Vi dansar lite till!

 Nästa gång den 3:e Mars!
 
 Välkomna!
 
Lite extra dans om vi får föreslå!
 
 Jo visst kan vi väl ta och dansa lite grann till, när vi ändå har ångan uppe! Så i Söndags fortsatte vi med våra danskurser, i ytterligare tre kvällar. Vi hoppas förstås att Ni gillar idèn och hänger på!
 
De flesta av våra grundkursare anslöt i söndagskväll.
 
 För att få till ett någorlunda komplett danskunnande, behövs lite grundkunskap i foxtrot. För trots allt är ju hälften av danserna ute på lokal, musikaliskt passande just foxtrot. Att bli stående som panelhöns, eller tupp åxå för den delen, bara för att det spelas upp musik som inte passar till att buggas, är inte speciellt kul. 
 Vi lär ut en traditionell foxtrot där vi håller en "gammaldags" fattning. Försöker att hitta grundsteg och rytmen i foxtroten. Under första kursdelen lät vi dansparen få till dessa steg både framlänges och baklänges. Att låta rytmen nötas in i minnet är en grundläggande del, tror vi. När rytmen och grundstegen sitter av sig själv, då kan det vara dags att piffa upp det hela med svängar och turer.
 
      
 
      
 
En halv timme med fox fick räcka denna kväll, och nu tog vi tag i buggen igen. Här hoppade Lena in som hjälp, eftersom Ulla fortfarande har känning av sin onda rygg.
 Vi bad om lite extra notis av båda varianterna av handbyte bak rygg, bakom kille respektive bakom tjejen, under följande bugg. Två varianter vi hoppas skall fungera nu.
 Förra gångens träning av pilbåge i två varianter gav vi åxå som uppgift till gänget under kommande byte. Här är två figurer som passar bra in under vår förlängda Bugg 1:a.
 
 Sandra och Sylve har kul med sin bugg!
 
      
 
      
 
  Som kvällens nya för Bugg 1+ tog vi tag i "Katapulten". Här har vi en grundfigur att träna in på, som sedan har ett rikt antal variationer att kombinera samman. I grundturen kliver killen lite offensivt in i tjejens högra arm, och fångar upp henne till vänster om sig. Vi lägger sedan till varianten med "Handstöt", där tjejen gör ett extra högervarv, innan killen fångar in henne igen Båda avslutas förstås med hennes vänster frivarv. Träning på detta fick det bli.
 
 
   Som kvällens sista moment i "Katapultens varianter", testade vi på den vi kallar "Polisturen". Här behåller killen både höger och vänster fattning, och går åtminstone 4 takter, med tjejen till vänster bakom sig. Ett gemensamt baksteg avslutar även denna figur, tillsammans med hennes vänstra frivarv.
 Nästa söndag kommer vi att lägga till ytterligare sätt att variera Katapulten. Vi hoppas förstås på återseende då! Varmt Välkomna alla intresserade!
 
      
 
 Bugg Fortsättning + dansar vidare.
 
 Gott om deltagare på fortsättningen.
 
 Även för denna kursdel hade vi utlovat lite träning på Foxtrot. De flesta vet vi har dansat denna dans under lång tid, men vårt mål är ju att alla skall få sin fox att fungera. Därför startar vi från grunden även här. Varje dans har sina grundrörelser och sin rytm, så även foxtrot. Så grundsteg får det bli. Framlänges och baklänges blir första momenten till träning. 
 
Mimmi och Marcus under kvällens träning i fox. 
 
 Här gick vi lite raskare fram och började med högersvängen, som åtminstone jag tycker känns mindre svår. Ur killens syn, börjar han högervarvet med höger fot på takt 2. Fullföljer 1/2 varvet på takt 3 och samlar fötterna på å-takten. Fungerar detta, följer tjejen hans manöver.
 Här känns det enklast om paret gör en "fox-takt" baklänges, ur killens synvikel.
För att fullborda högervarvet, inleder kavaljeren nästa halva högervarv med vänster fot på takt 1.
 Låter höger fot vrida upp i dansriktningen på takt 2, och samla åter på takt 3-å. Med fast och tydlig guidning, följer damen hans vridning. Så kan paret dansa vidare i dansriktningen.
 Många variationer på Foxrot finns ute på allmän dans, detta är vårt sätt att lära ut och dansa fox.
 
      
 
 Även här växlade vi in på Bugg efter en stund. Här var Monika så snäll och hjälpte till att visa kvällens bugg-turer. Först ut att repetera fick variationerna på "Midjetaget" som "Kompisturen" och sedan "Snärten" bli. När vi repeterat detta lade vi till en annan variant med tjejens vänstra frivarv, innan midjetag fattas igen. Ingen stor skillnad kan tyckas, men lite kul att kunna variera sin bugg för killen. Tja, några varianter till som vi pusslar in under begreppet "Promenadturer".
 
      
 
 Även "Pilbågens" båda varianter fick sig en lite kompis. De båda grundvarianterna tog vi upp som repris, men lade till en liten ny variant. Här tecknade killen med vänsterhanden bakom ryggen, och fångade upp tjejen efter hennes första vänstervarv bakom hans rygg. Med hennes högerfot på gång, lägger vi till en guidning av ett högervarv för tjejen. En liten, men ända variation, som kan gå under namnet "Pilbåge med högervarv".
 
 
 Här passade det in så att vi gjorde en annorlunda variant på "Vänster Katapult". Inledning som vanligt, vänster/höger fattning, med tjejens vänstervarv innan killens insteg görs. När hon sedan kommer fram till vänster om killen, fångar hans vänsterarm upp hennes högerarm och hand. Denna fattning guidar henne i kommande högervarv. "Vänster Katapult med fång", blev namnet.
 Om man vill så avslutar vi turen med att räta upp den "Aviga fattningen" på vanligt vis.
 Eller om killen fortsätter direkt med den nya varianten av "Pilbåge med högervarv".
Tänk vad det går att få till i buggen!
 
Roger kom och dansade med oss, och med Lotta förstås. 
 
 Efter pausen fortsatte vi med vår lilla trilogi av turer, som går lite till vänster om killen.Tidigare hade vi tränat på "Borren" där ju killen ger en karaktäristisk touch på hennes axel. Varpå hon nickar sig under hans arm.
 Nu var det dags för den som följer och vi kallar för "Bommen". Även denna är en figur med BUGG's signatur, och därför lägger vi inte ut något stegschema på nätet. Men alla är förstås Välkomna till BUGG's att lära sig!
 Under fortsatta kursen hoppas vi att få presentera den sista delen vi kallar "Vänsterlåset". 
 
       
 
  Vi avslutar som vanligt kursdelen med lite "Fri Bugg" och fartiga toner. Glad bugg och glatt golv, blev summan av kvällen buggkurs. Men trevligt var det! Som vanligt, kan vi tillägga.
 
Vi riktar åxå ett stort Tack till både Lena och Monika, som ställde upp som danslärare denna kväll!
 
I övrigt Tackar vi för trevligt deltagande av Er alla! 
Hälsar BUGG's / Ulla å Arne
 
Å ser ingen anledning att ändra vår grundade mening:
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!" 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0