En fartfylld buggkväll!

 Bugg 1:an inleder kvällen.
 
 Vi börjar med att mjuka upp oss.
 
 Flera av deltagarna på Bugg 1:an hänger med på båda kursdelarna. För dessa buggare startade redan under höstens nybörjarkurs, och ser till viss del vårens omgång som en repetition. Ett mycket klokt val, tycker vi! För när man börjar med sina första grundsteg är allt så nytt. Näst intill omöjligt att då ta in all information, och ha en chans att tillgodogöra sig den. Så att göra nybörjarkursen i repris är åxå en möjlighet att putsa på de grundläggande detaljerna. Nu ska buggsvängen fungera, frivarvet skall vara en detalj som sker automatiskt och killen ska få en tryggare förning av damen. Alla de detaljer, som många av kommande buggturer består av.
 
       
 
 Själv hoppade jag med på första buggkursen, eller föstes iväg rättare sagt, för nu 25 år sedan. Ett ljudligt missnöje övergick till förtjusning redan första kvällens kursande. Grundsteg och Karusell var ett steg in i en ny värld. Flera av deltagarna kände jag sedan tidigare, och när de for iväg på "torsdagsdans" på hotellet var man nyfiken att prova på. En hel del pirr i magen när orkestern spelade upp, och buggpremiär med en lika nybakad kvinnlig kurskamrat som jag...
 
        
 
 Å jäklar vad kul det var! Grundsteg, Cirkelbugg och Karusell var hela repertoaren, men vilken nyttig träning det var! Hur danspartnern stod ut i 4 timmars dans, är nu en gåta.
Varje kurskväll lades tur för tur till samlingen av buggturer, och snart hade man en handfull figurer att bugga under hotellets danskvällar.
 På den tiden var det åxå dans i omgivnigen. Medis förstås, Parkhallen i Arvika, Svanskogs Folketshus och Vikenborg i Åmål. Allt detta gjorde att man fick många timmars träning i dansen. Något som är nödvändigt för att få buggen att sitta i ryggmärgen.
 
        
 
 Socialdans i närheten är det numera ont om, tyvärr. För oss blir det som tidigare sagt, träning när vi reser runt till andra dansgäng i omgivningen. Kombinera nytta med nöje, skulle man kunna säga.
 Vi blir åxå glada att höra när våra deltagare fixar egna träningskvällar och buggar tillsammans. Här förenar Ni åxå både nytta med nöje, med buggen som gemensam nämnare! Trevligt!
 
 Härligt när ett nytt gemensamt intresse växer fram.
 
Bugg Fortsättning har gott deltagande.
 
 Det blir så där härligt trångt när Fortsättningen buggar loss.
 
 Innan vi åker till buggkursen skriver vi ner några stödord kring de figurer vi ska lägga fokus på. Under uppvärmningen noterar vi de båda "Handbyten" vi har i grund-samlingen, var första anteckningen.  Dels bakom killen och dels bakom tjejen. Tanken var att vi ev. skulle kombinera några figurer med handbyte emellan. Som så ofta rinner tiden iväg, och vi hann inte ända dit. Dock fick Ni en uppgift under uppvärmningen, som utfördes.
 Förra gångens "Jo-Jo'n" togs i repris. Lite kul delmoment, när båda två snurrar halvt högervarv.
  
       
 Två sekvenser i "Kompistur med detalj" 
 
 "Kompisturen" i grundvariant räknar vi till "Promenad-turerna". Här kan killen välja att promenera på plats, eller gå framåt i 4 takter. Variant som funnits flera år nu.
 Det nya alternativet är ju en dubbel handfattning, sidbyten och tjejens dyk bakom killen till "Polisfattning".  Här kommer sedan tjejens halva högervarv och sidbyte, som vi kallar "Detaljen"
 Så hela figuren kallar vi således: "Kompistur med Detalj".
 
       
 
 Nu vill vi givetvis lägga till detta att vi själva, och jag i synnerhet, har snöat in i detta med många buggturer. Givetvis inget absolut att ha många figurer, för att ha roligt med bugg!
 En mycket viktig del i buggen är ju att känna och hålla takten. Fungerar detta är hälften vunnet. Kan killen sedan en handfull buggturer i takt, och tjejen följer detta, så blir buggen kul!
 Att vi sedan demonstrerar en rad buggturer, hoppas vi ska ge Er en möjlighet att hitta Era favoriter bland turerna. Turer som Ni gillar, och kan ha roligt med i Er bugg!
 
Det är så kul att vandra kring och se Er alla testa buggturer.
 
 Med detta sagt så presenterar vi en ny variant. Tja, vi har faktiskt varit och nallat en buggtur som Roger i Årjäng använder, och frågat om lov att visa upp.
*Ingången är lika med vår egen "Låskolv", med tjejens inrullning i lås till höger om killen.
*Nu fattar killen även v-v fattning och rullar ut henne i högervarv.
*Kliver under egna armar, v+h, och tjejen bakom ryggen.
*Ger tjejen högervarv, släpper h-h fattning.
*Guidar tjejen mot lås med v-v fattning.
*Släpper taget och grabbar tag i hennes v-armbåge och ger v-frivarv.
Har jag nu inte vimsat bort med helt i tanken, borde detta vara en liten hjälp i övningen.
  
 Första "låset" i "Jo-Jo,n".
 
        
 
 Roger kom och buggade med oss.
 
 I mitten av nittiotalet så började jag själv att bugga med Bror och Ulla-Britt, i deras danskurser. De hade många danser i lagret. Förutom Bugg och Foxtrot, lärde de även ut flertalet gammaldanser. Där dalade nog mitt intresse, utan buggen blev prio ett för mig. När då kurskvällarna led mot slutet tiggde jag någon mer tur att träna vidare på. Lite jobbig elev kan jag väl tänka. Men det var ju så kul!
När Bror hade kört igenom sina kurser och inte hade nå't mer att visa, tyckte han, proppsade vi på en nybörjarkurs igen. Kvittade ju vad kursen hette, bara vi fick dansa!
 Bror hade kurser både i Bengtsfors och Lian i Årjäng. Självklart var man med och dansade där åxå. Eftersom man lärt sig turerna, så hjälpte vi till att guida deltagarna där åxå. 
 Efter några år trappade Brors danskurser ner verksamheten tyvärr, och dansen gick in i ett nytt kapitel. Det är en helt annan historia. Men ett stort antal goda minnen från tiden med Bror och Ulla-Britt, ligger mycket varmt om hjärtat!
 
       
 
  Vi hoppas att ingen av Er misstyckte när vi drog ut på dansandet i söndags. Ulla spelade upp några extra bugglåtar, och hela gänget buggade friskt vidare. Det är inte lätt att tvärt sluta då! 
 
 Vi förenar oss med Stefan, och säger
Tack och Hej för en trevlig kväll.
 
 Själv har jag för vana att föra lite dagbok över kurskvällarna. Vad vi gjort, och vilks buggturer vi tränat på. Gott att ha när man planerar kommande kvällar. Som så många andra kvällar, sum-merade jag kvällen med: "Kul Kväll"!  Inte den minsta överdrift, tycker åtminstone jag!
 
Både Ulla å jag tackar för denna trevliga kväll!
 
Så med detta i tankarna, finns ingen anledning att pruta på:
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0