Vi dansar ur oktober månad.

En riktigt trevlig danskväll! 
 
 I våra trakter har höstkylan lyst med sin frånvaro, och termometern visar flera plusgrader denna sena oktoberkvällning. Skönt för oss alla att slippa frostiga vägar, både till och från dansen. 
 Speciellt när några av våra dansgäster rest åtskilliga mil för att dansa tillsammans med vårt trevliga gäng! 
 Sedan får vi be om en liten ursäkt att klockan på väggen gjort en pause och visade tio minuter i sex ända tills vi konstaterat att klockan var tio minuter över sex och Repetitionsdelen skulle varit igång sedan flera minuter. Vi skyller på trög omställning till vintertid.
 
Varmkörning innan gemensam repetition.
 
  Under vår repetitionsdel har vi siktat på att just repetera, inte hålla buggkurs, utan bara väcka glömda buggfigurer till liv. Därför kan tempot emellanåt verka lite uppskruvat, men är vi otydliga så är det bara att hojta till så försöker vi förtydliga det hela!
 Första bekantingen att titta närmare på blev "Kråka Höger", som de flesta såg ut att vara bekanta med. En traditionell figur som vi haft med i nästan 20 års kursande.
 
 Här guidas tjejen ut åt höger, från killens synvinkel, och får här en höger-vänster fattning. Killens vänsterhand lockar han med bakom sin rygg, vilken tjejen sedan fattar tag i, och paret byter sida. Killen lägger ögla runt sig själv och sedan runt sin dam. Har detta fungerat dansar då tjejen vid killens högerhöft i karusellfattning. Därför passar en sådan valfri utrullning alldeles utmärkt.
 
 Vi lägger dock här till den fortsättning, vilken åxå används vid Karusellturen ibland, som innebär ett sidbyte "med armar å allt". Detta ger tjejen till vänster om killen. Byte tillbaka "utan armar å allt" och med killens hand på hennes högeraxel, redo att ge henne trycket som innebär hennes duckning och kliv bakom killen. Noga att killen visar sin fria vänsterhand över sin vänsteraxel, så hon kan greppa den, innan hon gör sitt höger buggsväng. Avig fattning uppstår, som vi gemensamt rätar upp. Hela denna sista manöver går under namnet "Tjejkrypet" och används som avslut i flera buggturer.
 
       
Thomas och Lena i buggens krumelurer.
 
 Nästa figur är en svårplacerad fågel. Nämligen "Kråka Vänster". En tack och lov sällsynt art i våra trakter, då den sällan ger några glada miner utan ger mer obekväma kraxande. Här flaxar tjejen ut till vänster i helt motsatt ordning som i den högra varianten. Infångandets öglor blir här i något vidare flykt och tillslut önskar vi damen på killens vänstra sida. Bara det lika svårbestämt som vilda fåglars flykt. Tjejen avslutar med utflykt i vänstervarv, med vänster-högers vinges fattning. Som sagt en sällsynt art i våra nejder, men bara så att ni vet den finns i ornitologins bugg-register...
 
       
 Monika bjuder både Andreas och Björn-Ove på bugg.
 
 Hans och Kerstin hälsade på oss i Tveta Bygdegård.
 
 En annan buggfigur som tillhör de äldre varianterna är "Hårdknuten", vilken funnits med sedan vi själva gick på buggkurs i forntiden. Vi gör även här en liten repetition.
 Utgångsläget är en tvåhandsfattning, (väl skilt från liknande "Rallytursingången" som är höger-vänster fattning).
 KIllen läger sin högra arm som ögla runt sig själv, och släpper vänsterhanden som är till höger...
 Tjejen snurrar 2 högervarv tills hon kommer i ett lås. (Killen håller sin h-hand lågt hela tiden!)
 Ett litet drag/ knyck markerar tjejens sidbyte, som båda hjälper till med, samt handbyte till v-h.
 En avslutande buggsväng i vänstervarv för tjejen sätter punkt på figuren.
 
 Vi noterade åxå möjligheten att avsluta figuren efter bara två högervarv, då killen stoppar upp efter första högervarvet. Något som är upp till killen att avgöra för att få buggen att flyta som bäst.
 
 
       
 
 Kerstin och Andreas testar på figuren "Midjetaget".
 
 På detta var vi tvugna att bli lite avancerade. I vårt bugglager finns en klurig kombination som inkluderar några av de turer vi hittills testa på under höstens repetition. En variant som fått både ris och ros som omdöme under årens lopp. Så om inte den sitter perfekt, må ingen skugga falla över er i alla fall! Dess namn är. " Nackad kråka med Halv Torped och hårdknuts avslut".
 Inget stegschema här, men...
 
 Figuren börjar med "Kråka höger" som avbryts med vänster-högerfattning bak killens rygg.
 Direkt in i "Torpeden" som avbryts direkt efter "Rygg mot rygg" där killen markerar tjejens inrullning i högervarv, med låg fattning.
 Killen bjuder sin högerhand, snabbt sidbyte och markerar raskt ingång i "Hårdknuten" som fullföljs.
 Här gillar jag själv att avsluta med en komplett "Torped" om skottläge uppstår...
 
 Som sagt detta är en av våra mer komplicerade figurer, å skulle inte den sitta så sörj inte för det!
Vi ville bara ta upp varianten som repetition för de som vill testa på.
 
       
Inge bjuder både Lena och Ote på svängom.
 
 På lite övertid började vi att titta vi lite närmare på "Midjetaget". En buggtur som hamnar i gruppen "Promenad-turer" vilka finns i flera varianter av, och som även kan varieras var för sig. Några kan med fördel åxå användas som ingång på längre buggturer. Vi siktar med att återkomma med fler variationer nästa repetitionskväll den 6 november. 
 "Midjetaget" i grundutförande kan med fördel börja med en dubbelhandsfattning där man släpper höger-vänster som inledning. Då erhålls väster-höger fattning förstås.
 Killen guidar tjejen i vänstervarv och fattar hennes midja med hans högerhand på takt 1-2.
 Nu kliver båda sina baksteg på takt 3, och åter fram på takt 4
 Eftersom tjejen skall göra ett högervarv går båda fram på takt 1, innan killen skjutsar henne i högervarv på takt 2. höger buggsväng på takt 3-4 med bibehållen vänster-höger fattning.
 
 Här kan man förstås förlänga promenaden innan hennes högervarv med både takttramp på plats eller promenad i dansriktningen. Allt efter kavaljerens tycke å smak...
 Se gärna den fina bilden ovan på Kerstin och Andreas "Midjetag"!
 
       
 
  Sent omsider kunde Motionsdansen starta upp. Så trevlig med några flera dansare som väljer att deltaga i Motionsdelen! Så gott som jämna par gör det hela ändå trevligare och en intensitet som gör gott för motionen. Vi hoppas förstås att Ni gillar största delen av vår musikkavalkad under kvällen. 
 
       
 
  Vi tackar så mycket för en trevlig Repetition och Motionskväll i Tveta Bygdegård!
Hoppas åxå att vi kan ses igen på söndag de 6.e november för lite mera bugg!
Återstående buggkvällar enligt nedan program:
 
 
 I vilket fall säger vi som vi brukar: 
 
"Ska de va bugg, ska de va BUGG's!"
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0