mån det uppstår problem, brukar detta som oftast bestå i att killen inte nog tydligt guidar fram tjejen på 3.e takten. Kraftfullt, men inte hårdhänt, och förstås i rätt takt!
 
 
  Naturligtvis lade vi samman de båda "Handbytena", då man allt eftersom byter till passande handfattning. Givetvis lägger vi grundsteg emellan till att börja med, men då det börjar fungera bra kan Ni testa att rationalisera bort dem någon gång. Det är då vi kan få till den där lite fartfyllda buggen. Tja bara att träna vidare, som sagt...  
 Som avslutning uppmanade vi till "Fri bugg" i ett lite högre tempo. Full fart på dansgolvet igen!
 
 På förekommen anledning vill vi åxå poängtera att fortsättningskursens deltagare är välkomna att gå med i Bugg 1:an som extra träning, i mån av passande danspar..
 
Som vanligt kan vi summera kursdelen som en trevlig tillställning.
Vi säger förstås stort Tack till Er alla för detta!
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å håller inte tillbaka vår högst personliga uppfattning, att:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0