På besök i Ransäter

 En trevlig kväll i Ransäter!
 
 Motionsdans i Stensdalens Ordenshus är en trevlig tillställning!
 
 För några år sedan flyttade Ullas yngsta dotter till Munkfors, och skaffade sig rötter där. Eftersom även hon gillar dans och bugg, kom hon i kontakt med ett dansgäng i Ransäter. Då hon bara hade positiva omdömen kring detta dansgäng, föreslog hon att vi skulle komma på Motionsdans där någongång. Givetvis nappade vi på detta! Därför har vi gästat Ransäter och Stensdalens Ordenshus några gånger under året, och känt oss varmt välkomna och verkligen trivts där!
 
       
 
 Nu stundar det ju Älgjaktstider i norra Värmland och inget undantag i Ransäter. En notis på "Munkforsbuggarnas" facebooksida gav kännedom att tisdagens dans skulle ställas in på grund av just älgjakt. Om nu inte någon kunde ställa upp, och hålla musiken igång ändå. Å de fanns det ju...
 
       
 
 Vi meddelade vårt intresse att hålla en danskväll i Ordenshuset tillsammans med "Munkforsbuggarna". En inledande del av kvällen med lite Basic kurs och Motionsdans därefter, var planen vi jobbade på. 
 Kring utsatt tid kom dansarna till bygdegården och var säkert lite nyfikna på vilka vi var. En kort presentation av oss och så startade vi upp.
 Det är alltid lite vanskligt att hålla buggkurs när man inte vet deltagarnas nivå. Så vi visade lite hastigt vårt sätt att se på detta med buggens grunder, Grundsteg och Cirkelbugg, som är basen i buggen, tycker vi. Varierar med dubbel handfattning och höger-höger fattning. Dessa grundturer lägger vi helst som inledning på våra buggturer, och rörelsemönstret återkommer ju hela tiden i buggen. Lite hastigt genomgånget, men vi hoppas att Ni hängde med i resonemanget.
 
       
 
 Första buggturen att titta närmare på blev "Höger Katapult", grundvarianten som vi säger.
* Med höger-höger fattning kliver killen in i tjejens högerarm på två takter, medan hon går sina första två steg likt i Cirkelbuggen.
* Takt tre kliver båda sina baksteg och möter sina vänster händer.
* På takt fyra ger killen sin dam ett vänster frivarv, och fångar sedan upp med, ex. höger-höger.
 
 Nu tog vi en titt på grundvarianten av "Karusellen". En riktig klassiker i buggen!
 * Med dubbel handfattning och Cirkelbuggen som start, markerar redan under takt tre, killen med höjd vänsterarm att nu är figuren på gång.
 * Tjejen guidas i vänstervarv in till killens högersida på två takter.
 * Killen håller kvar fattningen, å båda går ut takt 3å4.
 * Killen släpper sin vänsterhand, och låter tjejen rulla ut i högervarv på fyra takter.
 * Här passar utmärkt att ta ett omtag i dubbelfattning, å bugga vidare...
 
 Två grundvarianter i buggen som vi strax skulle variera en smula. Båda figurerna är mycket bra att använda som grund, då de senare kan varieras och kombineras i ett stort antal varianter.
 
       
 
  Nu passade vi på att träna en variant av "Karusellen" vi kallar "Hejturen". En buggfigur som inte är speciellt vanlig, vad vi förstår. Så extra kul att träna den och lägga till den i sitt buggturslager.
 * Samma utförande fram till och med takt fyra i grundvarianten.
 * I utrullningen därefter behåller vi tvåhandsfattningen, höjer killen sin vänsterhand och håller sin högerhand lågt. Allt på fyra takter.
 * Nästa ettans takt utbrister båda glatt "Hej". Därav namnet på turen, förstås.
 * Nu använder killen sin högerhand att ge tjejen en skjuts bakom hans rygg innan handen släpps.
 * Med vänsterhanden guidar han tjejen slutligen i ett högervarv.
 * En avig fattning uppstår, som vi med fördel rätar upp med en vänster buggsväng, tills vidare...
 
 En variant av Karusellen som jag gillar skarpt. Gott att kunna ha en variant på en ofta använd klassiker, lite så där i bakfickan. 
 
       
 
 Varianter talade vi om, å nu skulle Katapulten varieras. En variant som vi helt nyligen snappade upp, och modifierade en smula, så den passar vår bugg.
 * Här inleder vi figuren med en vänster-höger fattning.
 * Guidar tjejen i ett vänstervarv på två takter.
 * Killen kliver sedvanligt in i tjejens högerarm, helt likt i grundvarianten.
 * Killen gör nu ett handbyte till tjejen, genom att bjuda sin högerhand över sin egen vänsteraxel.
 * Nu bjuds tjejen på ett högervarv på sin färd till killens framsida.
 
 Figuren är ju helt ny, så vi kallar den helt enkelt "Katapult med högervarv". Så fick det bli. Även här är det skönt att kunna variera en gammal klassiker en smula.
 
 
  Tiden rinner ju hastigt iväg när man har roligt.Kaffet var redan på termos, kakfatet framdukat och kaffekopparna prydligt uppradade. På lite övertid så gjorde vi det sista som vart planerat. Vi ville nämligen göra en liten serie av två buggturer vi tränat under kvällen. 
 Så nu kombinerade vi "Katapult med högervarv" som fick inleda, och alldeles förut övade "Hejturen"  som fortsättning. Som ni märker avslutas den första figuren med ett utmärkt läge att fatta en dubbel handfattning. Passande att inleda "Hejturen" med. Här är avslutningen vänster-höger fattning, så en repris på serien passar alldeles utmärkt!
 Om Ni har möjlighet att träna hemma, så sparka undan mattan på köksgolvet å bugga loss!
 
       
 
 Kaffet smakade gott kan jag lova, å en kaka gav lite energi till nästa punkt på listan. Ulla var ivrig och startade upp musiken till Motionsdansen. Vi hade i förväg plitat samman en lista med blandad buggmusik. Då vi inte är speciellt inkörda på bara dansmusik, blandade vi upp kavalkaden med både country och rockmusik. En typ av blandning vi har haft under lång tid till vara dansevenemang.
 Vi tror konceptet gillades, för det blev riktigt fart på Ordenshusets golv. En brist på killar, förstås, gjorde att vi grabbar fick oss ett hyfsta träningspass. Men visst var det kul!
 
       
 
  Vi hade planerat att avsluta kvällen till kl. 20.30, vi har ju trots allt 1,5 timmes resväg och vill ju inte stressa under resan för mycket i dessa älgmarker. så strax efter halv nio spelade Ulla upp den sista bugglåten som blev en lite rockigare variant. Hela gänget buggade loss och när sista tonerna ljöd kändes benen skönt stumma. Vi tackade gänget för visat intresse och hoppas Ni gillade kvällen lika mycket som vi gjorde.
 Vi ber samtidigt om överseende om kursdelen verkade lite stressig. Tiden var ju knapp, å mycket ville vi få med. Vi brukar spendera betydligt mer tid under våra ordinarie kurser. 
 En nästa full måne och en starkt lysande Jupiter gjorde oss sällskap på en fin hemresa. En dusch och nattmacka fick avsluta en trevlig kväll. Tack till Er alla! 
 
 Vi summerar en minnesvärd kväll med gänget i Stensdalens Ordenshus, med några rader på vår blogg. Lite steg-schema för Er som vill träna hemma på buggturerna, lägger vi med i texten. 
 
 För övrigt slutar vi väl som vanligt å säger förstås: 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0